Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
17.12.2012 12:37 - Миграциите на българите от древни времена
Автор: dalida Категория: Изкуство   
Прочетен: 11742 Коментари: 7 Гласове:
23

Последна промяна: 09.04.2015 10:03

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg


             ИМИГРАЦИЯТА   КАТО   НАЧИН   НА    СПАСЕНИЕ

                 родени да се движат, родени за да оцелеят

Човека е ненаситен.  Винаги иска да има това което не може! Но всеки път се опитва с нови сили!


Не става въпрос за прераждането, нито пък за спасение на душите; става въпрос защо българите  мигрират в чужбина?
Поводът за написването на този пост е  - причината защо днес българите са едва 7.5 милиона,заедно с новите "българи" припознали се като българи, след 1990 г. и вече притежават български паспорти,макар че някои от тях не говорят български език.


Дали беднотията в собствената им родина ги принуждава да мигрират или любопитството към нови страни и нови запознанства, по - добра данъчна система или недействащото ни правосъдие, а може би ........


Някои от причините са политически, но повечето българи търсят по-добър живот за своето поколение. Това е истинската причина - оцеляването - борбата за живот.

Каква част от българите живеят постоянно в чужбина, определят статистическите данни от регистрациите им в Българските посолства в чужбина.



АВСТРАЛИЯ
Български  колонии:
Заедно със македонската диаспора в страната броят на българите надхвърля 200 000 души, или поне около 1 % от населението на страната.Българите в чужбина облагородяват земята с нови идеи и влагайки трудът си дават началото на нови технологии.

От 1876 година

Първи сведения за българско преселение в Австралия датират от 1876 година. Тогава известен брой Българи бягат от османските зверства по време на Априлското въстание и се установяват в щатите Куинсланд и Тасмания. Според статистика от 1891 година в Австралия живеят само 14 българи. След Илинденско-Преображенско въстание от 1903 година в Австралия се заселват около 100 българи от Македония и Южна Тракия. Първата компактна българска колония се е образувала в град Пърт, Западна Австралия, през 1906-7 година.

През 1907 година в Австралия  емигрират 100 българи, предимно от Великотърновско, те се заселват в Аделейд (30), Мелбърн (35) и Сидни (35). През 1912 година български градинари изкупуват заблатените земи на Фулъм, близо до Аделейд, и ги превръщат в плодородни градини. Българската колония в Аделейд е сред най-бързо разрастващите се в Австралия, през 1920 година много българи от великотърновско се заселват, и работят като градинари. Българската общност в Мелбърн се оформя през 1910/11 година.

След края на Втората световна война в Австралия има наплив на стотици български политически емигранти, които не приемат новосъздадената комунистическата диктатура в България. Трудно е да се останови точния брой на българските заселници преди Втората световна война, но според някои оценки техния броят на емигрантите от Царство България е около 1000 души, Към тях се прибавят и между 5000 и 6000 етнически български емигранти от Македония, Добруджа и Бесарабия.


ИТАЛИЯ
Българите в Италия са около 130 000 души по данни от българското посолство. Според официалната статистика те са 33 477 души (2007). Заедно с македонската диаспора (78 090 души, 2008) броят им надхвърля 110 000 души (официални данни).

Сведения за българско население в земите на днешна Италия има още през 662 година, когато древните българи предвождани от Кан Алцек (Алциок), се заселват в земите на Херцогство Беневенто. Алцек е поискал от краля на лангобардите Гримоалд I място, на което да се засели с народа си, и той ги изпратил при сина си Ромуалд I, който бил владетел на Херцогство Беневенто. Споменава се също, че българи са живеели по тези земи много векове преди това

Според официални данни през 2007 година около 55 000 българи живеят и работят в Италия (от тях 25 000 жени, 25 000 мъже, 5 000 деца под 18 години), като най-много българи има в градовете Милано, Болоня, Торино, Рим и Флоренция.



АВСТРИЯ
Според официалните статистики българите в Австрия са 35 хиляди.Повечето от тях живеят в столицата от 1967 година.


ШВЕЙЦАРИЯ
Българите в Швейцария според преброяването през 2008 година са 2 950 души,преселват се там още от 1987 година.

ГЕРМАНИЯ
Българи мигрират в Германия много отдавна. Най-многочислени миграции са от музиканските среди,първо в Източна Германия, след това в Западна Германия. Причините - комунистическия режим и диктатура,която ограничи свободата на българите и им отне живота, отне живота на тези,които не бяха съграсни с диктаторските правила на Социалистическа България.

Днес българите в Германия са повече от 100 хиляди постоянно живеещи с немски паспорти - двойно гражданство.
Българската общност в Германия е една от най-многочислените групи български общности зад граница. Формирала се е основно в два периода — около Втората световна война и след промените през 1989 година,когато отново социалистите спечелиха изборите.За да избягат от новата социалистическа власт и за да намерят по-добър живот българите предпочитат да мигрират за да се спасят от депресии, затвори и жестоката цензура в медиите.


ДАНИЯ
Около 3 хиляди българи със своите семейства са избрали Дания за своя нова родина. преселването е започнало още през 1975 година. Създават български дружества, фолклорни състави, съвместни читалища и школи.

БЕЛГИЯ
Българите в Белгия според официалната статистика са 7 443 души (2010). Голяма концентрация на български граждани има в град Гент - около 5 000 души.Мигрират не само бедняците, а и политически престъпници.Бягайки от закон в родината си.

ШВЕЙЦАРИЯ - страната на банките
Българите в тази страна не са повече от 3000, по последни данни те наброяват едва 2 950. Преселването им в тази държава започва още през 1984 година.Швейцарците пазят дистанция спрямо българите. Защото.....
Българите спадат към категорията "чужденци". Отношението към тях не е по-различно, още повече, че за България се знае много малко, за да не кажа – никак. Тя най-често се бърка с Румъния, а след приемането й в ЕО (ЕС) се споменава, и то рядко, но неизменно заедно с Румъния, като "двете най-нови страни-членки на Общността".

ИСПАНИЯ - страната на футбола и......  доброто похапване
Българите в Испания са около 300 000 души. По статистика от 2009 година те са 164 353 души. Концентрирани са главно в три автономни испански области - Валенсия (20 на сто), Кастилия и Леон (19 на сто), и Мадрид (17 на сто).останалите са пръснати по другите провинции.

ПОРТУГАЛИЯ
През 2009 година се създава Първо българско неделно училище в Португалия "Св.Св.Кирил и Методий"
Българска православна църковна община и Български православен параклис "Св. Иван Рилски" - Лисабон (от 2001).
Българите в Португалия са около 10 000 души, от които 4 000 са легално. Българите са съсредоточени главно в градовете - Лисабон и Порто.


ФРАНЦИЯ
Българите в Франция са около 30 000 души.
Български учебни заведения са: Българско училище „Васил Левски“ - Париж (от 2006), Българско училище - Тулуза (от 2010), Българско училище „Иван Вазов“ – Лион, Българско училище „Христо Ботев“ - Страсбург (от 2009), Институт за изследвания в областта на културата, науката и технологиите в България - Париж (от 1993), Училище „Кирил и Методий“ - Париж (от 2006).


АНГЛИЯ
Отварянето на границите даде възможност на българите да живеят свободно там където намерят земя и условия в целия свят. Само в Англия българите са близо 200 хиляди, (неофициални данни), а официално са около 80 хиляди,една част от тях живеят в страната вече от 10 години постоянно жителство имат и паспорти като английски граждани. Част от българските студенти учещи в страната създават семейства и остават там завинаги. Български роми също остават постоянно в страната. Откакто двойното гражданство стана действителност за българите няма друго,което да ги владее така както свободата да избират къде да продължат своя живот. Българите - народът който обича най-много да бъде свободен да избира всичко свързано с живота му.
Великобритания приема непрекъснато емигранти от целия свят. Само от Европа емигрантите преставляват около 38% от населението,преброено до 2010 г.

НОРВЕГИЯ
Българите в Норвегия не са много, но си имат изградени традиции.
През 1994 година в град Осло е създадена Българска православна община "Св. св. Кирил и Методий". През март 2007 година в Осло се създава Българо-норвежко дружество от група българи и норвежци. През октомври 2007 година в Осло се открива Българско училище.
Ето ви едно мнение на човек, който живее в Норвегия:
" Значи, само за статистиката няма по- високи цени и по-скъпа държава от Норвегия във момента.Няма друга такава държава по света където за да си купиш твърд алкохол,трябва да ходеш във специализирани магазини с решетки наречени ВИНМОНОПОЛЕТ и да си над 22 год.за да си купиш бутилка уиски или нещо от сорта.И едва ли не да те проверят като гестапо дали имаш годините и пр.Същото важи и замагазините .До 20 часа в делнични дни свършва купуването на бирата,събота в 18 часа.А неделя дори и тройно да платиш бира и алкохол няма.Но да оставим алкохола настрана.Макар че половината им нация са алкохолици чичковци и лелки танцуващи на кънтри ,суинг и валсове по пъбовете вечерно време.Почти всяко едно нещо тук,да не кажа че за почти всичко трябва да ти се позволи...Демек да ти се позволи и разреши ,все едно че си в занималнята.Всяко едно негодувание и различна мисъл срещу системата бива наказвано (цивилизовано) по техните си (демократични) методи.Може да има каквото и да е в тази държава но няма свобода на мисълта и демокрация.Трябва да мислиш по калъп и да живееш по матрицата.Демек да си говорим за времето,да възхваляваш спечената система,да блъскаш само и единственно за надник и думата овъртайм да не ти е позната.Или по-скоро овъртайм заплащане.Значи норвежците са съчетали две много неприятни черти.Адски зависливи към другите и крайно стиснати към когото и да било.Но иначе се бият във гърдите-Ние сме БЕС-ТЕ,нашият стандарт,нашите заплати...а иначе опитайте се да идете на някой след като ви е поканил на гости (понеже иначе не става инцидентно) да видите и документирате какво и колко ще ви почерпят и сложат на масата.Пригответе чипса и бирата да си я занесете от вкъщи иначе рискувате да минете с едно кафе, което върви по рекламите е Норвежко,макар и да идва от Бразилия...."


НИДЕРЛАНДИЯ / Холандия
По официални данни -  
Българите в Нидерландия са между 15 000 и 20 000 души.
Български дружества са: Българско дружество - Ейндховен, Фондация "Св.Архангел Михаил" (от 2009), Холандско-българско дружество за приятелство - Амстердам (от 1982).

Холандия години наред води особена политика към имигрантите. Най-осезаема е към българите. Ние никога не сме се радвали на комфорт от тази страна, особено на пазара на труда. Почти всяка година правителството приема някакви ограничителни мерки спрямо българите. Пазарът на труда в Холандия не е затворен за българи, а частично отворен. Българите нямат право на свободен пазар на труда, освен ако не си направят фирма. Законът те задължава да имаш най-малко трима работодатели, които да наемат твоите услуги, и чак тогава можеш да получиш всички необходими документи, за да кандидатстваш за работа в някоя фирма в Холандия. Има още една опция за българите в Холандия – ако дадена фирма ги наеме на работа, т.е. работодателят сам иска българския гражданин да работи в неговата фирма. Този работодател трябва да докаже пред властите, че за тази свободна позиция точно този българин е подходящият човек и за тази позиция работодателят не е намерил подходящ кандидат – холандец или друг гражданин на света. Това се отнася само за българи и румънци. ....затова повечето българи не се регистрират или се ползват с временна регистрация която трае 6 месеца. през това време трябва да работиш, защото ако те хванат безработен, лежиш в "карцера" на полицията и могат да те осъдят за дълго време.....Затова повечето българи крият своята националност, а тези които владеят английски перфектно си пишат американци..... Херт Вилдерс,холандец с психични отклонения.... се опитва да спечели влияние сред по-простичките хора в страната, като им представя една заблуда - сайт,където събира мнения на нещастници като него. Според Антоанета Димитрова, преподавател в Катедра "Публична администрация" в университета "Лайден" в Холандия, сайтът не пропагандира етническа омраза. Той прави възможно мисленето за източноевропейците като за престъпници и проблемни граждани на холандското общество. Той създава една атмосфера, при която би било възможно следващата стъпка да бъде по-крайна и да фокусира някакви чувства на омраза или нетолерантност, но директна пропаганда на етническа омраза в този сайт засега няма. ЕК има възможност да изрази мнение и позиция, но няма възможност за легална реакция, защото Партията на Вилдерс върви по ръба, но не прекрачва границата на поведение и квалификации, които биха могли да се считат за дискриминационни, добави мнението си тя.


ШВЕЦИЯ
Швеция е студена страна и населението й също е с труден характер, те приемат чужденците като натрапници и дошли да им отнемат работата и свободата им.
Българите живеещи постоянно в Швеция наброяват около 10 хиляди, но може и да са повече, защото имигрират още през 1945 г.,веднага след Втората световна война,бягайки от комунистите и монотонното ежедневие на Балканските общности, а други търсят приключения и емоции които в родината си не изпитват. и въпреки всички предизвикателства на местното население, българите създават свои сдружения,запазвайки манталитета български създават:

   * Шведско-българско дружество - Стокхолм (от 1947),
    * Дружество "Хан Аспарух" - Гьотеборг.
   *  Български църковни общини са: Българска православна църковна община "Св. Богородица" - Малмьо, Българска православна църковна община "Св. Димитър" - Гьотеборг, Българска православна църковна община "Св. Паисий Хилендарски" - Стокхолм (от 28.12.1980).


САЩ - страната на неограничените възможности
Българите в САЩ са над 92 хиляди (към 2006 г.), а според Държавната агенция за българите в чужбина - 250 000 души.

Според Държавната агенция за българите в чужбина през 2004 година в САЩ живеят 250 000 българи (включва всички: хора с български произход, българско гражданство.В страната има вече създадени български училища, сдружения, общности, църкви, агенции, организации, бюра за работа, дружества, детски школи и спортни организации, културне формации и политически клубове. Въпреки славата на страната с най-голямата свобода, животът там никак не е лек, а да си намериш работа се иска не само свободни средства ( пари), иска се ценз, трудов стаж и владеене на най-малко два езика - английски и езика на работодателя,където българинът ще работи. Освен това на българинът още с влизането му в страната ще му трябва място и "роднина" който да го посрещне и в началото на неговото пребиваване в страната да поеме всички разноски свързани с "госта".


БРАЗИЛИЯ
Българите в Бразилия са от 1 750 (по официални данни) до между 10 000 и 65 000 души, като значителен брой живеят в Сао Пауло. В Рио де Жанейро има български квартал на име "Проденти".
Масовото прииждане на българи в Аржентина и Бразилия започва през 1922 година. Тогава тези страни излизат с програма, че територията им отговаря на доста повече население от това, което имат. Тя се реализира с помощта на основаното през 1917 година Общество на народите. От параходите се изсипват хиляди българи в латиноамериканските пристанища - Рио де Жанейро, Буенос Айрес и Монтевидео. Хора без пари и без имоти, който чакат да видят мечтаната земя.......

Първите българи, заселели се в Бразилия, са потомци на бесарабски българи, тръгнали на гурбет след преминаването на областта от Русия към Румъния. През 1926 година се заселват първите 200 семейства в щатите Сао Паулу и Мату Гросу ду Сул. Малко по-късно се заселват още 200 семейства. Фактът, че идват от Румъния, където използват латиницата, не налага да променят на -of или -ef окончанията на фамилиите си. В румънските им паспорти те били изписани с -ov и -ev. Така запазват привичните за българския език окончания на имената си. Втората вълна българи са потомци на бегълци от комунистическия терор в България след 9 септември 1944 година.

КАНАДА
Българите в Канада са между 27 260 (2006)[ и 150 000 души. Към тях спадат жители с български произход, българско гражданство, говорещи български език, с българско самосъзнание, български атеисти или принадлежащи на Българската православна църква (Български източноправославен диоцез на Америка, Канада и Австралия) или представители на други български религиозни общности.Торонто е градът с най-голямата българска общност в Канада, наброяваща над 15 000 - 25 000 души. В града и предградията има 4 български православни храма. Те играят ролята и на културно-информационни центрове, където както новодошлите, така и живеещите от много години могат да придобият полезни контакти и съвети за живота в Канада. Всяка от трите църкви има и мултифункционална зала в сградата, където се организират концерти и чествания на големите празници.


АЛЯСКА
Аляска е 49-ият щат на САЩ,приет на 3 януари 1959. В него живеят 626 932 души (2000). Името „Аляска“  най-вероятно произлиза от алеутската дума за „голяма страна“ или „суша“. Местните я наричат „Алиеска“, което означава „голямата земя“. Граничи с Юкон и Британска Колумбия, Канада на изток, с Аляския залив и Тихия океан на юг, с Берингово море, Беринговия проток и Чукотско море на запад, и с морето Бофорт и Арктическия океан на север.
Аляска е различният, загадъчният щат, в който можеш да видиш северното сияние, дива природа и хора с различно от нашето мислене. Не прилича на другите щати. Огромни планини, безкрайни пространства с малко и ниска растителност. Населението на столицата Анкоридж е около 300 000 жители. Разстоянията са нещо типично за американците, но в 49-ия щат дори и те са някак по-особени.

Отличителни знаци, по които може да се познаят българите, без дори и да си разменят дума, са найлоновите торбички „Фантастико”, или гривните, които продават на Рилския манастир – онези малки черни кръгове с кръст по средата. Винаги можеш да кажеш също, че едно момиче е от нашите, тъй като американките, а още повече тези от Аляска, са с красота, твърде успешно скрита от мъжките очи.............Що се отнася до продажбата на алкохол, американците са прекалено стриктни. Немислимо е да си купиш дори една бира без да представиш документ за самоличност. Там не можеш да минеш с номера: „Ама, ти не ме ли помниш, аз преди 2 дни си купих от тук 2 бутилки уиски!” Да се разхождаш по улицата с алкохол, който не е скрит в хартиена торба, е забранено. Въпреки всичките усилия на щата и държавата да намалят употребата на алкохол, в Аляска това си е една смела мечта. Особено през зимата на местните не им остава нищо друго освен да се любуват на сиянието, да се чешат по дългите си бради и да се наливат с алкохол......


СИБИР и КОМИ  - лагерите на смъртта по времето на комунизма
Сибир е район на Русия в северната част на Азия.
Център : гр. Тюмен
Етнически състав- руснаци,волжки и дунавски българи-273 000,украинци,белоруси,
немци.......Волжките българи са записани официално, като "татари" - 242 300 8.7% и като "чуваши"-  30 200.
гр.Тюмен - 538 300 жители  руснаци,украинци,татари(волжки българи-мюсюлмани)
"Чувашите" населяват главно Нижнетавдинския район.
Във всички области на Сибир живеят волжките българи още от времето на Българското царство. Смесват се с местното население съзнателно "превключват" на друга вълна - руснаци или чеченци, за да се спасят от руските преследвания лагерите на смъртта и терора.

Сред милионите жертви на репресиите в Съветския съюз има и десетки хиляди българи, които са били изпратени в лагери или "спецселища". Част от тях са добре известни, други за съжаление ще останат незнайни.........Тези репресии срещу отделни лица обаче са нищо в сравнение с масовите мерки срещу български етнически групи, имали нещастието да живеят на територията на СССР. Първи са ударени още в началото на 20-те години заможните българи в Украйна. Освен че им  конфискуват  целия имот и селскостопански инвентар, принудително ги изселват в Урал и Сибир, като по пътя мнозина измират от глад. Оцелелите обаче не са забравени. През 30-те години наново започва серия от процеси в Свердловска област, като на лагер са пращани поголовно всички мъже от българските семейства, а жените и децата са разстрелвани публично за назидание на останалите живи.

През 60-те и 70-те години много българи работеха в Коми и изкарваха добри пари. Те обаче едва ли са знаели, че недалече от селищата им са били лагерите, където са намерили смъртта си много техни сънародници. Едно от малкото запазени лагерни гробища, където е доказано, че са погребани българи, е в селището Абез.



АЛБАНИЯ -
Българите в Албания са между 782 и над 50,000 души, но официално българско малцинство не е признато.

Днешна Албания дълги векове през средновековието е част от Българската държава. Тук е областта Кутмичевица главен културно-просветен център на българите, тук в Драч - Северна Албания е роден Йоан Кукузел един от най-видните музиканти - творци в средновековна Европа, тук той пише знаменитата си творба "Възхвала на българката" посветена на майка му. През 18 и 19 век по-голямата част от българите в региона приемат исляма. В годините между двете световни войни България развива активна дипломатическа дейност за признаване на нашите сънародници в Албания за национално малцинство. Точно обратна е официалната българска позиция през периода 1945-1990 година. - българите под властта на Енвер Ходжа са загърбени от София и са обявени за приоритет на Скопие.

Гораните или горанците (друго самоназвание - нашинци или нашенци) са малка помашка общност, живееща в планинския район Гора, по северните склонове на Шар планина от двете страни на границата между Албания и Косово, на юг от Кукъс и Призрен. Албанците наричат населението на Гора горан (goranл), торбеш (torbeshл) или ги характеризират като потур (poturл).



КИТАЙ
Дългосрочно пребиваващите български граждани са съсредоточени главно в градовете Пекин, Шанхай, Циндао, Далиен, Ухан, Нандзин, Тяндзин, Хонконг и Шънджън (провинции Джъдзиян, Гуандун, Хубей и Дзянсу, Шанхайски и Пекински муниципалитети).
 Главната част от българската общност се състои от студенти и специализанти във висши учебни заведения, бизнесмени, служители в местни фирми, преподаватели в учебни заведения и българи от смесени бракове.  Малко повече от стотина са българските предприемачи, фирми които произвеждат българска стока за вътрешно потребление. Според инвестиционните справки български инвестиции наброяват едва около 800 хиляди. В тази страна има български училища, сдружения, магазини и храмове. Българите живеят там в хубави къщи с прислуга.


ЯПОНИЯ - страната на изгряващото Слънце
В страната живеят около 250 български семейства. Не са много, но си имат българска общност и са задружни.Създали са -
   *  Гражданско сдружение Клуб "София",
    * Комитет на Общонародно сдружение "Мати Болгария",
    * Японско-българска асоциация за приятелство.
В страната на изгряващото слънце българите са открили начин да задоволят потребностите си. Български технологии помагат на японски летища да се отърват от птиците, български фирми за вино се грижат за доброто настроение на японците по развлекателните заведения; българсата култура владее от давна японското общество,макар че японското писмо никак не е лесно, много български студенти се записват в японски институти за да доразвият културното си образование и интелект.


ТУРЦИЯ
Според изданието Етнолог към днешна дата има 300,000 българи мохамедани в Източна (Одринска)Тракия, запазили българския като майчин език.. Православните българи през 2010 година се оценяват на около 500 души, главно в Истанбул и Одрин, в Истанбул те са съсредоточени в квартал "Ортакьой".

Турция се състои от:

          Източна Тракия


  1.   Вилает Къркларели - население 326 950 жители
  2.  Околия Киркларели - население 79 000 жители
 гр. Къркларели (Лозенград,Kirklareli) -79 000 жители   турци,българи-мюсюлмани и християни,роми,кюрди.През 1935 г. българите-мохамедани са били повече от половината от 21 000 население на града.През 60-те години на 20 век 3375 жители на града обявявяват за майчин език-"помашкият"
с.Инедже(Inece) - 2289 жители турци и турскоговорящи българи-мохамедани.
 3.  Околия Пънархисар - 22 750 жители част от тях българи - мохамедани, грузинци, роми и български турци.
 4.   Околия Пехливанкьой - 5 000 жители
 5.  Околия Ковчаз - 4166 жители .......


ГЪРЦИЯ
Българите са сред най-големите емигрантски групи в Гърция. През 2006 година те са 78 981 души по официални данни, съставляващи 0.7% от населението.Коренното славяноезично население в Егейска Македония варира от 180 000 до 250 000 според някои източници, като тези данни са неофициални. Основната част от българските емигранти, които са около 75 000 души през 2006 година, живеят в големите градове и най-вече в Атина и Солун.............

Западна Тракия / Беломорска Тракия
В Западна Тракия има компактна общност от помашко население, според официални гръцки данни те са около 35 000 души (23 000 души в окръг Ксанти, 11 000 души в окръг Родопи и 2 000 души в окръг Еврос).


Това което се учи в училищата е:
През 7 век в Македония започва масовото заселване на славяни и на Куберовите прабългари. В 837 година хан Пресиян презвема беломорските градове Филипи и Кавала и присъединява областта към България. В зенита на Първата българска държава, при царете Самуил, Гавраил Радомир, Иван Владислав и Пресиян II областта е част от българските територии, а Воден и Преспа са за кратко столици на държавата. Град Кавала в средновековието е българската крепост Морунец, а наричаната от чужденците крепост Перитор носи българското име Буруград. B 14 век именно Ксанти и той са столиците на деспот Момчил войвода. През Възраждането българите са значителен народностен елемент в Беломорска Тракия и Беломорска Македония.

Западна Тракия

Беломорска Тракия или Западна Тракия (на гръцки: Θράκη, Траки или Δυτική Θράκη, Дитики Траки или Ελληνική Θράκη, Елиники Траки, турски: Batı Trakya, Батъ Тракя или Yunanistan Trakya, Юнанистан Тракя) е историко-географска област понастоящем в Гърция, част от гръцката административната област Източна Македония и Тракия.

Западна Тракия е тази част от Тракия, която е разположена между Места на запад, Марица на изток и първите склонове на Родопите на север. Днес към Западна Тракия принадлежат три гръцки административни окръга (нома): Еврос (Έβρος), Ксанти (Ξάνθη) и Родопи (Ροδόπη). Западната граница на ном Ксанти леко се разминава с традиционната западна граница на Западна Тракия. Към Западна Тракия принадлежи и егейският остров Самотраки, част от ном Еврос. Приблизителната площ на Западна Тракия е 8 578 кмІ, а населението ѝ - 368 993 (2005). Най-голям град в областта е Комотини (Гюмюрджина) с население от 63 774 души (2001).

Гърция официално признава само „мюсюлманско малцинство“, в което влиза и местното турско население. Сред българите-мюсюлмани, макар и в неофициален план, неотклонно се лансира тезата за „помашка нация“, език, фолклор и т.н. Издадени са буквар на латиница "абецедар", граматика и "помашко"-гръцки гръцко-"помашки" речници (в 1996) отново на латиница, (които да се ползват и за нуждите на гръцката армия и администрация) Сред българското население в Егейска Македония активно действа македонистката структура „Виножито“ (издава сп. „Нова Зора“). Сред българите мюсюлмани - официално регистрираната „Партия на помаците в Западна Тракия“.

                                                       
                                                 
                                                  
източник:
Българите в чужбина  и Уикипедия
http://www.aba.government.bg/?country=28






Гласувай:
24


Вълнообразно


1. valben - Привет!
17.12.2012 12:51
Много интересна информация. Благодаря!
цитирай
2. dalida - Привет!
17.12.2012 13:09
valben написа:
Много интересна информация. Благодаря!

-------------------
Благодаря и успешна седмица!
цитирай
3. aidasv - Поздрав за изнесената информация dalida!
17.12.2012 13:19
Тази смразяваща информация е достояние на всеки благодарение на вложения труд и тук може да се каже едно БЛАГОДАРЯ!
Всичко това ще го копирам с автора и ще го поставя в блога си!!!
цитирай
4. minavamottuk - Аз също
17.12.2012 13:39
aidasv написа:
Тази смразяваща информация е достояние на всеки благодарение на вложения труд и тук може да се каже едно БЛАГОДАРЯ!
Всичко това ще го копирам с автора и ще го поставя в блога си!!!

цитирай
5. tutankhamon661 - dalida
17.12.2012 23:37

За Австралия съм слушал хубави неща, а и имам заможни роднини там - като тяхната къща съм виждал само по холивудските филми.

Някой ден може и да направя крачката.

цитирай
6. dalida - Приятели, всеки който желае да разпострани този пост може да го направи
18.12.2012 07:55
при условие, да не е с комерсиални цели.

Благодаря Ви за коментарите и вниманието!!
цитирай
7. slunchevchovek - За пръв път чета твой материал. В...
20.12.2012 10:58
За пръв път чета твой материал. Впечатлен съм и значително обогатен. Поздравления за труда!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: dalida
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 6156222
Постинги: 1101
Коментари: 4873
Гласове: 29446
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031