Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.01.2011 15:01 - Победата не е нещо, което постигаме, а което получаваме. 85
Автор: icebarbi Категория: Други   
Прочетен: 551 Коментари: 0 Гласове:
2



Във вестите към седемте църкви от Откр. 1-3 гл. се прокрадва една основна тема. На всяка църква е дадено особено обещание - обещание, което важи само за победителите. За ефеската църква: "На този, който победи, ще дам да яде от дървото на живота, което е всред Божия рай" (Откр. 2:7). За смирненската църква: "Който победи, няма да бъде повреден от втората смърт" (ст. 11). За пергамската църква: "На тогова, който победи, ще дам от скритата манна; ще му дам и бяло камъче и на камъчето ново име написано, което никой не познава, освен оня, който го получава" (ст. 17).

Тиатир: "И на този, който победи и който се пази докрай, за да върши дела чисти като Моите, ще дам власт над народите" (ст. 26).

Сардис: "Който победи, ще се облече така в бели дрехи; и Аз никога няма да излича името му от книгата на живота, но ще изповядам името му пред Отца Си и пред Неговите ангели" (Откр. 3:5).

Филаделфия: "Който победи, ще го направя стълп в храма на Моя Бог; отгдето няма вече да изляза вън; и ще напиша на него името на Моя Бог, новия Ерусалим, който слиза от небето от Моя Бог; ще напиша и Моето ново име" (ст. 12).

И накрая на лаодикийската църква е казано: "На този, който победи, ще дам да седне с Мене на Моя престол, както и Аз победих и седнах с Отца Си на Неговия престол" (ст. 12).

Изглежда че наистина е изключително важно да си победител. Господ дава на победителя важен мотив: разрешение да яде от дървото на живота, от скритата манна, както и да получи ново име, да има власт над народите, да бъде облечен в бяла дреха, да бъде стълб в Божия храм и да седи заедно с Христос на трона.

Когато кажа, че победата е дар, хората си мислят, че тя не е кой знае от какво значение. Едва ли може да име нещо по-погрешно. Спасението е дар - важно ли е спасението? Вярата е дар - важна ли е вярата? Покаянието е дар - важно ли е покаянието? Божията цел за нас е победа - дори нещо повече от победа. Той иска да бъдем "повече от победители" чрез Него (Римл. 8:37).

Когато Бог говори за победа и дори за нещо повече, какъв вид победа има предвид? Дали става въпрос за победа над греховете? Не. Победата е над нещо много по-трудно за контролиране: "Християнският живот е битка и поход. Победата, която трябва да бъде спечелена, не се постига с човешка сила. Бойното поле на тази война е човешкото сърце. Предстоящата битка - най-голямата война, започната от човека, е подчиняването на собственото "аз" на Божията воля, както и отдаването на сърцето във властта на любовта." ("Мисли от планината на благословението")

Забележете същността на проблема: предаване на собственото "аз", предаването на самите нас под Божия контрол, а не предаване на лошите неща.

Вероятно това е единствената битка във вселената, при която победата зависи от предаването! И тъй като това е вярно, неизбежно победата ще е дар, защото и себепредаването е дар. "Не можем да победим могъщия враг, който ни държи в мрежата си. Само Бог може да ни даде победа. Той иска ние да владеем себе си, да владеем собствената си воля и начина на живот" ("Мисли от планината на благословението").

Вече отбелязахме метода за постигане на победа, разкрит от Бога във вестта към лаодикийската църква. "На този, който победи, ще дам да седне с Мене на Моя престол, както и Аз победих и седнах с Отца Си на Неговия престол" (Откр. 3:21).

Как Исус победи? Чрез упование в силата на Своя Отец и общуване с Него - не чрез борба срещу дявола, водена със собствени сили, макар че имаше толкова голяма сила, каквато ние не притежаваме. Благодарение на доверието Си в силата и мощта на Отец Исус стана победител. Ако се уповаваме на Него и имаме вяра, също можем да бъдем победители. "Тая е победата, която е света победила, вярата наша" (1Йоаново 5:4 - ЦП).

"95 тезиса за оправдание чрез вяра" на Ма̀ртин Лутер:

image
icebarbi.blog.bg/drugi/2011/01/04/martin-luter.661793






Гласувай:
2



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: icebarbi
Категория: Други
Прочетен: 2123007
Постинги: 1177
Коментари: 993
Гласове: 1945
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031