Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
30.10.2012 11:21 - БЪЛГАРИТЕ - Българският дух през средновековието
Автор: dalida Категория: История   
Прочетен: 5286 Коментари: 3 Гласове:
22

Последна промяна: 09.04.2015 10:40

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
       Когато  Белг - град  беше  български


image

Белград и Ниш са ни пазили столетия, нашите български граници


Бел - град
През 886 г. в него намерили убежище учениците на Кирил и Методий - Климент, Наум и Ангеларий. В житието им се казва, че тогава градът е управляван от боила с ранг Таркан.

Според прабългарската държавна йерархия това е областен началник и командир на крупна войскова част. Тогава Белград е на самата граница - от другата страна на река Дунав е Немското кралство, погълнало Великоморавия.

Друг любопитен факт е, че когато унгарците  заемат  днешните  си  земи,  според  едно  житие, моравците  се пресилили на  територията  на  България и вероятно са  се настанили в рядко населената западна гранична област. Това обяснява появата не на един, а на два топонима Морава. Що се отнася до самия Белград, археологическите  находки показват, че той вече е бил населен с българи. Такива сериозни задачи  като  отбраната  на  границата българите предпочитали да си ги вършат сами.  Куриозно е, но съвременната сръбска столица в течение на цели столетия е оспорвана  не  между  българи  и  сърби,   а   между  българи  и  унгарци.   И както често се случва, когато двама се карат, печели трети.  Обезсилените взаимно  българи  и  унгарци  я  отстъпват на сърбите в края на ХIII - началото на ХIV век.  В 1019 г. Белград и съседната крепост Браничево падат последни под византийска власт. Управителят на града таркан Сермон дори започва да сече свои монети, след като българската столица Охрид се предава през 1018 г.



По време на Втората българска държава
една от първите задачи на цар Калоян, стъпил на престола през 1197 г., е да си отвоюва Белградско - Браничевската  област.   И го прави, помитайки съюзените унгарско - сръбски войски в 1204 г.  Напразно унгарският крал Емерих се оплаква в писма до папа Инокентий III.    Папата мъдро отвръща, че Белградско - Браничевската област е патримониум (бащино наследство) на Калоян, т.е. на българското царство.


Някъде по време на управлението на Борил (1207 - 1218)   унгарците  успяват да си върнат Белград,  но Иван Асен II си го връща обратно в типичния си стил.   Арестува в София връщащия се от хаджилък унгарски  крал Бела ,официално го кани на гости  и му заявява, че гостуването ще продължи, докато унгарският крал не му даде за съпруга една от дъщерите си. Унгарският крал се съгласява, но следващата точка в преговорния процес е "а каква ще бъде зестрата". Цар Иван Асен II не ще злато и коприна, а Белград и Браничево. Унгарският крал няма избор и така се затваря последната глава в преговорите. Оттам нататък Белград отбива десетилетия наред унгарски атаки......докато сърбите, възползвайки се от удара, който татарите нанасят на България  и Унгария във втората половина на ХIII век, не завладяват бъдещата си столица Ниш, втората по важност крепост в средновековния български запад.   Градът бързо се разраства след 811 г. и в края на IХ в. е обявен за областен град.   През 1040 г. Ниш е център на въстанието на цар Петър Делян и негова столица.   


През византийското господство
Ниш е управляван от дук, който е българин, а и гарнизонът му е от българи.   През 1091 г. те разгромяват Първия кръстоносен поход. Съгласно подписаното споразумение 40 000 -то кръстоносно войнство е трябвало да премине по Виа Милитарис, като се снабдява с храни от пазари, устроени извън крепостните стени.   При Белград всичко минало кротко и тихо, но при Ниш изгладнелите рицари разграбили храните, без да си платят.   Българският дук се срещнал с водачите на похода - рицаря Валтер Топтака и монаха Петер Пустинника, но те му казали, че не могат да контролират хората си, особено немците.   Ядосаният български аристократ заявил, че ще ги научи на самоконтрол. Гарнизонът излязъл от крепостта и нанесъл страшно поражение на кръстоносците.  Паднали 30 000 воини в брони, а останалите 10 000 били разпилени и с мъка събрани край Пирот. Българите си поделили и жените и децата на кръстоносците и никога повече не ги върнали.


Така кръвта ни се обогатила и с немски и френски гени.
Ниш запазва българското си население през годините на сръбска и турска власт.   Във фермана за Българската екзархия от 1870 г. той става център на една от четиринадесетте епархии на независимата българска църква. Но на Берлинския конгрес през юли 1878 г. градът и областта му са откъснати от Санстефанска България и предадени на Сърбия.   В стохилядния днес Ниш се смята, че живеят около 20 000 българи,според регистрите. Те имат вестник "Братство" и местно радио на майчиния език.


Източник:

"История на България" - д-р. Б. Димитров





Гласувай:
22


Вълнообразно


1. marley - Бел - град
30.10.2012 21:24
Опустошаван 40 пъти в 2300 годишната си история, Белград (Belgrade) никога не успява да събере всички парченца и да заеме полагащото му се място в Европейската аристокрация. Въпреки това, леко раздърпаният му вид с неуморната си живост придава на Белград непретенциозна хубост и правдоподобност.
цитирай
2. kozme - По времето на Иван асен -втори, България отново граничи с три морета, а Белград е северозападната й граница
31.10.2012 08:28
През 1217 г. след 10 годишно изгнание Иван Асен II се завръща в България с дружина руски наемници, за да си върне бащиното наследство — българския царски престол. Цар Борил своевременно се укрепява в Търново, но след седеммесечна обсада столицата бива превзета, а узурпаторът бива ослепен и свален от трона. През пролетта на 1218 г. за цар на българите бива провъзгласен Иван Асен ІІ.
цитирай
3. mobbidik - Уикипедия дава пълна информация за града
02.11.2012 09:38
От старокаменната епоха са открити черепи на неандерталци и останки от човешки кости в кариерата край Лещан, в пещерата на Чукарица и в близост до Байлоновата пиаца. Неандерталци - това е населението живяло на Балканите преди хилядолетия (7 /8 000 г. пр.хр.) Много историци наричат тези неандерталци - варвари, пигмеи, траки, дорийци.Според епохата и според историците тези антични хора са носили различни имена.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: dalida
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 6145320
Постинги: 1101
Коментари: 4873
Гласове: 29435
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031