Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
15.06.2010 09:55 - ИСТОРИЯ НА МОДАТА.
Автор: dalida Категория: История   
Прочетен: 16381 Коментари: 1 Гласове:
4

Последна промяна: 25.05.2011 20:58


                                              МОДАТА
                    МАНИЕР НА ПОКОЛЕНИЯТА
    
         Модата -  маниер, норма, правило, ритъм, всичко това обединено под формата на начин на поведение, обличане, усмихване и говорене изразява положението на човека, неговия статут и неговият вкус към живота.

       Всичко, което е модно се е консумирало бързо, стига да е по възможностите на хората.  Общественото мнение също е претърпяло промени през тези години, като насочвало определен модел към определено време и възпитание на младежта.

         В миналото модата е била превилегия на богатата аристокрация. За първи път думата "мода" се произнася през 14 век и била предназначена да определи промените в облеклото на елита на обществото. Този модел и сега се използва пак в най-високите среди на обществото - артисти, поети, художници, музиканти, балерини, режисьори, архитекти, модели , дизайнери, а още по - отрано елита на дворцовото общество, са се ползвали от най - новите тенденции в модата.


image

Дамската мода през средновековието:

image

През  15 и 16 век се появяват първите модни списания и да си в "крак с модата" било не само задължително за елита а и тези, които са искали да подражават, е трябвало наистина да притежават най - модните дрехи, прически, обувки, маниери и обноски, за да се впишат в обществото. 

И както винаги, не всеки е имал възможност да е в крак с модата, затова дизайнерите започнали да предаставят различните модели в различни стилове, кройки и да ги произвеждат от различни платове. Така през 17 век постигнали това, което искат - многообразие както на модели, така и на стилове. Всеки дизайнер си имал изработен стил на предлагане на модните модели според времето, мястото за което са създадени, поведението на обществото, моралът на обществото и неговия статут. Женската и мъжката мода  били непрекъснато под ударите на критиката, търпеейки всякакви промени, тази мода се е развивала в годините и продължава да се развива и до днес. Освен модата в облеклата, модата засягала и архитектурата, изкуствата, музиката, танците, възгледите, политиката. Модата, тя се е разделяла по категории, стилове, течения, тенденции. Моделите предназначени за аристокрацията били от скъпоструващи платове - кадифе и атлаз, обшити  със  скъпоценни камъни и златни орнаменти, които имали за цел да покажат богатството, лукса  на човека, носещ тези тоалети.


image

мъжката мода през средновековието:
image

image

Преди   модата   да   навлезе  официално  в   Европа, тя е властвала в Египет, Сирия и  Вавилон.  Облеклата  на  царските   хора   и   техните   придворни,   велможите  и прислугата, материята на изработка била различна, според "джоба" на притежателя на дрехата. Освен това дрехите са се изработвали според фигурата на притежателят им,   (спрямо   времето   и   мястото),    цената  й   била различна.    Украшенията за аристократите били изработени от злато и благородни метали,   а за прислугата   и по-обикновените хора - от керамика, мед и стъкло.    Заедно с облеклото модата се налагала и в прическите,   перуките и начина на украса.  Всеки увлечен в тези нови тенденции и спазващ правилата при модата е искал да покаже своя стил, начин на живот,   да внуши луск и пищност,   властност,   даже и жестокост. 

Аристокрацията през средновековието:
image

Ритуалното облекло: МАСКИТЕ  ЗА КАРНАВАЛИТЕ:
image

                  РИТУАЛНОТО ОБЛЕКЛО

 Едвали някой се е замислял преди, а и сега за ритуалното поведение, танците и прическите които използва, за да покаже своето място в обществото.
 Идва 18 век и заедно с него и най- модерното облекло при мъжете - фраковете.    Задължителното облекло за посещение на опера, концерти, празници, приемите.
Днес фраковете почти не се използват като официално облекло.
                   Магията на облеклото е част от магията на обличане, маниерите и като цяло поведението на обществото през дадено време.     Това е било задължителното правило в древната мода и който не е спазвал тези правила е бил отхвърлен от цялото, като естремен и  отвлечен от нестандартното поведение.  Всяко обществено поведение, всеки отделен празник е имал своя облик в лицето на облеклата, обувките, прическите, аксесоарите и начина на поведение на хората учавствали в този празник. При карнавалите, при църковните празници и обреди, хората са се обличали по различен начин, показвайки  своето отношение към празника. И днес все още стават пищни карнавали  и хората облечени в своите красиви   модели показват,  колко модата се е праменила   през   времето   и   годините.
                         ЗНАКОВАТА МОДА
        В миналото  / 15 -18 век /  " рогата" -  кутре и показалец   изправени,   а среден и безименен - свити,  този  знак се е използвал от хората за гонене на вещици,   зли духове и сатани.  Днес   този знак е знака на метъл групите, метъл музиката - знакът на сатаната.  Хевиметълът също използва този знак, за да покаже своето отношение към модата и привържениците си, своите фенове. 
                      РЕВЮТО - СПЕКТАКЪЛЪТ

      Създадена е нова дреха, тя трябва да се покаже, да се пласира и продаде. Трябва всеки човек да я види.  За да се види това чудо на природата - модното облекло и модните аксесоари, обувки и прически, дизайнерите още от времето на фараоните измислят подиума, за да покажат своя стил и тенденции в модата.
на този подиум всеки различен по националност и стил дизайнер показва своите модели, като използва в началото само кукли, а по - късно и живи модели - манекени.
     Така се е развила модната индустрия и с всяка година се рекламират нови и нови модели на различни дизайнерски къщи.  Ревюто прераства в спектакъл, когато поднесеното качество и начин на показване е режисирано в определен сюжет. И когато публиката приеме този спектакъл с възторг и остане приятно изненадана, тогава модният спектакъл е успял да се наложи.

             ИЗКУСТВОТО ДА СЪЗДАВАШ Е ИЗКУСТВО ДА ПОКАЗВАШ!

Съвременната модна тенденция: 
БАЛНА РОКЛЯ.
   image

МЪЖКАТА МОДА ПРЕЗ 20 ВЕК:
image

ДАМСКАТА МОДА ПРЕЗ 20 ВЕК:
image

МОДАТА НА 21 ВЕК:
image

РИТУАЛИ  И  ОБИЧАИ ПРИ ТУЗЕМЦИТЕ: РИТУАЛНО ОБЛЕКРО И АКСЕСОАРИ:
image

Модни фиести, модни тенденции:  ЛЯТО  2008.
image

     МОДАТА   НА                       ЛЯТО  2009.

image


МЪЖКА  МОДА   2010.
image


КАРНАВАЛНО ОБЛЕКЛО:
image


ДАМСКА  МОДА  - ЛЯТО   2011.
image
  

image


ТЕАТЪР И  ИЗКУСТВО:
image



Модата е навсякъде, където и да се обърнеш, модните тенденции те заливат с различието си на поведение, стил  и  обноски.

Но,  хората  казват :  " Няма значение какво говориш, важно е  как се обличаш".

В древността, хората  са  се  оценявали  по  облеклото.   Колкото облеклото е било  по - екстравагантно,  толкова повече   внимание  се  е  отделяло  на  тези  хора  облечени  по  този  начин.


В днешно  време  има  много  дизайнери  и чуждестранни и български -  създатели  на  облекла,  художници,  които  отразяват  тези  тенденции,  аниматори,  които  правят  филми  за  тези  модни  тенденции.    Рекламата  също  допринася  за  разпостранението на тези  модни  фиести.   Имаме  всичко,  от  което  се  нуждаем.

Крумова




Тагове:   модата,   облеклата,   тоалети,


Гласувай:
4



Следващ постинг
Предишен постинг

1. marley - Модата.
17.06.2010 01:32
Модата е причина да се побъркваме понякога, за да сме в крак с нея.
Модата е за всички, които умеят да се адаптират към посоката която тя показва.
Да си модерен днес е също като да си съвременен и освободен от предразсъдъци.
Привет, далида, постинга е чудесен!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: dalida
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 6206869
Постинги: 1102
Коментари: 4873
Гласове: 29488
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930