Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
01.05.2012 08:12 - ЗАГАДКИТЕ НА ДРЕВНОСТТА (част 5)
Автор: dalida Категория: История   
Прочетен: 10204 Коментари: 7 Гласове:
24

Последна промяна: 07.05.2012 14:51

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
                            ЗАГАДКИТЕ НА ДРЕВНОСТТА

                        мистерии, загадъчни истории от миналото


         image


 Каменните блокове  на  Баалбек / Ливан




Най-големият римски храм, строен някога, не се намира нито в Гърция, нито в Рим, а в ливанския град Баалбек. Храмът бил разрушен от византийския император Теодосий, но 6 от общо 54-те му колони все още са на мястото си. Когато гърците го завземат през 331 г. пр. Хр. (и му дават името Хелиополис), той бил финикийски град в своя разцвет. През 16 г. пр. Хр. Баалбек става римска колония и през следващите три века римляните построяват монументален ансамбъл от три храма, три двора и стена, изградена с някои от най-големите камъни, някога използвани от човек. Там където е бил отсечен преди почти 2000 години, все още стои огромен блок, смятан за най-големия дялан камък в света. Никой не знае какво точно е накарало римляните да сметнат това място за толкова специално, че да ги накара да вложат толкова много труд и материали, за да построят храма.

Баалбек е един от най-големите култови центрове в Римската империя. Със своите римски храмове представлява най-големия и най-добре запазен ансамбъл от римска архитектура, съществуващ до наши дни.

Bеличествените руини на Баалбек се намират в Ливан, в плодородната долина Бекаа, на 85 километра североизточно от Бейрут. Някога Баалбек бил едно от най-свещените места, а храмовете му се смятали за чудеса на древния свят. В наше време обаче, Баалбек е забравен от всички. Той е разрушен и почти изтрит от лицето на Земята. Най-древната му история е неизвестна. При император Октавиан Август, градът станал римска колония (Соlonia Julia Augusta, Felix). Най-величествени са развалините на големия храм на Юпитер, построен през римския период. Храмът започнал да се руши от пагубното влияние на времето и войните, които са се водели в този район. Окончателното му разрушаване станало през 1759 година, след земетресение. Зданието на главния храм, в дъното на големия двор, имало правоъгълна форма с размери 89 х 49 метра. Покривът бил подпрян на 54 коринтски колони, от които са се съхранили само 6. Обиколката им била 7 метра, а на височина достигали 19,8 метра (заедно с пиедестала – 24метра). Площта, на която са разпръснати отломките от разрушения храм е 5 кв. километра. В сравнение с този храм, Партенона в Атина е миниатюрен.


             image

Храмът на Юпитер - каменни блокове с тегло от 300 тона до 1000 тона - по отделно



За тях Мишел Алуф пише: "… независимо от грандиозните си размери, те са положени прецизно и са съединени толкова точно, че между тях не може да се вкара игла …" В кариерата, намираща се на половин километър разстояние, лежи още по-голям блок, наречен "Южният камък", чиито размери са 23х5х4 метра и тегло около 1000 тона. Истинска загадка е, как са били транспортирани тези 800-1000 тонни блокове до мястото на строежа и още повече – по какъв начин са били издигнати на повече от 7 метра височина! При това, положени с изумителна точност. Римляните не са имали технология( а може би са имали, но историчице не са обърнали внимание при описите), с която да пренесат и да положат на такава височина каменни блокове с такива размери и такова тегло. Нещо повече – до сега, няма известни факти, че която и да е от познатите цивилизации е разполагала с подобна технология. Кой тогава е построил този гигантски фундамент и с каква цел? Арабите смятали, че Баалбек принадлежал на митичния baalbek - Нимрод. В един арабски манускрипт, намерен тук, се казва, че Нимрод изпратил гиганти, за да възстановят Баалбек след Потопа. Местните мюсюлмани смятат до днес, че пренасянето на гигантските блокове, е извън възможностите на човека. Според тях, това било дело на демони и джинове. Понякога построяването на Баалбек се свързва с библейския Каин, синът на Адам. Вярвало се, че той построил Баалбек, като убежище, след като бил прокълнат от бог Яхве (Йехова).




Баалбекската веранда


Подпорната стена на Баалбекската веранда – както е наречен комплексът, съграден от неизвестната цивилизация, е съставена от три исполински камъка по над 1500 тона всеки (за сравнение блоковете на най-голямата от египетските пирамиди – Хеопсовата, тежат само по 20 тона). Плочите най-вероятно били докарвани по хълма от планините на Антиливан от каменоломна, където все още лежи „готовата", но още неотделена от скалистия масив четвърта плоча на Баалбекската веранда.

 Явно нещо е попречило на древните мегастроители да завършват своя първоначален архитектурен план. Въпреки че учените разполагат с тези сведения, те все още не могат да си представят как тези масивни три мегалолита е било възможно да се преместят на голямо разстояние, да се изкачат на хълма и да се наместят по точно определен начин, и то по времето, когато човечеството все още дори не е било изобретило колелото.


Египетската стратегия


Учените веднага се разделили на няколко лагера за това как тези огромни мегалолити са били придвижени от неизвестната древна цивилизация. По-голямата част от тях се насочила към познатите методи за строителство от древността.

 

Ако обаче за тегленето на каменните блокове за египетските пирамиди са били необходими хиляда и петстотин роби, то за придвижването на товар, двеста пъти по-голям, ще бъдат необходими над 30 000 човека, нещо, което е напълно невъзможно. След като се оказало, че дори с египетския модел за строене не може да се обясни как са били пренасяни камъните в Баалбек, много хора веднага се обърнали за обяснение не назад към времето, а нагоре – към Космоса.


Строителите астронавти

Според редица изследователи единственото логично обяснение за пренасянето на тези три мегалолита, всеки от тях тежащ по 1500 тона, е била използвана технология, непозната за древните жители на Земята, а естествено нейният произход е бил извънземен.

 

Според любителите на мистерии трите подпорни камъка на стената можело да са част от невиждан по размерите си паметник, но неизвестно на кого. Според по-смелите защитници на извънземния произход на строителите това можело дори да бъде площадка за излитане на ракети, а мястото за приземяването на космическите кораби е било платото Наска, за което ви разказахме в предишната част на поредицата ни.

 

За съжаление, земни или не, строителите на Баалбекската веранда не успели да завършат грандиозното си дело и по този начин да отговорят на най-простия въпрос – кой и защо си е направил труда да нареди тези камъни точно по този начин.


Нека все пак, разгледаме хипотезите за пренасяне на блоковете и изграждане на гигантския фундамент със средствата, с които са разполагали строителите в онова време. Обичайното предположение е, че огромните мегалити са били пренасяни с помощта на дървени ролки (валяци). Съвременните експерименти показват обаче, че такива ролки се разрушават при тежест, значително по-малка от 800 тона. А дори и да било възможно използването на този способ, според направени изчисления, за преместването на "Южния камък" щяха да са необходими усилията на 40 хиляди души. Както при построяването на пирамидите, учените вече са категорични, че са построени от инжинери - техничари,които освен че са изключително прецизни в изчислението а са и точни в построяването. Според археолозите, робите нямали технически познания и не били допускани до строежите на тези площадки, освен ако работодателя нямал нужда от копачи и чистачи. Версията, че роби са строителите на тези загадъчни мономенти вече официално е отхвърлена. (сп. "Натура" и "Странните артефакти")


КОСМИЧЕСКА ПЛОЩАДКА
пирамидите в Гиза - мощен маяк - пътеводител и рефлектор в древността

Друг въпрос, на който не е намерен задоволителен отговор е – защо било нужно на древните строители да се измъчват с такива тежести, след като би било по-просто, да разрежат гигантските монолити на части, с по-малки размери? Според мнението на съвременни строителни инженери, и най-малката пукнатина в гигантски блок, може да доведе до сериозно отслабване на цялата конструкция, докато подобен дефект в по-малки блокове, не би се отразил на здравината й. Следователно, древните строители били напълно уверени, че гигантските блокове били без дефекти. А явно използвали такива блокове от чисто конструктивни съображения, предполагайки, че по този начин ще обезпечат сигурен фундамент, способен да издържи колосални вертикални натоварвания.

Дали това не е бил древен космодрум? До някъде отговор на този въпрос дават древните гърци, наричайки Баалбек Хелиополис – Град на Слънцето. Според легендата, Хелиос – богът на Слънцето, обикалял небето на огнена колесница, а Баалбек-Хелиополис бил мястото, където спирал за отдих. Гигантски каменни блокове в Баалбек, колесница слизаща от небето и отново излитаща във висините?


Има и още един интересен факт, свързан с географското разположение на Баалбек.

Огромният фундамент е еднакво отдалечен от пирамидите в Гиза и от планината Света Екатерина на Синайския полуостров. Света Екатерина е едно от най-свещените религиозни места в света и е най-високата точка на Синайския полуостров – 2 900 метра. На юг от Света Екатерина е Синайската планина, издигаща се на 2 500 метра. Двете планински възвишения образуват внушителен двуглав масив, съответстващ на двете големи пирамиди в Гиза. Възможно ли е това геометрическо съответствие (Синай-Баалбек-гиза) да е възникнало случайно? Първоначално, пирамидите в Гиза били облицовани с полирани бели варовикови плоскости, поради което се виждали с невъоръжено око от огромно разстояние.Според Морис Шатлен, бивш научен сътрудник в NASA, водещ разработчик в проекта "Аполо до Луната", Великата пирамида се виждала от космоса върху екрана на радара изумително ясно, благодарение на наклона на стените си, отразяващи като необикновено мощен рефлектор. Възможно ли е Великите пирамиди да са изпълнявали функцията на маяк – отразител, насочващ за приземяване пристигащите космически кораби към гигантската платформа в Баалбек?

Египетските пирамиди, царственият Сфинкс, загадъчните статуи на о-в Пасха, Стоунхендж, Великата китайска стена, архитектурните  перли в Тиауанако, Мачу Пикчу, Паленке, Чичен Ица - всички тези ненадминати творения на олмените и други грандиозни  огнища на езотериката, като че ли са  страници на гигантска каменна книга, тайните на която  най-великите умове на човечеството все още не са успели да разкрият.


Баалбек
или
Хелиополис - малък богат семитски  град, наречен така в чест на Бога Слънце. Преди това градът се е наричал Баал-Бек, т.е. градът на Ваала и бил център на финикийската религия.


При император Каракала започнало мащабното строителство на храм, който да замени полуразрушената обител на Юпитер.  Храмът на Слънцето очаровал пътниците, защото той нямал равен из целия континент.

По-късно  Баалбек бил завладян от арабите, които го превърнали  в непристъпна крепост. Те били уверени, че храмът е построен от самия Соломон, защото само той имал власт над джиновете(гигантите), а освен тях никой в света не познавал тайните на метаморфозите с камъните, за да изгради такова  величествено нещо.

Тези, които искали да попаднат  в Баалбекския храм, трябвало да се изкачат на най-широката стълба в света - на всяко от 27-те й стъпала можели да се съберат в редица 100 души.  Стъпалата стигали до коленете на възрастен мъж.  Това за пореден път  ни води до предположението, че храмът може би е бил създаден от раса великани за техните себеподобни. Защото стълбата се издига  на платформа с размери 50 на 90 метра.

Главната част от тази площадка е заета днес от руините. Храмът е изграден от дялани камъни с обем 3 кубически метра.  Уникално е и това, че баалбекските каменни блокове са така подредени, че като че ли са залепени един за друг -  дори капка вода не може да премине между тях.  А изключително прецизните ъгли и паралелността на страните на храма поразяват  дори и днешните архитекти.

Зашеметяващ е и пропилеумът - колонада от 52 колони под открито небе, които нямат равни по-големина и в днешни времена. Пропилеумът е бил заобиколен от стена с 320 статуи на богове.

Ако
предположим, че по времето на циклизма когато са измрели динозаврите температурата на въздуха е била толкова висока че почти е споила тези камъни, тогава можем да си отговорим на въпроса - защо капка вода не може да премине между камъните. А защо само няколко колони са оцеляли до сега, причината е може би същата - топлината - високата температура, водата,ледовете и земетресенията са оказали влияние за разрушенията. Предполагам че, това са причините, заради които днес артефактите са толкова малко и така пръснати по света. Преди да бъдат намерени пирамидите били потънали в пясъка почти до върховете. Това предполага, че земните пластове са се раздвижили толкова мощтно, че погълнали част от земната повърхност и я потопили в дълбините на Земята.

речник:
Джинове - духове, невидими за хората приказни същества в арабската и ислямската митология.



източник:
"Загадки и мистерии"





Гласувай:
24


Вълнообразно


1. dalida - Още информация по темата:
01.05.2012 09:05
http://www.tribak2007.com/mystery/baalbek.htm

http://www.teenproblem.net/a/6-lubopitno/29829-tajnite-na-livanskiya-hram-baalbek/

http://hitro.bg/single/130662

http://www.numizma.com/magazine/2011/05/18/rrrrrrrs/
цитирай
2. анонимен - dalido,nedei da laje6 horata
01.05.2012 09:06
gradut e drevno trakiiski a ne finikiiski umnico prosta. otidi v PLOVDIV i 6te vidi6 kade se namira vse o6te nai golemiat i nai dreven i krasiv grad v sveta.drevna EVMOLPIA. mnogo skoro vsi4ki kato teb 6te bleete i 6te se ble6tite kogato razberete velikata istina.mrasni prodajni gadove.ne gledat kakvo ima pred o4ite im v rodnata im strana a vse navanka gledat kam kradlivite gar4ulia i romanci.bokluci takiva.utrepki neuki.
цитирай
3. анонимен - Още по темата са писали:
01.05.2012 09:20
onyxkorp.blog.bg/.../2007/.../zabraveniiat-baalbek.39963
umma.blog.bg/.../mistichnite-mesta-po-sveta-baalbek.511177
sensation.blog.bg/.../zagadkite-na-drevnostta-baalbekskata-veranda.249032
zahariada.blog.bg/.../bogovete-na-novoto-hiliadoletie-a-alford-glava-3. 686383
dalida.blog.bg/.../01/.../drevni-civilizacii-chast-12.668478
sibillav.blog.bg/.../10-te-nai-golemi-drevni-civilizacii-s-naprednali-tehnologii .927003
ssstto.blog.bg/?month=7-6
dion.blog.bg/
цитирай
4. анонимен - ФИНИСИЙСКИЯ ГРАД БААЛБЕК
01.05.2012 09:23
Баалбек е един от най-старите градове в света. Първите жители по тези места са се заселили 5000 г. пр. Хр.

Римляните знаят, че Хелиополис е древен център на финикийската религия, чиито мъже са известни с красноречието си, а жените - с красотата си. Тук живеят най-добрите флейтисти в света и се извисяват прекрасни храмове, посветени на Слънцето. От седловината се вижда широка долина - до десет километра широчина и около сто дължина. От другата й страна са рижите и виолетовите склонове на Антиливанската верига, на чиито върхове по половин година не се стопява снегът.

" СВЕТОВНАТА ИСТОРИЯ"
цитирай
5. yotovava - Интересни са ми твоите материали,
01.05.2012 10:31
"… независимо от грандиозните си размери, те са положени прецизно и са съединени толкова точно, че между тях не може да се вкара игла …"

Какви ли хора са живели в древността и дали ние просто не сме западащата брънка....
цитирай
6. анонимен - Не сме западаща цивилизация, ние сме новата раса
01.05.2012 20:49
която внедрява технологии малко известни на съвременниците от наше време. Тези технологии са били вече използвани в древността, но изработени от метали неизвестни нам,затова днешните технологии използват други по-съвременни материали за изработването на техническите постижения и най-главния метал използван засега е никела - най-лек и най-пластичен. Нашата цивилизация ще се "прероди" и ще се запази за още 2 000 години. Всичко което нашата раса е изобретила е записано на дискове и се съхранява добре. Ние сме нещо като проводник на новите и модерни технологии. Японците и китайците изпревариха американците в техниката. Руснаците и американците работят рамо до рамо в космоса. Отсега нататък все повече държави ще изпращат сателити в космоса за да си осигурят независим интернет и комуникации,и това го правят заедно с другите държави/помагат си/. Това е доброто, което хората вече правят. Използват атомната енергия за благородни цели. Единствено противниците на доброто всяват противоречия и неприятности за да си угодят на егото.
цитирай
7. анонимен - Мегалити са строили и троянците / елините, викингите, шумерите
01.05.2012 21:10
и не си въобразявайте, че на планетата Земя в антично време е живял само един народ. Били са много етноси, но пръснати по Земята, живяли са там където земята дава добри добиви, за конете им е имало добра паша и водоизточниците са били чисти. Хората преди не са пиели минерална вода в пластмасови бутилки, а направо от извора. Финикийците са измислили парите, банките и заемите. оше от онова време е имало зависими хора от парите и още тогава са се появили бедняците. Бедния човек се е озлобявал и завиждал на по-богатия, от тогава до наши дни тази злоба е сякаш вкоренена в човека и тази злоба ражда злото,обсебило бедните човешки съсловия. В Баалбек са живяли и бедни - тези които са били общите работници / робите/ и богатите - тези които са се облагодетелствали от новите придобивки на готово, без да влагат никакъв труд.
Но, именно тези богати хора са плащали на бедните за да строят мегалити. Днес пак богатиге работодатели плащат заплати на бедните да строят и да произвеждат блага за другите и за себе си.
Древните хора са строили високи сгради стремейки се да достигнат космическите висини и да се докоснат до боговете,макар и за мъничко.
На мен ми се струва, че човека тогава е строил на високо за да принизи другите или да им се подиграе. Хеопс построил пирамида висока до небето за да унищожи враговете си и да ги принизи със земята. Застанал до пирамидата човекът изглежда като мравка, толкова е мъничък. Във Ватикана храмовете достигат до висините, и това е знакът че папата е по-велик от всички останали.
Много "дебел" намек - колкото една сграда е по-висока, толкова човекът се чувства по-малък и по-нищожен.
Къщите на древните са били ниски или на два етажа,но храмовете извисявали до небесата, заради "боговете" си,заблуждавали се че успяват да се извисят като тях до небесата. (Даниела Вивиан)
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: dalida
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 6157034
Постинги: 1101
Коментари: 4873
Гласове: 29446
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031