Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
05.04.2007 09:35 - ДРЕВНИТЕ ЦИВИЛИЗАЦИИ и ОРАКУЛИТЕ
Автор: dalida Категория: История   
Прочетен: 2119 Коментари: 2 Гласове:
1

Последна промяна: 09.04.2015 14:00


                      
ПРОРОЦИТЕ  ОТ  МИНАЛОТО

Оракулствуването и магията на владеещите вавилонски жреци било едно от най-важните средства да държат народа в подчинение.
Шумерите не били на ясно с природните явления, те описвали на своите плочки природата така:Тримата богове - богът на небето  Ану,  на Земята  Енлил  и  на  водата   Еа,  а  по-късно и богинята на плодородието ,  земеделието и детераждането  Инана, и богът на Слънцето  Шамаш и богът на Луната  Син, като страшни  богове.
Когато хората ядосвали  Еа, той пращал много вода на земята, препълвал реките и правел наводнения, но когато  Ану  и  Шамаш  били ядосани,  почвата се  напуквала  и  голямата суша унищожавала посевите им.

По късно, след образуването на първата Вавилонска  държава през XIX век  пр.н.е.  шумерските хора  приемат и други имена на боговете, - Инана  се заменя с Ищар, а планетата  Венера  с  Ним,  заедно с богът на Луната( Син ) и Слънцето ( Шамаш )  се появават и други богове свързани с планетите.

Богът на  войната -  Нергал, когото свързват с  планетата Марс,  богът на мъдростта и писменоста - Набу, когото  свързват с Меркурий, богът на победата - Нанурта  със  Сатурн и главният бог на град Вавилон  Мардук  с  блясъкът на Юпитер.

 Седем  главни  вавилонски богове, които съответстват на седемте , видими с просто око  небесни тела - Слънцето, Луната и петте  планети, вавилонците наричали  звезди. Шумеро-вавилонските хора силно вярвали, че по разположението на планетите можело да се гадае за бъдещето на човека. Те смятали, че едни планети носят щастие и радост, а други - беди и болести.

Според техните вярвания Слънцето носи величие и слава, а Луната - безчестие , измени и лъжи. Това  вярване води началото на  цяло учение с името - Астрология.   Гадаенето  било преимущество само на жреците, ако обикновен човек се опита да гадае, наказанието било - смърт. Тези гадатели били горени на кладата и наричани  вещици.

В миналото и в Европа е имало  гадатели, които са изгаряни на кладите. Църквата е била силно против такива вещи хора, които предричали бъдещето.  В днешно време гадатели на път и под път и никой не може да ги накаже,  понякога   вместо да помогнат - те  лъжат и   мамят  или  подпитват, задават повече въпроси,   за да спечелят   доверието,  а  и   така  се   печелят   лесни пари.






Гласувай:
1



1. mery67 - Само искам да добавя, че наистина ...
17.04.2007 13:42
Само искам да добавя , че наистина това което съществува като практика , да се предсказва бъдещето , си има своето обяснение.От Библията знам , че Бог не одобрява каквато и да е форма на врачуване, астрология и запитвачи на зли духове.Това са дейности , които Сатан този ангел отстъпник, провокира и по този начин отклонява поклонението на хората .
цитирай
2. анонимен - Но, има и нещо друго.
15.11.2010 23:37
За мнозина учени думата " оопарт ", особено, ако не са запознати с археологията, е непозната. Артефакт не на мястото си (на англ. - Out of Place Artifact) си или "Оопарт" (от англ. - Oopart което е акроним на английското название - Out of Place Artifactе) название използвано от американския зоолог Иван Сандерсън, имайки предвид палеонтологични обекти откривани на много странни места или дори невъзможни. Названието включва много широка гама от обекти, основно които предполагаемо се
намират на места където се вярва, че е невъзможно да бъдат поради характеристиките си или защото няма подобни обекти със същия произход. Също така се отнася и за такива, които не принадлежат към своята епоха, в смисъл прекалено напреднала технология или висока сложност, но датирани в минали епохи за които няма данни да са достигнали нужното ниво на технологично развитие.

За консервативните археолози и палеонтолози обаче, тази дума им е неприятна, защото са си изградили една хронология, която смятат за непогрешима. Но именно необикновените артефакти в пластове на епохи, за които се смята, че е невъзможно да са съществували, хвърлят светлина върху някои археологически проблеми. Както правилно е констатирал немския професор по история на техниката в университета в Лайпциг Ханс - Улрих Нимиц: " Археологията не трябва да се занимава с писане на история, а само да проследява и подрежда собствените си находки, както при праисторическите изследвания, чиято интерпретация трябва да се извършват много внимателно. Когато находките говорят против историографията, археологията трябва да покаже противоречията налице и даже да ги подчертае".
Публикувано от ahf - пак ще се видим.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: dalida
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 6158158
Постинги: 1101
Коментари: 4873
Гласове: 29446
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031