Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
26.05.2011 11:20 - БЕЗМИТНИТЕ МАГАЗИНИ
Автор: dalida Категория: Бизнес   
Прочетен: 17401 Коментари: 21 Гласове:
27

Последна промяна: 09.04.2015 11:01

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
                        НАЙ - ГОЛЯМАТА ИГРА  НА  КАПИТАЛИТЕ

image



ИСТОРИЯТА НА ТЕЗИ МАГАЗИНИ:


Как започва всичко

Официално за година на раждане на Duty-free магазините – поне във вида, в който ги познаваме днес, се смята 1947. През тази година в ирландското летище Шенън отваря врати малко магазинче за сувенири. През онези години цивилните самолети все още не били способни да правят презокеански полети, без да кацат за допълнително гориво, и Шенън благодарение на доброто си местоположение бързо се е превърнал в предпочитано от повечето авиокомпании място за презареждане. Докато горивото се зареждало, пътниците прекарвали времето си в чакалнята, която формално не била част от територията на Ирландия. Началникът на отдел доставки на летището – Брендън О’Ригън, решава да се погрижи за пътниците, като първоначално предлага да бъде отворен първокласен ресторант, а малко по-късно – и въпросното магазинче. В него се продавали сувенири с малка отстъпка, която се е получавала именно заради това, че стоките не се облагали с местни данъци. Не може да се каже, че търговията процъфтявала – в силен ден оборотът достигал 5 британски лири! – но все пак началото е поставено.

В Европа по стъпките на О’Ригън тръгват първи управителите на амстердамското летище Шипхол, които поемат предизвикателството да вдигнат неавиационните приходи на летището до 30–40% от общите.



Към 1960 г. общият оборот на безмитната търговия по света достига 25 млн. долара. До този момент са открити Duty-free магазини във всички големи летища: Тел Авив (1957), Брюксел (1958), Маями (1958), Лондон (1959), Франкфурт (1959), Дюселдорф (1959), Осака (1960), Осло (1960).

Безмитните магазини и ЕС

През 1990 г. съществуването на безмитна търговия в рамките на Европейския съюз се поставя под въпрос – след като вече няма граници между държавите, отпада и смисълът на Duty-free. Тъй като мярката предизвиква големи протести, през ноември 1991 решението за премахване на безмитната търговия в ЕС е отложено за юни 1999 г. Дори след тази дата обаче Международната конфедерация за безмитна търговия (International Duty Free Confederation) отново се противопоставя и със сериозната подкрепа на тютюнопроизводителите провежда мащабна кампания срещу премахването на безмитните продажби за пътуващи в рамките на ЕС.

В отговор Евросъюзът започва собствена кампания, а основен довод на комисаря Марио Монти е, че ЕС губи по 2 млрд. евро годишно заради безмитните магазини. Великобритания, Франция и Германия остават привърженици на безмитните магазини, но Дания се противопоставя и това в крайна сметка решава спора.

България 2008 година.
Правителството реши през май 2008 г окончателно да закрие безмитните магазини, след като Европейският съюз ги определи като ключови центрове за корупция и контрабанда, като част от тях на границите с Румъния и Гърция бяха затворени още през 2007 г.

"Затварянето на безмитните магазини е приключване на един жанр от епохата на прехода в България", каза министърът по европейските въпроси Гергана Грънчарова. Според нея безмитната търговия се е считала за извор на локална и политическа корупция и прекратяването й ще бъде отчетено като положителен ефект в предстоящия доклад на Европейската комисия, особенно в борбата с корупцията.

Според шефа на митниците Христо Кулишев със затварянето на безмитните магазини въпросът с контрабандата се решава частично, защото относителния дял от това, което идва от тези магазини е незначителен.
Най - голямата контрабанда я осъществяват т.н "куфарни търговци", които изнасят и внасят най - различни стоки навсякъде по света.

Радостин Генов:
Затварянето на българските безмитни магазини ще предизвика бум на контрабандата на цигари и алкохол, коментира обаче председателят на Асоциацията на предприятията за безмитна търговия Радостин Генов пред агенция "Фокус". Според него е въпрос на навик пътуващите да пазаруват оригинални стоки на подходящи цени от безмитните обекти, преминавайки през пунктовете. Той обясни, че след затварянето на безмитните обекти, хората ще търсят стока на подходяща цена и щели да си я набавят чрез куфарните търговци, които нелегално продават цигари и алкохол от турските, гръцките или румънските безмитни магазини. "Безмитната търговия е измислена от световната търговия, за да задоволява този интерес на пътуващите", каза още Генов.

България през 2011 година.
Сформиране на експертен съвет по въпросите на граничния контрол, връщане на безмитните магазини и осигуряване на поминък на хората от пограничните райони.

Това са част от мерките за борба с контрабандата, които председателят на Асоциацията на безмитните оператори Радостин Генов предложи на управляващите.

На пресконференция в София той изрази мнение, че лица, свързани с незаконния внос на цигари и горива стоят зад атаките срещу правителството.

Според Генов, безмитните магазини трябва да бъдат възстановени. Той подчерта, че това трябва да стане по нов регламент, който да определя как те да извършват търговската си дейност както в режим „duty free", така и в рамките на страната.



Радостин Генов посочи конкретните политически партии, които според него покровителстват контрабандата - НДСВ и БСП.


По думите му двете са пренесли СРС скандалите в Брюксел с цел да заблудят еврочиновниците и да компрометират кабинета.

Пламен Николов, бившият шеф в "Мултигруп" и бивш парламентарен секретар на правителството на Жан Виденов, коментира, че кабинетът на Тройната коалиция е създал умишлено в края на мандата си условия за рязък ръст на контрабандата в България. Според него по този начин е осигурено „изхранването" на криминалните елементи, стоящи зад „архитекта" на предишното правителство - президентът Георги Първанов.

Освен това се осигуряват средства за опозиционната активност на БСП и се натрисат проблеми на сегашното управление, категоричен бе Николов. Според него атаките срещу кабинета са резултат от успехите в борбата с „гоцевщината", като даде пример с решението да бъдат изтеглени всички дипломати, които са били агенти на ДС.



.......duty-free магазините в Румъния и Гърция продължават да работят, а след затварянето на безмитните магазини и бензиностанции в България контрабандата се е увеличила. Според търговците, натискът от страна на Европейската комисия и действията на правителството на Сергей Станишев са резултат от лобистки интереси в полза на съседни държави.

Безмитни магазини има както по вътрешните граници между страните от Европейския съюз, така и на външните граници – в Гърция.



Кой имаше изгода да държи безмитните магазини и защо това не се изнасяше публично?


Какво се крие за това? Просто е – огромни количества алкохол и цигари се внасят в страната, в т. нар. безмитни зони, откъдето по документи се продават в безмитните магазини, а на практика са продадени без акциз вътре в страната. Тоест – безмитните магазини прикриват контрабанда.

Сладка работа.


На кого бяха те? Част от магазините бяха на “Трансимпекс”, свързвана с Васил Божков-Черепа. Друга част – на местни добре облечени бизнесмени, трета част – на фирми, свързани с политици. Че то можеш ли да откриеш безмитен магазин без политически чадър? Естествено, че с парите от тези безмитни магазини се облажва и политиката.

vesti.bg



Гласувай:
27



1. razkazvachka - Икономика, стъпила здраво върху контрабандата - и основа за
26.05.2011 11:38
контрабандна политика:))))
цитирай
2. hristo27 - Едва ли контрабандният внос на ц...
26.05.2011 13:50
Едва ли контрабандният внос на цигари се дължи само на липсата на безмитните магазини.Свитите до крайност доходи на българина го принуждава да купува по-евтиното за сметка на качеството. Беше изнесено в пресата, че за 2010 година са закупени контрабандни цигари за около 1 милиард и 200 милиона лв. Но цифрата е далеч по-голяма. По мое мнение, ако беше наложен по-нисък акциз, голяма част от тези пари можеха да отидат в бюджета.
цитирай
3. djem - Контрабандната търговия си се шири
26.05.2011 15:05
и без безмитните магазини. Навсякъде из Европа има магазини които продават стока много по-евтина от българската. Куфарните търговци от там се снабдяват със стока. Така издържат семействата си. Хубаво си беше с тези магазини по границата.
Много хора бяха доволни.
цитирай
4. djem - Но, пък ако върнат
26.05.2011 15:11
безмитните магазини, ще осигурят работа на почти 2000 човека в пограничните райони. Само за магазините, отделно и бензиностанциите по границите ще осигурят още толкова работни места.
цитирай
5. golden - В Интернет повечето магазини предлагат безмитни стоки
26.05.2011 15:42
Електронен магазин със седалище в София предлага евтини китайски безмитни стоки с директен внос, безплатен транспорт до населеното място и възможности за поръчки на едро. При нас можете да изберете китайски компютри и лаптопи, китайски бижута, техника и електроника, мебели, дървени, метални и интериорни врати, всякакви китайски сувенири, китайски порцелан - тази реклама върви свободно в интернет сайтовете за търговия онлайн..
цитирай
6. marley - Вижте какво намерих във вестник Актуално
26.05.2011 15:54
"Утвърдената неотдавна директива на ЕС 2008/118/ЕЕС дава възможност на страните членки, които към 1 юли 2008 г. са развивали безмитна търговия по сухопътните граници на ЕС с трети държави, да продължат тази си дейност до 2017 г". Това съобщи Радостин Генов, председател на българската Асоциация за безмитна и тревъл ритейл търговия (АБТРТ), пише Монитор.
цитирай
7. marley - И още една информация-
26.05.2011 15:56
"Затварянето на безмитните магазини у нас доведе до превръщането на Турция в монополист в тази дейност на Балканите и пренасочване на печалби и данъци от дейността в съседни на нас страни, също членки на ЕС - Румъния и Гърция", коментира Генов.

Може би ЕС работи против България, защитавайки нечии чужди интереси.
цитирай
8. kozme - Тази директива отваря нова възможност за безмитните магазини
26.05.2011 16:10
marley написа:
"Утвърдената неотдавна директива на ЕС 2008/118/ЕЕС дава възможност на страните членки, които към 1 юли 2008 г. са развивали безмитна търговия по сухопътните граници на ЕС с трети държави, да продължат тази си дейност до 2017 г". Това съобщи Радостин Генов, председател на българската Асоциация за безмитна и тревъл ритейл търговия (АБТРТ), пише Монитор.

----------------------------------------------
Може би ще има нов подход при откриването на тези магазини в страни членки на ЕС. Щом има възможност до 2017 година те да работят, защо да не работят?
цитирай
9. kozme - БЕЗМИТНИТЕ МАГАЗИНИ
26.05.2011 16:12
Не е тайна, че през безмитните магазини се прекарваха много стоки за вътрешния пазар. освен това по границите ни с Турция много от турците влизайки в България пазаруваха от тези магазини и печалбите оставаха за държавата.
цитирай
10. rouzy - Безмитните магазини са най-голямата контрабандна мрежа в България.
26.05.2011 16:35
Безмитните магазини са най-голямата контрабандна мрежа в България.
Така мислят хората от центъра за изследване на демокрацията. Изказването им пред репортерите на в. "Демокрация":
"Безмитните магазини и българското изобретение, наречено безмитни бензиностанции, на практика представляват легална форма на корупция и са най-голямата контрабандна мрежа в страната. Това посочи директорът на Центъра за изследване на демокрацията Огнян Шентов във вторник, когато сътрудници на центъра представиха изследване за граничните нарушения и престъпления.

По официални данни само за една година продадените през безмитните магазини акцизни стоки са се увеличили с 91%, без да има нарастване на броя на преминаващите границата пътници. Продажбите в безмитните бензиностанции на петролни продукти – дизел, например, са се увеличили двойно, показва още проучването".
цитирай
11. rouzy - Тази информация е много ценна.
26.05.2011 16:39
marley написа:
"Утвърдената неотдавна директива на ЕС 2008/118/ЕЕС дава възможност на страните членки, които към 1 юли 2008 г. са развивали безмитна търговия по сухопътните граници на ЕС с трети държави, да продължат тази си дейност до 2017 г". Това съобщи Радостин Генов, председател на българската Асоциация за безмитна и тревъл ритейл търговия (АБТРТ), пише Монитор.

-------------------------------------
В скоро време ако се промени закона за тези магазини, ще има раздвижване по границите ни, след като отново бъдат открити.
цитирай
12. rouzy - На пазара има даже и китайски цигари
26.05.2011 16:43
hristo27 написа:
Едва ли контрабандният внос на цигари се дължи само на липсата на безмитните магазини.Свитите до крайност доходи на българина го принуждава да купува по-евтиното за сметка на качеството. Беше изнесено в пресата, че за 2010 година са закупени контрабандни цигари за около 1 милиард и 200 милиона лв. Но цифрата е далеч по-голяма. По мое мнение, ако беше наложен по-нисък акциз, голяма част от тези пари можеха да отидат в бюджета.

-------------------------------------
Контрабандата не е спряла със затварянето на безмитните магазини. Като се има впредвид че не навсякъде тези магазини са затворени, се предполага, че внос на стоки без лиценз е на пазара и никой не маже да го контролира.
цитирай
13. rouzy - Такива реклами има и в онлайн вестниците и списанията.
26.05.2011 16:45
golden написа:
Електронен магазин със седалище в София предлага евтини китайски безмитни стоки с директен внос, безплатен транспорт до населеното място и възможности за поръчки на едро. При нас можете да изберете китайски компютри и лаптопи, китайски бижута, техника и електроника, мебели, дървени, метални и интериорни врати, всякакви китайски сувенири, китайски порцелан - тази реклама върви свободно в интернет сайтовете за търговия онлайн..

--------------------------
И като сложим и телевизиите, където рекламите вървят на всеки 10 минути, печалбите са големи. Тези магазини данъци не плащат.
цитирай
14. анонимен - Тоя Николов е очевидно някакъв г...
26.05.2011 17:31
Тоя Николов е очевидно някакъв глупак, който не знае какво дрънка.
цитирай
15. анонимен - denis22
26.05.2011 19:32
Пламен Николов, бившият шеф в "Мултигруп" и бивш парламентарен секретар на правителството на Жан Виденов, коментира, че кабинетът на Тройната коалиция е създал умишлено в края на мандата си условия за рязък ръст на контрабандата в България.
цитирай
16. анонимен - denis22 - Този Николов...
26.05.2011 19:33
kushel написа:
Тоя Николов е очевидно някакъв глупак, който не знае какво дрънка.

--------------------------------------
Пламен Николов, бившият шеф в "Мултигруп" и бивш парламентарен секретар на правителството на Жан Виденов, коментира, че кабинетът на Тройната коалиция е създал умишлено в края на мандата си условия за рязък ръст на контрабандата в България.
цитирай
17. alexs - Вместо да донесат полза
26.05.2011 19:57
както е в нормалните държави. Безмитните магазини бяха използвани за контрабанда, с което се убиваха българските производители не се внасяха данъци и мита. От което държавата губеше.....
цитирай
18. dalida - "Утвърдена директива......
27.05.2011 09:36
marley написа:
"Утвърдената неотдавна директива на ЕС 2008/118/ЕЕС дава възможност на страните членки, които към 1 юли 2008 г. са развивали безмитна търговия по сухопътните граници на ЕС с трети държави, да продължат тази си дейност до 2017 г". Това съобщи Радостин Генов, председател на българската Асоциация за безмитна и тревъл ритейл търговия (АБТРТ), пише Монитор.

---------------------------------------
Това е, господа нов път за безмитните зони и магазини. Нов път за вкараните в страната стоки без мито и естествено за тях дали ще се плащат данъци?
Защото иначе тези магазини пак ще обслужват нечии интереси, а хазната ще стои с "пръст в устата".
цитирай
19. aidriell - Dutu Free yes right
31.05.2011 17:00
Имам наблюдения на безмитни магазини в лондон шереметиево и дубай но ня мога да кажа че цените им са дори близо то това което би следвало да струва безмитно
Явно безмитно е само заглавието им но всяка друга стока струва почти двойно и нагоре от оригиналният компонент продаван в САЩ .
цитирай
20. marley - Контрабандните стоки
01.06.2011 22:24
Ами ако няма контрабандни стоки, какво ще пушат бедняците?
По магазинчета и изби продават цигари без бандерол по 2 -3 лева.
По базари и пазари, по сергии и складове продават евтини дрехи и посуда от Китай, Турция, Индия, Испания и Германия. И бедните българи купуват. Може да са некачествени тези стоки, но са евтини и българинът се хваща на въдицата.
Така контрабандните стоки намират пазар у нас.
цитирай
21. andri - Добре че е безмитната стока
01.06.2011 23:02
че иначе някои хора ще умрат от глад. Консерви, цигари, обувки, дрехи, алкохол, пластмаси, дограми и всичко за каквото се сетите се продава както по магазините, така и по интернет. Свободно и безгрижно, фирми и спекуланти богатеят.
Живи и здрави да са, че ако не са те, наистина бедните ще бъдат много тъжни.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: dalida
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 6156370
Постинги: 1101
Коментари: 4873
Гласове: 29446
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031