Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
27.07.2010 13:35 - БЪЛГАРИТЕ (част 15)
Автор: dalida Категория: История   
Прочетен: 4066 Коментари: 1 Гласове:
10

Последна промяна: 09.04.2015 12:30

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
                
                     ТАЙНИТЕ СЪКРОВИЩА НА БЪЛГАРИТЕ

Описание на  Аругиите от Плиний Стари.
"...............Робите, месеци наред не виждали дневна светлина, работили денонощтно. Онези, които почивали, се хранели на място. Наредени във верига, робите изнасяли на повърхността поставена в кошница златната руда .........."

Из " Илиада ",  на  Омир/ И.Б.И.
" Ако ли искате двама да стигнете стана троянски, новодошлите тракийци стануват последни от всички. Заедно с тях е и царят им Резос, синът  Ейонеев. Аз му видях и конете, прекрасни и твърде големи.  Те са по - бели  от сняг.  С ветровете на тичани равни.  Злато, сребро му красяха  дори колесницата нова. Има и златни огромни доспехи.  За гледане, чудо!  А не прилича на смъртни да носят такива доспехи........."

Из  " История на Пелопонеската война ".  Тукидит / И.Б.И.
" Одреското царство варварски народи от гръцките градове, над които одрисите властвали във времето на Севт, достигнали до 400 таланта в пари и се плащали в злато и сребро.  Не по - малко  злато  и сребро се поднасяло и във форма на подаръци...... Подаръци се поднасяли не само на царя, но и на управителите и на благородниците одриси.  У тях не могло да се извърши нищо без подаръци, за това царството им достигнало до голяма мощ ..."

Из  " Свидас Лексикон " / И.Б.И.
  " При  император Юстиниян Носоотрязания, Тервел, предводителя на българите, бил на върха на благополучието.  И самият Юстиниян, и Константин, синът на Ираклий, били негови данъкоплатци.  Той поставял обърнат щита си, който носел във време на война, и своя камшик, с който управлявал коня си, и слагал злато, докато покрие и единия, и другия.  Простирал копието си и от единия до другия му край, а също и на голяма височина натрупвал копринени дрехи.  Като напълвал кесии със златни и сребърни пари, раздавал ги на войниците си, пръскайки с дясната си злато, а с лявата сребро ".

Из  " Султанска заповед за издирване и преследване на хайдути в Западнобългарските земи" - 1 декември 1528 г/ Х.Б.З.
"...........в санджаците Кюстендил, Вълчитрън, Призрен, Аладжа Хисар, в кадийските околии Юскюб, София, Йени пазар ... се събират и се явяват разбойници и харамии. Те се групират на едно място. Нападат през нощта. Нахвърлят се из пътища, избиват керваните и извършват различни такива метежи . ......"

Из " Запис на Пол Рико " - 1665 г/ Х.Б.З.
  " Това място ( Траянови врата )  е  много  удобно  за друмските разбойници, които имат там пещери и толкова устойчиви скривалища, че се надсмиват над всички войскови части изпратени срещу тях.  Хайдутите често в голям брой ограбват пътниците, които убиват с пушки или премазват с големи камъни, като ги изтъркулват върху тях от върха на планината. .... Казаха ни, че в един от тези проходи, осемнадесет разбойници са убити 300 души  и  са им взети всичките пари и товари и ....."

Съкращения:

     Х.Б.З.  -  Хайдутството в българските земи през 15 -16 век, Бистра Цветкова, София 1971 г.

    И.Б.И.  -  Извори на българската история. Костадинова, Куманов, София 1994 г.



               





Гласувай:
10



Следващ постинг
Предишен постинг

1. marley - От тези хроники има и още:
28.07.2010 11:51
Те са една дълга поредица от извадки, поместени в списания и вестници през годините. Тази извадка е от сп. "Нейшънъл Джеографик" - Теофан Изповедник в неговите " Хронографии " пише: " В 809 година, веднъж когато се давала заплатата на войската в Струмската област, българите нападнали, отнелия -близо 1100 литра злато, избили много от войската и началниците и взели целия обоз и се върнали".
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: dalida
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 6204445
Постинги: 1102
Коментари: 4873
Гласове: 29487
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930