Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
09.12.2008 07:53 - ИСТОРИЯ ЗА МОРЕТАТА
Автор: dalida Категория: История   
Прочетен: 1021 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 24.04.2011 23:57


                 Най - висшите  морски  животни

Най-висшите животни, представители на маретата и океаните са  бозайниците -делфините и тюлените. Тюлените са рядкост - срещат се край бреговете на Маслен нос и Калиакра.
Древните гърци почитали делфините като богове, издигали олтари в тяхна чест, а маорските племена в Ю. Пасифик ги провъзгласяли за пратеници на небето.
Днес, много хора мечтаят да плуват с делфини и са готови да ги търсят по цялото земно кълбо.
Това бе причината и ООн да обяви миналата година 2007 за  Година на делфина. Морските бозайници са любимата гледка на милиони деца в света, най - вече, заради игривите и  палави делфински номера.
Според източното учение Фън- шуй, ако украсите стаята си с фигурки на делфин, ще си осигурите помощ в работата и подкрепа на доброжелатели.
Делфините, според мнението на много хора, са дружелюбни и бързо се сприятеляват с човека.
Те са много умни и интелегентни животни. Освен това, са и доста пъргави във водата. Нямат обоняние, така, ако муцунката на избранницата им понамирисва на развалена риба, мъжките и женските делфини не могат да разберат, но в замяна на този недостатък, имат много добро зрение. Виждат добре както във водата, така и извън нея. Също така и чуват много добре.
Делфините спят само с едното си око, другото е на стража, следи за врагове и рифове в морето.
Делфините често придружават кораби и лодки, като се движат успорено или обикаляйки около съда, подскачат и правят най-разнообразни фигури във въздуха, преди да се пльоснат със цялата си тежест във водата, или пък се движат по вълните, оставени от  лодките и корабите, все едно сърфират по вълните.
Има много случаи, когато спасяват хора от удавяне или ги спасяват от нападението на акули, като заобикалят човека и така го предпазват от челюстите на акулата.
Делфините умеят да се гмуркат на  голяма дълбочина - до 260 м, само за 15 минути, но не се задържат  повече от 10 минути под водата. Те плуват на стада и всеки делфин може да сменя своето стадо с друго, което пожелае.
Дресираните делфини освен че се ползват  за забавление на хората, се използват и от военните, за откриването на подводни мини, чужди подводници и помагат за намирането им.Делфините са любопитни и игриви, те скачат високо и шумно падат във водата, те сякаш се състезават с морските съдове, докато не изгубят интерес и забият в друга посока.
Делфините живеят до 25 години. Ловът им е строго забранен и глобата е много солидна.

/източник - в-к " Стандарт"/


Тагове:   морето,   животни,   новини,


Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: dalida
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 6156171
Постинги: 1101
Коментари: 4873
Гласове: 29446
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031