Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
18.10.2011 11:08 - ДРЕВНИ ЦИВИЛИЗАЦИИ - 25
Автор: dalida Категория: История   
Прочетен: 9082 Коментари: 15 Гласове:
29


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
                                    ФАРАОНИТЕ   И  ТЯХНАТА   ТАЙНА

               за Рамзес, за тайните му, за доказателствата  и заговорът


През 1153 година Преди Хр. Рамзес III  умира с ясното съзнание, че ще бъде запомнен като човек, който е донесъл слава на Египет.  Както всички фараони преди него, той построява огромни монументи, в които да се запази неговото наследство.

Цели хилядолетия древните египтяни са изсичали историята си в камък - нещо непостигнато от други човешки същества. Всички ресурси на страната са били вложени в тези огромни постройки. Но пирамидите и храмовете разкриват едва половината от истината. Чрез тази пропаганда фараоните се опитвали да покажат, че по тяхно време е царувала пълна хармония.

Проблемът е, че познаваме историята само от тяхна гледна точка. Но сега имаме възможност да научим и другата половина от историята - миналото, което фараоните искали да остане скрито. Благодарение на случайно открити документи, ние можем да надникнем отвъд пропагандата на Рамзес Трети и да разберем истината за неговия живот като фараон.

Ще видим един различен фараон от този, който Рамзес е искал да бъде запомнен от поколенията. Той изобщо не е бил бог в човешки образ, а мъж, който е правил грешки. Рамзес е бил обсипан с проблеми и в крайна сметка е станал жертва на заговор.

Към края на XIX век, на египетския пазар за антики загадъчно се появяват множество папируси. Плячка от тайно разкрити хранилища, те бързо са разпродадени на богатите западни колекционери.Откъслечна сбирка от правни и административни документи ни пренася в сърцето на удивителни събития, случили се по време на царуването на Рамзес Трети. Информацията в тях е толкова неоспорима, че никога повече няма да видим фараоните на древния Египет в същата светлина.

РАМЗЕС III
 Рамзес III  идва на власт през 1184 година Преди Хр. след внезапната и преждевременна смърт на своя баща. В целия Близък изток ставали внушителни политически промени и точно Рамзес III  трябвало да се справи с тях. Оказало се, че това не е по силите му.Той вероятно не е бил подготвен да бъде фараон. Смята се, че е бил офицер и като такъв е бил готов да командва, но не и да царува.Но според монументите, които издига в памет на царуването си, Рамзес III  се представя като поредният от великите фараони, при когото Египет процъфтява.В древния Египет, фараонът е бил от огромно значение, като божи представител на Земята. Основната му задача е била да създаде ред, който да бъде зачитан от всичките му поданици. Безпорядъкът е трябвало да бъде избягван на всяка цена, защото това било като връщане към изначалния хаос.

Две божества стояли над главата на Рамзес - Хорус, богът на реда, и Сет, богът на хаоса. За древните египтяни, светът бил бойното поле на тези две сили. Непрекъснато присъствал страха, че земята можело да бъде погълната от хаоса. Ако фараонът се провали, тогава светът щял да бъде унищожен. Затова, за Египет било жизненоважно фараонът да демонстрира, че има надмощие в тази битка.Един от начините, по които Рамзес III и се опитвал да се бори с хаоса, ни разкрива човекът зад маската на божество. Също като всички фараони, той издигал свои статуи. Но те се различавали от останалите в едно много необичайно отношение.Има доказателства, че върху тях са били изписани магически заклинания. С тези магии, той обещавал да бъде като лъв, да отблъсне демони и богове, и да защитава невинните и добродетелните египтяни.

Надписите ни показват, че за разлика от предишните фараони, Рамзес Трети имал особена нужда от магически заклинания и ритуали. Явно той се е чувствал доста по-несигурен от своите предшественици. Египтяните смятали, че тези магии оказват реално въздействие върху враговете на фараона. Папирусът ни разкрива, че Рамзес III  не е бил единственият, който се увличал от такива магии. Сред неговия двор имало и други хора. Съществувала е една институция, наречена "Домът на живота", където се пазели кралските ритуални книги. Според папируса, някой склонил един от писарите да му даде една от тези книги. Всички доказателства в документите сочат, че в двора на Рамзес Трети царяла атмосфера на подозрение и заговори - точно обратното на това, което той искал светът да си мисли.

 С пропагандна цел, Рамзес III построил своя огромен храм в Мединет Хабу.
Той бележи началото на личната му битка да убеди египтяните, че може да ги спаси от хаоса. Картините в храма са в ярък контраст с доказателствата от папируса, които ни разказват за неговата мания по заклинания. На всяка стена са изобразени чужди армии и опасни животни, а в средата, над всичко това доминира образът на фараона. Външните части са покрити с картини на Рамзес III, надделяващ над силите на хаоса и злото. Буквално е показано как враговете на Египет биват кастрирани.

Рамзес III започнал да изгражда мита за себе си, представяйки се за най-великия воин-фараон на Египет.Войната за египтяните е била икономическа дейност - незаменим начин за натрупване на богатства.Но внушителните изображения разкриват едва половината от истината. Огромните стени, ограждащи храма в Мединет Хабу, намекват за друга реалност.


От различни документи от този период става известно, че фараонът бил принуден да изгради високи стени около храмовете в пет града в Среден Египет. Стените били предназначени за защита срещу либийците, които нападали храмовете.Рамзес III живеел в сянката на миналото. Самото име, което носел, постоянно напомняло за предишното величие на Египет. Вероятно, той се е чувствал под непрестанно напрежение, че трябва да отговаря на стандартите, издигнати от някой друг. През една прекрасна епоха, Египет е бил управляван от човек, който представлявал моделът на истинския цар. Неговото име било Рамзес II  Велики. При царуването му, безпорядъкът и хаосът сякаш били надвити завинаги. Той управлявал много дълъг период - цели 67 години. Водил е огромен брой войни, всички от които, чрез пропагандата, били представени като победи. Той покрил Египет с монументи, които да служат като доказателство за величието на делата му. От Рамзес III се очаквало да достигне успехите на може би най-великия сред египетските фараони. Но дори върху стените на собствения си храм в Мединет Хабу, той не можел да се сравнява с великите фараони от миналото. Понякога има начини да погледнем под историите върху построените монументи.

Информация, която липсва, може да ни каже повече, отколкото тази, която присъства. А липсващото върху стените на Мединет Хабу ни разкрива нещо изключително необичайно, случващо се в двора на Рамзес III.Той явно е изпитвал неохота да обяви една от жените си за главна кралица. В египетската монархия, много важна роля е играела кралицата, или по-скоро великата съпруга на фараона. Тя е символизирала женската половина от двойката. Кралицата е взимала участие в религиозни церемонии, защото тя също е била в контакт с боговете. Странното и изненадващото е, че навсякъде в Мединет Хабу, където има изображения на фараона, придружаван от своята съпруга, тя остава анонимна.

ИЗИДА - ВЕЛИКАТА СЪПРУГА
Макар да не е изписано името й по стените на храма, изглежда Изида е била Великата съпруга на Рамзес III. Това означава, че в подходящия момент, тя е щяла да дари Рамзес с наследник. Но Изида не е била единствената жена, която е имала близък достъп до фараона. За поста на Велика съпруга е имало изключително оспорвана конкуренция.Както всички други фараони, и Рамзес III е имал не една, а десетки жени. Те са живеели под строга охрана в харема, където са прекарвали времето си в очакване краля да ги посети.Харемът е бил цяла институция. Това е било едно защитено място, където са били събрани заедно съпругите и децата на краля. Тази група е представлявала и социална, и административна единица. Разбира се, съществувала е и сексуалната функция.

Папирусите потвърждават, че между най-близките до Рамзес III е имало конфликти. В един от тях - който се оказва административен документ - са изброени хората от всяка ключова институция в египетската държава. Но две лица се открояват над всички останали. Първото от тях е жена на име Тие. Тя е единствената жена, упомената в списъка. От текста става ясно, че Тие е имала много висок статус. Малко по-късно, тя се появява отново, във връзка с човек на име Пентеварет. В откъса за него пише, че негова майка е точно Тие. Имената на Тие и Пентеварет не се срещат в нито един монумент, построен от Рамзес III. Тези загадъчни лица са били изличени от официалната история, но от папирусите става ясно, че те са били доста важни личности.Високият статус на Тие си личи от името на Пентеварет. То означава "Синът на Великата майка". Великата майка явно се отнася за Тие и това свидетелства, че тя е била не само важна личност, но и може би една от съпругите на Рамзес Трети. А пък името "Синът на Великата майка" почти намеква, че в известен смисъл фараонът е бил манипулиран от нея по някакъв начин.

Да умре фараонът без да е назовал своя наследник е било равносилно на покана към силите на хаоса да нахлуят в Египет. Рамзес III трябвало да бъде решителен и недвусмислен. Според доказателствата, открити в един от неговите храмове в Тармак, фараонът е направил своя избор.На изображение се вижда принц Рамзес, представен като най-възрастният оцелял син на краля. Затова и е бил обявен за наследник в последното десетилетие от царуването. В същото време си личи, че принцът е бил предводител на армията. Това не е било някаква титла без покритие. Той е бил вторият най-могъщ човек в страната след баща си.Според записите, за наследник е бил обявен Рамзес IV. Това значи, че неговата майка Изида е била Великата съпруга. Но доказателствата показват, че Рамзес III е имал няколко кралици.За разлика от предишните фараони, изглежда той е позволил на няколко от съпругите си да станат еднакво могъщи. Сред тях е и загадъчната Тие, спомената в папирусите, чийто син е Пентеварет.

Проблемът с наследяването у египтяните е, че те не използвали системата, при която най-възрастният син автоматично се възкачвал на трона. При тях, това ставало със сина на най-важната кралица, но в случая с Рамзес III,той явно не избрал нито една от своите съпруги за водеща кралица. Тъй като въпросът оставал неизяснен, това довело до съперничество между жените в двора. Чрез своите монументи, Рамзес III  искал да се представи пред света като силен и смел човек. Но всъщност, той се оказал слаб и нерешителен мъж, заобиколен от опасни жени. Навлизайки в последните години от царуването му, неговата несигурност около избора за наследник създала заговори и криза.

Недалеч от храма на Рамзес III в Мединет Хабу се намирал градът Дер Ел Медина - дом от стотици години на работници, които строяли гробниците на фараоните.
За тях, неговото царуване донесло единствено глад и бедност. През двадесет и деветата година от царуването на Рамзес III, работниците от Дер Ел Медина започнали да стачкуват. Това е било първата стачка в историята. Положението изглеждало сериозно. Нямало достатъчно храна, провизиите пристигали нередовно и сред хората се зародили вълнения. Тяхната общност била изцяло зависима от продоволствията, отпускани от държавата. Така че те вероятно са рискували страшно много, когато са се надигнали и са обявили, че са гладни и че нещо трябва да бъде направено по въпроса. Стачката и хаосът сред работниците се разпрострели чак до самия палат и елита на държавата.В текста пише, че работниците използвали стачката като форум, на който да повдигнат и други проблеми. Те имали предвид престъпления, извършени в името на фараона. Вероятно става дума за корупция, а това е в противоречие с основите на фараонската държава.

Има няколко текста, в които се споменава за използването на заклинания и отвари в заговора срещу фараона. Фестивалът бил идеалният момент за извършване на покушение срещу фараона. Заплануван е опит за убийството на Рамзес III. Това е било абсолютно светотатство спрямо възприетия ред в египетската държава.Очевидно, фараонът е трябвало да загине в Тива. Имайки предвид фактите, ние говорим за заговор, за покушение, но причината не е обикновена проява на завист между кралските съпруги. Нещата стоят на много по-високо ниво. Това си е било истински държавен преврат.

Според папирусите, Тие - една от съпругите на Рамзес  - повела кампания от недрата на харема Рамзес  да бъде убит, наследникът Рамзес Четвърти да бъде отстранен и нейният син Пентеварет да бъде обявен за фараон. Първата част от заговора се увенчала с успех. Убийството на Рамзес  било осъществено и новината за смъртта му се разнесла из всички кътчета на Египет. Пентеварет можел да се възкачи на трона. Но това не се случило. Според записите, конспираторите се разделили след смъртта на фараона.

ЗАГОВОРЪТ ПРОВАЛЕН
Заговорът се провалил, основно защото бил разкрит. А бил разкрит, защото сподвижниците на Изида - и бъдещият РамзесIV- вероятно са били предупредени, че се е мътило нещо срещу краля. Едно е сигурно - сподвижниците на Рамзес IV са успели, защото в крайна сметка, той е наследил трона.
Пентеварет и останалите заговорници били арестувани. Всичко това ни е известно, тъй като голяма част от намерените папируси представлява документи, свързани с последвалия съдебен процес.

Повечето от конспираторите са се простили с живота си. Били са осъдени на смърт. Включително и принц Пентеварет, който, както ясно си личи от папирусите, е бил принуден да се самоубие.


източник:http://bbc.zazz.info/?cat=392




Гласувай:
29


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. dalida - Фараоните толкова са искали да станат известни че:
18.10.2011 11:46
През 1257 г. фараон Рамзес II(1279-13 пр. н.е ) издига два храма, издълбани в твърдите скали на местност по източния браг на река Нил, южно от Асуан на територията на Нубия, известна днес като Абу Симбел. Много преди Рамзес II тези земи били свещени територии на Хатор от Абсек. Храмът, който бил издигнат от Рамзес II, бил посветен на боговете на слънцето- Амон-Ра и Ра-Хоратхи. Заради отдалеченото си место положение, близо до границата със Судан в южната част на Египет, храмовете остават в неизвестност до 1813 г. За пръв път са проучвани от египтолога Джовани Батисата Белцони. Свещената местност, която е оградена на север и юг от тухлени стени, заема пространството между пясъчниковите скали и реката. Храмът на Рамзес II, който продължава във вътрешността на скалата, е предшестван от полегата скална повърхност. По нея до храма се стига чрез поредица от стъпала с наклонена плоскост по средата, които са оградени от двете страни от балюстрада със статуи на Рамзес II и каменни фигури на ястреби.
цитирай
2. dalida - Има и филм,представящ Рамзес трети в истинската му светлина.
18.10.2011 11:50
А,картинката от предния ми постинг е част от египетските храмове построени от египтяните.
цитирай
3. djem - За египтяните било важно да бъдат известни,
18.10.2011 12:59
Египетската митология (или египетска религия) представлява вярванията и религиозните разбирания на египетския народ до идването на християнството и исляма по тези земи. Всички феномени, които древните египтяни са могли да наблюдават, биват пречупвани през призмата на техните вярвания. За тях най-важно е било да изучат различните цикли:

цикълът на дните и слънцето, прераждащо се всяка сутрин,
годишният цикъл с приливът на река Нил,
цикълът на живота с раждане, последвано от смърт (Египтяните не вярват в земното прераждане).
цитирай
4. djem - освен това...
18.10.2011 13:00
Египетските вярвания са се развивали в продължение на около три хилядолетия и са се променяли с времето. Египетската митология се различава от гръцката или римската по това, че повечето божества в Египет са имали човешко тяло и животинска глава или обратно.
цитирай
5. djem - и нека не се заблуждаваме че,
18.10.2011 13:02
само египтяните са търсили известност.оттогава до сега всеки застанал на пиедистал търси известност.Затова е и тази ожесточена борба - за власт над другите.
цитирай
6. marley - Рамзес
18.10.2011 13:08
толкова се е страхувал от хаоса и неподчинението,че е бил способен да построи и най-високият храм за да покаже могъществото си.И по негово време данъците ставали все по-големи и по - големи.
цитирай
7. marley - В хрониките е записано,че митологията на Египет е просто измислена
18.10.2011 13:10
Възможно е малко от тази митология да е преиначена, но в основата си тя е съставена от древните житейски истории на египтяните.
цитирай
8. d3bep - ХУбава статия, поздравления за ...
18.10.2011 13:19
ХУбава статия, поздравления за което, но е малко едностранчива.

Първото ,което трябва да се каже за да се добие по - ясна представа, е че Рамзес трети не е пример за фараон, а е последният велик фараон или подражател на велики фараони в Египет изобщо. След него няма друг отличим. ТОй самият не е толкова велик, колкото подражател.

Второ, той взема Египет в ужасно време. Рамзес втори оставя един на практика разорен египет, воювал повече от 20 години с хетите, митани, с врагове в Либия, Нубия и прочие, а след него следват няколко.. калпави фараона.
Рамзес 3 став афараон в навеечерието на чудовищно нещастие. Нахлуването на морските народи, едно същинско преселение на между 30 и 40 народа, 22 от които унищожават хетската държава, между 15 и 18 нападат египет и много се пръсват по Финикия и островите. Цитираният храм в Мединет Хабу е храма на победата. ТОй побеждава в минимум две големи битки пред вратите на столицата и се превръща в единствената държава, озаптила нашествието... Но държавата е разорена, разкъсана, безвластна и след него започва постоянен нескончаем упадък.
Във всек ислучай това е война на изтощение, последвана от битка на живот и смърт с чудовищно превъзхождащ противник. ЧУдо е изобщо че Египет е оцелял.. койот и да е организирал атаката.

От тая гледна точка заговорите изобщо не са нещо необичайно. Външни сили отдавна подклаждат заговори в Египет, мисля че най - старото известие е за хета Супулилима и т.нар. Ехнатон.

Добре е да се каже също, че идеята че Рамзес е магьосник е необективна. В новото царство Египет се семитизира. Започват да навлизат , да ги наречем "светите писания", характерни за всеки фараон. ПОвечето са ползвали по няколко, видимо по гробниците им, като между другото няма особено голяма приемственост. Те са гигантска цифра: книга за двата пътя, амдуат, книга на портите, на пещерите, на небето, литанията и прочие....

Статията малко е написна тенденциозно, докато Рамзес трети все още заслужава, да я наречем похвала.
Обърни внимание например на "стачката". Работниците му стачкуват. Предаден ое тенденциозно, те не са гладували и проблемът е бил, че един от везирите им е бавил плащането. Работническото селище от Дейр ал медина има собствено стпанство с поле и животновъдни ферми. Храната им не зависи от везир ил ифараон, те реват за плащането, коеот по принцип в Егиепт е в натура.

Но по - важното е че си говорим за СТАЧКА.
Във време, когато по света се говори за КЛАСИЧЕСКИ РОБОВЛАДЕЛСКИ ПЕРИОД.
И съшевременно се обявява Рамзес трети за някакъв зъл диктатор, дето мачка опозицията кат хлебарки.

Както виждаш, басни...
цитирай
9. анонимен - Името Рамзес е водило в историята на Египет -
18.10.2011 17:32
20-та династия

Рамзес III
Рамзес IV
Рамзес V
Рамзес VI
Рамзес VII
Рамзес VIII
Рамзес IX
Рамзес X
Рамзес XI: последният владетел на египетското Ново царство
-------------------------------------
но единствено при Рамзес трети се говори за стачка при работниците.При другите Рамзес не се споменава за стачни действия.

цитирай
10. dalida - d3bep,
18.10.2011 17:45
благодаря за поздравите!

В историята на Египет има 11 фараона с името Рамзес. Само Рамзес II обаче, е титулуван от сънародниците си Велики.

Много статуи на фараона са били намерени по долината на река Нил. На раменете им е било изписано ‘Силния бик’. Прякорът на Рамзес говори за мощта и силата му като воин, но и за неговата сексуална плодовитост. За това говорят и фреските в храмовете в Карнак и Луксор, където фараонът е изобразен с огромен еректирал фалос.

Египтолозите са на мнение,че при Рамзес втори египтяните са напуснали египет с Мойсей, спорят все още за годината.
цитирай
11. dalida - Още от времето на Рамзес първи....
18.10.2011 17:52
Сети 1-ви се смята, че е бил осиновен от Рамзес 1-ви в египетското аристократично съсловие.а Рамзес 2-ри управлява ок.65години.в първите години на управлението му той е бил под опеката на вдовицата на Сети 1-ви.При него Угипет достига до крайна фаза на държавната си организация.За пръв път започва да се усеща зависимост на Египет от асирийците.През 1296 е първата битка на Рамзес 2-ри с хетския цар.Египетската армия е била добре подготвена благодарение на добрите организационни действия на военните ръководители.По времето на битката Рамзес 2-ри се опитва да влезе в лагера на хетите и да ги унищожи, само че това не се осъществява.Има опастност от пленяването му и унищожаването на египетската армия.Това води до договор м-у хетите и Египет.Египтяните плащат ежегоден данък на хетския цар.По времето на неговото управление Египет достига до големина от около 3200км.Известно е, че той е имал около 1000 жени и много деца.В края на живота си той е бил терзан от много болести,доказано чрез изследвания на неговата мумия през 1965.След неговата смърт се слага край на този златен век за Египет.

Управлението на фараоните от 20-та династия се свързва с издигането на Хетското царство.по това време се извършва и т.нар.миграция на морските народи.Поради тази миграция е причина за унищожаването на Хетското царство.Управлението на Рамзес 3-ти се свързва и с вътрешни сътресения, включващи вътрешни бунтове на населението.При неговото управление се губят големи загуби по всички посоки на владенията им.1хил.пр.н. се свързва с разделението на Египет на 2 части.По това време целия древноизточен свят е потърпевш на сътресение в следствие на нападението на индоевропейските племена от изток.Шашонг 1-ви установява властта си в либийските територии от 22-ра династия на фараоните.Той създава обединения на жреците около либийската династия.
цитирай
12. melina26 - Блогът ти
18.10.2011 18:01
е като учебник по история. Много ми харесва.
цитирай
13. dalida - milena26,благодаря за топлите думи!
18.10.2011 18:23
И при теб е интересно,току-що го разбрах.
цитирай
14. tutankhamon661 - dalida
18.10.2011 18:35
Много обичам да ми говорят за фараони.
Продължавай с интересните материали!
цитирай
15. dalida - Здравей,фараоне tutankhamon661!
18.10.2011 20:01
Радваш очите ми с това си изказване!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: dalida
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 6156820
Постинги: 1101
Коментари: 4873
Гласове: 29446
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031