Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
29.01.2020 21:58 - 13.08.2019 г....според „Ханделсблат" Германия и Франция....
Автор: dalida Категория: Бизнес   
Прочетен: 502 Коментари: 3 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
......най-големите страни-членки Германия и Франция не са особено склонни да кажат „да" на България за приемането й в ERM 2 и еврозоната . 


„За трезвия наблюдател не е изненада, че преструктурираният (през финансовата криза - бел.ред.) валутен съюз днес е привлекателен единствено за страни, които печелят от инструментите на преразпределението и държавните гаранции.
Въодушевлението на България, Румъния и Хърватия за еврото е съвсем рационално.
Те са си направили сметката, че още дълго време ще са сред печелившите, а не сред плащащите в рамките на преразпределителната машина на ЕС.

Обратното е при Швеция, Полша или Чехия. Тамошните избиратели и политици са единодушни, че не искат да плащат чужди дългове. А най-сигурният начин трайно да избегнат тази опасност е да не влизат в еврозоната.

За Европа обаче няма да е добре, ако насред вътрешния ѝ пазар се утвърди тази валутна граница. Полша и Чехия са здраво интегрирани в средноевропейската икономика, тъй че от икономическа и политическа гледна точка присъединяването им към еврото е желателно."

По-нататък авторът на статията обяснява защо това е така и дава пример не само с Швеция и Дания, но и с Полша, Чехия и Унгария, които не се стремят към общата валута. Според него държавите, които изглеждат добре икономически в рамките на ЕС, са си направили сметката и са установили, че на тях самите само може да им навреди политическата намеса в полза на финансово закъсали държави и банки, каквато имаше по време на финансовата криза.

Еврото е атрактивно, но за съжаление само за бедните.

Сентену премълчава едно нещо: общата валута вече привлича единствено по-слабо развити държави-членки на ЕС. Защото освен Хърватия, от еврото сериозно се интересуват само България и Румъния. А тъкмо това са трите държави, които заемат последните места в класацията по благоденствие."


                                Задава се краят на българския лев
България получи одобрение за т.нар. чакалня на еврозоната. Няма как обаче страната да въведе еврото преди 2022, пишат няколко немскоезични издания. Впрочем, 40% от германците са против въвеждането на еврото в България.

Положителните ефекти,

свързани с еврото, постепенно ще започнат да се усещат още със стъпването на пътя към него: подобряване на вътрешния бизнес климат и повишаване на външното доверие, укрепване на банковата система, по-ниски лихви по кредитите, по-евтино и по-достъпно финансиране за бизнеса и домакинствата, по-голяма стабилност на националната икономика, намаляване на инвестиционния риск, нарастване на преките чуждестранни инвестиции и общата инвестиционна активност, намаляване на валутните разходи за бизнеса...

И най-важното:

присъединяването към еврото означава принадлежност към ядрото на ЕС в период на мощни центробежни сили вътре в него. Което означава още една котва за страната срещу приумиците и безотговорността на собствените ѝ политици и срещу вълненията в бурното геополитическо море......

Влизаме в ERM2 с официален курс 1 евро - 1.9558 лв. така както е по договора на ЕЦБ.Този курс ще се ратифицира от НС в най-скоро време.

https://www.dw.com/bg/българия-и-еврото-рискът-е-само-един/a-44658770





Гласувай:
3



1. dalida - Дали греша или съм забравила, но си мисля,
30.01.2020 13:06
че по времето на управлението на служебното правителство на Софиянски,през 1997 г на навлизането на валутния борд фиксинга беше 1000 лева за 1 герм.марка.

Изумих се от това което прочетох в медиите-
В момента текстът гласи: „официалният валутен курс на лева към германската марка е 1 лев за 1 германска марка. Когато законно платежно средство във Федерална република Германия стане общата валута на Европейския съюз – еврото, официалният валутен курс на лева към еврото се определя чрез умножаване на курса на лева по официалния курс, по който германската марка се е конвертирала към еврото. Така определеният курс се обнародва в „Държавен вестник“ от Българската народна банка“.
цитирай
2. dalida - Всъщност как е фиксирана марката към еврото тогава,
30.01.2020 13:13
когато влязоха в еврозоната? Сестра ми каза, че 1 евро = на 1 марка.
Вярно ли е това?
цитирай
3. dalida - Добре, че има архиви, които слава богу още не са изтрити
30.01.2020 19:03
И така разбрах, че към момента на влизане в еврозоната Герм.марка към еврото е
1 марка - 0.51 евроцента.
1 евро - 1.95 марки.
2 марки - 1.02 евро.
И така, ако вярваме на министър Горанов,че в еврозоната България ще влезе заедно с борда и фиксинга на евро - лев ще е 1евро - 1.95 лв.
Но, аз не му вярвам. Макар, че днес в парламента са приели, че България ще влезе в еврозоната с фиксиран курс 1 евро = 1.95 лв. ако не се договорят с европейските страни които са 19 на брой за този фиксиран курс, България няма за влезе в еврозоната.

Но, как ще излезе от ERM2 ? никой не казва. Лошо положение, ще ни прецакат и ще фалираме.
При положение че преди да влезем в чакалнята, България плаща такса 530 милиона евро. Как ще ни върнат парите?
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: dalida
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 6157158
Постинги: 1101
Коментари: 4873
Гласове: 29446
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031