Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
19.07.2010 01:41 - БЪЛГАРИТЕ - Русокастрон - българската крепост
Автор: dalida Категория: История   
Прочетен: 6322 Коментари: 1 Гласове:
5

Последна промяна: 09.04.2015 12:48

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
                           
Легендата за Русината дупка:

                 
и  крепоста   РУСОКАСТРОН


 Носат се слухове, че Русината дупка не е била само светилище на траките, а и е била бърлога на Змей - горянин.
    Според местните хора Змеят откраднал момата от хорото и я затворил в пещерата. От сълзите й  се образувало  аязмо, а от една дупка в скалата потекла река.  Местните хора смятат водата за лечебна.

image


                     
Крепостта  Русокастрон:

    
Таен проход  свързващ крепостта Русокастрон с близката река,  разкриха археолозите.  Крепостта била построена от червен камък още през V-ти век.   Кулата й  била  замаскирана  като  част  от  отбранително  съоръжение,  но  предназначението й е било да снабдява   жителите на крепостта с вода.  Според думите на археолога М. Николов, самото съоръжение преставлява кухина, в която  е  било съоръжението за преминаване на водата - кладенецът и проходът свързващ крепостта с града.

Самият проход е изграден върху пътека, която в древни времена се е използвала от траките, за да преминават за своето светилище  на Богинята - майка в пещерата  намираща се над пътеката.
Днес това светилище е известно с името "Русинова дупка".

Крепостта Русокастрон в миналото е била стратегическо място, пазител на границата ни с Византия.
Находки намерени в крепостта разкриват   богатството на цветущият град.  Намерени са няколко плочки с надписи на кирилица, ценни древни монети, предмети от бита, бойни  оръжия и два гроба - на жена  и  дете. 
Крепостта е построена на място, което трудно може да бъде превзето, защото стените на крепостта са всъщност възвишението в което е построена  Русокастрон. Крепостта се пази и от уникална за България двукрила врата,  подсилена с  падащи  решетки, наречени  катаракти.   Стените й са дебели 2 метра и дълги около 320 метра.
       Русокастрон е мястото на последната решителна битка срещу византийците.  Там  през 1332 година  цар Иван Александър побеждава византийската армия. 
Днес археолозите се надяват чрез европейските фондове да изградят отново стените на крепостта Русокастрон и да я запазят за поколенията
.

фиг. 1.   Крепостта  Русокастрон, построена през V-ти век от  новата ера.

image



Гласувай:
5



Следващ постинг
Предишен постинг

1. marley - траките.
24.07.2010 00:08
Траките са имали много светилища. Те са вярвали в много богове и са ги почитали.
Техните светилища били в Свещената планина, тази им вяра била вкоренена и всички усилия на християните - мисионери да ги покръстят били неуспешни. Докато през Пети век към родопското непокорно население се насочва християнската мисия на Никета - епископ на Ремесиана (от източна Сърбия) и тогава започва масовото кръщене на непокорните планинци. По онова време единствените езици на които се пишело и говорело били, латински, еврейски и гръцки. (wiki)
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: dalida
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 6155778
Постинги: 1101
Коментари: 4873
Гласове: 29445
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031