Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
10.10.2012 09:32 - БЪЛГАРИТЕ - Белите градове на България
Автор: dalida Категория: История   
Прочетен: 12634 Коментари: 6 Гласове:
59

Последна промяна: 09.04.2015 10:42

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
                                                         Белите  градове  на  Българите      
                   
Българите - това е народът, който имаше всичко, което е пожелал.
 
 
  Този народ вярваше че светът е открит за него,българите вярваха,и никога не се съмняваха в победата си, това е народът на който се учеше светът и искаше да прилича на него.Тъй или иначе, България е най-старата европейска държа­ва, която не е сменила името си през вековете. Испания е Испания от 1479, Швейцария е Швейцария от 1291 година, Швеция е Швеция от началото на XI век, Полша е Полша от края на X век, Франция е Франция от 843 година, Англия е Англия от 827, а България е България -  официално от  681 година, и не официялно от 165 година сл.Хр..  
  Други източници сочат датата 2137 година преди Христа. В Китайските летописи пише, че през същата тази година Българите са победили китайците и победата била празнувана на 22 октомври същата година, когато имало Слънчево затъмнение, едно природно  явление, което не било много познато на древните китайци.Тогава народа на китайците изградил Китайската стена - в чест на страха от нападения над китайчетата.  
 
  Девизът на тези прабългари някога бил: "Не замръквай, където си осъмнал!", после станал: "Не умирай, където си роден!", но тук, под сянката на Памир, им харесало и започнали да градят градове, да сеят жито и да развъждат добитък, да добиват желязо и мед, да украсяват жените си със сребро и злато;  
  Древногръцкият историк Страбон нарича Балх, столица та на Балхара, "перлата на Азия", тук през VI век преди новата ера пророкът Заратустра  е написал свещената си "Зенд-Авеста".  
 
 
  При формирането на Българския етнос през Ранното Средновековие, вземат участие и 10% от северните бели  славяни.  Най - ранните сведения за тези племена са от 1-ви и 2-ри век сл.Хр от Плиний Млади ( 1-ри век) и Тацит ( 2-ри век) пишат за племето "венети" (венеди), а готският историк  Йорданес (6-ти век) свързва името "венеди" със славяните. В Северното Причерноморие векове наред тези племена живеят "рамо до рамо" с Българите. Според  византийски източници, към средата на 7-ми век на Балканския п-ов се заселват 24 славино - антския етнос. (общо около 300 000 души.),тогава числеността на Куберовите Българи наброявали около 60 000 семейства ( едно семейство е имало по 5 -8 деца ).Аспаруховите Българи наброявали около 1 560 000 души. Българите били добри строители, бързо вдигали своите домове, обграждали ги с валове (стотици километри) и накрая вдигали високи ( 3 м.) стени и още по-високи кули.   
  Къде живеели Българите,в какви къщи? И защо в древните византийски източници къщите на Българите били наричани "бели"  - Болг, Бълг, Булг,Балх?  
 
  Покрай бреговете  на реки, езера и морета къщите на Българите били оцветени в бяло. В бели дрехи са се обличали и жреците - мъдреци, художниците и богатирите. ( също като  българите, римляните, египтяните и арабите  се обличали в бяло ).  
 
  Черните Българи т.н. Кумани.  
  След разпадането на Куберова България, Бат- Баяновите Българи  били  непрекъснато нападани от хазарите. Към края на 13-ти век Българи и Кумани така се слели, че вече наричали себе си Кумани. Тези Кумани се заселили на територията на Българите - днешните Български турци са техни потомци.  В " Сказание на дъщерята на хана"  се споменава, че един от синовете на Боян носил името Турк и бил с по-тъмна кожа. Тези тъмните ( черни) Българи, живеели по-встрани от Белите Българи. И те си имали високи кули и крепостни стени. Не враждували с другите народи, но пазили вярно градовете си. ( по-голямата част от съвременните турци са с руси коси и сини очи, потомци на славяните,заселили се през 7-ми век в Анадола  и Мала Азия принудително.    
 
   http://dalida.blog.bg/history/2010/06/28/bylgarite-chast-9.568642  
 
 
                                           ИСТОРИЯ  ЗА  БЕЛИЯ  ЦВЯТ.  
                                                БЪЛГ,  БАЛХ,   БЕЛУР.  
  И в древните и в съвременните фински езици  думата  бял,  блестящ  звучи  като  valge.   В древността фините са били съседи на източните аранци и са взели от тях много думи.   Древните индо - арии са мигрирали от северната си родина на юг  към  Согдиана и Бактрия, където са заварили местно население от фински произход. Придошлите индо - арии са взаимствали думите и определенията за бял - приели думата Балх.  
  Други индоевропейски народи също употребявали думата " балх " за определение на цвят  бял и блестящ,  но  използвали и думата  алберт (alba) - бял човек.  
  На север от Памир планина живяли народи, които използвали думата " белур ", като определение за цвят бял.  Източноиранските народи трансформирали  Р-то в Л и от думата Бхригу, прабългарите изговаряли същата дума като Бълго.  
 
  http://dalida.blog.bg/history/2007/01/29/bylgarite-.39419        Но има и други източници -   Древните хроники говорат                  Присъствието на българина на балканите от най - древно време е изследвано и аргументирано от бележити български учени от XX век.  Г. Ценов, професор в Берлинският университет е стигнал до заключението, че българите са най -древният народ, който  населява Балканския полуостров от Карпатите до Пелопонес, преди гърците.  
 
  Всички наименования - прозвища, нарицателни дадени им от ромеи и византийци са, заради презрението на тези народи спрямо българското население. Така византийци и ромеи наричали българите: хуни, гети, траки, хазари, славяни и др.           *  Хуни - народност обитавала Централна Европа през IV - V век.         *  Хунну - народност, обитавала източната част на Централна Азия от X век пр. н. е. до ІІІ век сл. Хр.        *  Бели хуни - народност, обитавала западната част на Централна Азия, през IV - V век.         *  Кавказки хуни - народност населявала Северен Кавказ през V - VI век.  
  * * *   Дунавска България е основана от кан Кубрат в 632 година. Тази дата не е отбелязана в историческите учебници. Причината е в консервативното мислене на древните ни историци и политизираната ни история.  
  В София църквите "Св. София" и "Св. Георги" са строени от византийците - това също не го пише в учебниците по история.  
  http://dalida.blog.bg/history/2007/01/29/bylgarite-.39419  
 
  Куберова България е основана в 680 година в областта на днешна (дн) Македония. Във Войната срещу Византия учавстват двамата братя - Аспарух и Кубер. Така България откъсва от Византийските окупирани територии цели 100 000 кв. км  площ.  
  В 688 година Византия разваля договора и напада България, но среща на пътя си Куберовата армия и отново губи  територии. Кубер си ги взима, като награда за победата над Византия.  
 В Именника с първите български канове се споменава, че България съществува като държава  още през 165 година след Христа.  Именникът  на българските канове е първият най-точен летопис за Велика Българска държава(империя).  Според датите на именника  на първите български канове,  българската   държава   е  създадена  през 165 година от кан  А - Витохол.     http://dalida.blog.bg/history/2007/01/29/bylgarite-stara-velika-bylgariia.39471    



Гласувай:
59


Вълнообразно


1. germantiger - ...
10.10.2012 11:37
За държавните "формирования" и/или обединения в Европа:
Всъщност Франция като държава започва от 481-486г. и то с държавност, не в делта и битка.

Във всяко друго отношение без споменатия по-горе от мен детайл постинга е стегнат, добре стои на фона в блога ти и лесно се чете.

До момента не знаех каква е раязликата между бели и черни хуни, само бях чувал тези наименования да ги нарека.
цитирай
2. tutankhamon661 - dalida
10.10.2012 13:10

Добър постинг!

цитирай
3. анонимен - Ако
10.10.2012 14:23
самочувствието ни беше с поне на половина покритие нямаше да сме на това дередже.
цитирай
4. анонимен - Ако на държавата на "франк...
10.10.2012 15:04
Ако на държавата на "франките" казвате Франция.....
цитирай
5. aristotelis - Академик Проф. Васил Гюзелев. . . . . ...
13.10.2012 09:20
Академик Проф. Васил Гюзелев....."Славяните и прабългарите идват в балканските провинции на Византия както всички други “варварски” народи преди тях – със силата на меча. В края на V и началото VI в.те започват да нахлуват южно от р. Дунав, грабят каквото могат и се изтеглят".



1500 years after:

Началото на XXI в. бившите балканските провинции на Византия в Европа без граници т.н. “варварски” народи, нахлуват без визи на запад и се отдават на плячка банкомати,кражби,наркотици,проституция,фалшифициране на банкноти и опити за изопачаване на истинската история.
====================================================
Гнилата круша не пада по-далеч от корена .
цитирай
6. ivansimeonow - Ами нормално е това, което се пол...
15.10.2012 23:15
Ами нормално е това, което се получи, Далида! След като ние от Бургас не се поддържаме, какво остава като цяло. Не допускаш мои принципни коментари, но оставяш цинични и то засягащи тебе лично . Не били моите по темата.Затова циничните са по темата Виж блога ми и ще разбереш, че Стара България ми е основната тема. Но ти не влизаш. Все пак ще гласувам за теб, заради тематиката
Спусна се някакъв пародиен и циничен постинг, който ако е сериозен, би могло да е запитване към египтолог. Още в самото начало беше ясно, че днес ще оглави класацията, която по право трябваше да оглавиш ти. Само, че предвидливо отиде на трето място Както и да е ,мястото няма значение, но остава подигравката със сериозните работи
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: dalida
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 6145593
Постинги: 1101
Коментари: 4873
Гласове: 29435
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031