Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
06.07.2011 10:07 - ДРЕВНИТЕ ЦИВИЛИЗАЦИИ (част 14)
Автор: dalida Категория: История   
Прочетен: 20184 Коментари: 25 Гласове:
31

Последна промяна: 25.09.2011 17:30

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
                                                    ФРЕСКИТЕ НА ТАСИЛИ
Убийцата се казва Сахара, страната, където почти никога не вали


image

Историята на човечеството е дълъг експеримент, по-точно серия от експерименти, повечето от които са неуспешни, несвоевременни и дори трагични. Но ако ги нямаше, от къде щеше да се вземе цялото богатство на опита ни, разнообразието на цивилизациите ни. Тази банална истина се повтаря тук, защото историята на фреските в Сахара е история на един от тези експерименти, заложени от хората и от природата, експеримент неуспешен, забравен преди хиляди години, чието откритие в наши дни кара да се прекланяш и пред размаха и значението му, и пред неговите участници.

Няколко хиляди години преди новата ера — всеки район на Земята си има своя дата — първите хора, ловците и риболовците навлизат в период на велики открития. Изнамерено било как да се запазва огънят, как да се опитомяват животните, да се правят различни оръдия от камък и кости и най-после било открито земеделието…

Най-благоприятен за прогреса на първите хора се оказал, по израза на известния историк Брестед, „плодородният полумесец“. Брестед, живял в началото на нашия век, включвал в него долините на Нил, Тигър, Ефрат и някои райони на Близкия Изток. По-късно с развитието на археологията станало ясно, че в полумесеца трябва да се включи долината на Инд и долините на великите китайски реки. За всички тези места бил характерен топъл климат и ясно изразени годишни времена, плодородни земи и главното, наличието на речна вода.

Плодородният полумесец се простирал от източните предели на Азия до долината на Нил и там именно са възникнали най-ранните от великите цивилизации. А по на запад от Нил не е могло да има цивилизации, както мислели съвсем доскоро: грамадната пустиня карала хората да се притискат до бреговете на Средиземно море. Бедни земи, многобройно население…

Изглеждало, че в Сахара винаги е било така. През V век пр.н.е. Херодот писал за пясъчните дюни, солните хълмове и пустотата на нажежения свят на пустинята. Страбон, който живял четири века по-късно, разказвал как жителите на Сахара съхраняват водата: чергарите закрепвали мехове с вода под корема на конете.

След още сто години Плиний описвал реки, появяващи се само след редките дъждове, кладенци в пустинята… Сахара изглеждала вечна, непоклатима и постоянна с враждебността си към човека.

Но от време на време, с навлизането на изследователите все по-дълбоко в пясъците, започнали да се появяват съобщения, че в Сахара съществуват някакви рисунки по скалите — свидетелство за това, че в най-безводните места на света някога са живели или са идвали хора.(Тогава Сахара е била цветна градина).

image

В средата на миналия век французинът Дюверие видял петроглифи близо до оазисите Гат и Ин-Салах в Либия, след няколко години немският пътешественик Нахтигал забелязал изображения на бикове и камили. Още по-често намирали петроглифи и рисунки на скали през нашия век, обаче те не предизвикали особено внимание, тъй като никой не се замислял за древността им и не отдавал голямо значение на художествената им стойност. Какво ще говорим за Африка! Когато били намерени великолепните първобитни стенни рисунки в пещерата Алтамира в Испания, тази същата, с която днес започва всяка история на изкуствата, авторитетите, като ги разгледали, разбиращо се усмихнали, обядвали със собственика на местността, където се намира пещерата, и като се прибирали по домовете си, единодушно заявили, че всичко това е нарисувал гостоприемният им хазаин, понеже такова нещо не е по силите на първобитния човек, а и за какво му е на него, клетия, изкуство?

Но вече към тридесетте години на нашия век положението се изменило. Новите находки на първата наскална живопис в Европа и в други места на Земята убедили учените, че нашите прародители не само са обичали, но са и умеели да рисуват отлично. Експедициите, завръщащи се от Сахара, донасяли все повече материали — копия от фрески и петроглифи, които не само променили представата за първобитното население на пустинята, но и предизвикали недоумяващи въпроси: защо например на фреските са изобразени такива животни, като хипопотам, щраус, слон, носорог и дори жираф? Нима авторите им са ходили толкова далече на юг, за да видят тези екзотични за Сахара зверове? Откъде се вземат на рисунките коне и колесници? Защо на една от тях е изобразена египетска мумия?



През 1932 година младият френски офицер Бренан пристигнал при платото Тасили-н-Ажер в Алжир, близо до Фезан, за да отбие скучната колониална служба. Бренан се оказал човек любознателен, енергичен и нелош рисувач. Той обиколил в търсене на фрески много райони на платото и изпращал рисунките си на най-големия познавач на първата живопис А. Брьой. Рисунките били толкова интересни, че Брьой започнал да действува за разрешение да изпрати там, в самото сърце на Сахара, специална експедиция. Обаче започнала войната, разговорите за експедицията от само себе си се прекратили и едва десет години след свършването на войната в Сахара се отправила експедиция, начело на която стоял пътешественикът и историкът Анри Лот.

Тя била солидна, съвременна експедиция и на първо място именно за това трябва да сме благодарни на френския изследовател. Той отишъл в Сахара за дълго, като имал намерение да прекопира колкото се може повече фрески и да направи това по възможност точно — не рисунки с произволен размер, а точни цветни копия. Не е чудно, че експедицията, в чийто състав имало няколко художници, фотограф, кинооператор, за година и половина непосилна работа открила за света изкуството на Сахара и извършила революция в нашите представи за тази част на света.

Има нещо общо между такива хора като Хейердал, Лот, Бомбар, Тазиев, Кусто — съвременната генерация пътешественици и изследователи. Те не само че не се страхуват от трудности, риск, не само че умеят да намират необикновени пътища за разрешаването понякога на неразрешими, както изглеждало, въпроси, но и умеят да разкажат за постиженията си по такъв начин, че да приобщят към делото си десетки милиони привърженици. Обаче специалистите, признавайки самия факт на мъченичеството, често не могат да им простят неортодоксалните пътища и гръмката известност.

Така се случило и с Лот. Именно работите на неговата експедиция ни обогатиха с изкуството на древна Сахара. Но колко често чуваш за тяхната неточност и дори фалшификация!

Всичко това е казано не за оправдаване на грешките и неточностите на Хейердал или Лот, а да се напомни: ако те не бяха направили това, което са направили, животът ни би бил явно по-скучен и по-беден.


image
Тасили на езика на туарегите означава „плато на реките“. Истината е, че там няма и помен от реки. Анри Лот пише: „Структурата на масива — дълъг 800 километра, широк 50–60 километра — е твърде различна за една или друга от частите му. Неговият южен край се спуска отвесно към подножието на Хогар, господствувайки на 500–600 метра над него. Масата от пясъчник, която го образува, се снишава от юг към север и определя тази главна посока за всички долини. Многобройни каньони са били издълбани от водите и тяхната дълбочина е по-голяма, когато се отдалечават от хребетите. Но работата, извършвана от водата, не е завършила с това. Тя е атакувала целия масив и нейните струи буквално са насекли неговата повърхност, прерязали са го по най-чудноват начин и са го подрили, пробили, превръщайки на места огромни блокове в дантели. Водата? В страната, където почти никога не вали?

Но да, водата. Това е станало твърде отдавна, защото от милиони години тези маси от пясъчник стоят тук, изложени на стихиите, и цялата тъй ефектна ерозия не е станала от вчера.

Нощтно време този недействителен декор и конвоите минаваха покрай високи колони, които напомняха за развалини от средновековни постройки, покрай кули, островърхи черковни кубета, сводове на катедрали, причудливи хералдични знаци, представляващи алегорични животни, покрай архитектурни творения с най-странни форми…

… Особеностите на терена, многобройните малки пещери подсказваха за съществуването на нещо като площад, около който са били разположени жилищата, и не бе трудно да се предположи, че населението е използувало тъй подходящите условия.“

Имало е няколко проблема и не е известно кой от тях е по-важен и по-мъчителен. Горещината.

Все пак е могла да се търпи поне заради това, че е неотменима черта на Сахара, така да се каже, емблема на фирмата. Студът. Той бил не по-рядък гост от горещината: през нощта на платото водата замръзвала в манерките и спалните чували понякога се покривали със скреж. Ветровете. По-точно бурите, засипващи с пясък лагера, разкъсващи хартията и събарящи палатките. Наводненията. Да, дори наводненията. След няколкогодишна суша на два пъти се изсипвали страшни проливни дъждове, преобразяващи каменния град в множество ревещи потоци. Змиите и скорпионите.

Лот уверява читателите, че змията с рогче, заселила се до палатката му, била миролюбива и страхлива, както и скорпионите, които художникът Гишар всяка сутрин изваждал от спалния си чувал, също се отличавали с миролюбие, макар че не е толкова лесно да се повярва в това. Проходите. Там падали от умора и умирали камили, там е трябвало да се разтоварва керванът и да се мъкнат на ръце хранителните запаси и металическите маси за рисуване по безкрайните каменни сипеи. Жаждата и гладът. Честите спътници на експедицията, когато се е налагало да се пие мръсотия от дъното на пресъхнали, гъмжащи от насекоми резервоари, и тъй нататък…

А за какво ли година и половина без прекъсване, почти без почивни дни, много пъти рискувайки живота си, боледувайки, гладувайки, Лот и другарите му пълзели, подобно на мухи, по покривите и стените на пещерите и на скалните вдлъбнатини, налагайки на фреските грамадни листове хартия, копирайки върху тях очертанията на фигурите и оцветявайки ги след това, за да се постигне точното съответствие? Те правели това, защото били поразени и омагьосани от таланта на древните художници, защото смятали за неотменим дълг да споделят възхищението си с човечеството и едва ли някои от тях са били обезпокоявани от мислите за слава. Апропо, Лот не е страдал от недостиг на доброволци и в експедицията работели предимно младежи. Не всички издържали каторжните условия в Сахара, но тези, които издържали и останали до края, се научили да се радват на редкия дъжд, на случайното дърво, на изгрева или на чистото изворче под скалата и главното, не се уморявали да се възхищават от намереното и търсели нови шедьоври на древното изкуство.


Днес хилядите фрески на Тасили, прекопирани от експедицията на Лот и заели почетно място в Музея на човека в Париж, и хилядите други копия и снимки, направени от учени, отишли там по следите на Лот, дават възможност не само да се оцени равнището и размахът на направеното от древните обитатели на центъра на Сахара, но и да се научи немалко за историята на тази пустиня, оказала се съвсем различна от това, което се е предполагало.

Най-ранните от фреските на Тасили са създадени поне преди седем (7) хиляди години. На тях са изобразени, отначало схематично, а след това с все по-голяма точност и изразителност ловци (кръглоглави) и животни — слонове, муфлони, антилопи, носорози.
image

Заедно с изследванията на геолозите тези фрески позволили да се направи неочакван извод: през онова време Сахара била многоводна и зелена!

След това настъпва период на упадък на стила на „кръглоглавите“, но той носи в себе си учудващи открития: художниците като че ли се откъсват от действителността и създават образи на богове или на някакви фантастични същества, достигащи колосални размери. Художникът, сякаш за пръв път замислил се над смисъла на заобикалящия го свят, е потресен от него и се опитва да възпроизведе в творбите си вътрешната взаимна връзка и отношенията на частите му. Като призраци се издигат на височина пет метра фигурите на „марсианските богове“, дали изобилна храна на привържениците на извънземни пришълци, от стените на пещерата се озърта четириметров лъв, понякога се срещат хибриди — антилопа с туловището на слон, щраус с лъвска муцуна… Към този период Лот отнася великолепната фреска, която нарекъл „Бялата дама“ — леко тичаща чернокожа жена със странна шапка на главата.

Изкуството се преплита с първичната магия и властта му излиза извън пределите на разума.


кн."Пътешествия по света".



Гласувай:
32


Вълнообразно


1. penchoan - Преди няколко хиляди години Сахара ...
06.07.2011 10:27
Преди няколко хиляди години Сахара е била житницата на света. Река Нил се вливала в Атлантически океан. Но египтяните искали да увеличат плодородието и отклонили река Нил да се влива в Средиземно море. Последвала екологична катастрофа и Сахара става пустиня. Екологичните проблеми не са от вчера и днес.
Сега в невидимия свят съществува проект Сахара да бъде наводнена (защото част от нея е под морското равнище). Изпаренията и дъждовете ще възвърнат плодородието на пустинята.
цитирай
2. andri - ТАЛИСИ
06.07.2011 10:49
Планинската верига Тасили е изградена главно от пясъчници. Интензивната ерозия е образувала около 300 етествени арки и множество причудливи скални форми. Растителността в планината е по-богата, отколкото в околната пустиня, и включва застрашените ендемични видове сахарски кипарис и сахарска мирта.
цитирай
3. golden - Паркът Тилиси
06.07.2011 10:57
Паркът е известен и с предисторическите скални рисунки и други археологически обекти от новокаменната епоха, когато местният климат е бил значително по-влажен. Рисунките изобразяват стада говеда, едри диви животни, включително крокодили, както и човешки дейности като лов и танци.
цитирай
4. marley - Тили - си - фреските .....
06.07.2011 11:33
Сякаш задава въпрос, но всъщност е съвсем друго.

Рисунки на сивите хорас рога.....
В древна Месопотамия рогата били смятани за символ на божественост - атрибут на боговете! Дори в Бибилята се е отразило, а царят на Акад Нарамсин, за да го обожествяват го изобразявали с рога!
В долината на Инд също смятали така и там има изображения на рогати хора богове!
Създателят на човешката раса според китайците Фу Си също бил с рога!
Най-старите богини на Египет Изида и Хатор (образи на богинята майка останка от матриархата) също са с рога на главите си!
Най-доброто доказателство е фреската в Тасили на голямата рогата фигура във властническа господарска поза заобиколена от роботите циклопи и други "марсианци" в раболепни умолителни пози - цялата композиция изразява господството на господството на рогатия над роботите!


Поздрави!
цитирай
5. marley - и още нещо....
06.07.2011 11:34
Някои пришълци са се опитали да образоват древните хора и да им предадат научно-техническите си знания http://www.xnetbg.com/new/forum/index.php/topic,6807.30.html
Древните предания (например апокрифите за разбунтуваните (падналите) ангели - там учител на човечеството е Азазел) показват, че два пъти Земята е посещавана от добронамерени пришълци опитали се да просвещават хората(не рогатите, които ни позват за опитни зайчета и до днес и не ни държат в невежество)
И двата пъти рогатите се намесвали водели се войни и добрите бивали прогонени
Последната война от ок.1200г.пр.н.е. е оставила следи - Хатушаш, Монхенджо Даро, Дурдалк, Екос и накои сгради във Вавилон били унищожени от свръхвисока темперетура, стопила тухли, камъни и керамика, като от атомен взрив или лъчево оръжие
Повечето градове и крепости от Ирландия до Индия са били изпепелени пак по-това време - рогатите заличили следите от знанието и сътрудниците на добронамерените пришълци, спрели прогреса
Според древните предания отразили се и в Библията първата война и контакт била около 1000 години преди втората или около средата на 3хил.пр.н.е. любопитно е, че тогава са строени пирамидите и се появяват първите извънземни знания отразени в текстовете от пирамидите и др.
Датировката на митовете - Египтяните казали на гърците, че боговете били при тях на земята преди 10 000г, но подобна е и даторовката на потъването на Атлантида. Днес изследователите са установили, че египтяните имали впредвид египетската лунна година - месец така датировката става точна и Атлантида е свързана с идването на "морските народи", а идването на боговете се отнася около средата на 2хил.пр.н.е - всичко съвпада.
цитирай
6. marley - Може и да греша но-
06.07.2011 11:36
има и други подобни находки-

Черепи с рога
В продължение на три поредни сезона израелска археологическа експедиция под ръководството на професор Хаим Расмон работила на развалините на селището Субейт. Археолозите събрали богат материал, отнасящ се до бронзовия век. Но най-интересната находка ги очаквала в долните слоеве на разкопките. Там археолозите открили човешки скелети и черепи, които имали... рога!

Те били толкова здраво свързани с черепите, че специалистите били силно озадачени: дали са израснали по естествен път, или по някакъв начин са били вкоренени?

Древните мутанти
Десетилетия преди откритието на израелските археолози, в края на XIX в., в окръг Бредфорд, щата Пенсилвания, САЩ, научна експедиция под ръководството на историка Дж. Донахю провеждала разкопки на един земен хълм. Вътре, както се и очаквало, се оказал древен масов гроб. Съдейки по скелетите, тук били погребани истински великани, техният среден ръст бил над два метра! Но най-много учените били поразени от намерените черепи: на някои от тях странично били разположени доста дълги костни образувания!
цитирай
7. kosara2008 - винаги си намирам интересно четиво тук,тенкс!
06.07.2011 11:38
!!!
цитирай
8. marley - И на мен ми харесва:)))
06.07.2011 11:48
Тук при далида е интересно и занимавката е пълна.
Непрекъснато ни изненадва с стари открития, вече позабравени.
цитирай
9. yotovava - Отново прочетох с интерес,
06.07.2011 16:23
и удоволствие.

Поздрави
Валя
цитирай
10. tili - Винаги ми е интересно
06.07.2011 20:11
тук! :)
цитирай
11. dalida - Сахара
06.07.2011 20:34
penchoan написа:
Преди няколко хиляди години Сахара е била житницата на света. Река Нил се вливала в Атлантически океан. Но египтяните искали да увеличат плодородието и отклонили река Нил да се влива в Средиземно море. Последвала екологична катастрофа и Сахара става пустиня. Екологичните проблеми не са от вчера и днес.
Сега в невидимия свят съществува проект Сахара да бъде наводнена (защото част от нея е под морското равнище). Изпаренията и дъждовете ще възвърнат плодородието на пустинята.

------------------------------------------
Не е много сигурно дали египтяните са променили посоката на реката. Има мнение - хипотеза, че посоката на Нил се е променила вследствие сериозен катаклизъм разделил Европа на два континента, втория по-късно нашествениците нарекли Аурика, а по-късно -Африка.От 1832 г до 1961 г, континента е бил известен под името ЮАР ( Juar).
цитирай
12. dalida - Талиси
06.07.2011 20:36
andri написа:
Планинската верига Тасили е изградена главно от пясъчници. Интензивната ерозия е образувала около 300 етествени арки и множество причудливи скални форми. Растителността в планината е по-богата, отколкото в околната пустиня, и включва застрашените ендемични видове сахарски кипарис и сахарска мирта.

---------------------------------------
Сахара макар и "суха" в действителност има доста интересни растителни видове които оцеляват и в сухите райони.
цитирай
13. dalida - Извънземните
06.07.2011 20:38
marley написа:
Някои пришълци са се опитали да образоват древните хора и да им предадат научно-техническите си знания http://www.xnetbg.com/new/forum/index.php/topic,6807.30.html
Древните предания (например апокрифите за разбунтуваните (падналите) ангели - там учител на човечеството е Азазел) показват, че два пъти Земята е посещавана от добронамерени пришълци опитали се да просвещават хората(не рогатите, които ни позват за опитни зайчета и до днес и не ни държат в невежество)
И двата пъти рогатите се намесвали водели се войни и добрите бивали прогонени
Последната война от ок.1200г.пр.н.е. е оставила следи - Хатушаш, Монхенджо Даро, Дурдалк, Екос и накои сгради във Вавилон били унищожени от свръхвисока темперетура, стопила тухли, камъни и керамика, като от атомен взрив или лъчево оръжие
Повечето градове и крепости от Ирландия до Индия са били изпепелени пак по-това време - рогатите заличили следите от знанието и сътрудниците на добронамерените пришълци, спрели прогреса
Според древните предания отразили се и в Библията първата война и контакт била около 1000 години преди втората или около средата на 3хил.пр.н.е. любопитно е, че тогава са строени пирамидите и се появяват първите извънземни знания отразени в текстовете от пирамидите и др.
Датировката на митовете - Египтяните казали на гърците, че боговете били при тях на земята преди 10 000г, но подобна е и даторовката на потъването на Атлантида. Днес изследователите са установили, че египтяните имали впредвид египетската лунна година - месец така датировката става точна и Атлантида е свързана с идването на "морските народи", а идването на боговете се отнася около средата на 2хил.пр.н.е - всичко съвпада.

---------------------------------------------
И НАСА признава че не сме сами вече.
цитирай
14. анонимен - Чел съм една теория, че Сахара е била ...
06.07.2011 21:17
Чел съм една теория, че Сахара е била гора, но чергарски племена докарали кози от Иран, те подивели и се размножили в огроми количества. Смята се, че те са унищожили цялата растителност, защото белят кората на дърветата. Дори беше от много сериозен учен, но не помна кой, защото съм го чел отдавна.
цитирай
15. dalida - Интересно!
06.07.2011 21:22
tili написа:
тук! :)

--------------------------
Приятна вечер!
цитирай
16. dalida - Интересно.
06.07.2011 21:23
yotovava написа:
и удоволствие.

Поздрави
Валя

-----------------------------------------
Поздрави и приятна вечер!
цитирай
17. kozme - Древните мутанти
06.07.2011 21:54
marley написа:
има и други подобни находки-

Черепи с рога
В продължение на три поредни сезона израелска археологическа експедиция под ръководството на професор Хаим Расмон работила на развалините на селището Субейт. Археолозите събрали богат материал, отнасящ се до бронзовия век. Но най-интересната находка ги очаквала в долните слоеве на разкопките. Там археолозите открили човешки скелети и черепи, които имали... рога!

Те били толкова здраво свързани с черепите, че специалистите били силно озадачени: дали са израснали по естествен път, или по някакъв начин са били вкоренени?

Древните мутанти
Десетилетия преди откритието на израелските археолози, в края на XIX в., в окръг Бредфорд, щата Пенсилвания, САЩ, научна експедиция под ръководството на историка Дж. Донахю провеждала разкопки на един земен хълм. Вътре, както се и очаквало, се оказал древен масов гроб. Съдейки по скелетите, тук били погребани истински великани, техният среден ръст бил над два метра! Но най-много учените били поразени от намерените черепи: на някои от тях странично били разположени доста дълги костни образувания!

-----------------------------------------------------
Именно древните мутанти и доказателство за това е сфинкса в Египет.
цитирай
18. atil - Такива хора са се запазили и до по...
06.07.2011 22:46
Такива хора са се запазили и до по-късно време.Например в Патагония или на изток при булгарските племена.Очевидец разказва в записките средн.булг.летописци за един такъв и то от 11 в.Щом е бил само един на служба значи са били на изчезване.Бил добродушен по характер.Оръжието му било един огромен прът с който претрепвал пехотинците на противника...Сега се сещам за един такъв дингил в баскетбола,който дори трудно бягаше,но вземеше ли топка под коша винаги вкарваше.
цитирай
19. ezitura - Сахара
06.07.2011 23:01
тя е един от големите архиви на земята. Тук миналото оживява и проговаря от пясъците, скалите, жегата и сухия вятър.
Убийцата Сахара - Това е гибелната Сахара. Безводно море от пясък и камък, където гъмжи от скорпиони, пълзят пепелянки и слънцето не знае що е милост.
През деня температурата достига до 57,5 градуса, а нощите са ледено студени.
цитирай
20. hristo27 - Много ми хареса избора ти! Хубав ...
07.07.2011 08:46
Много ми хареса избора ти!
Хубав ден!
цитирай
21. alexs - Според някои теории през ледник...
07.07.2011 08:52
Според някои теории през ледниковия период клмата в Сахара е бил доста благоприятен и влажнен. И ще предстоят доста интересни открития!
цитирай
22. rouzy - Сахара - една от най -важните местности на планетата ни
07.07.2011 09:41
Има няколко напиращи въпроса на които все още няма точни отговори:

Имали ли са древните египтяни самолети и хеликоптери?! Достиженията им и до днес продължават да учудват света. Част от тяхното наследство и сега е необяснимо. Рисунките, открити от египтолози през 1848 в храма на Сети в Абидос, са различни от всички разкрити дотогава древни изображения. Те представят странни механизми, каквито светът по онова време не би трябвало да е познавал и ползвал.

През 60-те години на ХХ век авторитетният египтолог Алън Алфорд заключил, че изображенията от Абидос оприличат, до подробности, на съвременните самолети и хеликоптери. По-късно негови ученици открили и рисунки на най-съвременни подводници и бойни танкове.
Хипотезата на Алфорд намира почва, а Египет става привлекателен център за многобройни уфолози, които свързват необичайните рисунки с извънземни и кой знае защо - именно с марсианци. Най-авторитетният сред тях - Ричард Холгълнд, дори предложи обяснение защо марсианците са кацнали в Абидос - тъй като там ландшафтът максимално на родната им планета.
Макар че мнозина оспорват тези твърдения, все още има мнение, че египтяните наистина са можели да летят и са разполагали с летателни апарати, които много силно приличат на днешните самолети и хеликоптери.

Винаги съм твърдяла, че древните хора НИКОГА не са били в КАМЕННИЯ ВЕК!!!
НИКОГА НЕ Е ИМАЛО робовладелство, роби и първобитни хора!!!

Атлантида, МЮ и маите/шумери/перси - го доказват.


отдавна има подозрения, че египтяните са можели да летят. На всички ни е известен крилатият египетски символ, който някои УФОлози оприличават на самолет, а някои учени на церемониално хвърчило. Осевн това наскоро бяха намерени макетчета на самолети от дърво, които могат да летят перфектно. Очевидно едеята за човешки полет не им е била чужда, колко му е да привържеш някого към огромно хвърчило.

Поздрави за чудесния постинг мамо!
цитирай
23. kosara2008 - всеки ден чета при теб и ти казвам от разстояние - сърдечно...
07.07.2011 09:58
Б Л А Г О Д А Р Я ТИ!!!
цитирай
24. dalida - Благодаря на всички Ви за добрите, различните, ниобикновенните коментарии!
07.07.2011 18:32
Много се радвам, когато всеки от Вас има своя гледна точка и изказва мнението си със свободата, която притежава. Благодарна съм и на демокрацията, която ни дава тази свобода. Благодарна съм и на тези, които имат различен поглед върху темата и спокойно изразяват своето мнение.
Благодаря за всичко това и се надявам и за в бъдеще тази свобода да си остане и да е водеща в нашите приоритети!
цитирай
25. dolsineq - Беше ми интересно да прочета инф...
08.07.2011 13:51
Беше ми интересно да прочета информацията и коментарите. :)
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: dalida
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 6156842
Постинги: 1101
Коментари: 4873
Гласове: 29446
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031