Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
15.10.2010 09:47 - БЪЛГАРИТЕ (част 24)
Автор: dalida Категория: История   
Прочетен: 27871 Коментари: 39 Гласове:
6

Последна промяна: 09.04.2015 11:50


                           
                                              БОГ   ТАНГРА

                              БОГЪТ НА   (древните)   БЪЛГАРИ.

  1. речник:
прабългари = протобългари = древни българи = хунобългари = БЪЛГАРИ...

ПОНЯТИЕТО   ТАНГРА   означава  философско  ТРИЕДИНСТВО  -  ТАН ( вселена ) + НАК ( човек ) + РА
(бог), чрез името ТАНГРА  , се  изразява  ЕДИНСТВО +
ХАРМОНИЯ В СВЕТА.

Връх Тенгри е бил на времето най - почитаният връх заради силата и величието, което е излъчвал. Древните народи са почитали планината  Тян Шан  и   нейните върхове Тенгри и Омуртаг.
                     
                Малко сведения за планината:

Планината Тян Шан е най - бързо издигащата се планина на света. Всяка година тя расте със средно 7-8 см., т. е. тази година ако е с височина 7010 м, ( 6995 м, в географските карти) догодина ще е с 8 см. в повече. Растежът се дължи на активният сблъсък в дълбините на земята   между    Сибирската   и    Индийската
тектонична плоча. Триенето между тях се изразява със земетресения   на   повърхността,  които предизвикват лавини и свлачища  на   земна    маса.

Самата планина излъчва величествена сила, която предизвиквала голяма почит при древните народи. Те обожествявали както нея, така и нейните   синове  - хребети и върхове.

Днес върхът все още се почита,   така както преди хилядолетия.
     * Монголите го наричат - ТЕНГЕРИЙН
     * Якутите го наричат - ТАНГАРА
     * Киргизите  го наричат - КАН  ТОО - кървавият КАН
заради рубиненочервеният му връх   при    изгрев   и залез, когато слънцето огрява белият му заледен връх.

Руският географ Н.А.Северцов в своя труд "Пътешествия в Туркестан" описва един от централните хребети на Тян Шан  през 1861 година с име Болгар.    Днес това наименование е забранено - сетете се защо? (май руснаците    не    искат   да    имат   нещо  общо   с българите,защото иначе не могат да си играят номерата на водещи в икономическите манипулации).

Връх Тенгри - високо почитан от повечето азиатски народи - тувинци, казахи, уйгури, киргизи, узбеки,
таджики  и нашите българи - изкачили този връх и направиха България отново известна пред целия свят.


Един блог където има повече информация:
 http://atil.blog.bg/history/2011/04/19/idel-v-perioda-na-razpokysanost-prodyljenie-na-quot-hunskiia.732343


източник:
И още нещо:  за любознателните -   
  http://tangra-bg.org/bul/getpics.php?im=39        

                     









Гласувай:
9



Следващ постинг
Предишен постинг

1. dalida - Тангра
15.10.2010 10:04
Темата е Тангра.

Моля Ви, спазвайте в коментарите добрият тон и показвайте уважение към автора на постинга и другите участници - коментиращите в дискусията.

Желая на всички ви приятно прекарване в моя блог!
цитирай
2. анонимен - За Тангра
15.10.2010 21:08
Действително интересна тема и малко известна,родни източници почти няма и по-често се налага да гадаем е да се досещаме.Само че следи има!Загадъчните шестолъчки намирани в старите столици и на други места са именно графичния знак на Тангра!Днес се е запазил като държавен символ върху знамето на държавата Израел...Тъй като е бил изобразен на щита на техния Цар Давид,но защо и как така се е получило е друга тема,но и тя се преплита с историята на древните българи.Знака се изобразявал от шест до тридесет и шест лъча,но само четни!Планината Алтай също носи името на Тангра от Алти-шест,т.е. неговия знак.Тук трябва да се отбележи,че българите не са били коренни жители на онези краища и не са били монголи а колонисти от Източна Европа.Една част от тях на границата на 1 и 2 век се връща обратно и се настанява в южните земи на своята прародина-Кубан,Северен Кавказ и Донската област.Сред тях са били и българските племена основали Дунавска България.И не те са взели своята религия и духовна култура от примитивните племена на изток а те са тия които са я разпространили там.Наред с много свои митове и легенди,географски названия,занаяти и умения.Някой пак ще се сети за езика-да езика им е бил тюркски и почти са нямали езикова бариера в онези краища.Някого може да го хване яд заради турците,но в един исторически период от време/далеч преди османската империя/този език е бил нещо такова ,каквото е в наше време английския...!И то благодарение на булгарите/прабългарите/ и техните епични преселения и колонизации.Те са дали на света над две хиляди думи.А езика го получили от едно отюречено угорско/древноунгарско/племе,дошло във Волго-Уралието от дълбините на Северна Азия.Според легендата сред народа на елбирите/изт.арийци,които били високи,руси и отлични стрелци с лък/,избухнала пандемия.Масово измирали всички момиченца,народа бил застрашен от изчезване.Решили да напуснат това прокълнато място.По пътя си срещнали това племе,от тях взели момиченца,възпитали ги и ги направили жени.
Атил
цитирай
3. makont - При теб винаги е интересно,
16.10.2010 11:17
прочетох с интерес поднесената информация и за малко(макар и виртуално) бях на върха. Неземна красота. Дано духът на Тангра ни зареди с така необходимото ни единство и хармония! Усмихнат уикенд!
цитирай
4. dalida - Митът за българите - чергари и номади.
16.10.2010 11:22
както пише Атил, българите са окупаторите и колонизаторите в Азия. Българите не са монголоидни, нито пък тюрки, макар че езикът на който са говорили - тюрски им е отварял всички азиатски врати без проблем. Това, което днешните и древните български историци не правят, защото незнайно? защо се срамуват да изучат азиатските езици, а именно тюрските езици са били врата към света на Азия и Арабия. Тъпите български историци незнаят тези езици. ако знаеха - българската история нямаше да прилича на приказка от хиляда и една нощ. История - пълна с измислени герои и дати нагодени както им свирне ЦК на БКП., главно участие в тази импровизация взимат бъл. историк Александър Фол и Людмила Живкова, те измислиха " древната история на траките" те измислиха " древната история на македонците" те измислиха "древната история на шопите".
"Такова животно няма" казват днес другите автори на историческите български книги. Но, кой ли се интересува вече. Младите българи, учениците и студентите вече са с друга нагласа, с друго мислене, те не вярват. Защото самите болшевишки политико - историци са ни лъгали около половин век. и, сега независимо че старите извори излизат на повърхността и ни запознават с нашата действителна история, всеки от нас гледа с подозрение. И, са прави, тези които не вярват.
Бих искала всеки български гражданин смело да се изказва по темите и ако това изказване не съдържа грозни думи и цинизми, ще бъде публикувано тук и в другите медии.
цитирай
5. marley - Тук наистина е интересно,
17.10.2010 09:13
едно време мразих историята щото в училище историята ни я преподаваше една смахната учителка, намръщена и вечно крива.
пък и в учебниците сякаш всичко беше написано за много прости хора.
Но, откакто съвестните ни историци се събудиха и разбраха, че с лъжи не се живее, изнамериха арабските хроники и ги преведоха, нещата в историята си идват по местата. Моят прадядо е разказвал на баща ми доста пикантни неща за първата и Втората война, тези неща - исторически събития не са отразени в историчуските учебници, сякаш не са важни. Може би защото там българите са били много по-смели от сърбите и поляците.
От моите прародители знам, че българин да се наричаш в миналото е било грях.
А книжлета като "Славянобългарска история" бяха забранени. Защо ли?
Всички велможи - бурзоазната класа, са се подмазвали на великите сили за повече облаги и богатства.
Целият блог на Далида ми харесва. Тук има много интересни и забавни истории.
Тук има и истинска история.
Поздрави на авторката от мен и всички мои колеги, които я четат с удоволствие!
цитирай
6. d3bep - :)
18.10.2010 22:43
Интересно е тук наистина. Хубава девойка пише по интеесн теми...
цитирай
7. boristodorov56 - Аз съм лаик и не съм с някакви специални познания по история -
19.10.2010 16:06
но ще ми бъде интересно да разбера къде по нашите земи са открити артефакти доказващи, че точно този бог - Тенгри - е бил бог на българите по тези земи преди 15 века?
Например има християнски храмове от III-IV , мюсюлмански от XV в., тракийски от IV-III в пр. н.е. и т.н.

Катил
цитирай
8. dalida - Заедно с Аспарух
19.10.2010 23:03
в днешните земи пристигат прабългарите - нашите деди носейки със себе си тотема, герба на прабългарите и своя Бог Тангра. Тези обичаи и ритуали се изпълнявали при особени празници. Бога е нещо в което или вярваш или не, но е винаги пред теб и те води, скъпи българино. Човек трябва да има вяра в нещо или в някого, за да може в трудни моменти от живота си да се опре на Него. За християните Той е Христос. За езичниците Той е Бога Ра или Слънцето или Вълка или Тангра или Лъва. Всяко древно племе на Балканският п - в в миналото ни е имал своя Бог - Идол в който е вярвал от цялото си сърце. За Бога Слънце храмове не са необходими, защото То Слънцето се вижда. За Бога Тангра храм не е необходим защото Той се вижда - най-високия връх в планината Тян Шан в Китай, от там го носят и прабългарите, от планината която са уважавали и тачили нейния връх Тенгри. Обожествили върха - за да се помни с векове и хилядолетия. Връх Тенгри висок 7010 метра.,връх който българите преодоляха през 2007 година.
цитирай
9. dalida - Храмовете
19.10.2010 23:15
Храмове се строят само тогава, когато има зачьот. Храмове са строяли царете, кановете, князете, преди или след важно събитие. Храм се строи на светец, доказал и сътворил свещенни неща които подарил на народа си за вечни времена. Слава Бога Светци имаме достатъчно много. И те всичките си имат Храмове.
Просветителите Кирил и Методи имат храм. Свети Георги има храм и много други Светци.
Храмът е свещенно място за човек, оставил след себе си доброта и знание, за да се ползва от цялото човечество.
Древните езически народи са строили езически светилища - могили - гробници.
Храмът е гробница само на светите хора и то ако са канонизирани от папата и католическата църква. За другите - обикновенните хора като мен - като ми дойде времето да прегърна букета, ще ме погребат два метра дълбоко в земята и толкоз.
цитирай
10. boristodorov56 - 10. + 11 . dalida
19.10.2010 23:40
Но как така - вярата в Бога като част от единтичността на един народ не е закодирана в някое чирепче, со чртами и резками, с рисунки или просто изразявайки по някакъв начин преклонението си пред него.
Откъде ние знаем, че точно тава е названието на Бога на древните българи, ако ние нямаме нито един артефакт, с който да докажем нашата съобщност с него?
Само чрез чужди компилации или недостоверни източници - повечето, от които са преднамерено преиначени или тълкувани?
Нещо не мога да разбера.
Нещо не е както трябва.
Един култ, на който и да е народ винаги е оставял следи след себе си.
Та точно това питам - къде са следите по нашите земи - тук - точно на този бог, вяра, култ?
цитирай
11. dalida - Това е обширна тема
19.10.2010 23:51
Ще посоча само линк към темата
http://wicca.hit.bg/psychology/tangra_bog_prabulgari.htm

Дано ти бъде от помощ Борисе!
цитирай
12. boristodorov56 - За мен кажуваното не е като пишуваното .
20.10.2010 12:02
Първият линк:
- цитат: "Висшият бог на прабългарите е познат под формата Тангра, засвидетелствана в прабългарски надпис от Мадара и в късен турски ръкопис."

Виждал съм надписа - но той е на гръцки, а накои хора, които разбират повече от мен - твърдят със сигурност, че значи: тангрон, а търкуването му е една голяма небещалица.
Турският източник дори не бива да се има пред вид - отдавна е игнориран като източник.

По земите на българите, тук на балканите - нама намерено нито едно доказателство, че Тангра е бил бог на българите, как тогава се приема с лека ръка и, бих казал безотговорно, че е бил култ на българите?
Това е една от големите лъжи в българската история.
Не ме интерисува какво е казал лъжеца Бешелиев или няколкото негови клакьори след него.
Интерисува ме истината доказана с безспорни факти.

Безспорни факти за Тангра - няма.

Истина ли е измислицата, че Тангра е бил бог на българите.


Освен това всички размисли и страсти по темата са преди всичко от руски автори,
а аз като известен фил на русите - не приемам нито една от големите им лъжи в историята, особено тази за историята на българите. Защото от историята те правят политика без дори да се съобразяват с фактите. Ще ти припомня само честването на 500 годишнината на "руския" град Казан преди няколко години. Твоето мнение по това честване?


Блог рол № 21 е първият линк.




Нали не намираш упоритостта ми за заяждане?
цитирай
13. dalida - Упоритост.
20.10.2010 13:12
Нека си упорит, защото тогава ще се търси наистина истината за една култура, все още неизвестна.Българската култура. В някои сайтове се твърди, че Тангра е българска реликва. В други пък, че някога Тракия(?) се е намирала на Българска територия - което е абсурд! На българска територия винаги си е била България, още от времето на Омир и по преди. Според турската история Тракия - Одринска или т.н. Източна тракия винаги се е намирала в Турската територия. А, Западна Тракия - винаги се е намирала в Гръцката територия.
На българската територия единствено около река Марица се е намирала Тракийската низина, и само малка част от нея се намира на българска територия.
Ако, бога Тангра не е българска реликва, а е както гърците твърдят - тракийски бог, откъде го имат траките и имали в изт.Тракия и зап. Тракия такива паметници - артифакти които да докажат, че Тангра е тракийска реликва?
Или цялата История за българите е една голяма манипулация на бившите комунистически фалшификати - "български потриоти"- от албански, гръцки, турски и македонски произход?
цитирай
14. dalida - Тангра.
20.10.2010 22:03
Един човек разказва за своите изследвания които направил преди известно време. Името му е Пламен Стефанов, той си е водил записки от своите изследвания направени по време на пътуванията му по света. Стефанов установил,най - много топоними е открил в Монголия, най - често се среща топонима Боян. Областта Тенгри, голямото езеро Тенгри - тези терени се намират в тибет. Около 30 на брой са топонимите свързани с Тангра - тенгри - Танг (вид чай) - Ганг (река) - Гангра (река), тибетците много уважават Тангра и го имат за Бог на небето. когато цар кардам основава Балхара, избира за главен бог най -високият връх в планината ТянШан връх Тенгри, на прабългарски звучи като Тангра. Стефанов пише в своята статия,че е изследвал всичко, което е имало значение за българите и древните хроники за тяхното минало. Той е установил, че исторически хроники са записани за първи път едва през ІІ век пр.н.е., и са записани на кожени свитъци запазени във Ватикана. До тогава хората са си разказвали историите от баща на син, нещо като древни предания - митове.
цитирай
15. анонимен - За Тангра няма мистика има историческо и духовно наследство
20.10.2010 22:07
Борисе,храмове на Тангра има и в старата Плиска и на Мадара до ритуалния басейн,
те са се наричали-карамати ,като място за моление,.За това могло да служи и определено възвишение или скално плато,което се огражда със стена ,може и от плет.С четири врати,като западната е закрита.Това е много сериозна религия и не е езическа а е първата монотеистична известна на човечеството.Юдаизма е възникнал на нейна основа а след него-християнството и исляма.
Най-достоверни сведения за Торе/Тенгрианството ни е оставил Арслан Тертер,посланник на Дунавска България в Ак-Булгар Йорта,през 13-ти век.В един надпис на Кан Омуртаг се говори за Тангра,следи от тази вяра има в изобилие в паметниците от това време.Както за Тризъбеца-отначало жречески символ на Тангра а после герб на Рода Дуло/основан от шамани-кам бояни/,така и от множество знаци на духове от пантеона на тенгриансвото-общо 33 на брой.
http://www.promacedonia.org/vb/-този линк съдържа богата информация във връзка със старата култура.Атил никога не говори празни приказки...
http://www.bg-history.info/login-тук съм публикувал една статия с може би единственната достоверна информация за Торе/Тенгрианството в България.Може да се намери в раздела-"Теми по история" в него сайт ,статията е озаглавена-"Религиозна митология и дохристиянска духовна култура на българите".А религията на траките е нещо като протестанството или католицизма
в християнството.Ако булгарите са били православни тенгрианци,то траките са били нещо като протестантски тенгрианци.В основата си нещата са едни.Булгарските летописци наричат траките-булгари агатар.Успех в обогатяването на познанията.
цитирай
16. boristodorov56 - 15.+16+17. dalida
21.10.2010 10:24
За артефакти намирани по земите ни след XIII l в. свързани с Тангра има адекватно и логично обяснение свързяно с известни исторически факти.

От друга страна за битуването на българи по тези земи от III в има доста безспорни извори и материални доказателства , но няма нито едно чирепче, камъче или надпис свързващ българите с Тангра до сакралния XIII в.

Как да разбираме това?
Можем ли да го тълкуваме еднозвачно - това не е бил бога на българите през този период?

Какво доказват култовите мегалити в Плиска и Мадара, ако не е доказано кой е бил богът на българите в един хиляда годишен период от време от III до XIII в.?

Трябва ли да се приемат за достоверни приказки и догадки за съществуващи документи за траки, балгари и т.н. във Ватикана?


Вместо да се коментира кой, кога и какво е казал - не е ли по-добре да се разисква по проблема какво, къде и данирането на дадени археологически находки?

Тава за протестантството и православието в религията на траките е не само несериозно и прекалено смешно като опит да се нагажда дошляшката теория за произхода на българите. Това е повече от позорно, бих казал престъпно.

Некои "учени" забравят, че историята е науката на фактите,
а не полемизиране на тема истина или не.

Факти! А фактите в историята са археалогическите находки. Справка - Троя!

До тогава се приема очевидното - българите не са били поклонници на некакъв си азиатски Тангра.


Другото е само хипотеза.
цитирай
17. dalida - Ех,Тангра!
21.10.2010 10:50
Защо се получава така? Къде са ни историческите факти и монументи на доказателствата че по тази земя са живяли българите до преди да дойдат прабългарите? Защо беше необходимо османците, германците и руснаците да обезличават българската история и да сриват със земята всички паметници на древността?
Никой от народа не е искал на българска територия да се водят безброй никому не нужни войни, сигурна съм. Но, тези които печелят войните не мислят така.
Днес се чудим, къде ни е българската история? Какви са тези племена, живяли на тази земя, която днес наричаме България и защо са живяли тук?
Защо КПСС и БКП промени цялата историческа хроника, за чий грездей беше направено това?
Мога да задавам още куп въпроси, но си мисля, че файда няма от тях, след като нашата родна история е безвъзвратно унищожена и нито летописите ще я възтановят, нито артефактите. Дали днес тези хроники на индийските и азиатските древни истории говорят истината, няма живи свидетели които да кажат: "Да, това е истината,българи!" Няма живи от времето на Аспарух, живите потомци са някъде другаде, не и в България. Защото, ако бяха тук, щяха да кажат - това е истината, а - това -лъжа.
Така, че колкото до артефактите на Тангра, дали са тук на българска територия или в Азия, днес не е много важно, защото, сигурна съм, че едва само малък процент от днешните българи вярват в такива богове, древни реликви останали от дълбоката древност - от народ, който е бил велик, оставил следи само в хрониките исторически. Знаем ли, че ТОВА, КОЕТО НЯКОГА Е БИЛО, е самата истина? Кой истински човек ще си сложи главата в торбата и ще гарантира, че тези събития случили се някога отговарят на истината, кой?
Днес ,учените, историците, археолозите, математиците, астрономите и другите, днес всички те казват: "СЪЩЕСТВУВАТ ХИПОТЕЗИ, ЧЕ....... и т.н., господа. Няма такива документи подпечатани с печат от преди 8000 години, няма. И, съм сигурна, че няма да се намери такъв лъжец, който да гарантира, че това е истината. Няма!
цитирай
18. dalida - Троя също е хипотеза,
21.10.2010 11:03
наши и чужди археолози нали я търсиха, там където Омир описва мястото. Нищо не намериха. А, по-късно във времето скалъпиха един макет, със много неизвестни и го представиха за град Троя. от същите тези фасмагории, фантастични разкози за големите градове - държави, знаем от книгите. но, това е литература. там историята не е задължително да се покрива с измислицата. писателите, поетите, художниците, в повечето случаи и почти във всички моменти от живота, тези класици са фантазьори. А, историците все пак четат такива хроники, с привкус на фантазия. И Омир си е измислял, и бащата на историята Херодот, като верен на своя народ е измислял несъществуващи сцени,от "Историята". Тогава не е имало цензура, и сега няма. Всеки пише каквото намери за историята, така както го асимилира сам, така и го предава на другите, споделя го, за да прецени и прецеди истината. Но, къде е тя? Все още се лутаме в кръговете на лабиринта ИСТОРИЯ.
цитирай
19. анонимен - бог Тангра
21.10.2010 12:20
като бог е бил нявга на прабългарите идол, на татарите - идол, на монголите -идол, на азърбаджанци -идол, на китайци - идол, на узбеки - идол, тук унас траките и те имат претенции за Тангра, освен това има български сайтове с това име Тангра. Като "Войни на Тангра" или "Тангра ТанНакРа" - сайт за българска история и още много претенденти за името Тангра - български сайтове. Те какво целят с този афиш Тангра? Има ли значение името или има значение смисълът? Цял свят познава тотема Тангра, само българите -НЕ. Цяла Източна Азия почита Тангра, но българите не живеят там и няма защо да го почитат,нали? И, все пак го почитат. Какво ли искат да ни кажат?
цитирай
20. анонимен - Тангра
21.10.2010 12:27
dalida написа:
наши и чужди археолози нали я търсиха, там където Омир описва мястото. Нищо не намериха. А, по-късно във времето скалъпиха един макет, със много неизвестни и го представиха за град Троя. от същите тези фасмагории, фантастични разкози за големите градове - държави, знаем от книгите. но, това е литература. там историята не е задължително да се покрива с измислицата. писателите, поетите, художниците, в повечето случаи и почти във всички моменти от живота, тези класици са фантазьори. А, историците все пак четат такива хроники, с привкус на фантазия. И Омир си е измислял, и бащата на историята Херодот, като верен на своя народ е измислял несъществуващи сцени,от "Историята". Тогава не е имало цензура, и сега няма. Всеки пише каквото намери за историята, така както го асимилира сам, така и го предава на другите, споделя го, за да прецени и прецеди истината. Но, къде е тя? Все още се лутаме в кръговете на лабиринта ИСТОРИЯ.

----------------------------------------
Да, хипотеза е и все още в 2010 година и за напред няма начин да докажат че е съществувал наистина. Историците които са писали за него са използвали метафора, което означава, че стои под въпрос истината за Троя. Историците и археолозите не познамат древните науки и езици. Те са неспособни да се справят със сложността на старобългарския език, камо ли с азиатските, не защото са тюрски, а защото тези езици са непознати на европейските историци и археолози. Което си е направо загуба. Ако по времето на Людмила Живкова вместо институт по тракология, да бяха основали институт по азиатските езици. Сега историци и учени нямаше да се лутат из лабиринта - ЕЗИК И НРАВИ.
Благодаря за вниманието.
цитирай
21. dalida - Тангра
21.10.2010 12:37
Борисе, искаш факти. Има такива в клиповете. Ти погледна ли там?
Бтв документите и филма заснет по време, когато учените търсиха доказателства, за прародината на прабългарите,че е в територията или около Памир, а Първата прабългарска държава е Балхара, и даказват някои хипотези. Някой виждал ли ги е?
Или нямате време за подробностите, но имате желание да ги научите. Щото само с четене не става, трябва и окото да види, да се увери.
Проверихте ли клиповете, вярвате ли им,или не, вече е друг въпрос, но че ги има си е вярно.
цитирай
22. анонимен - Около Тангра няма мистика-има стъкмистика.И де да беше само това проблема...
21.10.2010 15:24
Фактите са в изобилие,друг безспорен факт са българските обряди и обичаи,които са били живи до 50-те години на миналия век.Те са отглас точно от вярата в Тангра,който е по-скоро световен и вселенски Бог огколкото азиатски.Но и азиатски да беше,какво от това?
За какво се спори,за безспорните неща ли?Троя е съществувала и е основана от същите булгари-агатар,които са я наричали Атряч.Бежанците от този град след разгрома му са основали и Рим по-късно.И Италия са я кръстили на името на старата си прародина Идел...Неизвестно ли?Неизвестно ама друг път,мина то времето на неизвестното и на свободните съчинения и упражнения.
Освен това булгарските летописи излизат и на съвременен български език,изд.Кама...А те се връзват и доказват от всякакъв вид сравнителен анализ и всички налични археологически находки.И у нас и по света и от Древния град Аркаим,който е в Азия,Челябинска област....!
Атил
цитирай
23. dalida - Тангра е върховното божество на много народи.
22.10.2010 01:27

Тангра е международен, Тангра означава Небе - небето т.е ефирът във вселената.
Нали знаете, че няма небе, а туй отгоре е въздух - ефир, атмосфера и всичките тези определения са едно и са представени с името ТАНГРА. А в планината Тян Шан се намира истинският връх ТЕНГРИ.
цитирай
24. анонимен - Щ.Младши:
23.10.2010 20:06
Всички Български обичаи от древността до днес са в унисон с вярата в Месеца и Слънцето-в народните песни се пее за тях,в народните приказки те са главни герои,и т.н. Грешка е Аспаруховите Българи да бъдат наричани "пра"-Българи:
ако можем да говорим за такива изобщо,те са живели в периода VI-то-II-ро
хилядолетие преди Христа,в Праисторическите епохи.Аспарух не е живял в Праисторията,затова нe e пра-Българин.Но дори и тогава този термин е некоректен-досега не сме чули някой да нарича дорийците Прагърци,а фараоновите египтяни си остават древни египтяни-никой не ги нарича Праегиптяни.Не се употребява и терминът Първоегиптяни/подобно на нашия първолашки термин Първо-Българи/,нищо че по тая логика поданиците на
Тутмос са Първоегиптяни,а поданиците на Ануар Садат-Второегиптяни.
цитирай
25. dalida - И още доказателства за Тангрианството
23.10.2010 20:19
В " Духовното учение на древните Българи " от Спас Мавров - описва Тенгрианството в българския фолклор. Книжката е в pdf формат и може да се изтегли свободно.
В "Български народни приказки" и в стихотворението на Ботев "....настане вечер, месец изгрее, звезди обсипват свода небесен ...." всеки го е учил и всеки може да си го изтълкува. Толкова ясно си го е казал човека, с малко думи - много истина.
цитирай
26. анонимен - Щ.Младши:
23.10.2010 20:53
В нашите народни приказки и песни често става реч за "Слънчова майка" и "Слънчова невяста",за "Месечко" и "Месечинке мила дружке",за "Звезда Вечерница"/разбирай-Венерница,Венерица/,и т.н.-никъде не се говори за Тенгрова майка,Тангрова невяста и пр. И самият Ботев добре си го е казал-"Месец изгрее" /а не "Тангра изгрее"/-той говори за Месеца и Звездите,за Вечерницата и т.н.,които,заедно със Слънцето,са били древни Български богове преди X-ти век. Писанията на Спас Мавров за този Тангра явно са така объркани,
че ще ме е срам да ги чета. Аз определено предпочитам да чета истински и точни исторически сведения,а не фалшифицирани-за тях си има служба "Вторични суровини"-там е мястото на подобни драскачески напъни,нямащи нищо общо с Историческата Истина,на която съм заклет привърженик.Вие сте обаче разумна и мислеща дама,и не вярвам механичното копирачество на експериментални теории за Българите да Ви е любимо занимание.
цитирай
27. анонимен - Щапаров Младши:
23.10.2010 21:06
Главен бог на Българите определено е бил Бога на Слънцето,който е имал не едно,а около 200 имена.Обикновено са предпочитали да го наричат с името Бог,
но са ползвали и имената Хърз, Белич/Белин,Перин,Перун/, Сава/Сива/, Сиваси
/Зивези,Зиези,Сабази/,Болг и т.н. Самото име на Българите значи Болг-Ари/Бог-Ари/,тоест Божиите Ора/Божиите Хора,Синовете на Слънцето/-затова някои
наши потомци предпочитат да ни наричат с името Бугари/Богари,Бог-Ари/,което
е максимално близо до истината.
цитирай
28. dalida - Митологичната религия на
24.10.2010 01:14
Българите в древността на най - високото ниво те поставяли бога Тенгри Кан - мъжкото начало и го свързвали с "горе".
Второто ниво в религията било определено за женското начало с образа
Умай - покровителката на децата.
Третото ниво било определено за Свещенната Земя - майка Йер Суб - невидимият свят, светът на духовете.
Четвъртото /последно/ ниво било определено за култа към дедите им свързано с
подземното Царство.
Така са живяли древните Българи. Вярвали са в Духът и са изпитвали страхопочитание към Великите Създатели на всичко живо дали им името Тангра - Създателят на Живота. Така са го разбирали, така са го описвали.
( Като гледам Африканските племена има доста прилики между техния живот - ритуали, култови приношения,обрязвания на младите юноши за да се определят вече като мъже, сега в 21 век, и живота на древните народи, според летописите и хрониките).
цитирай
29. анонимен - Щ.Младши:
24.10.2010 09:44
Очевидците от IX-X век навсякъде са писали,че Българите в своето "Скитско"
/разбирай-Тракийско/ безумие са почитали Слънцето,Луната и Звездите.
Погледнете изворовите данни,моля,пък тогава ще си говорим.Само в един зле запазен надпис от времето на Омортаг има няколко букви,които мислещите само с едното си полукълбо тюрколози го тълкуват като Тангра,но това тяхното е
сметка без кръчмар,защото:
1.Написаното ...ТАГГРАN...може да се чете като...ТАГ ГРАN...,тоест като .../ОМОР/ТАГ ГРАN/...?.../,и т.н. Тесногръдото мислене не им е позволило да се сетят за тази вероятност.
2.Лошата запазеност на надписа може да е изкушила някого да допише тази дума от себе си или по поръчение "отгоре" /разбирай-от партията или от СССР/-
какво е пречело в потайна доба някой вербуван злосторник да я изчука,за да създаде алиби за куцата соц.теория и да си напише "научен" труд? Още повече,
че такава дума няма в добре запазени надписи или в други сведения,а на съответния ред в този надпис имаме запазени само буквите...ТАГГРАN...!! !Не Ви ли се вижда странно,че целия ред се е изтрил или повредил,а само тази дума,така жизнено важна за фалшификаторите,е оцеляла? Какъв късмет-
просто не може да бъде! Аз съм на мнение,че тези професионални фалшификатори тюрколозите не се спират пред нищо,щом трябва да спечелят пост или пари.За тези безскрупулни измамници не са били важни никакви светини на Българския народ,а техния си личен егоизъм,който е повредил
душите им сериозно и ги е докарал до престъпление.
3.На съответния ред може да е имало няколко букви,като тюрколозите услужливо са "дописали" две-три недостигащи букви или са преправили някоя
от тях,за да я "напаснат" към поръчаната от Партията теза.
Затова аз най-отговорно заявявам на цяла България,че за този надпис са валидни само точка 1.,точка 2. или точка 3.,и нито една запетайка повече! Става реч или за неправилно разчитане,или за съвременна /от ХХ век/ фалшификация! Като им
знам манталитета обаче,повече вярвам на точка 2. или точка 3.
цитирай
30. анонимен - Щ.Младши:
24.10.2010 10:31
Извинете,но не остана място да Ви кажа кои са приоритетните вярвания на древните Българи.На първо място разбира се е Слънцето-затова думата Пръв
иде от думата Хръз.Той е Главният Бог-баща и Бог-творец,от него изхождат всички други богове.След него е Богинята-Майка,наричана Семела/Земеля,Земля/-Богиня на Земята.От техния брак се раждат множество други богове-Богът на Месеца,Богинята на Звездата-Вечерница,наричана и преди 3000 години с името
Вечера/Венера/ или Венчера/Венчила/,Богът на планетата Марс/Бог на смъртта и
войната/,наричан Смерд/Смерт,Сморт,Морт,Март,Марс,Марес,Арес и т.н./,Богът на морето Водичан/Посипан,Посидон/,Богинята на любовта Оплодица/Ашладица,
Афрадица,Афродита/,Богът на Живота и на планетата Юпитер Живези/Сабази,
Зиези,Саваси,Йовичи,Йово,Саво,Юве,Живе/-схващан и като еманация на Бога на Слънцето,и т.н. Една от многото еманации на Слънчевия бог е Богът на Гърма,наричан от келтите Тандър/Тангър,Тангра/,а от Българите-с много имена и епитети,някои от които са Гъръм, Чукар/Който чука/, Тупар, Цепар/Цепещия стволовете/, Гърмен/Джерман/, Гърмеж/Хермеж,Хермес/,и т.н. Имали са и Бог на Безсмъртието-Амортат/Амортаг,Омортаг/,богини на гората-Деви/Неви,Немфи
=Нимфи,в назализирана форма/,отделни богове за всяка река и планина,за всяко голямо дърво или скала и т.н.,и всеки техен цар,когото са обичали или от когото са се бояли,е бил обявяван за бог.Многото имена на едни и същи богове не бива да ни учудват-нашите предци са имали на разположение повече от 6000 години,
за да прикачват нови имена и епитети на любимите си богове. Религиозните им нива са били седем,откъдето са дошли седемте лъча на Розетата от Плиска и се е запазил изразът "На седмото небе".
цитирай
31. анонимен - Атил пак каза за да се знае:
24.10.2010 13:44
Господин Младши,всичкото хубаво ама нашите предци не са имали Богове а Бог!И не е бил Бог на Слънцето или Луната а Творец на Вселената.Той е създал алповете,диви/духовете/.Слънцето са го считали за окото на Тангра,при молитва винаги са си сваляли шапките и се обръщали на изток.Този навик останал и след покръстването,преди да почнат работа сутрин се обръщали към слънцето със шапка под мишницата и се прекръствали.Колкото до Луната,считало се че там пребивава духът на алпа Вълк/Бури,Булг,Чин,Син и т.н./,затова го наричали и Лунен Чин.Затова и вълците вият към Луната.Гоният пост на Далида сравнително добре обяснява нещата.Това са по-късни сведения записани от периферни и по-примитивни племена от доста по-късно време.Но става дума за едно и също,макар названията да са разни. Умай не е нищо друго освен Алп-бика/женски дух/ -Туран/Уран/,покровителка на земята,любовта и подземните богатства,водоизточниците...И Йер Суб има,и култ към духовете на предците има и всички тези неща са се пришили и към християнството.Не случайно църквите са се строили върху основите на Тенгриаските храмове или в близост до разрушените.Както и в същите места за моления-караматите,свещенното място си е свещенно...Колкото до тези Болг-ари и арийци,това са свободни съчинения и творческа фантазия...Названието -арий,идва от древната държава на седмородците-иделци,и ако трябва да наречен някого "прабългарин",това са точно те!Идел-Арья-оттук и арийци,по-късно станало синоним на хората от бялата раса.И днес в онези краища това име е живо и е нарицателно за човек свързан с водата или занимания свързани с вода.Германия която се пише за баш арийска държава ,като не завършва на-Ария,какво да я правим?Завършва на -Иния,значи са инийци...На друго място обяснявах на един упорит старец,от Щатите,не Младши като тебе,че езиковия анализ има смисъл,ако се знае езика.Това най-напред,защото звуковите и изразни подобия,често пъти означават съвсем различни неща.И този анализ да има историческа основа -време,хора,събития..
цитирай
32. dalida - Ватикана - отговор към №17
27.10.2010 09:46
По времето на Османската окупация на Балканите почти всички ценни документи, тези които османците не са успяли да подпалят, са изнесени от Българските манастири и църкви по поръчка на някой си Вълев Никола. С специалното разрешение на администрацията на Ватикана, тези документи се архивират в сейф с код и който се интересува от тази история - българска иска разрешение от тази администрация за да слезе и да си запише това което го интересува. Цанев е взел повечето данни за книгата си от тази библиотека. Освет тази беблиотека -архив във Ватикана има изнесени наши исторически документи и в Швейцарската архивна библиотека. Това го знаят малко хора. Там сейфовете са анонимни -но си имат парола -код, чрез който се влиза.
А през Първата и Втората св.война също са изнесени исторически документи, това се прави задължително, когато има заплаха от насилия и терор, за да остане историята за поколенията. Друг е въпроса дали настоящите политици ще изнесът в публичното пространство достоверната информация или ще си смучат пръстите и ще пишат глупости диктувани от политическите и Великите сили.
Да се надяваме че изнесеното от Спароток е истина, защото иначе пак ще тънем в неизвестното пространство както тънехме по време на комунизма и терора, горе - долу около половин хилядолетие сме на тъмно и не си знаем историята, благодарение на такива псевдо политици и историци с или без титли.
цитирай
33. анонимен - Щ.Младши:
27.10.2010 17:42
Господин Атил,защо приемате съчиненията на някакви си там вманиачени тюрколози за чиста монета? При наличието на толкова много исторически, фолклорни,етнографски и прочее извори,посочващи ясно кои са истинските езически богове на Българите,Вие вместо да четете от тях,сте чели от съчинителските екскременти на тюркомислещи фалшификатори,опитващи се да спасят потъващия си кораб с подобни измишльотини. Те естествено ще теглят чергата към себе си,а не към Истината.Ние Българите обаче се интересуваме само от сведенията на очевидци,а не от тълкуванията на посредници.
цитирай
34. анонимен - Щапаров Младши:
28.10.2010 22:29
Далида,силно възхищение и радост ме обзеха,когато прочетох чудесното Ви изказване с №33!
цитирай
35. dalida - Аз знам,че
28.10.2010 23:09
нещата ще се оправят,истината - тази прекрасна светлина откога я чакам, но не знам колко още ще се лутаме в кръговрата на мъглата.
цитирай
36. анонимен - tina
17.11.2010 15:04
анонимен написа:
Главен бог на Българите определено е бил Бога на Слънцето,който е имал не едно,а около 200 имена.Обикновено са предпочитали да го наричат с името Бог,
но са ползвали и имената Хърз, Белич/Белин,Перин,Перун/, Сава/Сива/, Сиваси
/Зивези,Зиези,Сабази/,Болг и т.н. Самото име на Българите значи Болг-Ари/Бог-Ари/,тоест Божиите Ора/Божиите Хора,Синовете на Слънцето/-затова някои
наши потомци предпочитат да ни наричат с името Бугари/Богари,Бог-Ари/,което
е максимално близо до истината.

цитирай
37. анонимен - ТангРа за българите е бил не само бог,
10.12.2010 18:45
а повече от него, ТангРа е бил Божественият свят на България.
Древните българи по свой начин подреждали религиозния си мироглед:
СЛЪНЦЕТО - на първо място
ЛУНАТА - на второ място
ЗВЕЗДИТЕ - на трето място
ЗЕМЯТА - на четвърто място
ХОРАТА - на пето място
ЖИВОТНИТЕ - на шесто място
БИТА - на седмо място
ДУШАТА - на осмо място
МОРАЛА - на девето място.
Тотемът на българите е бил ВЪЛКЪТ.
Когато отивали на бой с особено жесток враг, българите носели маски - вълча глава.
цитирай
38. dalida - За бог Тангра се пише още и от блога на Атил може да видите и друго
30.05.2011 23:42
http://atil.blog.bg/history/2011/05/27/trakite-poznati-i-nepoznati-1-chast.754139
Вижте и там какво е написал и сравнете данните.
цитирай
39. helium - Помпате самочувствието си с фал...
21.02.2018 06:42
Помпате самочувствието си с фалшиви истории, а не виждате, че живеете като цигани.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: dalida
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 6145719
Постинги: 1101
Коментари: 4873
Гласове: 29436
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031