Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
14.06.2011 01:35 - ИЗМАМИТЕ НА ХХ ВЕК (част 15)
Автор: dalida Категория: Бизнес   
Прочетен: 11909 Коментари: 36 Гласове:
33

Последна промяна: 09.04.2015 11:00

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
                                              КОЙ СЪЗДАДЕ ЕВРОИЗМАМИТЕ
                                                    шампиони, фараони, милиони,

image

темата е със съкращения.
....Сегашният състав на Еврокомисията начело с Барозо се е заканил до края на мандата си догодина да постигне най-после пълно одобрение от Сметната палата за разходите си.

Ето, че и Румъния не се размина с врътване на кранчето за евросубсидиите. Миналата седмица Европейската комисия й спря 28.3 млн. евро от парите, предвидени за фермерите, защото румънската Агенция по плащанията се управлявала лошо.

Способността на дадено правителство, най-вече ако то се намира в Букурещ или София, да долавя и да изпълнява желанията на Брюксел несъмнено е решаваща за пълноводието или секването на еврофондовете. Практиката отдавна е показала, че кристалната чистота в помислите и непорочната безпристрастност в мотивацията не са най-масово разпространените качества в Европейската комисия, Европейския парламент и всевъзможните им служби и структури. Въпреки че несъмнено и там се срещат самоотвержени донкихотовци.

Хубаво е да се чуе мнението на един от най-известните от тях - холандския евродепутат Пол ван Буйтенен, чиито разкрития за злоупотреби през 1999 г. доведоха до оставка на оглавяваната тогава от Жак Сантер Европейска комисия.


Ето какво мисли Ван Буйтенен например за прословутата ОЛАФ (Европейската служба за борба с измамите), която цяло лято стресира България с обобщения за скандални нашенски нарушения: "Резултатите от дадено разследване зависят много от отношенията между ръководството на ОЛАФ и националните власти. Това ме кара да се съмнявам в независимостта на разследванията на ОЛАФ."

Това пък  ни кара да се питаме как ли Сергей Станишев и Меглена Плугчиева са се постарали да стоплят отношенията с наскоро гостувалия у нас шеф на ОЛАФ Франц-Херман Брюнер? Сезонът не става за ски, иначе можеше да ползват опита на Румен Овчаров със зимната разтуха на Франко Фратини на Боровец, която дълго ни пазеше от наказателни мерки в проблематичната област на правосъдието и вътрешната сигурност.

Ако се върнем към румънските неволи, ще изскочат още любопитни факти за съпоставка.

Например, че непосредствено преди присъединяването към ЕС - през 2006 г., ОЛАФ подрежда Румъния в годишния си доклад на първо място по злоупотреби с еврофондове сред страните кандидатки със 70 регистрирани случая. (Впрочем България там фигурира само с 27 случая.) По-интересното обаче е положението сред страните членки.
Италия изпреварва Румъния със своите 71 случая,
а Белгия върви рамо до рамо със 70. Специално в селскостопанските разходи през същата 2006 г. 57.2% от всички нередности на обща стойност 64.9 млн. евро се падат на Италия, Франция, Испания. Но брюкселската балтия не е предназначена за "старите" в ЕС, на мушката на постоянния мониторинг сме само ние с румънците...

"Докладът на ОЛАФ (тазгодишният - бел.ред.) не указва мястото на страната ви в ранглистата на държавите - членки на ЕС, защото такива доклади се правят само за България и Румъния заради притесненията от присъединяването им. Това не значи, че другите членки нямат подобни проблеми", каза гостувалият у нас тази седмица зам.-шеф на Еврокомисията Гюнтер Ферхойген. И допълни, че ако ЕК подходи със същите критерии и същия механизъм спрямо останалите държави в Евросъюза, "ще стане доста интересно".


Непримиримият Пол ван Буйтенен


Няма съмнение. Веднага можем да предложим за подобно упражнение най-пресния случай в нашата южна съседка Гърция. Щом Брюксел се сърди на Румъния, че не погва своя Настасе, защо нехае, когато управляващата в Атина партия "Нова демокрация" оповестява, че дори няма да изключи от своята парламентарна група замесения в голям корупционен скандал бивш министър и настоящ депутат Аристотелис Павлидис? Въпросният Павлидис, бивш министър на Егейско море и островната политика и настоящ депутат от "Нова демокрация", беше уличен във вземане на подкуп от корабния магнат Фотис Манусис, чиято компания SAOS извършва фериботни превози по линии, дотирани от гръцката държава. Самият Павлидис твърди, че е бил изнудван от бизнесмена, за което е информирал премиера Костас Караманлис. Но и Настасе твърди, че обвиненията срещу него са интриги на политическите му врагове...


ИЗТОЧВАНЕТО НА ЕВРОПАРИТЕ

Например т.нар. дело "Червено ферари" чийто протагонист беше главният счетоводител на Атинския университет Анастасиос Куцодимитропулос. Той си напазарувал червено ферари с пари от Брюксел, отпуснати за изследователски програми на университета. Заедно с десетина свои авери успял да източи общо 8 милиона евро. Мащабната операция беше пресечена от съда, който вкара зад решетките 10 от 13-те подсъдими, а на самия Куцодимитропулос отреди три доживотни присъди.

Процесът трябваше да измие лицето на Гърция пред ЕС, но това едва ли може да стане с еднократна демонстрация.
Защото налице са доста други скандални случаи. Като например онзи с гръцкия овчар, цитиран в одиторския доклад на Европейския съд за 2005 г. Човекът още през 2002 г. регистрирал стадо от 470 овце и до 2004 г. надлежно получавал субсидии точно за толкова глави добитък. Въпреки че през 2002 г. съобщил за 70 загубени овце, през 2003 г. - за още 192, а през 2004 г. - за 239. Мистерия остава как въпреки всичко е успявал да отчита, че все още гледа 470 овце и да получава европари за тях.

Друга добре отработена в Гърция практика е буквално да се взима цяло стадо назаем от съседа отвъд баира за времето на одиторските проверки. А докато ревизорите пътуват по серпантините на шосетата към този съсед, за да проконтролират и него, овцете се връщат в кошарата му по преките планински пътеки.

КОНФЛИКТ НА ИНТЕРЕСИ
Още една интересна практика в Гърция е, че земеделските съюзи сами контролират вкарването на данни в компютърната система, обработваща селскостопанските субсидии по линия на ЕС. Какво друго е това, ако не очевиден конфликт на интереси? Но освен това се оказва и че данните може да бъдат променяни във всеки момент преди извършването на плащанията. Според одитори от Европейската сметна палата неправомерните промени в данните по тази линия са ощетили европейския бюджет с най-малко 10 млн. евро.

Забележителен челен опит в измамите с еврофондовете е записала в актива си и Испания. Там жител на Андалусия се изхитрил да заблуди органите, контролиращи евросубсидиите по спътникови снимки, с картонен макет на цяла маслинова горичка, който изглеждал съвсем достоверно от Космоса. Подобни случаи, също с маслинови масиви, са регистрирани и в шампионката по евроизмами Италия.

В ЗАКЛЮЧЕНИЕ
Неясните структури, недостатъчната прозрачност и слабият контрол плодят злоупотребите и корупцията в ЕС, в резултат на което от съюзния бюджет ежедневно се краде по 1 милион евро - алармира още миналата година разследване на германското сп. "Шпигел". 70 от около 400-те следствия срещу корумпирани европейски служители са били срещу хора от самата централа в Брюксел, но само най-драстичните от тези случаи са стигнали до прокурор. "В края на всяка бюджетна година в Брюксел се натрупват средства в размер на милиарди евро, които спешно трябва да се изхарчат. Това е идеална възможност за по-малки или по-големи злоупотреби", пише "Шпигел". Списанието цитира доклад на Европейската сметна палата, според който ЕС редовно и значително е надхвърлял реалната стойност на наемите за сградите си в Брюксел, Страсбург и Люксембург. В случая със Страсбург примерно наемите са били завишавани с между 32 и 60 млн. евро.


"Шпигел" припомня още,
че навсякъде в страните - членки на ЕС, от брюкселската централа се спускат изисквания за провеждане на конкурси при обществени поръчки. В седалището на ЕК обаче предпочитат друг подход - "процедура на преговори", която допуска условията за изпълнение на поръчката да се договарят с един определен предварително избран партньор. А това си е живо хлъзване към шуробаджанащина.

Точно заради прилагането на същите тези похвати през 1999 г. изгърмя цялата тогавашна Европейска комисия, която беше принудена да подаде вкупом оставките си начело с председателя Жак Сантер.

Разплитането на чорапа тръгна от разкритието, направено от споменатия вече Пол ван Буйтенен, че френската еврокомисарка Едит Кресон е назначила личния си зъболекар за "външен консултант" срещу съответно полагаема се евроссума. Скандалът бе огромен и стана повод за създаването на ОЛАФ. Но нито един от уличените в злоупотреби и отишли си заради това еврокомисари не попадна в затвора. Обратното - бръкналият в блатото Ван Буйтенен беше отстранен от длъжността си от Сантер и оставен на половин заплата. След доклада на холандеца Европейският парламент сформира специална комисия, която да разследва обвиненията му, и тя ги потвърди. Освен това заключи, че "в дейността на членовете на Еврокомисията начело със Сантер не могат да се открият дори и следи от чувство за вина".


http://www.temanews.com




Гласувай:
33


Вълнообразно


1. andri - Барозо с втори мандат за още 5 години
14.06.2011 02:07
считано от 2009 - 2014.
Разкрития, измами и евроизмами. Страхотна тема!
цитирай
2. rouzy - Българските милионери, как ли са се замогнали?
14.06.2011 02:26
БГ милионери закриват летния сезон на 31 август с ВИП коктейл на пристанището в Созопол с тестване на луксозни яхти от най-висок клас, скъпи автомобили, хеликоптери и с презентация на луксозни имоти на ВИП дестинации в чужбина.
-----------------------------------
Това сведение е от К.Тодоров - кореспондент по наболяли теми.
цитирай
3. rouzy - В Гърция протести стават и по други причини, например студентите...
14.06.2011 02:38
Студентите се питат как може правителството да твърди, че няма пари за образование, а междувременно дава милиарди за укрепването на финансовите институции.

Самата система в Европейския съюз превръща англичаните в гърци, или по-точно превръща англичани, гърци и всички останали в гладни за европейски субсидии молители. Това е най-лошият аспект от европейската корупция.
цитирай
4. rouzy - Има и още нещо, което се знае от малко хора.
14.06.2011 02:42
За парите и европейските субсидии за риболова, един от рибарите беше казал:
"Виждал съм как честни и почтени мъже против волята си се превръщат в лъжци и измамници вследствие на общата политика за риболова. Заразата не е ограничена само до Брюксел, тя навлиза в собствените ни политически институции, пренася се по пари на ръка във вените и артериите ни."
Така и с другите стопанства. Заради парите, хората са принудени да лъжат.
цитирай
5. djem - Корупцията в европейските страни явно е в разгара си
14.06.2011 02:51
България и Румъния падат в графа - подкупни.
Но, като гледам в света няма неподкупни служби, хората занимаващи се с пари, просто не могат да им устоят. Затова и си крадват по нещо. Случва се на всеки.
Поздравления, хубаво разкритие! Тема за милиони!
цитирай
6. djem - Но, и комисиите не са цвете за мирисане..............
14.06.2011 02:54
Ето какво мисли Ван Буйтенен например за прословутата ОЛАФ (Европейската служба за борба с измамите), която цяло лято стресира България с обобщения за скандални нашенски нарушения: "Резултатите от дадено разследване зависят много от отношенията между ръководството на ОЛАФ и националните власти. Това ме кара да се съмнявам в независимостта на разследванията на ОЛАФ."
--------------------------
Този цитат от статията го подвърждава. Корупцията е на всякъде.
цитирай
7. alexs - "Това пък ни кара да се питаме ...
14.06.2011 08:43
"Това пък ни кара да се питаме как ли Сергей Станишев и Меглена Плугчиева са се постарали да стоплят отношенията с наскоро гостувалия у нас шеф на ОЛАФ Франц-Херман Брюнер? Сезонът не става за ски, иначе можеше да ползват опита на Румен Овчаров със зимната разтуха на Франко Фратини на Боровец, която дълго ни пазеше от наказателни мерки в проблематичната област на правосъдието и вътрешната сигурност."
................................................................
"Да точно така се стоплят отношения "
А пък, който може се врежда и за ферари с цвят Червен ......а другото се знае......
цитирай
8. hristo27 - Корупция има в целия ЕС. Но в Бълг...
14.06.2011 08:54
Корупция има в целия ЕС. Но в България корупцията няма предпочитания от към размера на парите.
цитирай
9. dalida - Дали това е така, както мислят обикновените хора?
14.06.2011 09:29
Корупцията е символ на страх, несигурност и нестабилност. Как се бори човек с това? И как са го направили навън? А ние защо не успяваме да го копираме?
Все въпроси без отговор, поне за сега.
цитирай
10. dalida - И още нещо много важно, но кой ли от височайшите ни политици обръща внимание. Дали пък парите не са им промили мозъците?
14.06.2011 09:33
През последните години корупцията се превърна в глобална заплаха не само за икономическото развитие на отделните страни и международните им връзки, но и за световната икономика и политика като цяло. Различните форми на злоупотреба с власт за лично или групово облагодетелстване в ущърб на обществения интерес придобиват особено голяма актуалност за страните в преход, които са принудени едновременно да изграждат новите демократични институции и да създават необходимите предпоставки за развитието на пазарни стопански отношения.

Като комплексно явление, корупцията представлява отрицание на честната конкуренция в стопанската сфера, демотивира предприемачеството, стимулира сенчестата икономика и стопанската престъпност, влошава публичните услуги и утежнява социалното бреме за гражданите. По такъв начин корупцията допринася за увеличаването на пропастта между бедни и богати в рамките на прехода към пазарна икономика и се превръща в пряка заплаха за демократичните устои на обществото.
цитирай
11. dalida - С всяко ново правителство идващо на власт, корупцията се задълбочава.
14.06.2011 09:38
Макар, че преди избори всеки се тупа в гърдите и ни залъгва, че ще се бори за да пресече тази корупция, като цяло. Но, вече толкова години минаха, а корупцията се развихря, сякаш никога няма да спре да владее хората, заемащи високи постове и хората посягащи към "звездният куп с пари" - така привличащ погледите на всички вътре в "играта".
цитирай
12. dalida - А,ето какво открих в свободното интернет пространство.
14.06.2011 11:24
Във форума на царистите :
Щом в Европа има корупция, защо и у нас да няма. Нали вече сме членки на ЕС.
----------------------------------------------------------
цитирай
13. dalida - От форума на рибарите:
14.06.2011 11:24
МЕТОДИТЕ ЗА КОРУПЦИЯ - остатък от татово време.( 1970 -1989) тогава започна яката корупция.
1). концесионерните договори - само на свои хора ( съветници, приближени, приятели)
2). държавни поръчки - само на свои фирми ( хора от нашата черга, приятели на приятелите, сегашни комунисти - социалисти - капиталисти)
3). Либерализиране на условията за развитие на частния бизнес ( да се пречи колкото може на чуждите - неприятелски фирми, да се пренасочват средствата към нашите хора, да се приватизират всичси държавни предприятия от нашите хора)
4). Да се създаде жестока корумпирана конкуренция между чуждите фирми, да им се правят спънки и редовни проверки, да се наказват всички, които не плащат рушвети и не правят на данъчните и овозчиите подаръци)
5). Да не се издават разрешителни за дейности на непознати фирми и хора.
6). Да се налагат глоби на тези, които не плащат рушвети. И....т.н.
-----------------------------------------------------------
цитирай
14. dalida - Заради корупцията се появиха бедни и богати.
14.06.2011 11:29
Аман от нормативни актове. Писнами, всяко правителство идва ли на власт, да създава или променя закони, които не му отърват. Толкова много закончета имаме в България, колкото са и жителите й. Погледнато реално, всички закони събрани в едно дават точната цифра - 7 млн. с всичките алинеи и подзакони и прочие. Всеки който се докопа до парите си взема безнаказано.
Съдебната ни система - корупция
Полицейската ни система - корупция
Медицинската ни система - корупция
Работническата ни система - корупция
Чиновническата и държавната - корупция
Свободни работни места с високо заплащане - само на " нашите хора".

КОРУПЦИЯ = подаръци за всички = измами = псевдоправда = комунизъм = капитализъм = помощи.
-------------------------------------------------
цитирай
15. marley - Корупцията - най - болната тема на съвремието.
14.06.2011 13:16
Корупцията - като гнойна пъпка се е загнездила чак в съзнанието на политици и бизнесмени.

Интересно, защо при бедните няма корупция?
цитирай
16. marley - Един приятел от бизнесът казва:
14.06.2011 13:19
Няма човек, на който му предложиш пари и той да откаже.
- Няма такъв, тооолковааа
чееесстен, казал заекващият.
- еееее, па няма, он да не е луд, че да откаже.
цитирай
17. marley - Колкото до Гърция,
14.06.2011 13:22
мисля, че тази държава отдовна е корумпирана и няма правителство което да е толкова честно че да извади всички сделки на показ.
Поздравления за статията, далида!
цитирай
18. marley - Абе господа - администратори
14.06.2011 13:25
какво толкова правите по този сайт, че трудно се влиза, логва, излиза и поства в него?
Сега ли намерихте да правите своите "новости", не може ли да ги поставяте по малките - среднощтни часове? Тогава хората спят и почти не влизат в сайта.
цитирай
19. dalida - Хубав въпрос, но аз не съм администратор.
14.06.2011 14:51
marley написа:
какво толкова правите по този сайт, че трудно се влиза, логва, излиза и поства в него?
Сега ли намерихте да правите своите "новости", не може ли да ги поставяте по малките - среднощтни часове? Тогава хората спят и почти не влизат в сайта.

-----------------------------------------
В името на истината, днес по малките часове постнах тази тема и сайта си работеше нормално.
цитирай
20. golden - до № 8. Христо
14.06.2011 15:01
корупцията преди 1960 година не беше позната с това име, казваха че било подкуп.
А кой на днешно време не си "оправя" дереджето чрез подкуп?
В целия свят на " подкупа" се държи индустрията. ( дай - за да вземеш!)
цитирай
21. andri - Точно така, така се запазват приятелствата.
14.06.2011 15:42
Това пък ни кара да се питаме как ли Сергей Станишев и Меглена Плугчиева са се постарали да стоплят отношенията с наскоро гостувалия у нас шеф на ОЛАФ Франц-Херман Брюнер? Сезонът не става за ски, иначе можеше да ползват опита на Румен Овчаров със зимната разтуха на Франко Фратини на Боровец, която дълго ни пазеше от наказателни мерки в проблематичната област на правосъдието и вътрешната сигурност.
------------------------
А, приятелите пазят приятелите от наказание.
цитирай
22. ezitura - Сергей Станишев е хитър руснак.
14.06.2011 15:53
А, руснаците са родени дипломати. Нищо чудно че все е на първите страници в медиите. Дали той ги търси или им плаща " тлъсти хонорари" но винаги е на първа линия, особено когато не е доволен от сегашните управници.
цитирай
23. ezitura - И аз съм съгласна с това становище.
14.06.2011 15:54
marley написа:
Няма човек, на който му предложиш пари и той да откаже.
- Няма такъв, тооолковааа
чееесстен, казал заекващият.
- еееее, па няма, он да не е луд, че да откаже.

---------------------------
Наистина, няма такъв политик - честен и неподкупен.
цитирай
24. yotovava - Неясните структури, недостатъчната прозрачност и слабият контрол плодят злоупотребите и корупцията в ЕС, в резултат на което от съюзния бюджет ежедневно се крад
14.06.2011 21:09
Винаги ще има стремеж да се открадне, да не се залъгваме.
Според мен някой има полза от това да не се променят принципите и контролът. защото някак неубедителни ми звучи, че не може да се проследят докрай къде отиват парите и отиват ли по предназначение.

поздрави, продължавай.

Валя
цитирай
25. hristo27 - корупцията преди 1960 година не ...
14.06.2011 21:30
golden написа:
корупцията преди 1960 година не беше позната с това име, казваха че било подкуп.
А кой на днешно време не си "оправя" дереджето чрез подкуп?
В целия свят на " подкупа" се държи индустрията. ( дай - за да вземеш!)



Почти съм съгласен с теб. Само, че в белите страни в такива случаи 99 % се стига до съдебната зала.
цитирай
26. crusader - Човечеството
14.06.2011 22:23
опошлява и оглупява все повече и повече...
цитирай
27. atil - относно евроизмамите и корупцията
14.06.2011 23:24
- Я слышал что дети рождаются в капусте.
- Где?Где?Где?
- В К-А-П-У-С-Т-Е...
- ГДЕ?ГДЕ?
- В К-А-А-А-ПУСТ-Е-Е-Е-Е!
- ГД-Е-Е-Е-Е?
- В ПИЗДЕ!
- Ну вот,а вы говорите в капусте.
цитирай
28. dalida - историята го доказва - как посрещаме кризите?
14.06.2011 23:40
анонимен написа:
Кризата е жестока. ---------------------------------КРИЗАТА В ЕВРОЗОНАТА---------------------------
Кризата в еврозоната започна заради проблемите на Гърция, но се разви в дългова криза за целия блок.

Проблемите започнаха през есента на 2009 г., когато бе установено, че бюджетната статистика на страната е била недостоверна и истинският бюджетен дефицит е над 12% от БВП. (По-късно бе отчетено, че дефицитът за 2009 г. е бил 15.4%. )
В комбинация с високото ниво на задлъжнялост (327 млрд. евро), това доведе до отдръпване на инвеститорите и до рязко повишаване на рисковата премия за страната.
Впоследствие стана ясно, че Атина е скрила истинското си финансово състояние с помощта на финансови деривати.

Кризата се задълбочи, след като на 23 март 2011 г. правителството на Поргугалия подаде оставка, след като парламентът отхвърли поредния, четвърти за последните 12 месеца, план за икономии. Мерките трябваше да й помогнат да намали бюджетния си дефицит с още 0.8% до 4.6% от БВП. Страната договори спасителен заем от ЕС и МВФ в размер на 78 млрд. евро, като МВФ дава една трета от средствата.

Гърция -
БИВШИЯТ ПРЕМИЕР ИЗЧЕЗНАЛ БЕЗ СЛЕДА-----------------------------
"Бившият министър-председател доведе Гърция до ръба на катастрофата и изчезна", пише германското издание, изтъквайки, че Караманлис е депутат от "задните банки в парламента".

"Ханделсблат" отбелязва, че от изборите преди седем месеца предишният премиер на Гърция нито веднъж не е поискал думата в парламента и че при гласуването на пакета от жестоки мерки за икономии само си вдигнал ръката, за да ги отхвърли.

"Човекът, довел Гърция до ръба на катастрофата, гласува против помощта от милиарди, с които ЕС и МВФ искат да спасят страната", посочва германският вестник. "Къде е той сега? Криете ли го?". Това, според изданието, попитал наследникът му Георгиос Папандреу депутатите от партията Нова демокрация в парламента.

Историята засегната в тази тема е старичка, но все още е актуална.
У нас също се подават оставки.

цитирай
29. dalida - Гърците държат на своите династии.
14.06.2011 23:41
анонимен написа:
Независимо какъв ще е избирателния вот, тези династии стоят на върха.
Просто от десетилетия гръцката политика се прави от няколко семейни династии.
Фурията Дора Бакояни е дъщеря на някогашния гръцки премиер Константинос Мицотакис, управлявал между 1990 и 1993 г. Сегашният председател на правителството в Атина Костас Караманлис е племенник на легендарния водач на партията "Нова демокрация", премиер и президент Константинос Караманлис. Лидерът на опозиционната ПАСОК пък Георгиос Папандреу е син на не по-малко легенрадния Андреас Папандреу. Пътищата и на тримата наследници са достойни за патриарсите.

В политическата борба Караманлис съживи спомена за най-добрите качества на своя именит чичо.

- Константинос Караманлис, който след падането на диктатурата през 1974 г. основава "Нова демокрация". Именно старият Караманлис навремето изнесе и тежестта на преговорите по присъединяването на Гърция към Европейската икономическа общност, както тогава се наричаше днешният Европейски съюз. Младият Костас, завършил право в Атинския университет, влиза в "Нова демокрация" през 1979 г., минава през поста на зам.-председател на партийната организация в Солун и става лидер на партията през 1997 г. По онова време той вече има и магистърска степен по политически науки и икономика, както и докторска степен по история на дипломацията - и двете получени в университета "Тафт" в САЩ. Също като Дора Бакояни Костас Караманлис свободно говори английски, френски и немски. Женен е за Наташа Пазаитис и има две деца.

Третият в голямото трио на гръцката политика е водачът на опозиционната ПАСОК
Георгиос Папандреу, който е бил и външен министър, когато партията му беше на власт. За него се знае, че е радетел за модернизирането на ПАСОК, въпреки че същевременно е носител и на традициите, завещани от партийния основател и патриарх и негов баща Андреас Папандреу. Впрочем фамилните връзки тук са подсилени и от ролята на дядото, на когото е кръстен - Георгиос Папандреу-старши.

цитирай
30. dalida - Правилно разсъждение -
14.06.2011 23:45
yotovava написа:
Винаги ще има стремеж да се открадне, да не се залъгваме.
Според мен някой има полза от това да не се променят принципите и контролът. защото някак неубедителни ми звучи, че не може да се проследят докрай къде отиват парите и отиват ли по предназначение.

поздрави, продължавай.

Валя

цитирай
31. atil - Абе от една страна фаворизират к...
15.06.2011 00:28
Абе от една страна фаворизират консумизма,от друга страна говорят за морал и правов ред..,А отрицателни примери колкото искаш по ЕС сред управляващите,но има и положителни.Все пак този съюз е повече социалистически и по дух и по съдържание.А това не вещае нищо добро.На практика десният човек излиза много по-народен и по социален.Нарича нещата и проблемите с истинските им имена,създава блага,живее с мисълта за страната си.
Той е за Европа на държавите и народите а не на бюрокрацията и "международната общност",той е против грубия материализъм и консумизма,защото те водят до духовна деградация и зависимост .Левите винаги са по-склонни към далавери и корупция и това е заради средата от която произлизат.
За Караманлис съм чувал добри думи,но ми казаха ,че е от българско потекло...!Ако някой знае подробности да каже.
цитирай
32. dalida - 35. ЕС създаде тази "коалиция" от държави с цел.
15.06.2011 00:49
На Европа много й се искаше да направи нещо подобно на Американските щати.
Но, модела който използваше беше погрешен, а и хората в "първите редици" в началото взеха лош пример от американските бюрократи. Изобщо, замисълът беше добър, но като копие на САЩ, сякаш не ставаме. Има нещо което не е доизпипано в този съюз, нещата още в началото не тръгнаха добре, а в последствие " кризата" се задълбочи. С приемането на още и още държави, съюза си въобразяваше, че ще оправи нещата, но те се задълбочиха още повече, след приемането на бившите соц. държави.
Ето и Гърция, някой беше казал че се опитват да катурнат еврозоната и донякъде успяха. За да не се задънат в зависимости, ЕК прие нещо като закон - всяка държава, която иска доброволно да напусне европейския съюз има право на това, без да бъде санкционирана. Не знам защо този регламент вече не се обсъжда по форумите. Сякаш изчезна нейде - незнайно защо.
цитирай
33. dalida - Никак не й е лесно на Гърция.
16.06.2011 10:09
анонимен написа:
“Гърция ще фалира и въпросът не е дали, а кога”, коментира пред Блумбърг Винсънт Трулиа, бивш директор на отдела за държавни рейтинги на агенцията “Мудис”.

Застраховката по гръцкия дълг достигна рекордни нива от 1610 пункта. Това означава, че ако инвеститор иска да осигури срещу фалит гръцки ДЦК за 1 млн. евро, ще трябва да плати 160 000 евро.

цитирай
34. dalida - С тези заеми - помощи, Гърция няма начин да е независима вече
16.06.2011 10:13
анонимен написа:
Във вторник вечерта финансовите министри от еврозоната се събраха на спешно заседание в Брюксел, за да обсъждат отпускането на втори пакет от финансова помощ за страната, която през м.г. получи кредити за 110 млрд. евро от ЕС и Международния валутен фонд. Очаква се те да подготвят и план за преструктуриране на дълговете й, който ще бъде предложен на срещата на лидерите на ЕС на 23 и 24 юни.

---------------------------------
От тук насетне как народа гръцки ще плаща тези помощи отпуснати от Европа? Може би с високи данъци, високи цени, не че сега цените и данъците не им са високи. преди няколко месеца бях там и видях, че е доста скъпичко не само за нас българите. Надявам се да се оправят,защото иначе ще трябва да излязат от ЕС. Не вярвам Еврозоната да се разпадне само заради една Гърция.
цитирай
35. dalida - Европейските понятия спрямо изтока и запада
20.06.2011 08:23
искам само да поясня че Европа все още си е запазила тези определения и се разграничава в отношението си към Източна Европа.

Една равносметка.

В много държави от посткомунистическия регион националистическите някога движения бяха все още разрешена съпротива срещу централния комунистически режим в Москва. След рухването на комунизма на много места беше пропусната възможността за обединение на Европа. Миналото от 18 и 19 век излезе на преден план и задейства анархическите комуникации.

А, би трябвало една бъдеща обединена Европа да преодолее различията между етносите и езиковите особености, защото самата Европа е толкова разнообразна и езиково и културно - етнически.

Опозицията се намеси и разпострани шовинизма, популизма, фанатизма, които доведоха до граждански войни, които от своя страна спънаха икономическия напредък на доста европейски държави.

Никога досега не се е говорило толкова много в историята за Европа, колкото след частичното й обединение.
През вълнуващите десетилетия имах възможност да се запозная с преходите и застоите на европейските държави.Европа има хилядолетна история и тя малко или много помага на сегашните държави да се справят със своите проблеми, възникнали по знайни и незнайни причини.
цитирай
36. dalida - Бих искала да ви запозная и с историята на Европа, за да си имате представа за нея каква е била.
20.06.2011 08:29
Раждането и развитието на Европа става с помощта на митичните представи към конкретната реалност на човека, към неговата индивидуалност в рамките на природата.

Манастирите, замъците, дворците, руините и полесраженията показват как тези събития са помогнали на спекулантите да злоупотребят с тази информация, по политически или лични цели.

През Ренесанса и епохата на хуманизма се оформя стремежът и възможностите реолният живот, общностите, градовете и всекидневието да се изграждат съзнателно и съобразно културните представи на всеки варод. Техниката, науката, изследванията и стопанството се развиват под влияние на различните идеи. Изкуствата започват да се подчиняват на осъзнатата естетика ( живописта), тоналната и музикалната - по - късно. Тези възможности бележат развитието на Европа през вековете.

След ІІ -та Св. война - тогава когато Съветския съюз получи карт-бланш, започна да изгражда Изтока в Западна Европа и тотално обърка сметките на капиталистическите държави - за едно властно и силно обединение срещу комунизма.

Докато комунизма " вилнееше" в Източна Европа и Съветският съюз, Западна Европа успя да стабилизира икономиките си и си проби път към големите капитали и пазари. Започна износ с другите континенти, които й донесоха огромни вложения и високи технологии, лукс, културно съзнание и моралното поведение на хората се възраждаше с всяка изминала година.

Изток, означаваше за европееца не само че Слънцето изгрява от изток, а и посоката от която идваше европейската култура. На изток е Съветският съюз, чийто народ десетилетия наредподтискан от полиция, от терор, от съвършен силов апарат, не бе пречупен, деморализиран или окончателно наплашен бе характеризиран като рационализатор.
Мощтната съпротива срещу подтисничеството от комунистическият силов апарат, откри една отчаяна система от образи и символи, чрез които комсомолци и комунисти се домогваха до превилегии, недопустими за другите - обикновенните хора неангажирани политически.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: dalida
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 6156970
Постинги: 1101
Коментари: 4873
Гласове: 29446
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031