Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
26.01.2012 14:49 - СОФИЯ В НАЧАЛОТО НА ХХ ВЕК
Автор: dalida Категория: История   
Прочетен: 13667 Коментари: 18 Гласове:
41


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
                                   СЛЕДВОЕННА  СОФИЯ   ОБНОВЯВА  СВОЯ  ЛИК

    Промени в българското общество,  монополи,  култура,  интеграция  и  миграция


                       image

Европа си поставя за цел да   интегрира българите за период от 100  години,начиная от 1920 година......и.....миграцията продължава и до днес, и  ще  продължава, а бежанците от другите европейски страни се заселват трайно в държавата и създават монополи.....

..........След 1934 г.
българската икономика се възползва от световното оживление и увеличава темповете си. Това съвпада с деветнадесетомайския преврат и с идеите на неговите извършители за държавна намеса в икономиката.Увеличава се държавната собственост в промишлеността, транспорта, търговията и финансовата сфера-национализират малките финансови предприятия за да ги "спасят" от фалит. Създават се държавни монополи  (на солта, тютюна, петрола, спирта). Поощрява се развитието и на кооперативната собственост. В България тя е традиционна, особено за селското стопанство – в края на междувоенния период в страната има 3 500 кооперативни сдружения с един милион членове.

През 1935 г. е създадена автобусната служба в София
Истински голям напредък между двете световни войни преживява българската промишленост.  Основното място в нея продължава да се заема от преработвателната индустрия, свързана със селското стопанство – хранително-вкусовата, тютюневата и текстилната. Българската промишленост е сравнително слабо засегната от световната икономическа криза – съкращават производството си отраслите, свързани със селското стопанство, но други (напр. химическата) го запазват, а такива като каучуковата, хартиената и електродобивната дори го увеличават. Това се дължи на периферното разположение на България, както и на активната държавна политика за противопоставяне на последиците от кризата. Но и след преодоляването й България изостава от 10 до 30 пъти от развитите индустриални държави.

Държавата подпомага икономическото развитие и чрез ангажимента си за изграждане на модерна инфраструктура. Построена е подбалканската железопътна линия (София – Карлово – Бургас), като общата дължина на линиите през предвоенната 1939 г. достига 3123 км. Разширява се икономическото значение на морския и речния транспорт, развива се автомобилният транспорт, като в София, Пловдив и Русе са въведени градски пътнически линии. През 1927 г. е поставено началото и на въздушния транспорт, като в София започват да кацат самолетите на френска фирма по линията Париж – Белград – Истанбул.


Националните катастрофи изменят облика на българското общество. От една страна, нараства чувството на безнадеждност и безперспективност, което се отразява върху демографския ръст и културните тенденции, а от друга – продължава европеизацията на бита и начина на живот на българите, особено в градовете. Прииждащите в страната бежанци променят облика им; модерната епоха смесване на населението от различни краища на страната и утвърждаването на единна национална култура. Градският живот носи подобряване на бита и образователното равнище на населението. Създава се специфична градска култура, която се отдалечава от традиционната, запазена предимно в селата. Налагат се европейските семейни и съседски връзки, трудови отношения, битови и празнични традиции. Особено силно проличава европеизирането в облика на големите градове. В тях се изграждат модерни обществени сгради, паметници, представителни жилищни постройки, дело на български архитекти, които следват европейския градски модел. С разпространяването на електрификацията, канализацията, светските салони, поддържани от висшите градски слоеве, разширяването на театралната и киномрежата, развитието на телефонните и телеграфните връзки, началото на редовните радиопредавания (от 1930 г.). .....  .....утвърждава  се  и  съвременният европейски облик на българското общество.

Българските културни и просветни дейци преживяват тежко националните катастрофи. Интелигенцията запазва живо усещането за съпричастност към съдбата на нацията, търси изход и често го намира в крайните идеологии. Отчаянието разделя обществото и неговите духовни водачи. Левите се увличат от събитията в Русия и Германия и от красивия идеал за социално справедливо общество, коeто пропагандира болшевизмът (без обаче да са добре запознати с реалностите при прилагането му). Не закъснява и реакцията срещу българското левичарство в лицето на консервативните или десните увлечения, станали особено популярни след двата военни преврата.
С идването си на власт земеделците започват реформи в образователната система, чиято цел е демократизация и достъпност. Продължителността на задължителното и безплатно образование се увеличава от четвърти до седми клас (прогимназията), което означава, че всяко българче до 14-годишна възраст трябва да ходи на училище. Увеличава се броят на педагогическите училища и учителските институти. Общообразователната насоченост се заменя от прагматичното професионално образование. То се подпомага и от новите факултети, създадени към Софийския университет – Ветеринарен, Агрономически и Богословски. Нараства броят и на висшите училища, като Художественото и Музикалното училище се преобразуват в академии, откриват се Свободният университет за политически и социални науки в София и Висшето търговско училище във Варна.

В следвоенния период се поставя началото на една нова традиция – честване на годишнини от важни исторически събития, както и на юбилеи на заслужили българи. Тази инициатива е обърната към националното съзнание – то трябва да се излекува от покрусата чрез спомена за славното минало, да повдигне духа и вярата на българите в бъдещето. Тържествено се отбелязват 1000-годишнината от царуването на Симеон Велики, 50-годишнината от Освобождението, половинвековното съществуване на Софийския университет, юбилеите на учения Иван Шишманов и на народния поет Иван Вазов. Обявяват се държавни празници, които се честват тържествено. Празникът на славянската писменост 24 май от ученически се превръща в национален. На 1 ноември 1921 г. за първи път се отбелязва и Денят на народните будители.

Две основни тенденции се оформят в изобразителното изкуство. Първа е школата “Родно изкуство” (1919 г.), чиито представители посвещават творчеството си на българската традиция, но със средствата на модерното изкуство. Сред тях са едни от най-големите художници – Владимир Димитров-Майстора, Сирак Скитник, Златю Бояджиев, Цанко Лавренов. Втората школа се формира около Дружеството на новите художници (1931 г.), които са привърженици на “новия художествен реализъм” .


В навечерието на Втората световна война в културно отношение българският народ вече се е излекувал от ориенталските си комплекси и участва пълноправно в европейските културни процеси. Българската култура, както и икономиката, трудно могат да се конкурират с развитите европейски държави, но вървят по същия път и нямат съмнения в своята принадлежност към Европа.

Демокрацията не решава социалните проблеми на българското население, затова то остава незадоволено и това  недоволство прераства в протестни митинги почти всяка година независимо кое правителство е на власт. Тогава българите разбират че демокрацията им дава само свободата на решават сами проблемите си и да не се надяват на държавните институции за решаването на тези социални проблеми. Демокрацията им дава и още правото да предприемат първите стъпки в професионалното им развитие и свободното решение къде да работят или да учат, а също така и да живеят - да сменят местожителството си свободно и в зависимост от професия, здраве или обучение.


Психологията на днешния българин е във висока степен психологията на човек от едно преходно време, когато животът му преминава бързо от едни към други форми.........Поради бързото ни откъсване от селския и полуградския живот, поради бързото ни приобщаване с културата на западна Европа, ние се завъртяхме на сто и осемдесет градуса около собствената си ос и се дезориентирахме....... Психологията на днешния българин се определя във висока степен от стила на неговия живот. Това е стилът на живота в страна, която се намира под непрекъснатото влияние на толкоз близките до нея културни страни в Европа, в страна, която е обхваната от стихийната воля да догони тяхното развитие, в страна, която се приобщава бързо с културните нужди на тия страни – но едновременно в страна, която е бедна, с ограничени възможности за стопанско развитие и затова безсилна да задоволи тия нужди...........

Всичко иска да има българинът, което имат хората в културните страни на Европа... .....но парите му са малко и оттам тази свирепа борба на всеки против всички  -  за печелене на пари, оттам и това загрубяване на душите.

И понеже европеизирането на нашата бедна страна ще продължава да бъде все тъй трудно, затова борбата на всеки против всички, загрубяването на душите ще продължава още дълго време. Българинът ще бъде такъв и утре, какъвто е и днес – дотогава, докогато е жива волята му за културен възход, но същевременно с това, продължава да бъде и ще си остане -  беден.



източник:

Проф. Константин Гълъбов - " Началото на 30-те години".






Гласувай:
41


Вълнообразно


1. dalida - Един документ ни доказва,че миналото не е забравено
26.01.2012 15:48
“Културността в служба на родината” от Асен Златаров, 1926 г.
... Идеалът на свободния човек не е механичното изтриване на племената в едно всемирно човечество, нито подчинението на всички останали под опеката дори и на най-напредналия в културата народ, а хармонизиране на отделните видове на човечеството в общия концерт на домогване към красота, мир и добруване... Ето пътят и за нас: ние трябва да вземем от Запада всичко, което го прави да ни превъзхожда: с пълни шепи трябва нашият интелигент да граби от духовната съкровищница на германци, англо-сакси и латини. Няма опасност от това: българската душа не ще се изроди, а ще закрепне. Защото и при най-жадно всмукване на чуждата култура, не ще се удави българското чувство на родения българин: колкото пò се насища душата му с духовната храна на Запада, толкова по-ярко изгрява у него идеята за Родината. Аз познавам българи, които в Париж и в Берлин, взели и ползващи се от духовния живот там, копнеят за България: обичат я до болка. Това са най-добрите й синове. Тяхното чувство за Родината е обистреното чувство на тия, които знаят и които ясно виждат.
По тоя път трябва да върви нашият интелигент: негов върховен дълг е да вземе от богатствата на чуждата духовна култура и да ги присади на българската нива. Буен клас тогава ще изкласи и житницата ни ще бъде натежала от едри зърна. Останали само с тесните възможности на духовен разраст, каквито си ги имаме нашенски, ний няма да идем далече: много са ни изпреварили другите, за да можем със собствени средства да ги догоним и да им се наложим. Назад сме останали и слаби сме. Умният път е: с тяхното оръжие да се въоръжим, за да се опазим от забрава и да можем да излезем на показ. Културността ще спаси българщината. И тоя, който е узрял за такъв подвиг, е най-големият родолюбец: той най-вярно и най-полезно служи на “Зова на родината”.
цитирай
2. dalida - И още - хронология на събитията
26.01.2012 15:52
- 24 октомври 1920 г. – Всенародно тържествено честване на 70-годишния юбилей на народния поет Иван Вазов
- 14 февруари 1921 г. – В София е основан Съюз на артистите в България
- 1 юли 1921 г. – Въведен е опростен правопис – премахват се крайните ерове, двойното “е” и кръстатото “ъ”
- 21 юли 1921 г. – Въвежда се задължително и безплатно 7-годишно образование
- 14 септември 1921 г. – Приет е Закон за поощрение на родната литература и изкуство
- 1 ноември 1921 г. – За първи път Денят на народните будители е отбелязан като официален празник
- 12-24 септември 1924 г. – Осветен е Храм-паметникът “Св. Александър Невски” в София, чиито основи са поставени през 1904 г.
- 3 февруари 1931 г. – Основано е Дружеството на новите художници
- 9 декември 1931 г. – Основан е Съюзът на пролетарските писатели (в началото на 1932 г. е преименуван в Съюз на трудовоборческите писатели)
- 16 декември 1934 г. – Тържествено са открити сградите на Софийския университет и на Университетската библиотека, започнати на 30 юни 1924 г.

цитирай
3. mt46 - Въпреки бедността -
26.01.2012 17:31
мисля, че тогава е имало повече духовен и културен живец, отколкото през последните 20 и кусур години...
Поздрав за постинга!
цитирай
4. tutankhamon661 - dalida
26.01.2012 17:47
И продължава да се променя. Понякога към добро, друг път към лошо.
цитирай
5. yotovava - Не забравяай, че тогава София е имала население около 34 000 души.
26.01.2012 18:49
Имам пътеводител от тия години, интересно е направен, но се е опитал да обхване всичко, болници, аптеки, гари...
цитирай
6. jordito - Много
26.01.2012 21:08
добър и полезен материал. Поздрави!
цитирай
7. dalida - Въпреки бедността -
26.01.2012 21:33
mt46 написа:
мисля, че тогава е имало повече духовен и културен живец, отколкото през последните 20 и кусур години...
Поздрав за постинга!

--------------
Да,въпреки бедността, народът ни е родолюбец и така ще бъде и за напред.
цитирай
8. dalida - Много
26.01.2012 21:34
jordito написа:
добър и полезен материал. Поздрави!

------------------------
Благодаря!
цитирай
9. dalida - Не забравям,че тогава София е била слабо населена
26.01.2012 21:38
yotovava написа:
Имам пътеводител от тия години, интересно е направен, но се е опитал да обхване всичко, болници, аптеки, гари...

-------------------------------------------
и въпреки това е обичала да посещава концерти, театър, кино. Днес тези развлечения някак си останаха на заден план. и независимо какъв строй ще властва в родината ни, ние българите си оставаме верни на културните развлечения и този сайт го потвърждава,а и не само тук има различни развлечения, има ги навсякъде и това му е хубавото на интернет.
цитирай
10. dalida - Чудесно нещо е промяната особено ако е за добро.
26.01.2012 21:43
tutankhamon661 написа:
И продължава да се променя. Понякога към добро, друг път към лошо.

-------------------------------------
И съм за промените. Та ние също се променяме с всяка следваща година ставаме по-мъдри.
цитирай
11. nebor - Расте, но не старее!
27.01.2012 01:29
Нали такъв е девиза :)
цитирай
12. petarkr - Жалко....
27.01.2012 13:48
...че малко помнят историята и са забравили що е то културни ценности... И все пак поздравления dalida, че ни припомняш тази красива част от историята ни! :)
цитирай
13. atil - В първия коментар на Далида си личи, ...
27.01.2012 15:56
В първия коментар на Далида си личи, че нормалните българи са разсъждавали също както японците от вчера и днес! Японците които Ботев е давал като пример за ретроградност и изостаналост.Тогава през втората половина на 19 век.., а къде са днес?!!
В Разград ,който е по-близо до първата столица на България, и изостаналото му население(там има една капанска махала българи и една балканджийска), както и коренното население наоколо са действителни потомци на граждани и аристократи. Целият център на града и канализацията отдавна са обновени! В София ,където живеят селяни по произход от най-старо време а ни управлява една олигархия от прости и глупави хора турени на власт от болшевиките- нищо особенно не се случва. Парното е допотопно,канализация няма,центъра е от паянтови сгради от 20-30 години( и сред тях правителственните сгради и тези останали от Царство България),уличките са за файтони а не за коли,има наколко главни шосета.В България пък магистрали няма, железопътния транспорт си отива също.И най-важното - Централната баня в София не работи!
Паянтовите панелни комплекси не са санирани.Много бизнес центрове и магазини - обаче бизнес няма и пари за пазаруване също! Новото жилищно строителство доколкото знам е полупразно.Прост народ - слаба държава. Девиза на българските републикански управления и кадрите на тяхната политика и бизнес не е "Съединението прави силата!" а е - "Кой ми сра в гащите?!"
Искам публично да заявя на роднините на мойто първо либе, че това съвсем не съм АЗ!!!
Благодаря за вниманието и че ми изтърпяхте и прочетохте коментара.Благодаря и на Далида ,че поддържа огъня и нивото на блога!
цитирай
14. dalida - Расте, но не старее!
28.01.2012 11:30
nebor написа:
Нали такъв е девиза :)

-----------------------------
И бавно се променя,но само в строителството има нови промени. Духовната красота в човека сякаш се е изгубила във времето,което е жалко за българина.
цитирай
15. dalida - Жалко....
28.01.2012 11:31
petarkr написа:
...че малко помнят историята и са забравили що е то културни ценности... И все пак поздравления dalida, че ни припомняш тази красива част от историята ни! :)

------------------
Жалко е наистина.
Благодаря за коментара!
цитирай
16. dalida - В първия коментар на Далида си личи, ...
28.01.2012 11:32
atil написа:
В първия коментар на Далида си личи, че нормалните българи са разсъждавали също както японците от вчера и днес! Японците които Ботев е давал като пример за ретроградност и изостаналост.Тогава през втората половина на 19 век.., а къде са днес?!!
В Разград ,който е по-близо до първата столица на България, и изостаналото му население(там има една капанска махала българи и една балканджийска), както и коренното население наоколо са действителни потомци на граждани и аристократи. Целият център на града и канализацията отдавна са обновени! В София ,където живеят селяни по произход от най-старо време а ни управлява една олигархия от прости и глупави хора турени на власт от болшевиките- нищо особенно не се случва. Парното е допотопно,канализация няма,центъра е от паянтови сгради от 20-30 години( и сред тях правителственните сгради и тези останали от Царство България),уличките са за файтони а не за коли,има наколко главни шосета.В България пък магистрали няма, железопътния транспорт си отива също.И най-важното - Централната баня в София не работи!
Паянтовите панелни комплекси не са санирани.Много бизнес центрове и магазини - обаче бизнес няма и пари за пазаруване също! Новото жилищно строителство доколкото знам е полупразно.Прост народ - слаба държава. Девиза на българските републикански управления и кадрите на тяхната политика и бизнес не е "Съединението прави силата!" а е - "Кой ми сра в гащите?!"
Искам публично да заявя на роднините на мойто първо либе, че това съвсем не съм АЗ!!!
Благодаря за вниманието и че ми изтърпяхте и прочетохте коментара.Благодаря и на Далида ,че поддържа огъня и нивото на блога!

--------------------------------------
Благодаря!
цитирай
17. dalida - Благодаря на всички коментирали този постинг!
28.01.2012 11:35
И, ако знаете нещо повече от онова време,моля - коментирайте,тази информация ще остане тук,за да я прочетат онези,които не знаят или вече са забравили!
цитирай
18. анонимен - Саитът е много хубав (Y)
25.04.2012 13:28
Далида изглежда много умна с тази иформация дано да успее в йивота.?!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: dalida
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 6157158
Постинги: 1101
Коментари: 4873
Гласове: 29446
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031