Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
23.12.2019 10:17 - КАКВО ПРЕДПОЧИТАТЕ ДА БЪДЕ СМЕНЕНО В БЪЛГАРИЯ?
Автор: dalida Категория: Бизнес   
Прочетен: 724 Коментари: 2 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
                                       ДА СМЕНИТЕ ПРАВИТЕЛСТВОТО ИЛИ СИСТЕМАТА НА                                                                         ЗАПЛАЩАНЕ НА ТРУДА?


https://europa.eu/youreurope/business/human-resources/working-hours-holiday-leave/working-hours/index_bg.htm


ЕВРОПЕЙСКИ СТАНДАРТ ЗА ЗАПЛАЩАНЕ НА ТРУДА НА РАБОТНИКА И СЛУЖИТЕЛЯТ в предприятието ви.

ВАЖНО Е ЗА  ЕС, ЕВРОЗОНАТА И ЗА ЧАКАЛНЯТА за еврозоната!

Ако имате служители, трябва да знаете основните правила за работното време и да осигурите минималните стандарти, определени в директивите на ЕС. Трябва да спазвате правилата за минималните периоди за почивка на ден и на седмица, почивките през деня, нощния труд, както и за годишния отпуск и максималното работно време на седмица.

 За България - член на  ЕС може да се прилагат правила, които са по-благоприятни за работниците. Можете да прочетете повече за законодателството относно работното време..

Работно време и почивка
Като работодател трябва да гарантирате, че средното работно време на седмица на вашите служители, в това число извънредния труд, не надхвърля 48 часа за референтен период до 4 месеца. Вашите служители трябва да разполагат с поне 11 последователни часа дневна почивка и най-малко 24 часа непрекъсната седмична почивка на всеки 7 дни за референтен период от 2 седмици.

Почивки през деня
Ако служителите ви работят над 6 часа на ден, трябва да им осигурите почивка с продължителност, определена с колективен трудов договор или с национален закон.

Годишен отпуск
Освен периодите на дневен и седмичен отдих, вашите служители имат право на поне 4 седмици платен отпуск всяка година. Не можете да замените този отпуск със заплащане освен ако трудовият договор изтече преди съответното лице да е използвало целия си годишен отпуск.

Нощна работа
Ако вашите служители работят поне 3 часа от смяната си или определена част от годишното си работно време през период от 7 часа, определен с националното законодателство и включващ времето от полунощ до 5 часа сутринта, те се считат за нощни работници.

Нощните работници не могат да работят повече от средно 8 часа за 24 часов период. Ако работата им включва специални рискове или тежко физическо или умствено напрежение, трябва да осигурите дневно ограничение от 8 часа за всеки 24-часов период.

На нощните работници трябва също да бъдат осигурени безплатни здравни прегледи, при спазване на поверителността на медицинската информация, преди да започнат да извършват нощен труд и през определени периоди след това. Ако нощните служители страдат от здравни проблеми, свързани с факта, че работят през нощта, трябва да ги преместите на дневна служба, когато това е възможно.

Различни задължения, свързани с работното време
Възможни са дерогации за някои от задълженията, свързани с работното време, ако това е разрешено от националното право.

Ако часовете на работа на вашите служители не се измерват или не са определени предварително, като например за ръководните кадри, възможно е да не се налага да прилагате задълженията относно работното време.

Ако работата изисква непрекъснатост на присъствието, услугата или производството, можете да отложите периодите на почивка на вашите служители. Можете да го направите, ако наемате служители, работещи в:

* болници или подобни заведения;
* пожарните служби и службите за гражданска защита;
* индустрии, в които работата не може да се прекъсва по технически причини;
* селското стопанство.
Ако е разрешено от националното законодателство, можете да се споразумеете със служител за работа над ограничението от 48 часа. Вашите служители могат да откажат да дадат съгласието си или да го отменят във всеки един момент. Като работодател следва да зачитате решението им, без да им вредите или да променяте отношението си към тях. Трябва да водите актуален регистър на всички работници, които извършват такава работа. Това „изключение" се прилага единствено по отношение на 48-часовото ограничение, но не и за другите правила за работното време.

Когато вашите служители управляват транспортни средства за пътници или стоки по железопътен, въздушен, сухопътен или воден път, трябва да спазвате специални правила за работното време.



Гласувай:
4



1. dalida - За мен е по-важно да се смени системата на заплащане на труда
23.12.2019 10:41
НС да приеме закон за заплащане на труда - час/работа - работна седмица минимум 40 часа - 24 дни в месеца. Така, както е описано в поста ще вдигне не само рейтинга на България, а и като цяло - народа ще е много доволен при заплата от 2400 лв - за месец - минимална работна заплата, така както е в Гърция - тя е член на еврозоната от давна.
Това да е заплащането и никой да няма право да го нарушава години напред, независимо коя партия ще е на власт и изпълнител на закона.
цитирай
2. ivoki - АЗ СЕ МОЛЯ
23.12.2019 12:35
ДА СЕ СМЕНИ МИСЛЕНЕТО НА УПРАВЛЯВАЩИТЕ
И ДА ИМАТ МИЛОСТ И ГРИЖА ЗА НАРОДА НИ.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: dalida
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 6208168
Постинги: 1102
Коментари: 4873
Гласове: 29489
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930