Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
04.08.2010 08:53 - СИМВОЛИТЕ, ПРОИЗХОД и ЗНАЧЕНИЕ ( част І)
Автор: dalida Категория: История   
Прочетен: 10011 Коментари: 4 Гласове:
17

Последна промяна: 05.01.2011 21:46

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
                             СИМВОЛИТЕ, ПРОИЗХОД И ЗНАЧЕНИЕ

                  Намерих тази тема случайно в интернет, когато търсих определение за     СВАСТИКАТА. На мен ми е интересно, дано и на Вас да ви е интересно.
Приятно четене приятели!
                  Какво означава обърнатият кръст? Свастиката – символ на какво е? Пентаграмът – знак нimageа дявола или защита срещу него? Чували ли сте за папският кръст?

Символът е сложно понятие. Значението му може да се обясни просто, например знак, който представя в съкратен вид или значението на даден предмет. Но това е крайно недостатъчно. 

Символът е алегория, символът е знак, символът е аналогия. За да бъде символът символ, той трябва да бъде не напълно съответстващ на своето значение. Той трябва да съдържа и други определения, напълно независими от общо качество, което той е означавал веднъж. Според Хегел символът е двузначен. 

image
Пентаграм 
Когато е “права” пентаграмата изразява същността на идеалния човек, у когото разумът владее над всички онези животински страсти и качества, които традиционно се приписват на елементите, като същевременно се намира в единство и хармония с тях.

От друга страна, когато е “обърната”, тя показва заблудената душа, която се владее от стихийните качества и чиито разум е подчинен на материалното. 


Такава душа се намира във властта на Дявола, така че съвсем естествено е, обърнатата пентаграма да се превърне в сатанински символ, за какъвто я считат и до днес. 

imageАнх
Анх - най- значимият символ за древните египтяни, известен също и като "кръст с ръкохватка". В този кръст се обединяват два символа — кръст, като символ на живота, и кръг, като символ на вечността; заедно те символизират безсмъртието. 

Този кръст също така символизира съюза на земното и небесното. В иероглифното писмо с този знак се бележи "живот".

Египтяните рисували анх върху амулетите си, за да удължат земния си живот; с този амулет били погребвани, за да са сигурни, че ги чака живот и в отвъдния свят. Вярата в силата на този символ се градяла върху представата, че именно така изглежда ключът, с който се отваря вратата на смъртта. 

Надявайки се, че самото присъствие на символа предпазва от наводнения и колебания на нивото на водата, рисували символа върху стените на каналите.


imageКръст на мира
Кръстът на мира е символ, разработен от Джералд Холтом през 1958 година за създаващото се "Движение за ядрено разоръжаване". 

Този символ Холтом взаимствал от семафорната азбука. Той съставил кръста от символите за "N" (nuclear, ядрено) и "D" (disarmament, разоръжаване) и ги поставил в кръг, което символизирало глобалното съглашение. Той привлякъл общественото внимание след първия протестен марш  на 4 април 1958 година от Лондон към центъра на ядрените изследвания в Беркшир. 

Скоро този кръст станал един от най-разпространените знаци на 60-те години, символизиращ както мира, така и анархията.

Папски кръст
Това е кръст с две допълнителни хоризонтални прави. Кръстът на папата се нарича още и "троен" кръст. Използва се в процесиите, в които участва папата. Трите кръстосани линии символизират властта и Дървото на живота.

Патриархален кръст
Патриархалният кръст е символ на православната църква, но го наричат също и "католически кръст на кардинала" или кръст с две напречници. Горната напречница представлява titulus, или още дъска за надписи, въведена по разпореждане на Понтий Пилат. Под името "архиепископален кръст" той се среща често в гербовете на архиепископите. Понякога погрешно го наричат "лорански" кръст, макар че при лоранския кръст горната и долната напречници се разполагат на равно разстояние от краищата на вертикалата.

Кръст на св. Петър
Обърнат кръст. От ІV век този кръст е един от символите на апостол Петър, който както се смята, през 65 г. сл.Хр. по време на управлението на император Нерон в Рим, е бил разпънат на кръст с главата надолу.
 Това е едно от най-ужасяващите мъчения в човешката цивилизация. 

Руски кръст
Руският кръст, наричан още "Източен" или "Кръст на Свети Лазар", е символ на православната църква в източното Средиземноморие, Източна Европа и Русия. Най-горната от трите напречници се нарича titulus; там се е писало името, както и при патриархалния кръст. Най-долната напречница символизира поставката за краката. Тази напречница е наклонена, напомняйки за кръстната смърт на апостол Андрей Първозваний, разпространил християнската вяра в Русия, ръкоположил първия епископ в Цариград. Апостолът бил куц.

Свастика

imageОт древността свастиката е символизирала късмета. Този кръст, завъртян както по часовниковата стрелка, така и обратно на нея, може да се открие върху тъкани от племето Навахо, върху гръцка керамика, критски монети, римски мозайки, върху предмети, открити при разкопките на Троя, върху стените на индуски храмове и в много други култури от най-различни времена. Често това е символ на движението на слънцето по небесата, превръщащо нощта в ден — и оттук един по-широко тълкуван символ на плодородието и възраждането на живота.

Краищата на кръста се интерпретират като символи на вятъра, дъжда, огъня и мълнията. В Япония това е символът на дълъг живот и процъфтяване. В Китай това е древна форма на знака "фан" (четирите посоки на света), а по-късно  — символ на безсмъртието и обозначение на числото 10 000 — така китайците си представяли безкрайността. А също така и свещен символ на будизма.

Ранните християни изобразявали свастиката върху гробовете като замаскирана форма на по-ортодоксалния кръст.

Любопитно 
  • Наводнената църква е символ на загубените души.
     
  • Драконът е символ на могъществото. 
     
  • „Потопът“ е сравним с „кръщението“, а изливането на вино при жертвоприношенията — с поръсването на новородените с пречистваща вода или с ритуалните пролетни изкъпвания, които даряват със здраве и плодородие. 
     
Прасето е символ на плодородието.
24.09.2009/Блага Димитрова



Гласувай:
17



Следващ постинг
Предишен постинг

1. makont - Наистина интересно,
04.08.2010 09:27
Пожелавам ти "анх" да бъде винаги с теби да те пази. Усмихнат ден.
цитирай
2. анонимен - Много интересен постинг.
04.08.2010 23:42
Може и да го продължиш. Символите са хиляди. Поздрави!
цитирай
3. dalida - Свастиката
10.12.2010 22:02
Има две форми на свастиката - права и обратна; завъртяна наляво и завъртяна надясно. Те символизират мъжкото и женското начало, небесната и земната сила, изгряващото пролетно слънце и залязващото есенно слънце, възходът и падението, раждането и смъртта.
цитирай
4. dalida - И още:
10.12.2010 22:03
Свастиката символзира кръговрата на битието, годишния цикъл, вечното движение в света. Във Вавилон и Египет свастиката е била символ на слънцето и в религиозните представи на древните, като соларен символ е била свързана с такива понятия като живот, плодородие, късмет...
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: dalida
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 6146050
Постинги: 1101
Коментари: 4873
Гласове: 29436
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031