Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
16.06.2010 10:20 - ИСТОРИЯ НА РИБОЛОВА - 2
Автор: dalida Категория: История   
Прочетен: 9035 Коментари: 2 Гласове:
6

Последна промяна: 14.10.2011 18:10

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
                        Риболовът като поминък.

Кой първи е започнал да описва видовете риби, начините за риболов, такъмите и всичко свързано с риболова, няма данни. Но, все пак се намират хора, които още  преди 2000 години пр. Хр. риболовът е бил поминък на египтяни, римляни, гърци и всички държави, чийто брегове са се миели от морета, реки, езера и океани.
 Като хоби, риболовът е бил превилегия само на богатите и заможни хора.
 Историята на такъмите - първата кука била изработвана от дърво, след време се изработвала от костите на животните, по - късно от камък и най - накрая от желязо, а по - изобретателните риболовци улавяли рибата в големи количества с помощта на мрежи, които бедните рибари плетяли и продавали на по- богатите.

image

С мрежите и с познанията за морето и риболовните начини,
смелите рибари навлизали в дълбокото с помощта на лодките си и ловяли всякакви риби. Тези рибари след известно време започнали да кръщават рибите, като  всяка  получавала своето име. Така от уста на уста имената на рибите се предавали от поколение на поколение та чак до днес.

В началото, когато хората използвали такъмите за риболов, за по-лесно хвърляне и за да използват дълбочината измайсторили прътът, въдицата. Риболовците забелязали че колкото въдицата е по-дълга, толкова шанса да хванат по-голяма риба е по-голям. Тогава  хората видяли, че има смисъл в търговията с въдици и такъми, започнали масово производство, първите въдици били от дърво, достатъчно еластично и здраво.  Изработвали въдиците с различна дебелина и дължина, за всеки вкус и всеки капризен въдичар да има подходяща въдица. По - късно пак на въдичар му дошла умната идея, че ако има възможност някакси влакното да се води в правилната посока, хвърлянето ще е по -ефективно. Така измислил водачите. Влакното, рибарите изработвали от конски косми в началото, а по - късно от различни други изкуствени материи, достатъчно еластични и здрави.

image
            Съвременно влакно за улов на шарани.

През годините риболовните такъми се променяли, променял се и начина на риболов, променял се и стилът и мисленето на рибарите. Едва през 17 век, когато излиза първата книга за риболов, където били описани почти всички познати риби, видовете въдици и такъми, а по-късно и видовете стръв, нужна за улова на всяка риба поотделно.  Към края на 17 век била измислена въдицата с водачи по цялата и дължина, изработена от бамбук пръчка с няколко секции, разглобяема, удобна за носене, тогава вече хората имали достатъчно  голям избор, всеки можел да си избере това, което искал.

Едва след 18 век такъмите се модернизирали, поводите от конски опашки са заменени от копринени нишки с покритие от оксидиран безир. С тези влакна замятането било по-бързо и на по-далечно разстояние. Горе - долу по същото време, когато поводите се модернизирали била измислена и рибарската макара - машинката, на която се навива влакното.  Първата макара била с въртяща се  шпула.
През 19 век, един умен рибар измисля начин да качи рибата от морето в лодката - чрез кепчето. Като видяли, че по този начин,  уловът е по-лесен всички рибари си направили кепчета.
image

Разликата на видовете кепчета  е в материалът от който се изработват. Чрез кепът, рибарят можел сам да си хваща уловената риба, без чужда помощ.
Риболовът става хоби едва през 20 век. Тогава въдиците стават много по-леки и удобни, с различни дължини, с различни водачи и без водачи, има въдици за морски и речен риболов,
има въдици сглобяеми с по няколко секции.
състезание по риболов-
image

За първи път турнири и състезания по риболов откриват англичаните през 1930 година и се утвърждават като доминиращи в риболовът с бамбукови въдици, с макари с фиксирана шпула. Тогава идва и модата на спининговия риболов.
Спининг въдица: фиг. № 1.
image



това е модерен спининг с водачи.

В края на 1930 година започва производството на синтетичните поводи и влакна.  Тогава започват да се организират и първите международни турнири по риболов.
 Болонезе: фиг. № 2.
image
 фиг . № 3. Мач въдица.

image
 

Риболовът, както и да го използваме, все пак си остава едно прекрасно занимание през свободното ни време, за любителите.  А професията на рибаря е  изпълнена с емоции и най - различни приключения, макар, че риболовът като професия никак  не  е  лек.
И, все пак риболовът си остава сато интересно хоби за хората от цял свят.


Ей, това попче си го хванах и много се смях, когато се въртеше така като че ли играе балет, но балет на куката. Ха, ха, ха !!!!








Тагове:   риболов,   хоби,   спорт,   морски,   риби,   въдици,   речен,   куки,


Гласувай:
6



1. iliada - И това ми е хоби
16.06.2010 13:22
и съм опасно заразена ,само да не видя въдица............:))))))
цитирай
2. анонимен - Клипът е страхотен!
17.06.2010 09:19
Клипът е много интересен, макар че е кратък. Това попче казваш било дълго 31 сантиметра. Аз мисля че е малко повече. Но, щом ти си го измерила, може и аз да греша. :))))))))))))
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: dalida
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 6156051
Постинги: 1101
Коментари: 4873
Гласове: 29446
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031