Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
30.10.2011 22:23 - ИСТОРИЯ НА МИНАЛОТО
Автор: dalida Категория: История   
Прочетен: 11014 Коментари: 20 Гласове:
40


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
                             СЪРЦЕТО   НА  КОМУНИЗМА

В дните на размисъл преди изборните дни, се чудих защо е тази надпревара на политическите партии в България, когато всички без изключения водят предизборните си кампании с лозунга "За бъдещето на България". след като са толкова откровенни, как да си обясним "купуването" на гласове, как да си обясним доносническите излияния, как да си обясним подслушванията на телефоните и следенето на скайп и фейсбук  коментарите.

Е, като не можах да си обясня защо е тази надпревара, реших да напиша постинг за комунизма, който тъй и не разбрахме през управлението на социалистическата партия, то не бяха кражби, то не бяха корупционни сделки, сделки под масата  и т.н.

И,след като разбрах, че комунистическата партия в България на първите избори след 1989 г си е променила името от БКП на БСП, и е дала обещание пред своите избиратели, че ще се откаже от марксистките пропаганди и идеологии, си дадох сметка, че или аз нещо не съм разбрала или с приоритетите на партията на комунистите - социалисти нещо не е наред.

Потърсих информация и така ще се опитам да си обясня пред всички вас, какво искат БКП -БСП от българския народ;достигнах до убеждението че БСП като наследница на БКП не  е на 100 години.

Малко история:

http://bg.wikipedia.org/wiki/

В дълбоката древност производителността на човешкият труд е била много ниска. Хората са били принудени да живеят заедно, помагайки си един на друг и да делят помежду си всичко, което имат, за да оцелеят. Това състояние на обществото Маркс и Енгелс наричат "първобитен комунизъм". С развитието на средствата за производство станала възможна появата на частната собственост. Този процес е разгледан подробно в труда на Фридрих Енгелс "Произход на семейството, частната собственост и държавата". Той, според Енгелс, "довел до възникването на робовладелския строй и на разделението на хората в обществото на бедни и богати, господари и подчинени". В чисто стопанско отношение характерната за първобитния комунизъм общност на благата била заменена с размяната на стоки /търговията/ като начин за тяхното придобиване и разпределение. Развитието на търговията породило (според Енгелс), необходимостта от някаква универсална стока, която да се разменя срещу всички останали. Така се появили парите като всеобщ еквивалент. Постепенно те станали основното средство за разпределение на материалните блага и поради това в по-нататъшното развитие на обществото тяхното притежание станало основно условие за власт, благополучие и престиж.

Идеята за комунистическия начин на живот е възникнала в системен вид много преди да бъде развита от Карл Маркс или лорд Томас Мор.

КОМУНИЗМ-ът създава безкласово и бездържавно общество основано на общата производствена собственост, със свободен достъп до предметите за масова употреба и премахване на робския-наемен труд.
Комунизмът има няколко течения като: анархокомунизъм, марксиски социализъм, либерален комунизъм, ленинизъм - комунизъм.

Макар че комунизмът не е реализиран на практика, освен в рамките на малки общини, през 20 век комунистически движения завземат властта в някои държави и установяват в тях тоталитарни режими. В тях комунизмът е държавна идеология, налагана чрез масово насилие, чрез сломяване съпротивата на опозиционните сили, чрез насилствена промяна на формата на собственост и формирането на нов политически елит, чиято цел е оставането на власт с всички средства -убийства в името на "народа", затвори - лагерите на смъртта, купуване на гласоподатели при "задължителните" избори, корупционни сделки, приемането в редиците на партията става чрез дълбоко проучване на фамилията до девето коляно, всички тези средства са нещо нормално при комунискитеската система на управление.

РЕНЕСАНСЪТ

Ренесансът донесъл на хората научното мислене. Появяват се книгите на Томас Мор (1478 - 1535) – “Утопия” (1516) и на Томазо Кампанела (1568 - 1639) – “Градът на Слънцето”, където комунизмът вече не се нуждае от религиозна обвивка. Комунарите (хората, които желаели да живеят в комуни) винаги са били кротки и миролюбиви. Те се стараели да поддържат добри отношения със съседите си и с властта. Но управляващите почти винаги се отнасяли враждебно към комуните. Това довело през XIX век до появата на ново комунистическо учение, чийто главен идеолог станал Карл Маркс (1818 – 1883). Според него създаването на комуни в свят, който се управлява от буржоазията е невъзможно.

Единственият начин да се изгради комунистическо общество е да се завладее властта чрез революция и да се отнемат насилствено средствата за производство от капиталистите. Според Маркс след завземане на властта трябвало да се установи “диктатура на пролетариата”, която да осигури планомерното изграждане на комунизма. По този въпрос се появили различия с други идеолози - анархистите, които смятали, че сред разрушаването на старата система трябва централизираната държавна власт да бъде заменена с пряка демокрация, а обществото да се състои от самоуправляващи се общини – комуни. Членовете на всяка от тези общини сами решават как да живеят. Така към края на XIX век се оформили различните комунистически учения:

    *  Религиозен комунизъм
   *   Комунарство
    *  Анархизъм
    *  Марксизъм

Комуни са съществували повече или по-малко успешно през цялата човешка история.Днес в комуните живеят хората, които искат да се освободят от наркозависимостта си.

В Европа след 1970 терминът евро-комунизъм се използва, за да обозначи политиката на комунистическите партии в Западна Европа, които се мъчат да преустановят своята зависимост от Съветския съюз, тоест създават един вид идеологическа опозиция. Такива партии са активни в Испания, Франция и Италия, известни, особено последната, със силните си комунистически движения.

РЕЖИМЪТ ПАДА

След продължителния период на Перестройката комунистическите режими в Източна Европа падат през есента на 1989, а самият Съветски съюз се разпада в края на 1991. Комунизмът, замислен като формация да смени капиталистическият обществен строй последователно с двете си фази - социализъм и висша степен на комунизъм, според някои претърпява неуспех с практически неуспешни опити за реализиране на теорията и комплексната система за обществено-политическия модел.

Първата документирана комунистическа структура,не партия,  е просъществувалата по време на Илинденско-Преображенското въстание „Странджанска комуна“ - това   е въстание в Македония и Одринско от 1903 .

Марксисткото разбиране за комунизма навлиза у нас чрез кръга около Димитър Благоев. Негов изразител е БРСДП и впоследствие  се превръща в БКП - истинското КРЪЩЕНЕ на БКП е  в периода 1944-1946, държавата се обявява официално за социалистическа народна република и обявява, че върви по пътя към комунизма.

В политически план управлението на НРБ често е наричано комунистическо, поради ръководната роля на комунистическата партия,която по-късно след1990година се преименува на БСП. Затова лидерът й се бие в гърдите и се пъчи, че БСП е столетница, но май не е столетница, защото от 1944 година до преименуването й - 1990 г са изминали точно 46 години. А след като се е преименувала вече като БСП са изминали точно - /1990г - 2011г/ -21 години или сметката май пак не излиза,защото 46 +21 години са 67 години от основаването на БКП в България.

 За да е на 100 години, трябва БКП да се е основала през 1890 година,но, като незабравяме че БКП е приемница - наследница на БРСДП  с лидер Димитър Благоев, тогава България все още е КНЯЖЕСТВО БЪЛГАРИЯ.

ПЪРВИЯТ ПАМЕТНИК В КНЯЖЕСТВО БЪЛГАРИЯ Е ОТКРИТ ВЪВ ВРАЦА - 1890 Г.
Паметникът на Христо Ботев е първият скулптурно-архитектурен паметник в Княжество България, въобще. Инициативата за построяването му е на тогавашния кмет на Враца Цено Леонкев и на председателя на Постоянната комисия Гьошо Антонов. Средства са събирани предимно от дарители, въпреки че начинанието се е поддържало и от Стефан Стамболов - в миналото близък другар и съратник на Христо Ботев, а в края на десетилетието министър-председател.
Паметникът е открит тържествено от княз Фердинанд на 27.V.1890 г. Сред гостите са министър-председателят Стефан Стамболов, майката на Ботев, съпругата му Венета и дъщеря му Иванка.

А през 1903 година събитията следват едно след друго;
Избухване на въстанието - причини:


*  След организираното от Върховния македоно-одрински комитет Горноджумайско въстание напрежението в Македония нараства чувствително. Правителството на Османската империя засилва репресивните мерки, съсредоточава военни и полицейски части, които извършват масови беззакония. Увеличават се стълкновенията между турските въоръжени сили и четите на организацията. Само през първата половина на 1903 година са отбелязани 86 сражения. В тази обстановка през януари 1903 г. част от членовете на ЦК начело с Иван Гарванов свикват конгрес в Солун, който взема решение да се вдигне повсеместно въстание в Македония и Одринско. На конгреса не присъстват задграничните представители Гоце Делчев и Гьорче Петров. Все пак задграничното представителство на организацията в София след дълги дискусии се присъединява към това решение. Гоце Делчев е против прибързани въоръжени действия, защото познава много добре обстановката и смята, че без българска подкрепа може да се стигне до поражение, но след идването си в Македония се среща със завърналия се от заточение Дамян Груев. Двамата решават, че след като решението е взето и разпратено по окръзите, връщане назад не може да има и Делчев се подчинява на общото решение. В навечерието на въстанието обаче той е убит край село Баница на път за конгреса на Серския революционен окръг;

АТЕНТАТИТЕ

*  В края на април 1903 година още едно събитие ускорява избухването на революцията. Група младежи, известни в историята като „гемиджиите“, извършват серия от атентати в Солун. Във въздуха е хвърлена сградата на Отоман банк, взривен е френски кораб, прекъснато е осветлението на града. Повечето атентатори загиват, след като водят неколкодневни боеве по улиците на града. Саможертвата на тези младежи нажежава още повече обстановката. Европейските държави още от януари 1903 г. се опитват да проведат известни реформи, но вековните им противоречия не допускат особен резултат. Съдбата на населението се поема от организацията.
*  На 20 юни 1903 година ЦК на ВМОРО в София изпраща писмо на военния министър Михаил Савов, с което информира него, правителството и княз Фердинанд за приблизителната дата на начало на въстанието и общото състояние на организацията вътре в Македония. В писмото се засяга и въпросът за намеса на българската армия на страната на въстаниците, като се констатира, че това е положително прието от революционерите. Михаил Савов писмено отговаря, че въстанието трябва да бъде отложено за октомври 1903 година или дори за май 1904 година, до когато българската войска да бъде превъоръжена и способна за подобни военни действия, в противен случай не би имала възможност за намеса.

ВЪСТАНИЕТО

Боевете в Македония започват на 2 август (нов стил) 1903 г. - Илинден. Масово въстава Битолски революционен окръг (въстанически окръг „Пелистер“) в Битолско, Леринско, Костурско, Охридско, Кичевско. В град Крушево българските въстаници обявяват Крушевска република и канят гърци и власи на обща борба против Османската империя. Никой не посяга срещу мирното турско население. "Доблестно въстание срещу цяла империя" - възхищава се един австро-унгарски дипломат.

Началото на въстаническите действия в Битолски окръг дава тласък на революционното движение и в Одринска Тракия. Съгласно с решениеята на Солунския конгрес за обявяване на масово въстание в Странджанския район е свикан конгресът на Петрова нива, който изработва план за действията и избира главен щаб в състав: Михаил Герджиков, Лазар Маджаров и Стамат Икономов. На 18 август бойните действия започват, обявена е Странджанската република. Освободени са Василико (дн. Царево) и Ахтопол, изтласкват се турските части към Малко Търново и Лозенград.

Въстанието започва в Серския революционен окръгна 27 септември (14 септември) 1903 г. - Кръстовден. Сражения се водят почти по цялата територия на Серския революционен окръг. В тях заедно участват Яне Сандански, кап.Стоянов, полковник Янков. Борбата сближава бившите противници от ВМОРО и ВМК и те с обединени сили действат срещу турския аскер.

Въстаниците постепенно изчерпват своите сили. Султанът отчита това и на 6 септември прави тънък дипломатически ход. Той обявява, че кръвопролитията ще бъдат прекратени, ако великите сили принудят България да се откаже от подкрепата на въстанието. Турция прехвърля отговорността върху софийското правителство. Великите сили, главно Русия и Австро-Унгария, с ноти до българското правителство го принуждават да не се намесва в конфликта. Външните министри на двете империи изработват реформен план. Мюрцщегските реформи (по името на града, където се срещат граф Ламздорф и граф Голуховкин) предвиждат омиротворяване на областта и даване някои права на народностите в империята.

ЕФЕКТА ОТ ВЪСТАНИЕТО

Илинденско-Преображенското въстание избухва преждевременно, преди да бъде завършена всестранната подготовка на населението. Затова масово въстание избухва само в два революционни окръга. През 1903 г. не съществуват реални възможности за победен изход от въоръжена борба. Османската империя все още притежава огромни човешки, военни и икономически ресурси, които не могат да бъдат пречупени от една балканска държава, а още по-малко от населението на една провинция. Международното положение също не позволява благоприятен изход. Великите сили все още не са готови да пристъпят към решаване на сложния Източен въпрос. Русия е заета в Далечния изток, където назрява въоръжен конфликт с Япония. Австро-Унгария, другата държава с решаващ глас в балканските дела, все още не е завършила юридическото присъединяване към империята на окупирените през 1878 г. Босна и Херцеговина, за да допусне ново преразпределение на политическата карта на полуострова. Балканските държави също много внимателно и ревниво следят борбите на българското население за свобода и са решителни противници на реформи без тяхно участие, тъй като това означава застрашаване на интересите им в района, независимо от това колко обосновани са били те.  
 
ПОСЛЕДИЦИ

1905 г   -   разцеплението на ВМОРО.
През 1904 година се провеждат преговори на две нива между Османската империя и Княжество България и между Османската империя и ВМОРО. България издейства от Високата порта пълна амнистия на политическите затворници, а ВМОРО участва в изготвянето на проект за реформи в Македония и Одринско.

След въстанието Македонският въпрос трайно влиза в полезрението на международната дипломацията. Започват контролирани от европейските държави реформи според Мюрцщегската реформена програма. Въпреки реформите, в България всички разбират, че пътят за разрешаване на статута на Македония минава през война с Турция, подготовката за която започва още през 1904 година.







Гласувай:
40


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. ketcakuatl - БРАВО БРАВО!!!
30.10.2011 22:40
Възхитен съм. Споделям всичко казано. Евала на анализа. Жива и здрава! :)))))
цитирай
2. djem - Въстанието
31.10.2011 00:26
Никое друго въстание на Балканите не струва в толкова късо време толкова много опустошения и невинни човешки жертви. В лицето на въстаналите македонци Турция виждаше най-завършеното въплощение на българското бунтарство. Ето защо Илинденският подвиг е не само най-висшата точка на борческо напрежение в Македония, но и изкупителна дан на общия български стремеж към свобода.
цитирай
3. djem - БКП - БСП
31.10.2011 00:31
Българската комунистическа партия (БКП), преименувана през 1990 година в БСП, е основана на 4.03.1919 в гр. Москва, в същия ден, когато бива официално сформиран и Комунистическият интернационал, наречен Коминтерн. Това става само година и половина след началото на Болшевишката революция в Русия през 1917 година, а Коминтернът е замислен като международна организация на комунистически партии и екстремистки крила от болшевишки тип, поставили си за основна цел насилственото завземане на властта в своите страни. Повечето български делегати са от крайно лявото крило на Българската работническа социалдемократическа партия - тесни социалисти, противници на демократичните идеи на Димитър Благоев....

прочетете повече:

http://tayni.net/?p=431
цитирай
4. djem - септемврийското въстание
31.10.2011 00:35
Най-напред през септември 1923 година в няколко области на България избухва така нареченото Септемврийско въстание. Въпреки явната липса на сериозни условия и подготовка за такова въстание, както и масова подкрепа от страна на населението. Въпреки предварително очертаващото се поражение. Но по знак от Москва и изпозвайки недоволството на част от българите вследствие тежките репарации наложени след края на Първата световна война, въстанието все пак избухва и дава над 2000 безмислени жертви от двете страни - въстаници и войници. Така зловещата спирала на насилието е задвижена - пролятата кръв „крещи” за отмъщение, което на свой ред напира за контраотмъщение… И в този затворен кръг всичко това се повтаря отново и отново…, докато разцеплението в българската нация става все по-осезаем и необратим факт.
цитирай
5. golden - Директивите на Ленин - тероризъм
31.10.2011 00:52
Ще се опитам да " съблека " златните доспехи на БКП.

Москва. Така бива създадена съвършено нов тип организация, основана на коренно различни методи и принципи, завинаги скъсвайки с правилата и принципите на демокрацията и възприемайки курс на перманентна въоръжена борба - според директивите на Ленин. Всъщност този тип организации нямат нищо общо с партиите и парламентарните средства за политическа борба, защото тяхното главно средство е оръжието и конспирацията.

Не минава много време и възприетият екстремистки курс (на въоръжена борба и терор) на новосъздадената Българска комунистическа „партия”, ражда няколко терористични акта в България, с най-крупни последици за цялостния ход на историческите събития в страната.
цитирай
6. golden - Москва сформира терористичната група на БКП в България през 1919г.
31.10.2011 00:56
партизанската съпротива в България не е българско дело - тя изцяло е инспирирана от Москва, а не от вътрешни идеи, сили и необходимост.
цитирай
7. marley - В последните 20 години БСП си постави за цел......
31.10.2011 01:17
Последните 20 от тях бяха посветени главно на това тя да не изпуска кормилото за управление на българите в условията на декоративна псевдодемокрация. Къде самостоятелно, къде чрез подставени лица и партии, къде чрез сложни маневри и задкулисни действия… Каквото и да ставаше, каквито и козметични промени да напираха. За всичко това много й помогна нейният голям конспиративен опит, огромната мрежа от явни и тайни сътрудници от всякакъв ранг, несравнимо големият финансов ресурс, контролът върху почти всички медии, както и необикновенната и дългогодишната й обвързаност с подобни на нея организации извън страната. Особено - с много по-мощни от нея.
цитирай
8. marley - Но, на 30 октомрви
31.10.2011 01:21
БСП загуби частично Българските гласоподаватели. от тази дата за напред ще губи по нещо, може би ще е малко, но ще боли.Заради всички лъжи и демаготства, заради всичко неправдиво излято като терор върху българския народ, лъжливата "столетница" ще плаща. Нищо не се дава даром - трябва да се заслужи!
цитирай
9. dalida - Това което се получи от изборите на първи и втори тур
31.10.2011 07:31
не е прецедент за радост, както се беше изказал нашия премиер вчера на конференцията на победителите. България има проблеми,наболяли проблеми и те си търсят истинските хора, които ще успеят да ги разрешат. Не зависимо от коя политическа партия ще са тези хора, дано успеят да се справят с тези болни проблеми,защото иначе българите отново ще се обезверят, ще загубят доверието си изобщо в политиката и политиците.
Нека този път спечелилите да оправдаят доверието на българския народ,нека този път политиците от всички партии си подадът ръка в името на България и заработят за нейното добро, за нея, за нас - българите и за бъдещето на нашите деца. И както казва дядо дякон за край - Да бъде и Амин!
цитирай
10. penchoan - не е прецедент за радост, както се ...
31.10.2011 07:34
dalida написа:
не е прецедент за радост, както се беше изказал нашия премиер вчера на конференцията на победителите. България има проблеми,наболяли проблеми и те си търсят истинските хора, които ще успеят да ги разрешат. Не зависимо от коя политическа партия ще са тези хора, дано успеят да се справят с тези болни проблеми,защото иначе българите отново ще се обезверят, ще загубят доверието си изобщо в политиката и политиците.
Нека този път спечелилите да оправдаят доверието на българския народ,нека този път политиците от всички партии си подадът ръка в името на България и заработят за нейното добро, за нея, за нас - българите и за бъдещето на нашите деца. И както казва дядо дякон за край - Да бъде и Амин!


Това няма да стане - политическите партии да си подадат ръка. Системата е сбъркана и трябва да се премахнат партиите. Тогава можем да се обединим.
цитирай
11. dalida - "Това няма да стане"
31.10.2011 08:54
а,защо не! Ето в определени български градове изборите определиха кой да се грижи за градовете,кметове и съветници избрани с бюлетината на всички одобрени от народа партии. Разнообразието ни сплотява. Различията ни сплотяват като се допълват един - друг, партиите от различните цветове,но с почти еднакви призиви, ще се погрижат градове и села да имат облик на европейски, селското ни стопанство трябва също да има европейски вид, за да могат европейските наблюдатели да ни одобрят. Нима "световното правителство" ще се наложи? Бих казала - не, това не е правилният път - това е връщане към тоталитаризма - комунизма. Така са живяли на континента Атлантида и какво им се случи - разцепление и разпад. Не бих желала такова бъдеще за моите наследници.
цитирай
12. анонимен - Комунистът няма достойнство
31.10.2011 16:20
Иван Иванов · Блиц.БГ
За да сме най-точни:Кметовете на ГЕРБ са чисто партийни кандидатури.При БСП от осем кмета,четири са чисто партийни кандидатури,двама са от коалиции на БСП и двама-припознати и пришити от партията към съществуващи коалиции.Крахът е тотален,но само Станишев в опитите си да запази поне последния,подарен му от съдбата,пост,никога няма да го признае.Един достоен човек би поздравил победителите и би си подал след третата поредна загуба оставката,но къде достойнство в комунист.
цитирай
13. анонимен - Колкото до БКП историята знае че....
31.10.2011 16:25
Българската комунистическа партия (БКП) е политическа партия, която управлява Народна република България в периода от 1946 до 1990 година. Основана е през 1919 г. като наследник на БРСДП (т.с.) и приема името "БКП (тесни социалисти)". Висш орган на БКП е конгресът. За ръководство на политическата и организационната работа между пленумите ЦК избира Политбюро и Секретариат.

На 3 април 1990 г. извънредният конгрес на БКП сменя името на партията на Българска социалистическа партия.
цитирай
14. dalida - Още новини за миналото на партията "столетница"
31.10.2011 16:37
1891 - 1944
Основите на партията се полагат на 20 юли 1891 г. на Бузлуджанския конгрес като Българска социалдемократическа партия. През 1894 г. се обединява с Българския социалдемократически съюз в Българска работническа социалдемократическа партия. През 1903 г. партията се разделя по идеологически признак на "тесни" и "широки" социалисти, като и двете нови партии официално запазват името БРСДП. През 1919 г. Българска работническа социалдемократическа партия (тесни социалисти) приема линията на Ленин и болшевиките и приема името БКП (тесни социалисти).

До 1923 БКП(т.с.) израства като сериозна политическа сила. На няколко последователни изборни кампании печели най-много гласове след БЗНС. В навечерието на Деветоюнския преврат партията има над 38 000 членове, свързаните с нея организации също имат внушителна членска маса: ОРСС - около 30 000 души, БКМС - около 14 000 души, кооперация "Освобождение" - около 80 000 души. БКП печели изборите в някои общини и създава тъй наречените "общински комуни". Повлияни отчасти от организираната от нея антивоенна пропаганда, множество войници се включват във Владайското въстание.


През 1922 връзките с БЗНС се възстановяват покрай директивата на Коминтерна за повсеместно създаване на трудов фронт със селячеството. На референдума за съдене на виновниците от националните катастрофи през 1922 земеделците и БКП излизат с обща позиция и разширяват обхвата на обвинението на действащия Държавен съд, с което изпращат в затвора водачите на повечето опозиционни партии.

Същевременно продължават борбите на партията със земеделското правителство за влияние сред бедните слоеве от населението, които на места преминават в открити сблъсъци. Това е една от причините за позицията на неутралитет на БКП при извършването на Деветоюнския преврат. Също така, в централното ръководство има силни позиции групата на старите дейци, начело с Димитър Благоев, които смятат, че провеждането на въоръжено въстание е нецелесъобразно. Въпреки позицията на централното ръководство, някои партийни организации се присъединяват към стихийно избухналото Юнско въстание.

На 16 април 1925 крайно ляво настроени дейци на Военната организация на БКП подготвят и извършват атентата в църквата Св. Неделя, при който загиват много невинни граждани. В организираните от правителството на Александър Цанков репресии срещу опозицията след атентата са избити множество видни дейци на партията(Априлски събития в България през 1925 година).


Атентатът в църквата „Света Неделя“ е най-тежкият терористичен акт в историята на България, а по това време и в света, доколкото под терористичен акт се има предвид действие на отделна въоръжена група.

Извършен е на 16 април 1925 г., Велики четвъртък, когато група крайнолеви дейци на Военната организация (ВО) на Българската комунистическа партия (БКП) взривява покрива на църквата „Света Неделя“ в София. По това време в нея се провежда церемонията по погребението на генерал Константин Георгиев, убит на 14 април същата година от други дейци на комунистите. Специалната цел на атентата е да бъде ликвидиран военният и политическият елит на страната, включително цар Борис III.
цитирай
15. анонимен - Провалът на септемв.въстание поражда терористичния атентат
31.10.2011 17:37
След провала на Септемврийското въстание през 1923 година БКП е забранена от Върховния касационен съд на 2 април 1924 г. БКП не изпълнява решението и продължава дейността си в нелегалност. Правителството арестува и убива без съд много нейни активисти, което нанася тежък удар по структурите ѝ. Набиращият сила ултраляв уклон в БКП решава да отвърне на удара с ново насилие. Към Централния комитет (ЦК) на БКП е създадена Специална наказателна група, включваща Яко Доросиев, о.з. капитан Иван Минков и Вълко Червенков, със задача извършване на убийства на хора на възлови длъжности в армията, полицията и висши държавни служители. Военната организация на БКП, ръководена от о.з. майор Коста Янков и Иван Минков, организира малки терористични групи („шесторки“). Същевременно, полицията продължава относително успешно да унищожава нелегалната структура на БКП.

Жертви от атентата в църквата "Св.Неделя" - София
Плоча в памет на жертвите, поставена на стената на църквата
При атентата в „Света Неделя“ загиват 134 души, други умират по-късно от раните си, и така общият брой на жертвите е 213. Ранените са 500.

Загиват 12 генерали, 15 полковници, 7 подполковници, 3-ма майори, 9-ма капитани, 3 депутати ( д-р Недялко Колушев, адв. Н. Рачев и Хр. Цанев) и множество граждани, включително деца. По случайност, всички членове на правителството се отървават само с леки наранявания. Цар Борис III не е в църквата, тъй като присъства на погребенията на убитите в атентата срещу него в прохода Арабаконак два дни по-рано.
цитирай
16. bojo12345 - Много добър анализ на миналото----
31.10.2011 20:47
Но за да сме по добре утре ,по- необходим ни е анализ на настоящето.
Този днешния тандем ,който се оформи след вота ,Борисов-Плевненлиев
много прилича на тандема Путин - Медведев.И в руския и нашия вторите са
безгласни букви.
цитирай
17. анонимен - И аз да кажа нещичко - Танев
01.11.2011 07:34
За каква Социалистическа партия говорите. Това си е чиста Социалдемократическа партия. Не смесвайте двете понятия. При Социалистите едра частна собственост не вирее. Когато такива социалисти признават едрата частна собственост, те са социалдемократи. Така че настоящата Българска Социалистическа партия по своята същност е Социалдемократическа. Наименованието Социалистическа е демагогия за привличане на обикновенните хора. Никога една Социалдемократическа партия неможе да бъде лява партия. Всъщност Социалистическия тип партия е по средата между лявата Комунистическа партия и дясната Социалдемократическа партия. Тоест, тя е в центъра, В България наченки на ранен комунизъм имаше до идването на Тодор Живков. След несъществуващия Априлски пленум през 1956 год. Комунистическите идеи бяха подтискани, използуваше се само фразеологията за прикриване на истинските цели на Тодор Живков и неговите съмишленици. Вярно е, че Компартията в началния етап на властвуване бе тоталитарен натиск за установяване на власта и. Но в икономически план, тя водеше политика на нарастване на икономическата мощ на България. Имаше успехи, които накараха доста хора да повярват в идеите и. Петгодишните стопански планове доведоха до създаване на база за развитие на икономиката. Реално Тодор Живков стана тоталитарен вожд след отстраняването на Антон Югов през 60 те години. До началото на Седемдесетте години, Икономиката нарастваше инерционно на базата на постигнатото преди. Първото издънване бе Аграрнопромишлените комплекси, ненужното прекалено индустриализиране на държавата, което обезлюди селата, за което плащаме сега. Тодор Живков укрепи едноличната си диктатура с приемането на член Първи на новата Конституция, провъзгласявайки неговата Комунистическа партия начело на управлението. През 80-те години, Българската икономика започна да се задъхва. Привидно приемлива за хората, но всъщност се чувствуваше краят на този тип комунизъм, нарушил основните икономически закони..
цитирай
18. dalida - Социалдемократи
04.11.2011 09:53
Социалдемокрацията е политическа идеология, която се заражда в края на XIX век от социалистическото движение. За разлика от марксизма, чиято цел е премахването на капитализма, то цел на социалдемокрацията е преобразуването му и премахването на неговите недостатъци. Напоследък се наблюдава все повече отдалечаване на социалдемократическите партии от техните корени.

Като цяло, съвременните поддръжници на социалната демокрация проповядват следните виждания:

* Смесена икономическа система, съставена главно от частна собственост, но и от субсидирани или притежавани от държавата програми за образование, здравеопазване и други социални дейности.

* Правителствени институции, които регулират частните компании с оглед опазване интересите на работещите, консуматорите и за защита на конкуренция.

* Широка система за социална защита (противодействие на бедността, помощи за безработица, развита пенсионна система).

* Средно до високо данъчно облагане от прогресивен тип за осигуряване на финансиране на правителствените разходи.
цитирай
19. анонимен - Наближава 7 ноември,когато през....
05.11.2011 00:05
1917 г. — Октомврийската революция: Болшевиките на Владимир Ленин и Лев Троцки свалят правителството на Керенски в Петербург (по Юлианския календар — на 25 октомври).и установяват новата власт на комунизма - социализма - болшивизма.
Много народ бил разстрелян по площадите без съд и присъда, изпълнението на присъдите били от новите болшевишки вождове. Няколко месеца след този погром върху царските хора, е основана групировката КГБ.
цитирай
20. анонимен - Странни неща се случват тук при вас,далида
08.11.2011 19:01
в 15:00ч влезнах да видя има ли отговор на моя въпрос и броячът на прочетени показваше 806, сега 3 часа по-късно, като влезнах,броячът отново показваше 806. Или нещо не е наред при отброяването или никой не е преглеждал постинга или броячът просто е спрян - умишлено.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: dalida
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 6159118
Постинги: 1101
Коментари: 4873
Гласове: 29446
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031