Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
27.09.2010 21:01 - БЪЛГАРИТЕ (част 22)
Автор: dalida Категория: История   
Прочетен: 18543 Коментари: 27 Гласове:
19

Последна промяна: 09.04.2015 11:57

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
                              
         НАШЕТО НАСЛЕДСТВО ОТ ДРЕВНИТЕ БЪЛГАРИ

Днес много се говори, почти нищо не се е запазило от нашите предци, че никакви следи не са останали от тях. Но, учените ни са на друго мнение. Древните българи са оставили доста неща, които ние днес просто приемаме за даденост, без да се замисляме, от къде идват тези изобретения и учения, които ние днес усвояваме и постигаме високи успехи.

Какво ни завещаха нашите предци българите:

ЗА   АРХЕОАСТРОНОМИЯТА - древните българи създадоха особени названия на небесните съзвездия. А, най-важното откритие на вековете, това е - зимното слънцестоене - 22 декември, тогава българите празнували началото на Новата година.

ЗА   МАТЕМАТИКАТА - закръглянето на числата, които се откриват при имената на българските ханове(канове, князе), при определянето на тяхното управление в Именникът на българските канове и с поясненията  оставени от Димитър Шишков(мир на праха му).

ЗА   ПАЛЕОЛИНГВИСТИКАТА - такива следи са останали от нашите предци - свещенните знаци и руническите надписи.

ЗА   ЕПИГРАФИКАТА - древните българи ни завещаха  надписите с гръцки и кирилски букви.

ЗА ЕТНОЛОГИЯТА -древните българи ни завещаха  думите - кака, бате, тате, булка, чедо,нана(баба), чана, чина и др., открити при Волжките българи и земите при Памир. Всички наименования от старите древните българи са се образували нови с основата на древните думи.

ЗА  ЕТНОГРАФИЯТА - нашите предци - българите ни завещаха наименованията на нашите национални облекла, обичаи, музикални инструменти, имена от древния поминък и бит.

ЗА  ТОПОНИМИЯТА   И   ОНОМАСТИКАТА -  науките изучаващи географските имена, имената на българските селища и личните имена на българите.

Така тези наши предци са оставили немалко научни постижения по своя исторически път доста от наученото, изследваното, пресмятаното с години постижения, които ние наследихме без остатък, по точно, наследихме го от нашите дядовци, те пък са го наследили от техните дядовци и така наследствата се предават от поколение на поколение.
Тава са неизменните маркери, които доказват, че древните българи живеят в нас, чрез това, което са ни завещали.


(източник: "Велико историческо тойнство" П.Добрев.С.2009)



Гласувай:
20



Следващ постинг
Предишен постинг

1. iliada - БРАВО!
27.09.2010 21:17
ИЗПИТВАМ ЗАСЛУЖЕНА ГОРДОСТ КАТО БЪЛГАРКА И СЛЕД ПРОЧЕТЕНОТО ТУК!
БЛАГОДАРЯ ТИ ДАЛИДА!
СПОКОЙНА НОЩ!
цитирай
2. kapito - а така ! и аз !
27.09.2010 22:54
а така !
и аз !
цитирай
3. анонимен - ОфцИ си бяхте, офцИ си останахте. . . ...
28.09.2010 08:57
ОфцИ си бяхте, офцИ си останахте... Но пък я колко мелодично блеете на път за скотобойната!

ЗА АРХЕОАСТРОНОМИЯТА, ЗА МАТЕМАТИКАТА, ЗА ПАЛЕОЛИНГВИСТИКАТА, ЗА ЕПИГРАФИКАТА, ЗА ЕТНОЛОГИЯТА, ЗА ЕТНОГРАФИЯТА, ЗА ТОПОНИМИЯТА И ОНОМАСТИКАТА...

И за поне една българска дума. Но иначе изпитвам заслужена гордост като българин, след прочетеното тук. Но не заради него, а заради това, че - за разлика от автора на горните драсканици - мисля, говоря и пиша на български.
цитирай
4. анонимен - Нашето наследство от древните българи
28.09.2010 21:45
Привлече ме блога,че е доста мераклийки направен...И после за офцата...неграмотник и помияр се е изказал.Овците и те са Божии твари и дори са любими на Бога-Отец!Но сред българската фауна има и други животни,аз например съм вълк!
Но като оставим настрана простотиите,видях поне едно безспорно нещо относно наследството:За м.декември и Новата Година.
От останалото посочено пак е общо взето така,но едва ли тези неща са най-същественните.Аз бих допълнил още няколко безспорни факта:
1 Умението да се пече глината
2 Топенето на металите
3 Рефлексния лък
4 Колелото със спици
Може да се изброява още дълго...,но Вие явно сте последователка на П.Добрев и тезата за иранския произход на българите.Преди години и аз се увлякох по нея и дори си купих няколко негови книги.Само че след това се оказа друго,защото сведенията от булгарските летописи ни разказаха и обясниха как стоят нещата.
Оказа се ,че не българите произлизат от иранските племена а те произлизат от булгарските.Изселили са се от север на много по-ранен етап,а по-късната миграция на булгарските племена е в най-различни посоки на Евразия и нашата историческа съдба е отделна от иранските племена.А в приликите и общите неща няма нищо странно и необичайно.И накрая да се върна на "офцата",защото май заради това реших да напиша нещо...Ние и иранците носим името си от едно и също място,от един и същ тотем-Вълка !!Те са го наричали Иран-Ирон,а по нашему е Булг!/ар-означава глава/. Така че помиярите да внимават!А от мен
позрави. Атил.
цитирай
5. dalida - Здравей Атил! П.Добрев си има мнение и то не е окончателно.
28.09.2010 22:32
Окончателен отговор на въпроса - кои сме и откъде сме, все още няма.
Не съм привърженичка на когото и да е, просто изкарвам на преден план различните мнения. В търсене на истината винаги има различни мнения и аз ги показвам.
Темата - българите и кои сме ние, излезе костелив орех и може би ще има още мнения,както на археолози, историци, езиковеди, математици и др. учени.

А колкото до овцата, тя е била основата на скотовъдството при балканските народи. Имат хората различно виждане върху темата - българите. Някои се подиграват, други се дразнят, аз отбирам от всички познания,това което харесвам. Учените все още спорят по въпроса - българите. Няма окончателен отговор от тях. Окончателни са само такива ненаучни теоретици, които избързват да сложат точка на въпроса. Мисля, че е много рано, още сме в началото на дискусиите.
------------------------
И благодаря за споменатите данни, можеш да пишеш спокойно, няма да се сърдя стига да е научно и истината.
цитирай
6. анонимен - Pочакайте малко гостода
29.09.2010 08:59
анонимен написа:
ОфцИ си бяхте, офцИ си останахте... Но пък я колко мелодично блеете на път за скотобойната!

ЗА АРХЕОАСТРОНОМИЯТА, ЗА МАТЕМАТИКАТА, ЗА ПАЛЕОЛИНГВИСТИКАТА, ЗА ЕПИГРАФИКАТА, ЗА ЕТНОЛОГИЯТА, ЗА ЕТНОГРАФИЯТА, ЗА ТОПОНИМИЯТА И ОНОМАСТИКАТА...

И за поне една българска дума. Но иначе изпитвам заслужена гордост като българин, след прочетеното тук. Но не заради него, а заради това, че - за разлика от автора на горните драсканици - мисля, говоря и пиша на български.

-------------------------------------------------------------
Думи като етнография, топонимия, пак българин ги е натъкмил повлиян от моделния свят, май има и българи дето се срамуват да се наричат езиковеди, та се кръстиха по-модерно - лингвисти - иди го разбери какво означава, добре че чичко гугъл знае всичко. Ами тези хора дето нямат компютри, те как ще разберат за какво иде реч? Така,че ОФЦИТЕ пасят не само българите, ами и всички народи, които се занимават и имат поминък - скотовъдството,което ги храни. Ти, господине/госпожо, не ядеш ли месо-агнешко на гергьовден? - ядеш нали? Така,че и ти си от тези оФчици. Желая ти успех, чуждоземецо-българче. И, се научи да уважаваш хората,към които се обръщаш с презрение! Научи се на обноски! Чао, до нови срещи!
цитирай
7. анонимен - Къде е златото на българите?
29.09.2010 09:18
В един филм-клип, гледах изказването на Б.Димитров, където той казва:"Българите своето злато са използвали за да издават книги, да купуват хартия, за да строят манастири и храмове, за да купуват вносни стоки при външната си търговия. Затова в гробниците на българите има много други вещи но не и златни предмети. За тях това пилеене на златото било конщунство. То е скъпо и трябва да се харчи умело.

За траките било знатно да си позлатен от главата до петите. Те -траките са пилеели златото за съдове -златни от които са пиели вино, вместо вода. За да се хранят от златни съдове, вместо да използват керамични. За траките било срамно богатите да се хранят от глинени съдове като бедняците. Богатите траки били малко на брой,но пилеели огромни количества злато за себе си, не за народа си - да го учи на писмо и четмо, за тракиеца било срамно да работи за другите, той бил егоист и се грижил единствено само за себе си - затова в гробовете им са намирани толкова много златни предмети. Тракиеца-войн искал като умре - всичките му близки да умрат с него. Така хилядите тракийски-войни просто са изчезвали във времето.
-----------------------------
Да ме извини авторката на постинга, за това отклонение, ама се подразних от оня ТРАКИЕЦ дето се подиграва на БЪЛГАРИТЕ. Жив и здрав да е, ама не е честно да живее в БЪЛГАРИЯ, да се нарича българин,а да се отрича от БЪЛГАРСКОТО СЛАВНО МИНАЛО.
цитирай
8. marley - Къде е златото на българите?
29.09.2010 16:26
Много пъти съм се питала защо българите имат писменост, а траките нямат? И какво всъщност сме наследили ние българите от народ неук, но позлатен(според гробниците,които днес археолозите намират са пълни със злато), от къде го имат тези траки? Един богат народ, би трябвало да има учени хора, а той не можел да си напише името тракиеца, та го пишел с гръцки букви.
Чух по ТВ на ББТ - има серия от предавания за България. Всеки път с различен гост в студиото. Та от там разбрах, че българите си харчели златото за учения, за плаване на далече, давали са злато за писане на книги и са сечали много златни монети - правили са златото на пари. Е обработвали са го и за скъпоценности - пръстени и огърлици, също и посуда, но повече са харчили за учението, да изучат хората. Гледам ти,далида си сложила и клипове към постингите, това е хубаво, защото така мога да видя нагледно,кой говори и откъде черпи знанията си. Благодаря ти за всичките клипове.
Приятен ден,далида!
цитирай
9. анонимен - За златото и писмената
30.09.2010 23:20
Действително за старите българи златото е било излишен разкош,но са го употребявали и обработвали.Също толкова изкустно като траките,намерените съкровища от погребението на Кан Кубрат,от Нант-сент Миклош,от Северен Китай а и от нашата територия не са с по-малка художественна стойност.Българите са предпочитали среброто,за накити,украшения,съдове за бита./Те действително са били първите специалисти по металознание и са разнесли секретите на металопроизводството по целия свят.Среброто не само влияе здравословно на организма,но и подобрява качеството на водата и храната.../Темата за наследството е много интересна не само за нас техните преки потомци.Има една статия като приложение към том 1 на сборника с булгарски летописи"Джагфар Тарихи",казва се "Българите и световната цивилизация".Точно нея съм се заел да превеждам тия дни и заедно с още някои неща в недалечно бъдеще по един или друг начин ще видят бял свят.Ако трябва накрая ката печатно издание.
А за писмената траките също са били писмен народ,по-скоро жреческото съсловие.Те са били част от една обща култура а в по-стари времена обща държава-Ранния Шумер.Те са го наричали Самар,а писменността-"самра"/вариант на т-нар.клинописно писмо/Тя е била позната и на българските жреци.Самите те са ползвали два вида писменност-"кам-теле",тяхна сакрална и и още една за общо ползване наричана Кашански алфавит.Дори славянските жреци са имали писмена "рабош"-вариант на арийските руни.Според думете на Арслан Тертер/посланник на Дунавска България в гр. Болгар,през 13-ти век/,след покръстването в употреба били всички тези писмена плюс гръцките...Било голяма бъркотия и това е една от причините Кущан Баксан/Констаантин -Кирил/да създаде азбука за дунавските българи-за да няма различие в написаното.Самия той е бил от българския род Билиг.Дядо му е отишъл на византийска служба.

Атил
цитирай
10. анонимен - Още малко по темата
01.10.2010 05:20
http://bg-science.info/index.php?mod=front&fnc=pub_page&pid=10451
file:///C:/Users/%D0%92%D0%B0%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D1%82%D0%B8%D0%BD/Pictures/KANA2.jpg
file:///C:/Users/%D0%92%D0%B0%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D1%82%D0%B8%D0%BD/Pictures/14199.JPG
цитирай
11. kapito - Сълзи имам на очите.
01.10.2010 10:28
Сълзи имам на очите.
цитирай
12. kapito - http://bg-science. info/index. ...
01.10.2010 10:29
анонимен написа:
http://bg-science.info/index.php?mod=front&fnc=pub_page&pid=10451
file:///C:/Users/%D0%92%D0%B0%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D1%82%D0%B8%D0%BD/Pictures/KANA2.jpg
file:///C:/Users/%D0%92%D0%B0%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D1%82%D0%B8%D0%BD/Pictures/14199.JPG



дай за последните 2 снимки линк, защото си посочил адреса в твоя комп
цитирай
13. анонимен - За наслеството и истинската история
01.10.2010 23:25
Хубаво е че има хора с истински души...,все още на този свят.Затова реших да дам няколко адреса с повече информация:http://www.astrohoroscope.info/bulgaria.htm
http://www.tirs.bg/nw/?am=2&aml=11
http://rdsc.md.government.bg/BG/Activities/Publication/Dobrev.php
http://veso1985.log.bg/article.php?article_id=57976
http://history.rodenkrai.com/new/izsledvaniq/otkyde_proizhojda_dumata_deva.html
Първия се отваря май малко трудно ,затова изчакайте повече.
Поздрави-Валентин Иванов-Атил
цитирай
14. анонимен - Атил-уточниние за линковете
02.10.2010 12:42
Във втория линк за туризма се отива на -Пакет,после се избира -История и култура и -Исторически забележителности.
Днес в предаването на Божидар Димитров по БНТ имаше гости от Волжска България и беше много интересно.
Атил
цитирай
15. анонимен - За наследството и историята
02.10.2010 13:00
Хора!Току що видях,че са пуснали няколко мои статии в сайта-БГ История.Част от тях са превод от древните булгарски летописи.На когото му е интерестно може да види:http://www.bg-history.info/login
В.Иванов-Атил
цитирай
16. анонимен - капито
02.10.2010 21:40
бягам аз да погледна :)
цитирай
17. kapito - Ми тогава, чакаме те със собствен ...
03.10.2010 01:43
Ми тогава, чакаме те със собствен блог тук, Атиле !
цитирай
18. dalida - Здравей,Атила!
03.10.2010 10:27
Прочетох статиите ти в БГ История. Интересни са и стилни.
Защо наистина не направиш и тук в блог бг свой блог? Ще го посещаваме редовно.
Хайде, до нови срещи и успех!
цитирай
19. анонимен - За златото разбрахме. А къде им са гробниците на българите?
08.10.2010 11:17
Тук на българска земя слушам че само тракийски гробници имало. А българските къде са или нашите археолози нещо се престарават или се подмазват на тези траки, дето до сега все ги пренебрегваха. Къде са гробовете български? Ако българи са живяли тук, значи и са умирали пак тук. Нали така?
цитирай
20. анонимен - Става интересно!
22.10.2010 11:33
Намерих това, което търсих! Ето какно е то:
КАТАКАНА = КАНА = ДЪРВО = ПОТЕКЛО
КАТАКАНА е АЗБУКАТА на Япония. Японците имат 4-ри АЗБУКИ.
Първите три са за местно ползване, а последната е за да се изписват чуждите думи - нецензурните, циничните-мръсни думи. Така всеки японец или китаец използващ тези азбуки -символи да разбере за какво става дума.
ХИРАГАНА И КАДЖИ са азбуките, които японците използват най-често. ТЕЗИ АЗБУКИ СА ЛАТИНСКИ, в които всеки символ преставлява една МОРА/Mora/ което означава забавяне във времето - продължителност във времето - предци = потекло. ХИРОГАНАТА /азбуката със символистичните букви от латиницата/ е първата азбука и има 46 символа.
КАНА - това е стил на изписването на буквите от първата азбука - ХИРО/Г/ /К/ - АНА АЗБУКА.
Сега разбрах защо нашите предци са си лепнали титлите КАН, КАНА, явно са искали да подчертаят силата на имената си.
цитирай
21. анонимен - Щапаров Младши:
24.10.2010 12:17
Поздравления за отличната статия-хареса ми всичко в нея! Знаех си аз,че не бъркам
човека-мога да изкажа само суперлативи.Поздравления и за позицията,Вие знаете Пътя към истината.
цитирай
22. анонимен - Едно изследване на National Geographic - за Генът на европееца
09.11.2010 17:18

- От хаплогрупа “Е”. Тя е типична за нас и се среща сред 21 на сто от изследваните български мъже. Същият ген преобладава и в Македония, в Северна и Средна Гърция чак до Лариса. От 2000 години няма почти никакви разлики между живеещите в тези три страни. В генетично отношение е малко смешно въобще да се говори за гръцко население, то се оказва само в южната част на страната.
- Генетикът проф. Иво Кременски откри, че над 20 на сто от българите носят местен ген, запазен от 7800 години. За същия ли става въпрос?
- Не. Този ген, за който питате, е от друга хаплогрупа - “Джи”. Тя е на траките. Американците смятат, че тя влиза на Балканите от Мала Азия преди 8 хиляди години. От нея са и 30 на сто от евреите, както и днешните араби. Тази хаплогрупа “Джи” се среща на Балканите в почти същото разпределение, както “Е”, което подсказва, че двете хаплогрупи са с общ корен от 2000 години и след това са се разделили.
- А славянското в нас колко процента е?
- Славянският ген “Р1А” се среща при 13 на сто от българите. Келтският е също толкова, докато тракийският “Джи” е 18,6 на сто.
- Често ни се внушава, че българите сме “коктейл” от всички, минали през Балканите. Нашето ДНК доказва ли го?
- Напротив, обратното.
цитирай
23. анонимен - По - точно...
09.11.2010 17:22
Изследователят Крусиани, който през 2006 г. класифицира най-характерната за нас хаплогрупа “Е”, показа, че от общо 50-ина подклона на тази група българите носят само два.
В другите 48 въобще няма българи, което означава, че не сме се смесвали безраборно, а по мъжка линия сме затворено местно население. За разлика от Румъния или Украйна - като вляза в проекта им, виждам, че там има малки проценти от хиляди подгрупи на “Е”. Което означава едно - който е минал оттам е оставял “по нещо”.
- Казахте за гена на българите “по мъжка линия”, а по женска?
- Сред българките най-разпространена е хаплогрупа “Н” - 35 на сто. Произходът й е от Южна Франция и с разселване към Северна Европа и след ледниковия период слиза на Апенините, Пиренеите и Балканите. Тази хаплогрупа е характерна и за 30 на сто от всички европейки.
цитирай
24. анонимен - това означава, че
09.11.2010 17:31
Българите носят във вените си:
12% келтска кръв
18% тракийска кръв
13% славянска кръв
35% от хаплогрупа "Н"
и останалата е от "затвореното местно население от хаплогрупа "Е".
цитирай
25. анонимен - Държа да се знае и помни че,
09.11.2010 17:39
славянкщата кръв е от тип "Р 1 А " и
13 % от българите имат този ген - т. е. носят във вените си 13 % славянска кръв.
И тези "българи" които отричат славяните като населяващо бълканите, да си помислят пак и да се научат да четат чужда литература, да гледат научно-популярни филми, защото там излиза ИСТИНАТА ЗА БЪЛГАРИТЕ. Учените от Европа са се заели да направят списък с генно - ДНК анализ на европейците, включително и българите.
цитирай
26. анонимен - Държа да се знае и помни че,
09.11.2010 17:40
славянската кръв е от тип "Р 1 А " и
13 % от българите имат този ген - т. е. носят във вените си 13 % славянска кръв.
И тези "българи" които отричат славяните като населяващо балканите, да си помислят пак и да се научат да четат чужда литература, да гледат научно-популярни филми, защото там излиза ИСТИНАТА ЗА БЪЛГАРИТЕ. Учените от Европа са се заели да направят списък с генно - ДНК анализ на европейците, включително и българите.[/quote]
цитирай
27. dalida - ЗНАЕТЕ ЛИ ЧЕ ?
10.12.2010 20:20
Българската азбука е създадена от българи и е образувана от древните български
руни.
Бих искала да не успорвам славянската теория, но ми се иска ИСТИНАТА да излезе на яве.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: dalida
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 6156518
Постинги: 1101
Коментари: 4873
Гласове: 29446
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031