Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
20.09.2015 09:41 - МОНОПОЛИТЕ УНИЩОЖАВАТ КОНКУРЕНЦИЯТА
Автор: dalida Категория: Бизнес   
Прочетен: 2749 Коментари: 2 Гласове:
7


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg


        ЗАЩО ЦЕНИТЕ У НАС  НА БЯЛА И ЧЕРНА  ТЕХНИКА СА ТОЛКОВА ВИСОКИ?



Ето каква е схемата - докато стоката дойде до потребителя:
1/ производител -
2/ търговско представителство- вносител
3/ склад на едро -
4/ дистрибутор -
5/  аптека (за лекарствата)
6/ краен потребител .


И всички тези "работници" получават (увеличават с %) цената на продукта, стоката.(нормалната надцента е 20%,без ДДС, 5 "работнически картела - 5 х 20% са 100 % и ДДС 20% ,още 100 % ето ви едни 200% надценка - примерно,като начало).


Климатика в Китай ако е с цена  100 долара (175лв. с 200% надценка = 525 лв) и расте с цената на "марката" климатик. Т.е потребителя купува "марка", а не продукта.


През 2008 г,даваха предаване по телевизията - продават лекарства в хранителните магазини на цена 3 - 4 пъти по-евтини от цената в аптеката. Не е незаконно и пенсионерите си купуват, аптекарите беснеят за изплъзнатия пай, а магазинерите печелят.  Е, по-малко от аптекарите, но пак печелят! В Европа, в хр.магазини можеш да си купиш всяко лекарство, което не е с рецепта.


Искам да дам само един пример,свързан с една  хр.добавка, която в чужбина струва евтино, но у нас е  с 300% по-скъпа!

Лекарството (добавката) е СПИРУЛИНА
 -  100 грама Спирулина в България се продават за 32 лв.
- 1кг. Спирулина произведена в Индия е 46 лв , т.е. 100 грама струват 4.60 лв. (вкл. и доставката)
- в Китай Спирулината е с цени между 6 и 10 долара за 1кг.

Ето какво означава КОНКУРЕНЦИЯ. Тя сваля цените драстично!


В България конкуренцията беше унищожена още в зародиш. Сега имаме монополи. Те държат цените високи Изкуствено.


Цялата работа с високите цени идва от алчността, ТЯ кара вносителите да внасят най-некачественото и да го продават у нас на  цени на маркова стока. И...после  да прибират тлъсти печалби. С други думи - дори маркова стока  да купиш, пак ще е боклук - работи толкова, колкото е гараницятай и...после спира да работи. Трябва пак да си купиш "нова маркова стока" и пак същото, независимо от коя дистрибуция ще си я доставиш.


В ЕВРОПА  И АЗИЯ ОБАЧЕ НЕ Е ТАКА.
Затова там този процес с доставка и крайна цена са в пъти по-евтини,особено ако се пазарува он-лайн.

Например - в Белград лекарство,от аптеката,  което тук у нас струва 7 лева, там е 2.50 лв.  В Полша и Унгария, цените на някои лекарства са 50% по-евтини от нашите.
В Англия храните са много, много евтини,но транспорта им е скъп.В магазините за ел.материали, един хладилник (марков) е поне с 25% по-евтин от нашите магазини.  В UK при средна заплата 3000 лв. "AquaSource Green Energy"(хр.добавка)  струва 60 лв., у нас при средна заплата 600 лв. струва 63 лв.

Този продукт ел.радиатор (конвектор) Адакс в Германия е много по-евтин отколкото у нас. Докато медицински продукти и помощни материали са направо без пари, в България,  търговците съдират кожи и печелят от нещастието и болестта на хората.



Ако още тази година влезем в  Еврозоната, с монополните картели е свършено. Европа ще ги разбие. Затова българския парламент - депутати и политици от всички цветове замесени в търговията и вноса  на стоките у нас -  са против шенген.


Има ли картел или монопол в някоя държава - цените са високи и не се влияят от качеството на продуктите, особено, когато става дума за елитна марка, спечелила си "славата" преди 15 - 20 години.Нашите вносители нямат изгода да внасят качествени стоки, защото на "запад" тези стоки си струват парите.(един хладилник работи нормално 20 години, без да ръждяса или моторът му да се спука). Но, технологиите предлагат на пазара нови и модерни стоки, за да си в "крак" с модата, купуваш преди да мислиш. Колкото по-модерно (излязло от конвейър),толкова качеството му е нетрайно. Скъпото производство е по поръчка.


В Европа, търговците не чакат правителството да направи така, че цените на стоките да станат "нормални", там (Германия) си имат сдружения на търговците (много и във всеки град), които сами си определят коя стока - къде в района - на каква цена ще се продава, според брой население и нуждата от този продукт. Търсенето определя предлагането на стоки и услуги.  Изобщо, нещата в Европа са добре организирани.






Гласувай:
7


Вълнообразно


1. andri - Конкуренцията
20.09.2015 18:44

Конкуренцията е вид отношение между хората, което възниква при преследването на обща цел. В свят на неограничени потребности и оскъдни ресурси неизбежно възниква конкуренция.

Например, на пазарите на стоки и услуги производителите непрестанно се състезават помежду си за привличане на клиенти. Единственият начин за увеличаване на печалбите е да си по-добър от конкурента; така неизбежно този стремеж създава предпоставки за по-добро използване на ресурсите и удовлетворяване на повече потребности.
Основният икономически проблем не се ограничава до търсене на най-ефективен начин за задоволяване на дадени (макар неограничени) потребности с дадени (оскъдни) ресурси при известните (налични) технологии. Разбирането за "даденост" предполага, че всички тези факти са известни на едно лице или организация. В действителност никой не притежава информация за индивидуалните потребности, които хората се опитват да удовлетворят, за необходимите ресурси за тази цел и за начините (технологиите) за превръщане на ресурсите в полезни блага.
Конкуренцията стимулира създаването на нови технологии, и изобщо на иновациите. Но не бива да се забравя и това, че дори "известните" технологии са всъщност известни на различни хора и организации. Конкуренцията създава стимули именно за разкриване на най-добрата употреба на съществуващите технологии.
Това че, даден процент от хората купуват скъпите стоки, не означава че, потребностите са налични. Но, след като съседа по магазин продава тази конкурентна стока и печели 100% от нея, защо и ти в твоя магазин да не я продаваш,но като подбиеш цената или я продаваш на стойност близо до производствената й цена. Какво може да ти кажат конкурентите ти? освен да ти правят мръсни номера - да пишат до разни комисии доноси срещу теб и да учавстват активно по форумите с отрицателни коментари за стаките, които продаваш!!
Ролята на конкуренцията е именно за подобряване на трансфера на знанието в свят на неизвестност, несигурно бъдеще и оскъдни ресурси. Тя е процес на непрестанно "откривателство" за това какви са нуждите на хората, с какво да се задоволят, кой може най-добре да го стори и какви технологии да се използват.
цитирай
2. andri - Доносите и отрицателните коментари за бг-електроника и ел.материали
20.09.2015 18:54
е начин да съсипят българската икономика УМИШЛЕНО. Това вече не е конкуренция, това което пише по форумите за бг-електроника е подлост и донос срещу родината си! Това са предателите на собствената си държава!!

Тези форумни мнения изразяват единствено противниците на елементарната култура. Те са простаците, които насаждат своето мнение и чакат овации за това си поведение. Абсурд е да бъдат приети в елита, но винаги се опитват да влязат там.

Българското производство не е по-лошо от китайските луксозни стоки, скандинавските, латвийските "Адакс" или "Атлантик" (сглобяват се в Латвия) макар че нашите търговски реклами ги описват като норвежки или финландси. Няма такъв внос,който да е на тези цени тук у нас. В скандинавските страни стандарта им е в пъти по-висок от нашия и цените им са също мн.високи.

Един такъв уред в Норвегия сигурно струва близо една средна заплата у нас. Как тогава бг-търговците предлагат тези радиатори на толкова ниска цена като 250 лв за Атлантик или Адакс????

Замислете се!! Възможни ли са тези цени???
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: dalida
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 6145725
Постинги: 1101
Коментари: 4873
Гласове: 29436
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031