Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
10.01.2018 09:39 - ЦЕНИТЕ НА ЛЕКАРСТВАТА - ДВОЙНО УВЕЛИЧЕНИ
Автор: dalida Категория: Бизнес   
Прочетен: 1202 Коментари: 3 Гласове:
10


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg


                               ЗАКОНА ЗА ЛЕКАРСТВАТА В БЪЛГАРИЯ
е засегнат проблема с ценообразуването но, не и как се осъществява това, кой орган от здравната ни система се занимава с увеличението на цените и по какви критерии тези цени са актуални?Т.е. има една мижава комисия, която уж се занимава с тези изменения, но тя не е достатъчно прозрачна и не обявява публично тези цени, така както работи КЕВР например!

Защото, от 2000 година досега, тези цени вече са се увеличавали драстично с по 200% или 300%, без това увеличение да е отразено публично от държавните здравни органи!!



ЗАКОН ЗА ЛЕКАРСТВАТА - най - важното :

Глава девета - Цени на лекарствата
(Загл. изм. - ДВ, бр. 10 от 2000 г.)

Чл. 85. (Изм. - ДВ, бр. 10 от 2000 г.) (1) (Доп. - ДВ, бр. 41 от 2001 г., изм., бр. 120 от 2002 г.) Държавата регулира цените на лекарствата, които се отпускат по лекарско предписание, и регистрира цените на тези, които се отпускат без лекарско предписание.

Чл. 85а. (Нов - ДВ, бр. 10 от 2000 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 120 от 2002 г.) Министерският съвет по предложение на министъра на здравеопазването определя с наредба правила за образуване на пределните цени на отпусканите по лекарско предписание лекарствени продукти при продажбата им на дребно и реда за регистриране на цените на тези, които се отпускат без лекарско предписание.
(2) Пределните цени по ал. 1 се обявяват от Министерството на здравеопазването най-малко веднъж годишно по подходящ начин. (нищо определено)
Чл. 85б. (Нов - ДВ, бр. 10 от 2000 г.) (1) Министерският съвет създава Комисия по прозрачност за одобряване, приемане и контролиране на списъците на лекарствените продукти, които могат да се заплащат изцяло или частично от държавния бюджет и от Националната здравноосигурителна каса.
(2) Съставът на Комисията по прозрачност се определя от Министерския съвет. В нея задължително се включват представители на Министерството на здравеопазването, Изпълнителната агенция по лекарствата, Националната здравноосигурителна каса, Българския лекарски съюз, Съюза на стоматолозите в България и съсловната организация на фармацевтите.
(3) Министерският съвет по предложение на Комисията по прозрачност приема устройствения й правилник.
(4) Комисията има следните функции:
1. надзор върху начина на определяне на лекарствените листи;
2. контрол върху начина на ценообразуване на пределните лекарствени цени.

Проблема в този случай, заради който е написан този постинг е: КОЙ е точният орган в здравната ни система, който следи всяко драстично увеличение на цените на лекарствата и кък се контролира това? Дали тази комисия е нещо като КЕВР - тя излиза с конкретен пример и обявява публично за всички увеличения на цените. Как се казва тази комисия която отговаря за цените на лекарствата?

МИНИСТЕРСКИЯТ СЪВЕТ...в закона пише:
Чл. 85. (Изм. - ДВ, бр. 10 от 2000 г.) (1) (Доп. - ДВ, бр. 41 от 2001 г., изм., бр. 120 от 2002 г.) Държавата регулира цените на лекарствата, които се отпускат по лекарско предписание, и регистрира цените на тези, които се отпускат без лекарско предписание....
(2) Министерският съвет по предложение на министъра на здравеопазването създава към Министерството на здравеопазването Комисия по цените на лекарствата(КЦЛ) това ли е името на тази комисия?, която се състои от представители на Министерството на здравеопазването, Министерството на финансите, Министерството на икономиката, Националната здравноосигурителна каса и Изпълнителната агенция по лекарствата.


ЗАБРАНИТЕ в закона...
Чл. 89. (Изм. - ДВ, бр. 10 от 2000 г.) (1) Забранява се рекламата на лекарствени продукти с показания и лечебни ефекти, които не са одобрени при разрешаването им за употреба.
(2) Забранява се укриването на противопоказания и сериозни нежелани лекарствени реакции при реклама в издания, предназначени за медицински специалисти.
(3) Забранява се реклама на лекарствени продукти, която обвързва количествата заявени и/или закупени лекарствени продукти с парични и/или предметни награди, допълнителни услуги и друг вид поощрения, разигравани или не чрез томболи, игри и други, независимо от това дали стойността на наградата надвишава или не надвишава цената на рекламираните лекарствени продукти.


Медиите, които рекламират лекарствени продукти, знаят ли за този закон? Носят ли материална отговорност за неспазването му?

Само един пример ще посоча тук: лекарство което съм купила през 2016 година "индекстол" е с цена 4.87 лв, днес в аптеката на Фрамар е с цена 10.68 лв. Разликата е около 6.21 лв.

ЕТО КАК РЕАГИРАТ В НЯКОИ МЕДИИ:

В "медиапул" са забелязали драстично увеличение на цените на лекарства от 2009 до 2016 година и го определят като манипулация на пазара на лекарствата. www.mediapool.bg/hapchetata-koito-zadaviha-zdravnata-kasa-news246331.html
7.03.2016 г. - Платените от касата пари за лекарствата за домашното лечение са се увеличили двойно за период от пет години (2009-2014) и също двойно при онкологичните медикаменти в болниците за период от две години (2012 – 2014 г). Какво означава това? Гарантиран пазар на медикаменти, ...

Кой е виновен за скъпите лекарства? - bTV Новините

m.btvnovinite.bg/article/tazi-sutrin/...se-v.../koi-e-vinoven-za-skpite-lekarstva.html
24.11.2014 г. - И ако някой се заблуждава, че с така изградения и по така действащия контрол ще се прекратят корупционните практики, лъжите и далаверите .... Проблемът, обаче не е само в увеличението на лекарствата - спекулата е на всякъде, що се касае до животоподдържащите медикаменти!



И така нещата са забатачени още от създаването на здравната каса, и забавянето на закона за корупцията също указва своето влияние. Колко време още трябва да чакаме докато този закон (за корупцията) бъде приет и колко време още ще чакаме докато това НС актуализира закона за лекарствата, за да вмъкне и закон за абсолютния държавен контрол за ценообразуването на всички лекарствени продукти, които се продават по българските аптеки? Уж, народни представители имаме в парламента, а всъщност сме си избрали политици-депутати, които работят срещу народа си!!



Гласувай:
10


Вълнообразно


1. andri - Че, корупцията у нас никога не е била толкова оЧЕвидна, колкото е сега
10.01.2018 10:35
Знаете ли че, Пеевски го пазят 82 чИнгета? страх го е да не го отровят, страх го е да не го гръмнат на публично място, впрочем, той не се разхожда сам никъде!

Бизнесмени казват че, без Пеевски, никой не може да прави бизнес в БГ.

Без Пеевски не може да правиш бизнес в държавата. Това ми призна приживе великотърновския бизнесмен Петър Христов на единствената ми среща с него по време на кабинета „Орешарски”. - това го пише и във Фрог-нюз.бг

цитирай
2. radostinalassa - ре
11.01.2018 18:00
На Пеевски му трябват доста хора , за даму опитват храната. Като на Медичите.
А лекарства отдавна не пия, съветвам и вас да го направите.
цитирай
3. dalida - Колкото за лекарствата, ясно е, че са с изтекъл срок и пренабити нови дати...
17.01.2018 09:15
Става въпрос за двойно увеличение на всички стоки на бг-пазар, не само на някои лекарства. Има тенденция за манипулиране на лева, след влизането ни в ШЕНГЕН. Затова от сега започнаха "разчистването на сметки" "мокри поръчки" "показни убийства" и силите на реда не смогват на този трафик. има и голяма вероятност след 2020г, когато еврофондовете спрат кранчето към нас,да излезем на червено, заради ЕЦБ. Тогава има и вероятност евро - лев да стане равно на 1. т.е. 1 евро= 1 лев.
Така направиха марката към еврото 1 евро = 1 марка. Германците са бесни на банката още от тогава. ГЕРБ бързат да влезем в зоната,защо? Имаме още време, може и изобщо да не влизаме, еврото не е така стабилно. Ако беше стабилно, Великобритания нямаше да си запази Паунда. Като помислим реално защо ли ни е потрябвало да се отказваме от нашата си валута?
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: dalida
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 6156482
Постинги: 1101
Коментари: 4873
Гласове: 29446
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031