Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
01.08.2011 00:53 - БИТКАТА ЗА ШОТЛАНДИЯ
Автор: dalida Категория: История   
Прочетен: 8406 Коментари: 5 Гласове:
16


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
                                           БИТКАТА ЗА ШОТЛАНДИЯ

Извадки от романа "Покори нощта" , от поредицата "Семейство Греъм"

Един от първите дал началото на династиите в Шотландия е Дънкан - жалко че бил слаб крал, но бил смел боец и защитник на слабите. Дънкан, този който основал династията Дънкелд.


Спомняте ли си филмовата поредица "Шотландският боец" с главен герой Дънкан? Съвпадение на имената или просто съдба? Обяснението е в....романа.

Като говоря за Шотландия, винаги си спомням филма, героите и историята, която запленява и най - големият скептик, готов да се закълне, че тази история е прекрасно четиво, пресъздадено на екрана. Макар, че книгата е от категорията на любовните романи, историческите моменти в нея са повече, отколкото любовните сцени.

Тук ще ви представя малко история за Шотландия и малко любов, между двамата главни герои - Арин и Кира. Той е шотландски аристократ, а тя годеницата на англичанина - лорд Кинси Дароу, сгодена за него против волята си и поклонничка на шотландците. Лорд Кинси смятал Кира за вещица, затова я държал като заложница в криптата на нейния дворец в Сикерн. Въпреки омразата си към нея, имал намерение да се ожени за нея, а после да я обяви за предателка на короната и да я заточи на някой остров или манастир. Но, ..... не успява да изпълни своя пъклен план. Намесва се Арин и освобождава своята любима.


ИСТОРИЯТА разказва за кралете, войните и бойците.

Кенет I-ви Мак Алпин - Coinneach I mac Alpein - (Кенет Завоевателя)

Роден около 820 година той управлява Шотландия 13 години. Син е на Алпин, крал на пиктите.

Царуването на краля на пиктите Кенет Макалпин в средата на ІХ век се смята за началото на династията на Алпин в Шотландия. Още в началото, династията е разделена в два лагера, а короната, щом се отдаде възможност при смъртта на крал от единия, най- често в битка или убит от претендент, се прехвърляла в другия. Малкълм II-ри, последният от династията Алпин, успешно смазал противниците си и самият той останал без мъжки наследници, завещал короната на сина на дъщеря си, Дънкан, който на свой ред основал династията Дънкелд.

Дънкан наследил Малкълм II-ри като крал
, но след неуспешно и непопулярно царуване бил свален от братовчед си Макбет, който имал дълго и успешно царуване. Макбет на свой ред, след множество битки през 1057-1058 бил убит заедно със доведения си син и наследник Лулах от сина на Дънкан, Малкълм III който се възкачил на трона. Със смъртта на Малкълм,брат му Доналд III-ти завзел трона и изпратил децата на брат си в изгнание. Семейната вражда продължила в същия дух,като братя и братовчеди се избивали за властта над Шотландия или, за тези които не желаели братска кръв по ръцете си, се изпращали едни други в манастири,където да не си пречат.Чак при царуването на краля-реформатор Дейвид I-ви, короната започнала да се предава по установения ред, от баща на син или от брат на брат.

Последния крал от Дънкелд, Аластър III-ти имал три деца от първата си съпруга, двама сина и една дъщеря - Маргарет която венчал за норвежкия крал Ерик II-ри, но до 1286 синовете му били мъртви. Дъщеря му Маргарет на свой ред оставила само една дъщеря, със същото име - Маргарет, но, тя починала.

Когато Аластър умрял в злополука при яздене по-късно същата година, шотландските благородници признали най-близкия роднина на Аластър, неговата внучка - три годишната норвежка принцеса Маргарет за кралица на Шотландия. Въпреки това Маргарет останала в Норвегия до есента на 1290 година, когато била изпратена за пръв път в своето кралство, но по време на пътуването Маргарет се разболяла и починала в Оркней, още нестъпила на шотландска земя.

Смъртта на Маргарет Норвежка довела до криза в кралството. С нея наследниците на Уилям I -ви изчезнали, а явен наследник на трона нямало.
Тринадесет души изявили претенции към трона,но най-силни били претенциите на Робърт Брус, херцогът на Анандейл.

Шотландските благородници поканили като арбитър английският крал Едуард I-ви, който на свой ред ги принудил да положат клетва за вярност пред него. Английският крал скоро започнал да планува бъдещо сливане на Шотландия с Кралство Англия.

За десет години Шотландия нямала свой собствен крал,
и въпреки това, шотландците масово отказвали да положат клетва пред английския крал,водени първо от Уилям Уолас по-късно и от Робърт Брус. Брус избил противниците си за трона и бил коронован в Скоун.
С помощта на новия си крал и непосредствената смяна на жизнения и властен Едуард I-ви, със неговия слабохарактерен и посредствен син Едуард II-ри, подпомогнало освобождаването на Шотландия от влиянието на английския двор.

В битката при Банекбърн през 1314 ангичаните били разбити и в следващите години други жестоки загуби принудили англичаните да признаят независимостта на Шотландия през 1329 год.

В отминалите времена в Шотландия войни са водили само богатите.

Аристокрацията плащала на войниците, обучавала ги, а като награда за смелост по бойните полета, посвещавала в рицарско звание някои от тях. Повечето шотландски лордове не се намесвали в битката за Шотландия, от страх да не изгубят земите си в Англия, за да запазят благоволението на Едуард или от страх той да не заповяда пленените им роднини да бъдат екзекутирани.

Затова за Шотландия
се сражавали не синовете на богати мъже, а само хора от по-дребната аристокрация и най-вече селяни и рибари, занаятчии и търговци. За да предотвратят нови ужаси като клането в Бъруик, те се били надигнали срещу краля на Англия.

Сериозна опасност била за тях превъзходният Уелски отряд - стрелци с лък, който придружал всички по-големи английски войски. Всеки път, когато Едуард успее да завладее някоя област, съумявал да извлече от стрелците възможно най-голяма полза. Уелсците били усъвършенствали изкуството на стрелбата с лък и можели да сразят врага си дори само с убийствените си стрели.

Затова войниците на Арин - (шотландският аристократ и боец, Арин Греъм), трябвало да се научат да се бранят със самоделните си щитове както от тях, така и от англичаните, въоръжени с тежки мечове и от английската кавалерия.


ЛЮБОВТА, която се появява спонтанно и завладява сърцата страстно.


В тази  част от романа,
се описва  срещата на Арин с лейди Кира, тя е дъщеря на Хю Бонифейс - и пленница на Кинси Дароу - вживял се в ролата на защитник на крал Едуард - крал на Англия.

Откъс от кн. "Покори нощта" - най - пикантната сцена е -
аристократът Арин освобождава от ешафота осъдената на смърт от бившия си годеник Кинси, жената в която Арин Греъм се бе влюбил, така неочаквано - милейди Кира.


"......Когато се върна в стаята на кулата, Арин свари едва мъждукащ огън. Кира не лежеше, както бе очаквал, върху мечата кожа пред камината. И креслото беше празно. Беше останал с впечатлението, че са постигнали споразумение, макар и неизречено. Объркан и ядосан, той се питаше какво ли е измислила пък сега. Влезе на пръсти в стаята, заключи след себе си вратата и се взря в тъмното. Видя я на леглото, под кожените завивки. Пулсът му тутакси се учести, усети как го обзема лудо желание.

Докато той се събличаше, Кира се преструваше на заспала. Развеселен, той седна на крайчеца на леглото и дръпна завивките встрани. Тя му обърна гръб — красив, гладък гръб, който просветваше, златен на гаснещия огън. С нарастващо желание Арин виждаше едно примамливо извито бедро, вдишваше сладкия женски аромат на Кира.

Колко жестоко измъчва тя неговите сетива… Той погали бавно с показалец рамото й, и попита подигравателно:
- Как мислиш, лейди, ако баща ти беше жив, щеше ли да пожертва драговолно меча си, за да брани твоята чест?

За негова изненада, тя се извърна мълниеносно, в ръката си държеше меч, който опря в гърлото му. В смарагдовозелените очи светеше неприкрито тържество. Арин се вцепени и се наруга. Можеше да умре не за слава и свободен живот, а само защото е глупак.

Острието се заби малко по-дълбоко в неговата плът. Посрещна гневно погледа й.
- Стани! — заповяда тя. Той нямаше избор и се покори, а тя също стана от леглото. - Това оръжие не можа да откраднеш!
Все още с острото оръжие опряно в шията му, попита:
- Твоят меч ли е, Кира? Значи излъга. Моите хора не са ти взели оръжието, след като ти го загуби в честен двубой.
- Честен двубой ли? Тъкмо ти ли ще ми говориш за честни двубои?
- Щом искаш да ме убиеш, направи го. Защото, ако мечът ти се озове в моите ръце, горчиво ще съжаляваш за този час.
- Да те убия? Толкова бързо? О не, ще е прекалено милостиво. - Острието се плъзна по гърдите му, по корема, още по-надолу. Докосването на стоманата му се стори почти като нежна милувка. - Предателите ги обесват, а когато са вече полумъртви, ги изкормят, кастрират и разкъсват.
- Не съм предател. Никога не съм се клел във вярност на английския крал. Да, зная, твоят народ изпитва удоволствие да убива враговете си и да ги осакатява. Ще се усетиш ли щастлива, ако ми отредиш толкова ужасна смърт? Или следваш примера на Кинси Дароу?
- В никакъв случай! Искам само да преговарям с теб. Моята свобода срещу твоя живот.

Пламенната страст в гласа й го обърка. Тя стоеше гола пред него, прекрасна на червеникавата светлина на пламъците и толкова горда… В този миг тя леко се олюля. Едва доловим признак на слабост, но той му бе достатъчен.

Хвана решително острието, усети режещата болка в пръстите. На Кира й секна дъхът и тя положи всички усилия, за да задържи оръжието. Но той обгърна със свободната си ръка толкова здраво китката й, че тя трябваше да отпусне пръсти. Той й изтръгна без усилие меча и го захвърли в един ъгъл.

После сграбчи Кира за косата и я привлече към себе си.
- Внимавай! Ако се опиташ да го повториш, ще трябва веднага да ме убиеш! - Блъсна я, бесен, встрани, отиде до камината и клекна пред нея, за да огледа на слабата светлина раната си. - Ела тук! Тя не помръдна и той изтича до нея и я повлече за косите към огъня. Хвърли я грубо върху мечата кожа. - Трябва да превържеш раните ми"......


"..........Кира изтича до един скрин и се върна с някаква кутийка. Арин се отпусна на креслото пред камината, а тя коленичи пред него. Дъхавият мехлем, с който намаза внимателно раните, охлади парещата болка. После тя уви ръката на Арин с ивици ленен плат. Вдигна отчаян поглед.....
- Щеше да е разбираемо да искаш да ми отнемеш живота. Дойдох тук, превзех замъка ти, отнех ти невинността и изпреварих твоя годеник, който опустошава тази земя и убива стари воини. Откакто съм тук, превръщам живота ти в ад.
- Така е! Въпреки това никога не съм искала да те убивам. Не забравяй, аз предпочитам милосърдието.
- Аз ти отнех оръжието.
- Само защото се поколебах.
- За щастие… А сега? Изборът е твой.
- Изборът ли?
- Ще спиш пак оттатък, върху мечата кожа или…?
- Ще ми имаш ли доверие, ако остана близо до теб? Може да съм скрила някъде още оръжия.
- Вярно, май ще е по-добре да те вържа някъде вън, на крепостната стена.

Кира наведе очи и потисна усмивката си. Приближи се бавно към леглото — гола и красива, толкова привлекателна на светлината на огъня. Поколеба се за миг, после се изтегна до Арин. Той я прегърна и устните им се намериха. Целувката запали див огън в кръвта му.

Изпъшка и зарови пръсти с копринената й коса, загали гърдите й, бедрата й и забрави раните си. Тя го целуна също тъй пламенно. Тази нощ тя отвърна за пръв път на милувките му.

Докато той вкусваше пъпките на гърдите й, нейните ръце се плъзнаха по гърба му и тя не протестира, когато той разтвори краката й. Не бързаше да се слее с нея. Искаше преди това да я вкуси - нейната копринена, бяла като слонова кост кожа на корема и бедрата й, розовата плът между тях. . . . . . .

След това не искаше да се отделя от нея. За да я освободи от тежестта си, я притисна силно към гърдите и се обърна заедно с нея встрани, за да лежат един до друг, все още съединени, а след това заспаха. . . . . . "



Книгата е привлекателно и занимателно четиво. Заглавието малко заблуждава, но като прелисти човек страниците, разбира, че историята е интересна и забавна.





Гласувай:
16



1. andri - Шотландският боец
01.08.2011 04:30
интересни сериалчета бяха.
цитирай
2. tutankhamon661 - dalida
01.08.2011 10:03
Шотландците са корава нация. Чуя ли това име, се сещам не само за "Шотландски боец", а и за Айвънхоу, Роб Рой и, естествено, Уолтър Скот.
цитирай
3. atil - Дори само заради уискито си засл...
01.08.2011 17:14
Дори само заради уискито си заслужават уважението...След разгрома на ордена Св.Йоан,една част от тамплиерите се укриват там.Това оказва влияние върху историята им по-нататък.
цитирай
4. hristo27 - Интересно, не го знаех.
01.08.2011 20:26
Интересно, не го знаех.
цитирай
5. dalida - Шотландия -
01.08.2011 22:42
страната където има много замъци и дварци, някои от тях са омагьосани и в тях се появяват духове. Виждат ги само хората, които вярват в тях.
най - известни замъци са - Замъкът Килчърн (Kilchurn castle), той преставлява крепостна постройка, разположена на североизточния край на езерото Лох Ави, в област Ейгрил и Бут в Шотландия.

Замъкът Лохранца се намира на 10 км. от град Бродик в Шотландия.

Замъкът Блеър е разположен в една от най-красивите местности на Шотландия, точно в сърцето на живописния район Хайлендс на графство Пъртшир. Много красив бял замък.

Замъкът в Единбург е най-популярният символ на шотландския град. Единбургският замък е сред забележителностите на Шотландия и има своята драматична история.

Замък като приказка - Замъкът Кълзеин (Culzean castle) е доста атрактивна дворцова постройка в Шотландия. Кълзеин е построен в периода между 1777 и 1792 г. Днес замъкът Кълзеин е една от най-предпочитаните дестинации.

Замъкът Балморал безспорно е перлата в короната на шотландското дворцово строителство. Този красив замък се намира в графство Абърдъншир.

Изобщо Шотландия се слави със своите красиви, потайни и древни замъци, в някои от тях филмовите продуценти направиха великолепни филми.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: dalida
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 6156121
Постинги: 1101
Коментари: 4873
Гласове: 29446
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031