Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
14.03.2019 11:55 - Да ма извиняват от ГЕРБ, ама туй дето го лансират медиите е пълен Фарс!!
Автор: dalida Категория: Бизнес   
Прочетен: 1999 Коментари: 1 Гласове:
6


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
                                                  ФАРС ИЛ ПИАР СТАНА ЗА ПОДИГРАВКА





  ГЕРБ не са нито НАП нито пък имат право по Конституцията да опрощават дългове на когото и да е!

Опрощаването е амнистия приета от НС още преди ГЕРБ и ОП да седнат и да управляват.


ПРАВОТО НА ОПРОЩЕНИ СИ ГО ИМАМЕ МНОГО ОТДАВНА.


Има два вида амнистия – наказателна и финансова. Това е единственият текст в цялото законодателство, който е посветен на амнистията. Към него се добавя нормативният акт, с който тя се дава – закон. Затова нормативната основа на финансовата амнистия включва текста на Конституцията и закона, с който тя се дава.
Амнистията се дава със закон и при нейното даване НС не се сезира. От него не се иска тя да бъде дадена. Финансовият министър прави предложение, но това не е необходимо. Възможно е и друг да го направи, а може и НС само да вземе такова решение. За да се стигне до нея, трябва да са правени многократи опити за изпълнение (доброволно или принудително) и резултат да не е постигнат. Трябва да е изтекъл дълъг период от време, откакто задъленията са станали изискуеми и те да не са изпълнени.

Законът за амнистия влиза в сила веднага. Тук няма отлагателен срок – адресатите не е необходимо да узнават за него, защото той не създава задължения за тях, а само права. По принцип той важи за неограничен кръг лица, защото е закон. Все пак законодателят избира някакъв критерий. Задълженията на адресатите, които отговарят на този критерий, ще бъдат погасени.

() видове – пълни, частични и под условие.
(->) пълни амнистии – заличава се цялото финансово задължение (главница, лихви, разноски)
(->) частични – значение има стимулиращият ефект – погасява се главницата, а остават лихвите и разноските или обратно.
(->) под условие (условни амнистии) – такива не е имало в България. Погасява се главницата и при това условие се погасяват лихвите и разноските.

Независимо за кой вид става въпрос, не се променя фактическият състав, който е породил тези задължения. Т.е. оттук нататък на същото правно основание могат да възникнат нови задължения.

3. Опрощаване на несъбираеми държавни вземания

() Това е вторият способ, който е типичен изключително за Финансовото право. Опрощават се вземания, които имат публичноправен характер, финансови вземания.
Нормативната му основа е първо в Конституцията – чл. 98, т.12. Това е правомощие на президента – изключителна компетентност. Той не може да го делегира нито на вицепрезидента, нито на други държавни органи. Понеже решава финансов въпрос, условно в случая президентът действа като финансов орган. Към посочената норма от Конституцията се добавя един нормативен указ на ДС – 2773/1980 г. За разлика от амнистията, където има само една норма – тук – една норма и един указ. При конкретно опрощаване президентът издава индивидуален указ. Общо нормативната основа включва норма на Конституцията, нормативния указ и един индивидуален указ.

Между тази нормативна основа и фактическата действителност днес има несъответствие. Сега има изготвен законопроект за опрощаването, но той все още не е приет. Нормативният указ е издаден по времето на ДС, когато той е можел да опрощава. Сега – президентът.
СПРАВКА:   

https://www.bg-pravo.com/2010/01/14_05.html



Гласувай:
7



1. dalida - Защо мюфтиите( които не познават българските закони) не отидоха при президента да им опрости данъците
14.03.2019 11:59
ами кукнаха при премиера? Кой им даде този "акъл" да го....няма да казвам, че ме е смях и ме е яд. Пиарна атака на не този, който заслужава.

Амнистията я дава само ПРЕЗИДЕНТА ИЛИ ВИЦЕТО.

ДА СПРАТ МЕДИИТЕ ДА РАЗПОСТРАНЯВАТ ГЛУПОСТИ
КОИТО ДА СЕЯТ РАЗДОР И НЕПРАВДИ.
цитирай
2. zaw12929 - Имаше религиозна "ПРОШКА...
16.03.2019 21:23
Имаше религиозна "ПРОШКА"- затова са се подвели може би...
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: dalida
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 6157595
Постинги: 1101
Коментари: 4873
Гласове: 29446
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031