Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
07.07.2012 07:48 - ЗАГАДКИТЕ НА ДРЕВНОСТТА (част 14)
Автор: dalida Категория: История   
Прочетен: 14172 Коментари: 18 Гласове:
32


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg


                                    Тайните на древните майстори


                image

Артефакти граничещи с фантастика се появяват най-неочаквано на най-различни места. Ето за начало някои факти, събрани от британските изследователи П.Джеймс и Н. Торп. В днешна Турция през 60-те години при разкопки в Чатал Гуюк открили гердани от вулканично стъкло – обсидиан. (Обсидианът е материал,който много прилича на кристал). Археологът Дж. Меларт с удивление написал: „По какъв начин те са пробили отвори в стъклените  мъниста, включително обсидиан? Дупките са толкова малки, че нито една съвременна игла не може да мине през тях!“ А ето, че подобни находки са на повече от седем хилядолетия. Освен това там са намерени и обсидианови огледала, шлифоването на които е доста трудно.

През 1956 г. в Китай при разкопки на погребан военачалник, починал през 297 г. пр.н.е., открили около двадесетина поясни метални украшения, изработени от алуминий, наистина с примеси на мед и манган (съответно около 10 и около 5%). Затруднението е в това, че алуминият е трудно топим метал, открит едва през 1826 г., а едва през 1889 г. се появява промишленото му производство.


МАЙСТОРИ НА ЛУПАТА

Още един пример, свързан с използването на металите. Едва през 1932 г. добре известният физик-кристалограф Уилям Брег разкрил тайната на половинвековните китайски „вълшебни“ огледала от бронз. Освен обикновеното отражение, при осветяване те проектират на стената рисунка или йероглиф, нанесен на обратната им страна. Оказало се, че на отражаващата страна на огледалото рисунката била изкусно повторена във вид на малки „дефекти“ върху повърхността, невидими без лупи. Кривината на огледалата помагала за увеличаването на отраженията на рисунките. И забележете – за да се изработи такова чудо, е трябвало да има лупа.

И става така, че свидетелствата за наличието на древни изобретения са косвени, но при това много убедителни, като този случай за съществуването на лупа преди петстотин години. Например, на арабска монета от X век открили надпис: „Работа на ал Хасан, син на Мохамед, майстор, който е изрязал матрицата за сечене на монети“. Да се прочете текста може само с четирикратно увеличение, с помощта на лупа. Излиза, че лупите са съществували преди хиляди години и са ги използвали за шифроването на допълнителна информация.


МАЙСТОРИ НА ПАМЕТНИЦИТЕ
Друг източник на „косвени свидетелства“ са паметниците. На древноримските фрески в засипания от вулканична пепел Помпей има плодове, в това число ананаси, растящи тогава само в Америка. Следователно римските мореплаватели все пак са стигали до Америка. Има също и изображения на лимон, който по онези времена не бил култивиран в Европа, а го отглеждали в Индия. Тези факти, открити още през 1950 г. от италианеца Д.Касел, е публикувал навремето си професор В.И.Гуляев.

Още едно „косвено свидетелство“.
На колоната, издигната в Рим по заповед на император Траян през 113 година от нашата ера, има изображение на сарматски конник с ризница, като и бойния му кон също е защитен от броня. А дори и най-закостенелите скептици не подхвърлят на съмнение истинността нито на помпейските фрески, нито на колоната на Траян.


ДРЕВНИ   ИЗОБРЕТЕНИЯ


А в Древна Индия, съгласно трактата „Сушрута Самхита“ (Sushruta Samhita), хирурзите умеели да зашиват рани на червата. На двете страни на раната поставяли големи бенгалски мравки, които съединявали раната с челюсти. След това хирурзите оставяли само главите на мравките, зашивали корема на оперирания, а след това главите на насекомите се разтопявали сами…
Между другото, подобно съединяване на рани от мравки е показано във филма на Мел Гибсън „Апокалипто“, посветен на живота на един от индианските градове на маите в началото на XVI век.

В Китай още през XI век инженер Лу Дао Лонг изобретил каруца, която не само измервала изминатото разстояние, но имала и звукова сигнализация. Когато каруцата изминавала една китайска верста, наричана „ли“, особено зъбчато колело не само правело поредния оборот, но и привеждало в движение ръката на дървена фигурка, удряща по барабан. А още една допълнителна система от зъбчати колелета довеждала до това, че втора фигурка на всеки десет преминати версти удряла камбанка…

Дори търговския автомат се оказва, че е изобретен от известния механик Херон от египетска Александрия още през I век от нашата ера. Поклонникът хвърлял монета в прореза, тя падала в единия край на кобилицата, а другият край отварял кран, след което поклонникът си получавал своята порция вода за ритуалното измиване на ръцете пред входа на храма. Монетката през това време се намокряла, падала на дъното на автомата и кранът сам се затварял…

Още изобретения:

     Например -  тъмните очила за първи път са се появили в Китай през XII век, за да могат съдиите да скрият отношението си към присъдата по време на огласяването и.
-   чадърът първоначално още в древното Двуречие е служил не за защита от дъжд, а от слънчевите лъчи (за първи път такива чадъри са изобразени на мемориалната стела на царя на Акад, Сарган, издигната около 2 400 год. пр.н.е.).
-   бронзовите пръстени преди повече от три хиляди години в Египет и Двуречието били не толкова украшение, колкото пари: големия обръч на шията е бил голяма пара, а нанизаните върху него малки пръстени – разменни монети.


За тези древни изобретения властите забравяли бързо. Обикновено, за тази забрава, обвиняват войните.
Но е изиграло своята роля и бавното разпространение на информацията, с което древното общество рязко се отличава от съвременното. Обикновено пишат за това, че известните още в древен Рим стъклени прозорци и водопроводи отново са се разпространили след няколко столетия.

Днес информацията върви с по-бързи темпове благодарение на медиите,интернет  и компютрите. В древността информацията се е предавала трудно и много бавно,заради това, че "просветените" са се брояли на пръсти,а и по-голямата част от  народа е бил неграмотен.

Но не току-така обикновената вилица във Византия е била привична още през IV век от нашата ера, а в повечето европейски страни тя се е разпространила едва през XVIII век.


Друг пример.
 Чай започнали да пият в Китай през VIII век, в Русия за първи път е използван през XVII век, а станал моден в началото на XIX; тези предмети и продукти  са били строго охранявани тайни, като например „гръцкия огън“ или технологията за отглеждане на китайската черничева копринена буба,причината за тайната е била -  за да не се загубят, подобно на старинната стомана за мечове.

До преди няколко стотици години информацията се е разпостранявала чрез "бегачи", гълъби и вестоности. а днес новините се разпостраняват със скоростта на светлината.



Прочетете още:

   -   http://mysticolors.com/2011/02/08/ancient-discoveries/#ixzz1yv63cjuX
-   http://mysticolors.com/2011/02/08/ancient-discoveries/#ixzz1yv57Ubb9
-   : http://mysticolors.com/2011/02/08/ancient-discoveries/#ixzz1yv4PSXhP
-    http://mysticolors.com/2011/02/08/ancient-discoveries/#ixzz1yv37wLMg
-  : http://mysticolors.com/2011/02/08/ancient-discoveries/#ixzz1yv1uTeRo




Гласувай:
32


Вълнообразно


1. diadokolio - Благодаря Ви!
07.07.2012 08:20
Добро да е утрото Ви,
Благодаря Ви, за подтикващият към размисъл материал!
Важен е отделният човек, с неговото търсене и можене, а не втурването към най- лесното, което ни облекчава, но и ограбва търсенето на лично творене. фантазия и мисъл.
Мрънкаме за болести, но пренебрегваме приготвянето на запарка в порцеланов чайник, който сме загрели с гореща вода предварително, нямаме време, за да си приготвим трикратно обърнато кафе и още много тънкости, които ще ни помогнат, да буренясат пътеките към аптеките.
Приятни почивни дни!
С Уважение, дядо Кольо.
цитирай
2. dalida - Благодарна съм на хора,като вас!
07.07.2012 09:10
diadokolio написа:
Добро да е утрото Ви,
Благодаря Ви, за подтикващият към размисъл материал!
Важен е отделният човек, с неговото търсене и можене, а не втурването към най- лесното, което ни облекчава, но и ограбва търсенето на лично творене. фантазия и мисъл.
Мрънкаме за болести, но пренебрегваме приготвянето на запарка в порцеланов чайник, който сме загрели с гореща вода предварително, нямаме време, за да си приготвим трикратно обърнато кафе и още много тънкости, които ще ни помогнат, да буренясат пътеките към аптеките.
Приятни почивни дни!
С Уважение, дядо Кольо.

цитирай
3. mt46 - Благодаря
07.07.2012 09:22
за интересната информация!...
Има някаква символика в изобретяването на тъмните очила...
Приятни летни дни!...
цитирай
4. dalida - Благодаря
07.07.2012 09:33
mt46 написа:
за интересната информация!...
Има някаква символика в изобретяването на тъмните очила...
Приятни летни дни!...

-----------------------
Благодаря! Приятни и спокойни дни!
цитирай
5. dalida - Още открития от древността
07.07.2012 10:09
1. Пещерните хора гравирали яйца от щрауси
2. Хризоколата е скъпоценен камък, известен още от древността. Също така е един от малкото скъпоценни камъни, чието име е останало непроменено през вековете. Спомената е с това наименование за първи път от Теофраст, гръцки философ и ботаник, още през IV в. пр.н.е.
3. Ленено масло - ПО ЛЕНЕНАТА НИШКА КЪМ ЗЛАТНОТО СЕМЕ;Древните майстори на билкарското изкуство твърдят, че Огънят е преобладаващата стихия в семената на това растение. Че той им придава разширяващата, издърпващата сила, "центробежната виталност".
4. Възрастта на диамантите се доближава до тази на Земята – около 4 милиарда години. Човечеството ги познава едва от 800 г пр.н.ера, когато индийците намират в поречието на р.Голконда бляскави кристали с необикновенна твърдост. Древните майстори не успели да ги сравнят с никой друг скъпоценен камък и за това им придали божествен произход.
цитирай
6. marley - Още открития:
07.07.2012 10:20
1. Теракотената армия на император Цин Шъхуан, Китай

2. Ръкописите от Мъртво море – Израел

3. Библиотеката на Ашурбанипал - Ирак
цитирай
7. ezitura - -Още открития:
07.07.2012 10:35
Хауърд Картър намира тонове злато и скъпоценни камъни в гробницата на Тутанкамон
цитирай
8. mobbidik - В Созопол бяха открити древни находки
07.07.2012 12:05
Открита е и единствената по рода си у нас пещ за изпичане на грънци от около втората половина на V век преди Хр.
цитирай
9. gocho52 - Неведоми са пътищата Човешки...
07.07.2012 12:05
.
цитирай
10. mobbidik - Откриха древна находка на 7000 години от селище с поне 30 къщи
07.07.2012 12:08
Основите на праисторическа къща на възраст около 7000 години откри в местността Лъга край червенобрежкото село Телиш плевенският археолог Венцислав Гергов. Според него жилището е част от селище с поне 30-ина къщи от времето на варненския некропол.

Древните ни предшественици са строили по-здрави къщи от съвременните панелки, твърди Гергов. “Правени са с т.нар. глинобитна техника – стените се изработват от трамбована глина, смесена с говежди екскременти и плява и се укрепват с колове. Жилището става монолитно и с удивителни топлоизолационни качества”.
цитирай
11. mobbidik - и още открития
07.07.2012 12:11
Хиляди артефакти, датиращи от времето между 13 200 и 15 500 г. пр. Р. Хр., са били разкрити от изследователи, ръководени от Майкъл Уотърс от Университета на Teксас.
цитирай
12. imbe - :)
07.07.2012 17:30
Много,много интересен пост,браво :) http://www.5strike.com/bg/invitation/bylink/55513
цитирай
13. rouzy - Архаично изкуство
08.07.2012 10:38
През 6 в.пр. Хр. за цяла Гърция настъпва период на разцвет. Градовете и техните колонии се изпълват с паметници.Някои от тях са поръчани от тирани: храмът на Хера на о-в Самос е издигнат при Поликрат, а храмът на Атина на Акропола е дело на Пизистрат. Скулптурите имат религиозно или надгробно значение, но никога не се правят за домашно ползване. Позата на куроса (на гр. "млад мъж" ) прав със спуснати покрай тялото ръце- напомня стойката на египетски образци. Изнесеният напред ляв крак само подсказва някаква "идея" за движение, тялото остава строго неподвижно. Всичко е стилизирано: анатомичните детайли са означени с врязани линии; косата или брадата са предадени чрез малки "перли", които действат повече декоративно, отколкото реалистично. Скоро обаче косите, предадени като "кичури", добиват по-реален облик; изнасянето на единия крак се допълва с известно наклоняване на хълбоците, след това на раменете... Към 480 г. пр. Хр. гръцкото изкуство навлиза в своя класически период.
цитирай
14. rouzy - Още открития:
08.07.2012 10:43
Езически храм, сравним по значение със Стоунхендж е бил намерен на мястото на древно погребение в шведската провинция Сконе. Откритието е било направено от група археолози-любители.

Първата находка станала гръцки фалически символ, направен преди около 3000 години.
цитирай
15. анонимен - Римска машина
10.07.2012 09:49
за измерване на разстояние е използвана при правенето на техните "магистрали". На всеки отсечка от количката пада голяма съчма!
цитирай
16. kudran - Грешка!
10.07.2012 22:08
gocho52 написа:
.

Неведоми са пътищата Господни.
цитирай
17. dalida - Дали?!!!
11.07.2012 08:59
kudran написа:
gocho52 написа:
.

Неведоми са пътищата Господни.

---------------------------------------------------------
Може би, Господ няма пръст в тези работи. Но, все пак хората в древността са оставяли за спомен на поколенията своите открития като залог,че са си свършили работата на Земята пълноценно.
цитирай
18. borjanmljakov - На снимката ясно се вижда изкусно ...
12.07.2012 00:30
На снимката ясно се вижда изкусно влошен овчи кокал. Произвеждат ги в с. Чеканчево.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: dalida
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 6156810
Постинги: 1101
Коментари: 4873
Гласове: 29446
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031