Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
18.01.2013 12:31 - ИЗМАМИТЕ НА ХХI ВЕК (част 1.)
Автор: dalida Категория: Бизнес   
Прочетен: 5621 Коментари: 6 Гласове:
23

Последна промяна: 09.04.2015 09:59

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
     
                                            

          
   ДАЛАВЕРИТЕ на  руския държавен концерн ТВЕЛ


           АЕЦ „Козлодуй” се използва за експериментална площадка



              далавери, ядрено гориво, измами, ядрени централи,



Престъпните схеми с ядрено гориво у нас в България започват още през 2005 година.

Шеф на АЕЦ-Козлодуй е Валентин Николов - съдружник в скандалната фирма „ИКАР-В”, която препирала парите от подмененото ядрено гориво от рециклиран уран.  Създаването на „ИКАР-В”, чието име е абревиатура от имената на бивши босове от централата, съвпада точно с времето, когато започва внедряването на горивото от ново поколение от Русия. Фирмата - пералня е регистрирана на 18 март 2004 г. с първоначален уставен капитал 50 000 лева......



Държавната АЕЦ Козлодуй има договорни отношения с руския държавен концерн ТВЕЛ,който доставя на българския ядрено гориво за милиони евро. Далаверата всъщност става с няколко касетки с ядрено гориво, за 135 милиони евро които са платени предварително от ръководството на АЕЦ Козлодуй на руснаците. Но, се случва така че, част от тези касети не са стандартни и българската централа ги връща на руснаците но не като брак, а ги продава обратно за 30 000 евро, най-ниската цена по възможност. Шефът на централата - изпълнителния директор на АЕЦ „Козлодуй” Валентин Николов, обяснява "сделката" така :
" Истината е, че касетите  са продадени през декември месец на 2011-та година на ТВЕЛ. Цената, лично за мен, е малка, тя беше около 30 000 евро, но проблемът е, че няма как да създадем пазар, от където да се ориентираме в пазарната оценка на подобен вид продукт. Тази поръчка ми е под особено внимание и я оглеждаме от всички страни...."  

Дали в този договор за доставка на ядрено гориво между България и Русия съществува клауза за неустойки и компенсации при некачествена продукция, която да се задейства веднага при такива случаи на препродажба или бракуване,не станаха известни публично.  При отцъствие на каквито и да е клаузи за неустойки, тогава са възможни далавери от този сорт,свързани с ядреното гориво,което е нужно за ядрена ценрала. Губещият в този случай е АЕЦ - Козлодуй. Защото вместо реснаците да компенсират загубата на българите, те печелят тройно повече пари. Касетите с ядреното гориво струват на България 135 милиона, а бяха продадени на руснаците за 30 000 евро. Това си е чист ОБИР. Тези пари АЕЦ „Козлодуй” ги дава на руската компания ТВЕЛ една година предварително. Така родното предприятие се лишава от оборотно средства в размер на 130 милиона евро, но щедро ги предоставя  на руснаците. Тези пари, при добър план и боравене с тях, биха могли да донесат минимум 10% доход на собственика си, но той доброволно се отказва от тях и ги подарява на чужда фирма,в случая руската ТВЕЛ....ако ръководството на Козлодуй беше заложил тези 135 милиона евро при 10% лихва до сега щеше да има печалба и може би нямаше да се стигне до увеличение на цената на тока за дребния потребител. Но, както е познато вече у нас в България - има ли държавно предприятие - то трябва да бъде доведено до фалит - за да може олигархията да забогатее....

Престъпен Обир, който плаща българският народ - за това на всеки 3 или 6 месеца от годината електро - разпределителните дружества в България увеличават цената на тока с  5, 10,12, или с 15% и ще я увеличават, докато ДАНС  и прокуратурата не се намесят и не разнищят далаверата.


В пресата и интернет има малко информация за тази далавера. Г-н В. Николов е разгласил новината за "проверка на договорите за доставка" но, не на всички договори а само на определени защото той имал съмнение, че в централата се правят умишлени сделки с гориво. Ето и неговите думи: "Имам съмнения, че свежо гориво, което е останало неизползвано в малките блокове, е продавано на безценица. Една касетка е купувана срещу половин милион евро, а е продавана за 30 000".


Тази схема действа от 2005 година и до сега е струвала на целия български народ, който си плаща през цената на тока, осем години, по 14 милиона евро прави 112 милиона евро. Този факт е прекрасно известен на всички държавни институции и служби за сигурнот, от които зависи тази порочна практика да се прекрати, виновните наказани, а парите върнати, но те не само не се помръдват, а даже приветстват и покровителстват подобни „народополезни” практики.


И най - големите престъпления в България ги правят ръководителите на държавни предприятия ( консорциуми и фирми) - те са най- гладните и най - корумпираните служители на държавната софра. И явно няма наказани от тях, защото партиите в България станаха много и всички се борят за гласност и власт. Всяко дошло на власт правителство гледа на вреди свой човек някъде, от където за падата златни парици докато е жив.

 - -
От  7-ем  ( до 2011г), години атомната ни централа се използва за eкспериментална площадка, но никой не признава.

Прясно назначеният директор на АЕЦ „Козлодуй” Александър Николов и неговият заместник Митко Янков са в основата на престъпната схема с използването на рециклирано ядрено гориво, стартирала през 2004 г. Това разкри пред „Торнадо” ядреният физик Георги Котев, който от няколко години се опитва да докаже далеварата. До април 2007 г. Николов е съдружник в скандалната фирма „ИКАР-В”, която препирала парите от подмененото ядрено гориво от рециклиран уран.


Същата есен на 2004 г, руската компания ТВЕЛ доставя първата партида от новия вид и 12 касети са заредени в реактора на VІ блок като начало на поетапния преход. Вероятно в резултат на успешния старт на начинанието се появява и първият солиден финансов бонус за организаторите Изведнъж на 20 декември 2004 г. уставният капитал на „ИКАР-В” е увеличен от 50 000 на 400 000 лева, а през следващата година нараства с още 100 хиляди.( от тогава и цената на ел.токът на българския потребител започна да се увеличава с проценти).

През 2008 г. Георги Котев, който се бори да докаже цялата далаверата, по Закона за достъп до обществена информация изисква Техническото решение от декември 2003 г. за поетапен преход от стария вид гориво към новия. Документът, под който стоят подписите именно на новите шефове на “Козлодуй”, обаче старателно се крие.


 В крайна сметка Котев успява да се сдобие с документа от вътрешен човек в централата, солидарен с неговата кауза. „Там са изброени 4 мотива за подмяната на горивото. (Всичките до един са напълно измислени, а последният вече е откровена лъжа).

В него се твърди, че има опит от експлоатацията на новото гориво на Калининската АЕЦ в Русия, а там никога не е използван този вид”, категоричен е ядреният физик.

Това означава, че дефакто от 2004 г. насам АЕЦ „Козлодуй” се използва за експеримен тална площадка „Ако всичко беше легално, то руснаците щяха да плащат за това, че ползват техническата ни база, за да си тестват горивото. Вместо това ние си плащаме за рециклирано гориво, за което на всичко отгоре атомната централа НЯМА  санкция за ползване”, допълни Котев.


500 млн. евро щети от далавери с гориво в АЕЦ

Георги Котев:  " Руснаците ползват България като база за ядрени експерименти. Не съм в България, защото там съм ходеща мишена, казва ядреният физик.   -     В началото на този век предишното гориво, което се използваше на 5-и и 6-и блок показа трайни дефекти. Бе взето решение да се премине към гориво от ново поколение, с нови по-добри конструктивни и материални характеристики. Тръгна се с процедура по подмяната. Поискано бе разрешение от Агенцията за ядрено регулиране и първата партида с новия вид гориво се внесе в България през есента на 2004 г. С него за пръв път бяха заредени касетите на 6-и блок. От там нататък реакторите на 5-и и 6-и блок се зареждат вече само с новия вид гориво.

Всеки един от реакторите разполага с по 163 броя касети, които са вътре в активната зона на реактора, където е разположено горивото. Постепенно през годините се заработи само с новото гориво. Тогава започнаха да се забелязват разлики в поведението му. Проблемът се усети някъде към 2007 г. Разминаванията се изразяват в това, че се забелязва удължаване на времето на работа на реакторите спрямо прогнозното. То се смята чрез специализирани компютърни програми, които имат паспорт от руския регулаторен орган, който е аналог на нашата Агенция за ядрено регулиране. Тези паспорти регламентират до каква погрешност може да се пресмята една или друга характеристика, в това число по отношение на продължителността на работа на една горивна кампания. А една горивна кампания е времето между две презареждания на реактора с ядрено гориво. Този паспорт декларира, че погрешността не може да бъде по-голяма от +, - 3%. А на практика в началото на 2007 година ние забелязахме, че тази разлика надскача 3% и държи тенденция за нарастване.

Тогава се породиха първите ни съмнения за нещо нередно. Все още не допусках, че горивото е подменено. Почнахме да мислим и анализираме на какво се дължат причините. Но много ме усъмни поведението на най-висшето ръководство на АЕЦ и на моят пряк ръководител на сектора, който беше спуснат на поста с парашут без необходимия ценз, образование, стаж, но послушен и удобен. Той и до ден днешен участва в прикриването на това мероприятие.  Ръководството на централата се опитваше да прикрие проблема, да го омаловажи. Почнаха да се пишат доклади с антинаучно съдържание, а ние сме физици и всичко е подчинено на законите на физиката. ...."

ПРОВЕРКАТА НА ДАНС...
Защо ДАНС спряха разработката?....., правителството на Станишев ли е оказало натиск?

Котев: "......Просто няма предишно, няма сегашно правителство. Разполагам с тайната кореспонденция, водена през 2008 г. между ДАНС и атомната централа, след моя сигнал. От нея се вижда, че ДАНС никога не е искала и няма да иска да разследва този случай, а камо ли да го разкрие. Агенцията защитава чужди интереси, руски интереси. Тези документи ми изпрати анонимен източник, съмишленик. Получих ги в края на март тази година. Интересното е, че кореспонденцията е водена формално, а от страна на АЕЦ е подавана манипулативна информация и на никой прокурор или разследващ няма да му стане ясно какво точно се случва там. ..."

ДАНС е изградена от съмишленици на БСП и по времето на управлението на БСП, затова ДАНС се смята за "червена" и обслужва интересите на социалистите - комунисти.


ЗАГУБИТЕ

-  от 2004 до 2010 г. Реално  -  около 450-500 милиона евро са щетите до сега за държавата. Преди две години цената на една горивна касета беше около 870 хил. евро, сега може и да е повече. А за зареждането на един блок отиват между 40 и 50 броя касети....

Държавата пръсна 2 млн. лв., за да замаже далавера в „Козлодуй”

Над 2 млн. лв. от държавния бюджет са пръснали от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ), за да замажат скандалната далавера с подмененото ядрено гориво за АЕЦ „Козлодуй”. Вестник „Торнадо” разполага с официални документи, подписани от началника на отдел „Приемна” в Министерския съвет Соня Божикова, в които се признава, че въпросната сума е прахосана за безброй експертизи анализи и командировки с цел да бъдат опровергани скандалните разкрития на ядрения физик Георги Котев. На запитване на Петър Пенчев от национално движение „Екогласност” как точно са били изхарчени тези пари, министерството не дава конкретен отговор.


ДАЛАВЕРИТЕ ПРОДЪЛЖАВАТ


3000 кг ядрен материал изчезват мистериозно
По време на проверката на шведската компания Studvik nuclear AB в „Козлодуй” през септември 2008 г. оттам мистериозно са изчезнали 6 броя ядрено-горивни касети с обща маса около 3000 кг ядрен материал. Този факт е станал известен на Котев през пролетта на 2010 г. Той незабавно уведомява вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, но вече 11 месеца сигналът му отлежава със статут „необработен”.


БИЗНЕС + ПОЛИТИКА = ПРЕСТЪПНОСТ

Кабинетът въртял далавера с гориво за АЕЦ "Козлодуй"


Корупционна схема, свързана с подмяна на свежото ядрено гориво, използвано в АЕЦ "Козлодуй" тече от години. За това алармира чрез изявление в Интернет, качено в YouTube, ядреният физик Георги Котев. Той работи в атомната централа, но е взел неплатен отпуск и е заминал в Европа, за да предупреди за нарушенията в "Козлодуй", които според него се случват от три години.
43-годишният Котев,твърди, че още от времето на изпълнителния директор Йордан Костадинов (станал депутат на НДСВ, но сега представител на Българска нова демокрация) блоковете се зареждат с ново ядрено гориво, което не отговаря на характеристиките, дадени от производителя (руската компания ТВЕЛ - б.р.). Това според него е индикация, че "в централата се доставя рециклирано ядрено гориво и най-вероятно се реализира огромна по мащабите си корупционна схема, заради разликите в цените между свежото и рециклирано гориво, която вероятно се изразява в десетки милиони евро годишно".
По думите на експерта новото гориво дава отклонение в продължителността на горивните кампании от 8-9 %, при положение, че допустимото е 3 %. Това довело до превишаване на дълбочината на изгаряне на горивните касети, което създава опасност за тяхното разхерметизиране. "Такива разминавания са безпрецедентни в практиката на една ядрена централа и незабавно трябва да се търсят причините за тях", посочва Котев.
Отклоненията в горивния процес бяха потвърдени в петък от изпълнителния директор на АЕЦ "Козлодуй" Иван Генов и от председателя на Агенцията за ядрено регулиране Сергей Цочев пред БНР. И двамата посочиха, че процесът се контролира, като Генов обясни отклоненията с това, че все още работят паралелно касети с ядреното гориво от предишния тип и с нови.

-  -   -

Оборудването за „Белене” поръчано незаконно

2012г.

Обществената поръчка за доставка на оборудване за първи и втори блок на АЕЦ „Белене” е осъществена в разрез със законодателството от предишния кабинет.Това стана ясно от изявление на шефката на правната парламентарна комисия Искра Фидосова по време на вчерашните дебати за провеждането на референдум за изграждане на втора атомна централа у нас.

Фидосова и колегата й Димитър Лазаров изразиха изумлението си от факта, че поръчката на техниката е направена при липсата на необходимата за това документация, като нямало дори технически проект на Агенцията по ядрено регулиране. Нито един от двамата обаче не получи отговор на зададения към соц - лидера и тогавашен премиер Сергей Станишев защо на своя глава е поръчал оборудване...без документи и сертификация?


Престъпността в България води до смъртни присъди ...без съдебна присъда.


Че нещо опасно се случва в ядрената ни енергетика стана окончателно ясно когато се разбра,че Атанас Стоев,служител по сигурността на информацията на Агенцията за ядрено регулиране се е самоубил по неизвестни причини.Смъртта на Стоев е била крита близо месец.Той е сложил край на живота си на 19.02.2009.В ядрените среди витаят всевъзможни слухове, свързани с мистериозната смърт. Полковник Стоев е от кадрите с отлични контакти с бившия СССР.



.Бизнесът в енергетиката възлиза на стотици милиони евро годишно,а избрани българо-руски фирми доставят опасното гориво и акумулират зверски печалби.Огромна част от парите отиват за спонсорирането на политически партии(кои ли са?




източник:
rognews.bg/news

и филма "Ядрената измама"

http://www.youtube.com/watch?v=vG-1spEhLmw





Гласувай:
23


Вълнообразно


1. kostadin - Много интересно! А далаверите с ...
18.01.2013 13:13
Много интересно! А далаверите с маришките централи? А сдружествата ,които ни снабдяват с ток ?
Интересно ми е при тези кражби как Козлодуй произвежда най - евтиниятток в област BG от EС
Главната измаме беше обещаната ни демокрация и просперитет по голям от този при Живков.
цитирай
2. dalida - Има ли далавера, има и кой да се облагодетелства
19.01.2013 08:22
Истината е, че световната икономика е регулирана и планова. Пазарът регулира само преразпределението на благата на микроравнище, но тяхното количество и геостратегическо разпределение е планирано предварително в много голяма степен. Не само в Европа, а в целия свят. За всичко има квоти - от производството на петрол, до производството на хладилници.
Нищо важно не става без разрешението на "Големия брат",който и да е той за момента, явно не може да има пълен контрол.

Мит е, че АЕЦ ни дава енергийна самостоятелност. Напротив - поставя ни в енергийна зависимост от Русия като единствен доставчик на ядрено гориво, а това е нещо, което ЕС няма да преживее. Спомнете си, че преди 20-тина години успяха да накарат арабите да смъкнат цените на петрола (и съответно да загубят куп пари), само и само да прецакат Русия, та нас ли няма да притиснат, още повече, че упражнението с петрола беше успешно.

А, настоящият референдум е трамплин чрез който БСП ще прескочи 4% праг за следващите избори. Повече едва ли ще спечелят, защото до сега доказаха че са бедни откъм ресурси. Само 300 милиона са вложили в акциите на АЕЦ Белене....проучването продължава. Затова напират толкова за тази централа, не искат да си изгубят парите, ако спечелят акциите на АЕЦ Белене ще скочат двойно и социалистите ще спечелят още милиони. Дупе да ни е яко ние-обикновенните граждани само ще се облизваме, а соц - капиталистите ще вдигат юргии до небесата.

цитирай
3. kostadin - Нима правиш някаква разлика между ...
19.01.2013 09:07
Нима правиш някаква разлика между всичките партии и сдружения участвували във властта за годините преди и след преврата?
Вче сме 6 мил. бяхме 9мил.
Скоро няма да имаме претенции за нищо.
Народ който не може да си произведе сам храната ,просто не съществува
Квоти се създават ,стига да сме умници да произвеждаме, такива неща, за които хората по света да дават с радост парите си.
цитирай
4. kozme - 50 години българите живяха в клетки
19.01.2013 09:38
сега отделния българин не само не може да мисли самостоятелно, но и не може да се грижи за себе си - камо ли за семейството си. Българите са свикнали друг да се грижи за тяхното благо - другият - обаче не иска и да знае за себеподобния си, този друг е партията - майка хранилница на днешните господари - новите капиталисти (социалисти). Откъде БСП лидер и протежета имат 300 милиона лева за да купят акции на АЕЦ - Белене?
цитирай
5. kostadin - Е и какво -ще трябва да живеем и при ...
19.01.2013 13:45
Е и какво -ще трябва да живеем и при тези условия или да умрем Вече ги няма 3 000 000 Циничната утеха е ,че те са вече в по -добрият свят.

Твърдо съм против Белене или разширението в Козлодуй-Евтино сиренце има само в капана.Тук ще останат радиоактивните отпадъци ,за които ще трябва да се грижим без да ги забравяме около 100 000 години
цитирай
6. ezitura - ЕНЕРГИЙНАТА МАФИЯ
19.01.2013 18:09
Кабинетът „Станишев" е похарчил 300 млн. лева за купуване на акции от АЕЦ „Белене". Заради солидния харч в прокуратурата е била образувана проверка, която да установи дали парите са отишли по направление.



ОВЧАРОВ ЗАМЕСЕН В ДАЛАВЕРАТА

Проверката показва, че финансовите параметри са договорени окончателно от бившия енергиен министър Румен Овчаров. Съпругата му се оказва съдружник с един от управителите на ТЕЦ "Марица-Изток 3", който е представлявал НЕК в борда на директорите на топлоцентралата. Държавата притежава 27% от ТЕЦ "Марица-Изток 3", останалите 73% по договор са придобити от от частното дружество "Ентър Джи", а в последствие "Ен Ел" и "Контур Глобал" срещу инвестиция от 700 млн. евро. Срещу тази сума инвеститорът трябва да извърши рехабилитация на топлоцентралата.

http://tv7.bg/news/politics/
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: dalida
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 6190355
Постинги: 1102
Коментари: 4873
Гласове: 29477
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930