Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
12.07.2010 11:37 - ДРЕВНИ ЦИВИЛИЗАЦИИ (част 2)
Автор: dalida Категория: История   
Прочетен: 15393 Коментари: 12 Гласове:
21

Последна промяна: 09.04.2015 12:53

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image                                
Населението  около  Егейско  море

По време на троянската война народът който е живял  по бреговете на Егейско море, по онова време и в земите на Мала Азия и целия  Беломорски район са били населени с преобладаващо тракийско/българско/ население. ( Диодор - хроникьор който отбелязва в своите  записки за хората живяли по време на Троянската война).

Тракийските племена според нашите историци, са били около 77 на брой.  Тук ще спомена по- големите племена и по - известните.

СПИСЪК  с   най - известните тракийски племена, населяващи  районите  на Егейско море,  Мала  Азия,  северна   днешна България,  днешна  Македония,  днешна  южна  България, по бреговете на р. Дунав и в ройона  на Дарданелите.

Няма да ги записвам в колона, защото са много. Ще ги запиша в редица.

Абанти, агатирси, агриани ( живяли по поречието на р. Хемус), асти - живяли са в района на  Странджа и Хемус, беси - живяли в южните Родопи, бистони - Егейско море, гети - в сев. Тракия  от двете страни на Дунав, дардани - обетавали са земите на Дарданелите.  дерони - в земите на югозападна Тракия,  диобеси - те са били планинско племе, едони - югозападна Тракия и Македония, венети - в Мала Азия, кайни - до гр. Кипсела,  кабири - Самотраки, кападокийци - в Мала Азия - близо до Троя, кедони - днешна  Македония, кикони - между р. Места и р. Хебър,  койлалети - между р.Струма и р. Тунджа,  кробизи - между р. Вит  и р. Осъм,  лидийци,  мадуатени - край гр .Кипсела,  меди - югозападна Тракия, мелти - живяли около днешен Ловеч, меонци - край гр. Амфиполис,
мизи, пеласги, пеони - в западна Тракия  и Илирик край р. Axios, пирогери - между  Сърнена  и Средна  гора, сатри - в южните Родопи до Егейско море, синти - съседи на пеоните,  трибали - живяли край р. Морава и р. Искър.

ТРАКИЙСКИТЕ  ПЛЕМЕНА,

За тях се знае от изворите, че са многобройни. За планинското тракийско/българско/ население в Родопите са известни племената - беси, сапеи,  бистони  и  кикони.   В  района на горното течение на р. Стримон (Струма) са живяли племето  -  агриани. В района  на Кюстендилско са живяли древните дентилетите.   В района  на Благоевград - медите,  около  Петрич - сантите, край Егейско  море - едоните, бисалтите и одомантите.
В югозападна Тракия - племената: тини, асти.
В Северозападна Мала Азия  племената: витини и част от племето - тини.
В североизточна България са живяли племената - гети, теризи и кробизи.
В Северозападна България - племето трибали.
В Централна северна България са живяли  мизийците.
На север от Итрос са живяли - дакийците-/онугундури/.

Все още има спор  по въпросите -  кои са тракийци, къде са живяли и  кои са българите и от  къде са дошли   нашите деди.
Водят се дискусии,  водят се спорове, поради причината, че много малко информация се е запазила,  срещат се  в интернет много фалшификации  представени за истини. Сега  във  времето  на  икономическа криза, някои политизирани историци, платени информации, реклами и пиар политически изяви, ще се опитат да манипулират общественото мнение. Ще има много нападки и обиди, заради това, че днешното поколение не познава своята история, заради куп причини от времето на комунизма, когато тази история беше добре прикрита, една част от нея беше изнесена в Америка - щата Калифорния и беше продадена на човек от ДС -избягал от репресиите и т. н.

Трябва да уважаваме  Тракийското наследство, Тракийските  обичаи, те са част от нас, както  шопите, както мизите в северна България, както  родопчаните, имаме чудесни родопски песни. Българският фолклор затова е богат, защото има всички  народни ритми  във себе си, събрани  в  един  общ  фолклорен  коктейл, за да сме  интересни за народите в Европа и другите страни и континенти. Трябва да се гордеем с ТОВА,  КОЕТО  ИМАМЕ!



Гласувай:
21



Следващ постинг
Предишен постинг

1. gatekeeper - Dnes
12.07.2010 12:06
Днес румънците се считат за истиснките им наследници. Но всъщност, според мен не осъзнават, че траките са оставили в България доста по-голямо културно наследство.
цитирай
2. iliada - Интересни факти!
12.07.2010 12:29
Поздрави ,Далида!:)
цитирай
3. panazea - Браво ,момиче!
12.07.2010 12:30
Ще допълваме списъка , кой както може!
Аз с румънците не искам да споря ,щото и те имат наследство от траките.
Обаче гърците , охо , дето искаха да ни откраднат цялото културно наследство и Орфей и музите и боговете! Прегръдка!
цитирай
4. osi4kata - браво и от мен
13.07.2010 10:22
:)
цитирай
5. анонимен - Румъния, румънци ...
13.07.2010 23:54
Преведени на български означават - Рим, римляни. Все едно на нас да ни казват - Турция, турци.

Най-младата държава в Европа. Съюзяват се Влахия и Молдова. И двете са 100 % българи. До началото на 19-ти век официален език е българският. Цялата църковна книжнина е на български.

Власите Асен, Петър възстановяват втората бългрска държава. Асен означава - българин. Асеневци - българи.

Дакия е родината на Гети (Готи).
цитирай
6. marley - Гети или готи?
24.07.2010 00:24
Знам че готите живеят на север и са германците. А за гетите, ами те са траките, скитите. Чилингиров пише за тях в книгата си.
цитирай
7. dalida - Кратка история за древните траки:
15.09.2010 10:42
Одрисите са най-смелото тракийско племе, дръзнало да обедини 15 от тракийските племена и да основе държава -Одриско царство с владетел Терес І.
Държавата се развива добре при Спараток, а се разширява при Севс І. Достига пълен разцвет при Амадок, и се укрепва при Ситалк.
Всички други владетели от тракийски произход не са се справяли с управлението и Одриското царство преживява множество нападения на келтите. Накрая царството влиза в пределите на римската империя,която отделя малка територия за провинция Тракия - васал на Рим.
След смъртта на Котис Одриското царство се разделя на 3 части(359 г). Следва - децентрализация и упадък на Одриското царство. През ІІІ век от север нахлуват келтите и завладяват част от тракийските земи. Основават Келтско царство просъществувало два века. Със своите съседи Одриското царство подписвало мирни договори - за ненападение. Но със собствените си тракийци не успявало да се справи, защото те непрекъснато враждували по между си заради богатства и власт. Другите тракийски племена, които живеели далеч от Одрисите,запазили своята независимост,преди Македония да ги покори и поставила под пълен контрол, причината за тава била, че тези племена не са могли да създадат политическо разделение на класите и не са имали държавност. Всички закони на траките били сходни със гръцките, заради това, че една от съпругите на тракийски владетел била гъркиня от Абдера и тогава Атина била република. Одриското царство -монархия,но не се решава да промени законите и те остават гръцки, такива каквито са били по време на тракийското управление на страната.
ВАЖНИ СЪБИТИЯ:
През 341 г пр. Хр. Филип Македонски превзема царството на одрисите и променя името на столицата от Пулпудева на Филипопол.
Келтите владеят тези земи през 212 година. пр. Хр.
Траките са общност от индоевропейските племена населявали земите около Егейско море през времето от ІІ хилядолетие пр.н.е. до VI век сл.н.е.
цитирай
8. dalida - траките от ІІ хил. пр. н. е
15.09.2010 11:05
до VI век сл. н. ера са населявали земите около Егейско море вкл. островите - Тасос, Самотраки, Лемнос и Имброс.
Древните траки са дошли в нашите земи от североизток през 1500 година пр. Хр. Тези племена винаги са живяли отделно едно от друго, със самостоятелни владетели. Често враждувайки помежду си заради власт и златото, което ограбвали от враговете си. Многобройните нападения от хуни, готи, келти , сармати и славяни в периода ІV -VI век, съпровождани с процеси на елинизация и славянизация,довеждайки до отмиране на езика на траките и числеността им непрекъснато намалява, културата им приема обичаите на другите народи, които ги поставят под пълен контрол. Според последните изследвания в областта на културата -траките и славяните стават част от българското население.
ТЕОРИЯ ЗА ЕТНОГЕНЕЗА НА ТРАКИТЕ.
Австрийският учен В.Томашек предполага, че тракийският етнос се е формирал в територията на Карпатите през бронзовата епоха, че са от индоевропейски произход и живеят на отделни общности-племена. Учените изказват мнение, че произхода на древните траки все още е голям проблем, защото не всички изследвания са готови. Според лингвистите ареалът на индоевропейците в края на Четвъртото хилядолетие е на Юг от УРАЛ и на Север от Каспийско море. Засега това се приема от историците за истина, така както лингвистите са го определили. (уикипедия)
цитирай
9. dalida - Кои са тракийските племена?
09.11.2010 10:23
В историята има много измислици, които като се повтарят, авторите им си въобразяват, че ще станат истина.
Но, нашите историци и археолози са на друго мнение:
"Тракийските племена са живяли разделно и не са повече от 15 на брой, тези които са живяли винаги и постоянно на днешната българска територия, румънската,сръбската, турската и гръцка територии.
Това са племената:
дакийци, гети, трибали, агриани, бисдати, меди, беси, сипаи, едони, страмои, синти, асти, одриси, самотраки, дардани. Тези племена образуват Царството на одрисите, това царство просъществува само около 200 години. Това царство оставя единствените по нашата земя - могилни - гробници, гробници и пак гробници. Гробници пълни с керамика, сребро и злато.
Всичката друга литература - описаните в нея истории и легенди си остават недоказани до сега.
цитирай
10. анонимен - Тракийските племена може да са ...
14.11.2010 17:51
Тракийските племена може да са пръснати и неорганизирани, но все пак са били доста време на балканите, без да се разселват по други места. Значи семето им си е тук на тази територия. Макар, че последните изследвания на българите за проба ДНК, генно едва само 18% са с тракийски гени, т. е. тръкийска кръв във вените на българите. Много малък процент, но все пак го има, което означава, че на 100 човека - 18 души са с тракийски гени. Все пак е нещо и българите-траки могат да се гордеят че във вените им тече тракийска кръв.
цитирай
11. dalida - И още нещо интересно-да го знаем
21.11.2010 10:15
Дзвер, доказа,че Троянската война е литературна измислица.
Той доказа,че "Илиада" е ИЗМИСЛИЦА.
Така,че пак идваме на мисълта,че не всичко написано в нашата история е ИСТИНА.
Омир е измислен от такива като авторите-анонимници, които лъжат навсякъде с цел -объркване на историческите данни. Деформация в историята на народите.
Така както пише траки, така пише и българи, и за единия народ и за другия пише едно и също, но под различни имена - това е деформацията на мислене на определен кръг от хора изменили историята ни до неузнаваемост.
цитирай
12. dalida - Траките / от mglishev:
03.12.2010 15:08
Траките и пеласгите/минойците нямат езикова или етническа близост помежду си, а вероятно нямат и значими контакти. Известна близост има по-скоро между гръцките и тракийските общности.
Траките не ползват линеарната писменост и нямат своя писмена система. След началото на Великата колонизация започват да употребяват класическите гръцки букви.
справка: http://mglishev.blog.bg/history/2010/03/07/miastoto-na-trakite-v-etnogenezisa-na-bylgarite-belejki-kym-.505901
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: dalida
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 6199466
Постинги: 1102
Коментари: 4873
Гласове: 29482
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930