Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
21.02.2007 10:55 - БЪЛГАРИТЕ (ч.3)
Автор: dalida Категория: История   
Прочетен: 14630 Коментари: 9 Гласове:
5

Последна промяна: 09.04.2015 14:09

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
                                
БЪЛГАРИТЕ  

Династия Дуло - българско  канство -
Самуил е български цар, управлявал България от 997 до 6 октомври 1014 г. Той е първият владетел от династията на комитопулите.


image

  --------------------------------------------------------------                            

  Все още върви поредицата по Би Ти Ви  "Потомци на българите" , аз записвам всичко, което се излъчва по телевизията, макар че  Пламен Петков не засяга основно миналото  на българите, а описва  само това, което  жителите на селата и градовете  които той посещава му разказват, пък и няма от къде да го научи, тъй като старата история не засяга  това време.Притежавам " Кратка история на България редактирана от проф. Илчо Димитров и издадена през 1983 год, тук също не засягат този важен момент - а именно създаването на първата българска държава , откъде идват българите и защо се заселват именно тук на тази земя, където сме сега.

Етнонимът  българ - Около  река  Зеравшан, южен Узбекистан,  - се е казвал  Полхар, което на техен език е  българ. В този район  са тюрките, но голяма част са ираноезични таджики. Общо взето в този район  много добре се познава историята на  Кубратова България.
В  Казахстан  има един народ ,който се нарича  ботпай - те са потомци на най-големият син на хан Кубрат - Батбаян, те самите наричали  себе си  рода  ботпай от племето Дулат, т.е.  в превод на български означава  фамилията  Бат  Боян  от рода  Дуло. Те самите  са живеели в земите на север  от Кавказ  и през средновековието  са се преселили  обратно в  Централна Азия.


Каква е била религията на българите не се знае, може би историците и археолозите  ще  разберат в бъдеще и ще ни осведомят, чрез  медиите  или ще го документират в  бъдещите учебници по история, защото мисля, че  младото поколение трябва да знае  миналото на българите, откъде идват,  на какъв език са говорили в началото, с какво са се препитавали, каква култура са имали, каква е била религията им? Все въпроси,  на които все някой трябва да ни отговори.

Волжките българи  са били доста толерантни към различните религии, защото са търгували с различни народи и  са държали  търговските пътища на  Евразия  и затова са  толерирали  техните религии и вярвания.
 
  Описанието на някои артефакти за българите  живяли през   първи век  след нашата ера са намерени при езерото Балкаш и още  артефакти  намерени при реките  Амударя и  Сърдаря,  доста по- назапад от един по-късен период  до 4-5 век сл.н.е., които са типично български.
Това е, което знам от изнесените факти  досега. Следете сериите излъчвани по BTV в 15 часа. Следва  7 част  сега в неделя  от поредицата  " Българите ".
Поредицата "Българите" като клипове обхващащи най - важното от живота на прабългарите.





Гласувай:
5



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - Това за Волжка България вече е ясно
21.02.2007 11:25
Това за Волжка България вече е ясно, че са наспедници на друга отцепила се част от Велика България. Мен ме интересува периода преди Велика България, но той засега не навлиза в този период.
цитирай
2. karavelov - Е ще посети в крайна сметка Памир и ...
21.02.2007 15:25
Е ще посети в крайна сметка Памир и Хиндукуш (планината Имеон).
цитирай
3. анонимен - Всичко е много добре, но не ми става ...
21.02.2007 17:15
Всичко е много добре, но не ми става ясно и после какво?!? Да допуснем, че ни е кристално ясно миналото- какво се е случило, как точно се е случило и т.н. От всичко това, което знаем днес, не виждам да са се взели някакви поуки за бъдно време...
цитирай
4. blackroses - Българите винаги са били толера...
21.02.2007 17:30
Българите винаги са били толерантен народ.
Липсата на всякакви националистически качества е основен недостатък при външната политика. А може би е неин най - голям плюс?
Все пак колкото са по - опростени нещата, толкова по - добре. Колкото по - малко се сърдим за това, че потъпкват националното ни достойство, толкова по - добре. Да не забравяме, че българите преди всичко не са националисти и въпреки това, а може би и заради това, са се запазили като народ с доста отличителни характеристики и достижения.
цитирай
5. анонимен - За рода Дуло и истинската история
22.10.2010 03:03
Има една особенност за родословието,която стана известна едва след публикуването на булгарските летописи.Рода Дуло като управляващ държавата е възтановен на власт от Азан Тукта.Който е брат на Кардам и баща на Кан Крум.След Азан Тукта,всички негови потомци носят новото династично име-Азан/Асен/.До Константин-Тих Асен с когото династията прекъсва.По стария български обичай той е бил предизвикан на двубой за трона от претендента Иваил/ивайло/.За да се избегне пристъпа срещу Търново и братоубийственното кръвопролитие,двамата се съгласили на това,Иваил отсякъл главата на Царя,оженил се за жена му и бил одобрен от съвета на боилите и коронясан.По-късно била намерена правна причина да се обяви неговата детронизация и бил избран Георги Тертер.Иваил не успял да се защити,византийците подкупили Ногая и и по време на една пиянска свада използвали случая да се оттърват от последния български Цар.След него управлявали българо-кумански династии,най-различни европейски мелези,масони,комунисти и така до днес,когато стигнахме до комунистическите демократи и техните бодигардове,пожарникари и чиновници от чужди банки...
Тук ще ти оставя няколко линка с информация,ако решиш да пишеш още за рода Дуло и т.н.Аз блог няма да си правя,но е в Нова Зеландия да отида,ще следя какво става и докъде ще я докарат управляващите етнически и сексуални малцинства тук.А това са линковете:http://makedonski.10.forumer.com/a/_post767.html
http://balgarite.interbgc.com/p3-4.htm
http://nauka.bg/forum/index.php?showtopic=8722
В БГ История където съм пуснал няколко статии,има две за родословието на всички български владетели и за тези от Дунавска България
Това,че някои "владетели" след 14-век са се наричали Дуло,допускам,че може да има основание.Още повече че са вземани данни от черковните регистри.
Атил
цитирай
6. dalida - Българската следа продължава
22.10.2010 12:57
И така се оказва следното:

Епоха на династията Тертер-Шишман - от 1280 до 1606 г. (християнски владетели) и до 1807 г. (българомохамеданска клонка)

Наследява династията Дуло и до 1606 г. управлява Търновското царство.

Кавада дава и доста подробности от епохата и описва политическите борби в Късносредновековна България - времена на войни за независимост, феодално раздроблнение - бича и проклятието на средновековието - разкъсване на един народ на независими владения на отделни феодали, отслабване пред чужди нашествия, договори със западни владетели и опити за обединение.
цитирай
7. dalida - Продължение -
22.10.2010 12:58
И така - поред:

Ясен Кавада - "Грешки в българската история" т. 2

Късносредновековна България е разделена на няколко независими държави - през 13 в. те са 5 - Търновска България, Охридско Българско кралство, Западна България, Бдинско деспотство и Браничевско деспотство. Обединява я цар Константин Тих Дуло - 1257-1277 г. но после пак се разпокъсва.


Охридско Българско Царство
(Охридско кралство, Охридско княжество - през различни периоди)
Същесвува от 1244 до 1595 г. и с прекъсвания до 1689 г.

- Крал Мрънян Драгун Дуло - 1244-1280

Младши съвладетел на търновските царе. Роднина на Тертерите и Смилец
Пайсий Хилендарски, 112, 124 стр.
Създал Българо-Албанско кралство.
цитирай
8. dalida - И още
22.10.2010 12:59
- Крал Вълкашин Дуло - 1350-1390 г.

Любимец на сръбския крал Стефан Душан, който му завещал сръбската корона, но той не искал титлата му и се подписвал цар на гърците и българите. Стефановият син Урош се борил срещу него за сръбската корона, но бил убит.
Вълкашин се върнал в Орхрид и оттам управлявал Западна България и Сърбия.
Сръбския княз Лазар от Шумадия продължил да се бори за власт срещу Вълкашин. Толкова кратко съществувало сръбското кралство и се разпаднало на множество малки държавици.

Вълкашин не загинал в битката при Чирмен, когато бил разбит заедно с брат си серския деспот Углеш Дуло от османците, както се смята. Там загинал Углеш.
След смъртта на Мурад, Вълкашин използвал турски междуособици, настъпил и прогонил турците от Западна България и Сърбия. Преследвал ги чак до Одрин.
Но турците почнали мощно контранастъпление и Вълкашин отстъпил. Бил убит от слуга при Пловдив през 1390 или 1391 г.
А Десислава Евтимия Тертер Шишман - съпруга на Углеш - била най-голямата писателк
цитирай
9. dalida - Дуло
22.10.2010 13:00
- крал Марко ІІ Дуло - 1349-1409

Участва в османските междуособици отначало на страната на Муса, но заради погромите срещу българите минава срещу него и е убит от него. Останало във фолклора.
Свезнание - 1437 г., Пайсий, 109-115 стр., Раковски - Съчинения, 3 том, 49 стр., Ив. Снегаров - История на Охридската Архиепископия, том 1, Йордан Иванов - Северна Македония - исторически изследвания, 138 стр.


- цар Вълкашин ІІ Дуло 1409-?


- цар Димо Войвода - 15 в.

Наследник на Вълкашин и османски васал.


- цар Новак Дуло - 16-17 в.

Негов съуправител е крал Матеа Преспански.
Новак участвал във войната на търновския цар Теодор Балина Тертер Шишман и Сигизмунд Батори за независимост на България през 1595-1606 г.
След гибелта на Търновска България през 1606 г., Охридското царство явно продължило да съществува. К. Иречек отбелязва, че Скопския санджак имал самоуправление - История на България, том 2, стр 572.
"Кесар Новак, кесарица Каля, всеблагородната му дъщеря госпожа Мария и всеблагородния му син Амирал съградили църква в 1606 г. на Мали остров в Преспанското езеро" - надпис от храм на Мали остров, сега в Гърция
И така - през 1606 г. се поставя надпис на български владетел с титула кесар - т.е. цар... Къде блеят официалните историци - загадка...
А през 1614 г. пръв министър на охридския цар бил някой си Ангелаки - велик логотет.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: dalida
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 6157099
Постинги: 1101
Коментари: 4873
Гласове: 29446
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031