Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
01.02.2007 13:16 - ТРАКИТЕ - І
Автор: dalida Категория: История   
Прочетен: 684 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 28.09.2010 12:42


                                       ТРАКИТЕ

Траките вярвали в безсмъртието и превъплащението.
Културата на един античен народ се характерезира чрез неговото наследство.  Прабългарите притежават наследство близко до скитите, заради сходството си  на родова и съседско-териториална форма. Чрез своите  скулптури  изобразявали  човешки фигури, живота им, тяхната култура, религия и вярвания.   Траките вярвали в превъплащението  и безсмъртието на човека, защото той се явявал  син на Великата Богиня - Майка.

Най- простото доказателство за това са  фреските  на тракийския бог Херос - носител на идеята за връзката със Земята, Слънцето и небето. Доказателство  за това  са  и  знаменитата  Казанлъшка гробница, гробницата при Стрелча - близо до Панагюрище. Писмените хроники на траките  живеещи между  Дунав и Стара планина споменават за непрекъснатите набези на варварите.

Имената на градовете  на прабългарите  идват от тракийците, а  не от гръцката форма.  Затова  Филипопол, чието  тракийско име е  Пулпудева се нарича  Плъвдев - Пловдив.  Берое - Боруй,  Месамбрия - Несебър, Сердика - Средец и т. н .

Траките  са били най-добри в производството на мед, извлечена от находища в Средна гора.   Некрополът открит на северния бряг на  Варненското езеро датира от  първата половина на  Четвъртото хилядолетие пр. н. е. Той съдържа гробове  с богат инвентар - глинени съдове, златни гривни, брадви, украшения , керамични изделия, медни прибори и други.

Траките, те са притежавали най - различни умения. Изпълнявали са различни ритуали и обреди свързани с най - важните за тях богове.
Всеизвестно е, че в древността най - важния елемент в основните ритуали е била спиралата. Тя се е използвала при строителните работи като архитектурен елемент, използвала се е и при обредните хлябове, използвала се е и в бижутерията, използвала се е и при военните екипировки.

Траките най - често са използвали спиралите като тайнство, закодирано в златните накити, оръжията и при храмовете, при тракийските могили. Намерени такива орнаменти  при разкопките в Севтополис, близо до Казанлък.



Тагове:   съкровище,


Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: dalida
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 6201266
Постинги: 1102
Коментари: 4873
Гласове: 29482
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930