Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.11.2014 16:29 - РЕКЕТИРАНЕ ДО ДУПКА В ПОЛЗА НА КАДАСТЪРА
Автор: djem Категория: Бизнес   
Прочетен: 2687 Коментари: 1 Гласове:
9


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
                                               БЕЗЗАКОНИЕТО ВОДИ ДО СВОЕВОЛИЯ
                                                                  РЕКЕТ  И  ИЗНУДВАНЕ

 
                         

Много често потърпевши недоволстват заради несъотвествие между кадастралната скица на имот и нотариалният акт за същия имот.

"Граждани на България - тези институции се създават за да ви вгорчават живота."




image



Често се случва геодезист да не "внимава" или пък да изработи кадастрална карта по "сателитни" снимки, без да отиде до обекта или да се свърже със собственика на имота да изработи ККР по нотареален акт за собственост. 90% от грешните ККР се базират на недоглеждане или изработнане на основа "сателитни снимки".


Не са редки и случаите, когато грешно изработената кадастрална карта (скица) да ви създаде куп неприятности, ако искате да продадете част от имота си или да го дарите някому.Нотариуса веднага ще се заяде с несъотвестието между двата документа - акта за собственост и скицата.


Направмихме справка в администрацията по кадастър гр. София.



Пример:

Един проблем води неприятности на куп хора, съсобственици в един имот. Случаят е такъв:

 * ККР (кадастрална карта е издадена с невярно съдържание, т.е. не е взета под внимание площта записана в нотариалния акт за собственост на имота. Собственика не е учавствал в промяната на плана (кадастъра) и за него тази грешка му коства доста нерви, пари и време.


Като направихме справка в кадастъра,зададохме следния въпрос:
- Защо се узаконяват грешки и несъответствия между Нотариален акт и ККР?

-  Грешката е констатирана не в периода на изработване на ККР, а едва след влизането й в сила, като собственикът не е знаел или не е предприел действията описани в горната звездичка,защото не е бил уведомен навреме от компетентните органи изготвили по погрешка сгрешения проект и не е учавствал при анкетиране от фирмата изпълнител по геодезия по кадастъра.(Отцъствал е от страната.)


Администрацията ни отговори следното:
" Собственикът трябва да наеме правоспособно лице(въпреки че не носи вина за тази грешка) - геодезист, което да подготви преписка за изменение на кадастралната карта, да заплати необходимите за това държавни такси (различни от сумите, които следва да заплати на правоспособното лице - геодезист) и да подаде заявление за промяна в кадастралната карта в съответната служба по геодезия, картография и кадастър по местонахождение на имота.


Негативната последица за собственик на имот, който не е представил акта си за собственост в процеса на създаване на ККР, е че ако след одобряване на ККР се установи, че имотът липсва или не е нанесен правилно в ККР, и тази грешка не е по вина на фирмата-изпълнител, изработила ККР, то за нейното отстраняване собственикът следва да заплати нормативно определената административна такса."


Как обаче стои въпроса с това, че ако собственика не е в страната, а е в чужбина за 2 или повече години, и няма как да узнае за промените които кадастралните техници променят в даден период от време, как става уведомяването на този собственик. Има ли законов ред и начин този собственик да бъде уведомен за такива промени по кадастъра, касаещи неговият имот?


Въпросите са доста сериозни. Нито едно правителство досега не се е заело с този "щиковен" проблем - промяната на кадастралните планове без участието на собствениците на имотите.


Ако няма законови права, които да дават права на службите по кадастъра да променят по своя воля и начин всяка година по нещо в тези планове, се счита че тази им дейност е ДВОЕВОЛИЕ в ущърб на собственика на имота, и това своеволие от страна на ККР трябва  да се наказва с строгостта на закона,за  защита на собствеността (по конституцията) и  "Защита на потребителя". ККР трябва да носи отговорност за допуснатите грешки, а не да "извива ръцете на собствениците" и да ги кара да плащат за нещо, което не е станало по тяхна вина.

Разбирам че в създалата се ситуация на "ти на мене - аз на тебе" се върти бизнес и се взимат пари за да се запише в списъка, че службите работят.

Върти се бизнес за сметка на клиента - собственик на имот. Когато има нужда от ККР, и забележи дадена грешка в изчисленията квадратурата на имота му, който понякога излиза от рамките на нотариалния му акт за собственост, тогава се задава простия въпрос - защо държавата винаги е права, а клиента виновен и трябва да плаща заради некадърността на държавните служители изготвяйки несъотвестсващи ККР?




Има ли в България право собственика на имот да се възползва от законите,които уж го защитават от своеволни начинания на държавни служители,  или всичко си "тече", всичко си "променя" и така всяка година поради неизвестни нам причини, ККР или Общините решават че трябва тук и там да настъпят промени, в зависимост от района площта или друго, трябва следващите които идват на власт да му мислят!!


Ама...то само с мислене не може.....трябва и знания да има човек!


А, сателитите наистина правят снимки, но са доста замъглени и неточни. Затова е необходимо задължително, собственикът на имота да присъства на промените и дискусиите по проблема. И без задължителното участие на собствениците на имот, върху който ще се правят промени, държавната Геодезия и Кадарсър да НЯМАТ правото да променят каквото и да било по терена и да го регистрират без одобрението на собственика.


Защото така създалите се по наследство от комунизма и социализма ККР-та, тези институции нямат развитие и документацията им ще е пълен Хаос! От този хаос страдат единствено собствениците на парцели и имоти.







Гласувай:
9


Вълнообразно


1. andri - Времената станаха жестоки, за всичко трябва да се плаща
19.11.2014 08:02
Собствеността и в най-малкото село, и в центъра на София трябва да е еднакво защитена, макар че
всичко струва пари, и за всяка промяна трябва да се плаща!!!
Законът за кадастъра и имотния регистър се прие 2000 г., а през 2001 г. започна да се структурира агенцията. Отначало тя беше замислена като единна агенция на кадастъра и имотния регистър, но по някаква причина регистърът беше отделен в самостоятелна агенция. Тъй като по-голямата част от имотната регистрация не е по имот, а е поименна, предварителни партиди има за малко от имотите. И двете агенции, поне в моите очи, не работят съвсем синхронно, макар че имат връзка помежду си.
Това води до слаба защита на собствеността. При наличие на кадастрална карта с електронни записи измененията са много по-защитени от тези на хартиен носител. Там, където се поддържат кадастрални карти и планове на хартиен носител, се водят разписни книги, които не се обновяват и опасността от измами е голяма. Докато при нашата система за тези 20 процента, които ги има, собствеността е защитена в максимална степен. Освен това ползата не е само пряка, има и непреки – по-висока събираемост на данъците, тъй като имаме връзка с НАП. Много по-лесно стават справките. Ипотеките на банките са много по-сигурни, когато има кадастър. В тези 20 процента, разбира се, влизат големите градове и там, където са по-голямата част от сделките. И на дядото от едно малко село, и в центъра на София собствеността трябва да е еднакво защитена - това е мнението на г-н Инж. Валентин Йовев, специалност "Геодезия, фотограметрия и картография".
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031