Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
25.09.2016 09:07 - Диамантите на Газпром - България.
Автор: dalida Категория: Бизнес   
Прочетен: 1221 Коментари: 1 Гласове:
10


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 

                             


                  КАК СЕ КОВАХА МИЛИОНЕРИТЕ НА БЪЛГАРИЯ И ЗАЩО НАП НЕ ГИ ХВАНЕ ЗА ГЪРЛОТО?



Според данъчната декларация на бившия изпълнителен директор на БЕХ и член на съвета на директорите на "Южен поток – България" АД Михаил Андонов, със съдържанието на която "Капитал" е запознат и чиято достоверност беше проверена от три източника, за период от осем месеца през 2012 г. той е получил възнаграждение от малко над 370 хил. лева. Андонов не поиска да коментира, като каза, че всичко е декларирано в НАП. В момента той е директор на Дирекция "Административно, финансово и информационно обслужване" в ДП "Пристанищна инфраструктура".

БЕХ отказа да предостави информация за възнагражденията на представителите на холдинга в борда на "Южен поток - България", изтъквайки, че не разполага с нея. Допълнителен аргумент на холдинга беше, че възнагражденията са публикувани във финансовия отчет на дружеството (което, както ще видим малко по-надолу, просто не е вярно). От "Южен поток – България" изобщо не върнаха отговор на запитването ни по Закона за достъп до обществена информация (в интерес на истината, дружеството не попада в обхвата на закона).

По неофициални данни ....

Всъщност от основаването на смесената компания "Южен поток - България" между БЕХ и "Газпром" в края на 2010 г. до началото на тази година изпълнителният директор на холдинга неизменно присъства в петчленния съвет на директорите й (наричан по-надолу борд за краткост).

За това има много обяснения. Например нуждата БЕХ да контролира изкъсо една от най-важните си инвестиции. Но вероятно по-същественото обяснение е друго. То звучи малко тривиално, но за сметка на това има сериозни последици. Членовете на борда на проектната компания (двама българи и един руснак), която трябваше да строи и управлява газопровода на българска територия, са получавали през 2012 г. средно по малко над 40 000 лв. месечно, или по близо половин милион на година. Двамата изпълнителни директори вероятно и повече. Според неофициална информация, с която "Капитал" разполага, през следващите години възнагражденията в борда на "Южен поток - България" са били по-ниски (около 20-25 000 лв), но въпреки това доста по-високи от догадките в медиите.

Мениджърите в Българския енергиен холдинг са получавали значително по-високи заплати в българско-руското дружество "Южен поток - България".

- Това създава потенциален конфликт на интереси, при който те имат повече интерес да защитават интересите на смесеното дружество, вместо тези на работодателя си.

- В резултата на това, въпреки че към средата на 2014 г. беше ясно, че проектът е не само неизгоден, но ще доведе до санкции от Брюксел, той не беше прекратяван.

Основни печеливши от това поведение първо бяха "Газпром", но след това - компаниите, избрани за строители на газопровода, повечето, свързани с депутата от ДПС Делян Пеевски.



Гласувай:
10


Вълнообразно


1. dalida - При това положение, как няма да има неравенство , както при Тодор Живков - едни българи живеят като царе, а други си броят стотинките за да си купят хляб
25.09.2016 09:17
В България днес има много неправди, но и преди "демокрацията" също имаше неправди в - заплащането на труда на българите. Особено по времето на Т.Живков. 10% от българите получаваха заплати от рода на 5000 лв и повече, а останалите - основна заплата 60 лв или 150 лв/ месечно.

Та, статията идва не навреме, но е и предвестие, че сегашното правителство се прави на улаво, че търси пари за да плати на мошениците от холдинга и неговите борчове. Има черни каси в които има милиарди левове - да потърсят там.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: dalida
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 6159203
Постинги: 1101
Коментари: 4873
Гласове: 29446
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031