Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
28.10.2015 12:03 - БЪЛГАРИТЕ, КОИТО ПРОМЕНИХА СВЕТА
Автор: dalida Категория: История   
Прочетен: 6626 Коментари: 20 Гласове:
18


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
                                        НАЙ - ВЕЛИКИТЕ БЪЛГАРИ!



Киселото мляко

Откривателят на кисело-млечната бактерия, която придава специфичния вкус на млякото ни, е доктор Стамен Григоров.

Компютърът

Първият електронен, непрограмируем компютър е изобретен от Джон Атанасов - американски физик, математик и електроинженер от български произход.

Електронния часовник

Първият дигитален ръчен часовник е изобретен от българския инженер и изобретател Петър Димитров Петров. Определят го като един от най-продуктивните изобретатели през втората половина на XX век. Сред изобретенията му, освен първият дигитален ръчен часовник, са първата компютъризирана система за измерване на замърсявания, телеметрични устройства за метеорологични и комуникационни сателити, първият в света безжичен сърдечен монитор, както и множество други апарати и авторски методи.

Принтерът


Българският физик Георги Наджаков открива фотоелект¬ретното състояние на веществата, с което вписва името си в световната история на физиката и техниката. Светът признава огромния му научен принос на 22 юни 1937 г, когато изобретява фотокопирната машина.

Кирилицата

Българската азбука- кирилицата, създадена от Светите братя Кирил и Методий, заедно с глаголицата, е едната от двете азбуки, използвани при записването на старобългарския книжовен език. В наши дни кирилицата е широко разпространена както сред южните и източните славянски народи, така и сред неславянските народи в Русия. Кирилицата е официална азбука в Монголия и в някои републики от бившия Съветски съюз, а до края на 70-те години на ХІХ век се е ползвала и в Румъния. С влизането на България в Европейския съюз от 1 януари 2007 г. кирилицата става третата официална азбука на Европейския съюз след латиницата и гръцката азбука.


Пътническият самолет

Главният конструктор на първия в света транспортен пътнически самолет "Douglas DC-3" е българин. Неговото име е Асен Йорданов.


Въздушната възглавница


Тя е изобретена от българина Асен Йорданов.

Телефонния секретар

Прадядото на телефонния секретар е изобретение, създадено от Асен Йорданов. Телефонният апарат Джордафон, изобретен от него, е имал секретар и е давал възможност за конферентна връзка.

Двигателите на лунния модул Орел

Много малко хора знаят, че двигателите на лунния модул Орел са разработка на българина Иван (Джон) Ночев.


Първата жена летец на боен самолет


По време на Балканската война (1912-1913) Райна Касабова е на 15 години и служи като доброволка в полевата болница край Одрин. На 30 октомври 1912 г. тя взема участие в боен полет със самолет “Воазен” с командир подпоручик Стефан Калинов и механик Илия Младенов, което я прави първата жена в света, участвала в боен полет.


Шестият сърдечен тон


Шестият сърдечен тон е първото голямо откритие на българската медицина на XX в. Негов откривател е проф. д-р Иван Митев.

Магнетофонната касета и слънчевият хладилник

Проф. Димитър Чернев е учен и изобретател със забележителни постижения в областта на космическите технологии, магнитните носители, лазерната техника, новите енергийни източници. Той е създател на първия в света слънчев хладилник на основата на природни зеолити.

Нивалин

Откривател на нивалина е българският фармаколог Димитър Пасков през 1959г. Той има още около 20 различни изобретения в областта на медицината и е носител на научната награда "Еньо".


Скоростна безстепенна кутия

Румен Антонов е български изобретател в областта на автомобилостроенето. Изобретява уникална автоматична скоростна безстепенна кутия, която е приложима за малки коли и има слабо нарастване на разхода на гориво.


Първото в света „антиоръжие”


Българският инженер Юри Марков е изобретил уникално "антиоръжие". Уредът е с големината на джобно ножче и открива всякакви взривни вещества и огнестрелни оръжия на разстояние над 10 м дори през бетонни заграждения.


Говореща книга за слепи

Български студент в САЩ спечели първа награда в конкурс за създаване на модел на дигитална говореща книга за слепи. 23-годишният Лъчезар Цветанов от София учи промишлен дизайн в университета в Бриджпорт, щат Кънектикът. Моделът му е избран като най-добър сред 146 проекта на студенти от 28 висши училища по дизайн. При разгъване, сребристата корица на говорещата книга достига размера на нормална книга. Различни по форма бутони по ръбовете й позволяват на слепите читатели да разлистват страниците.


Първото обработено злато в света

Във Варна се пази най-старото злато на Земята. То е било открито във варненския Некропол. Смята се, че находките от "Варненското злато" са най-старото технологично обработено злато в Европа и света, причислявано към т. нар. Култура Варна (4400 - 4100 г. пр. Хр.).


Календарът


Няколко хилядолетия преди Христа старите българи създават една от най-точните системи за измерване на продължителността на Земната година. Прабългарският календар е признат от ЮНЕСКО за най-точния в света.


http://www.bulgaria.utre.bg/2014/09/25/261876-23_veliki_otkritia_na_bulgarite_koito_promeniha_sveta




Гласувай:
18


Вълнообразно


1. germantiger - ...
28.10.2015 16:15
Първият компютър не е на Атанасов - БЕРИ (втория често пропускате), а на германеца Конрад Цузе и ТОВА СВЕТА ЧУДЕСНО ЗНАЕ.

Нещо повече - извън Германия, отново компютъра на Атанасов не е първи

При желание СМАО КОНКЕРТИКА тук-там:

http://germantiger.blog/history/2014/01/11/konrad-cuze-pyrviia-kompiutyr.1227274

КОЙ Е ПЪРВИ - МОТА-МО ВСИЧКИ КАНДИДАТИ

http://germantiger.blog/photos/119896/original/s(1).jpg
цитирай
2. ysmivka - germantiger - хайде да си изливаме омразата някъде другаде.
28.10.2015 17:22
И не го приемай като покана да ми сипеш заплахи на лични, знаеш, че не те чета.
цитирай
3. germantiger - ...
28.10.2015 17:35
НЕ КВАЛИФИЦИРАЙ ЛИЧНОСТТА МИ, А СПОРИ С АРГУМЕНТИТЕ МИ!

Конкретика, не лаладжийство

къде видя омраза, след като поднасям истина

с постинг, с маркирано всичко по години и параметри

В твяоя ред на мисли, мога да ти отговоря: не си слагай шовонистичните очила?!

Заплахи на лични не ти сипя, но невежеството винаги ще посочвам - прощавай за квалификацията (моята идва след твоята след като коментара ми определяш като омраза).
цитирай
4. dalida - ПЪРВИЯТ НЕПРОГРАМИРУЕМ КОМПЮТЪР - СЪЗДАТЕЛ - СВЕТОВНО ИЗВЕСТЕН БЪЛГАРИН
29.10.2015 10:25
ПЪРВИЯТ НЕПРОГРАМИРУЕМ КОМПЮТЪР - СЪЗДАТЕЛ - СВЕТОВНО ИЗВЕСТЕН БЪЛГАРИН
ДЖОН АТАНАСОВ - американски гражданин.
Компютърът носи името АВС - След опити с различните налични по това време сметачни устройства Атанасов пръв въвежда понятието „аналогов компютър“. През 1936 г. заедно с Глен Мърфи, колега атомен физик, създават малък аналогов калкулатор за изследване на геометрията на повърхности, който наричат „Лапласиометър“. Атанасов установява, че той има присъщите недостатъци на аналоговите устройства – точността му зависи от работата на други части на машината.
През март 1939 г. от университета му отпускат 650 долара и Атанасов и Бери започват работа, като монтажът на машината се извършва в приземието на лабораторията по физика. За броени месеци двамата създават и усъвършенстват прототип на цифрова изчислителна машина, по-късно наречена компютър на Атанасов-Бери или ABC (на английски: Atanasoff-Berry Computer).

СПОР ЗА ПЪРВООТКРИВАЕМОСТ НА КОМПЮТЪРА

По време на Втората световна война в САЩ е построен компютърът ENIAC (Electronic Numerical Integrator and Calculator) с първоначална задача да изчислява балистични таблици за нуждите на американската армия. Конструиран е през 1945 г. от Джон Мокли и Дж. Проспър Екърт-младши и до 1973 г. се смята, че това е първият компютър. През 1955 обаче две компютърни компании – „Спери Ранд“ и „Хъниуел“ започват съдебна битка относно патентите на ENIAC....
Щом Световната наука признава Атанасов за величие, значи е така!
взето от ЕНЦИКЛОПЕДИЯ
цитирай
5. dalida - И още нещо: СЛЕД ПРОКЛЕТАТА ГЕРМАНСКА ВОЙНА - втора световна - (първата им беше малко наказание, че си търсиха белята с втората война, която им излезе през нос
29.10.2015 10:42
Та, след тази прокълната война Хамериканците решават да отстранят българина от световната слава и унищожават компютъра АBC.
През 1948 г. при едно от отиванията си в Еймс Джон Атанасов с изненада и разочарование научава, че компютърът Атанасов – Бери е махнат от сградата на физиците и разглобен. Нито той, нито Бери са били информирани, че компютърът ще бъде унищожен. Запазени са само няколко негови части.
цитирай
6. dalida - След тази дата, ИСТОРИЯТА на света БЕШЕ ПРОМЕНЕНА ИЗЦЯЛО
29.10.2015 10:48
ЯД не яд - това е положението!
Историческите знаменитости преди войната бяха заличени от сцената на славата, заради РАЗДЕЛЕНИЕТО НА СВЕТО - след Втората световна война.
Тогава бе променено и изтрито завинаги миналото на БЪЛГАРИТЕ!!

Ако се приравняваме с предателите на България, може да повярвате на германския тигър, но за жалост аз не вярвам, както и Москва не вярва на крокодилски сълзи! Света един път признае ли някоя знаменитост - това признание остава завинаги!

Другото (манипулирането на историята) е - просто запълване на празното пространство.
цитирай
7. germantiger - ...
29.10.2015 12:48
Години преди Ейниак и преди компа на Атанасов - Бери германските компютри на Цузе са факт, нещо мповече - 2 от тях именно от американците не са му признати, а Атанасов е американец и чест5о е бил добра реклама на американската държава - роден е там, не е знаел български и е бил техен гражданин, иначе по произход разбира се, е българин.

Предполагам на теб 5 века турско робство ошще ти пари отзад и ти е излялзло през гъза?, на германците ако нещо им е излялзло през носа във всеки случай не е манафлък

КОНКРЕТИКА НЕ ЛАЛАДЖИЙСТВО

http://germantiger/history/2014/01/11/konrad-cuze-pyrviia-kompiutyr.1227274

цитирай
8. golden - tiger..,престани да се заяждаш, предупреден си!
29.10.2015 18:03
Години преди Ейниак и преди компа на Атанасов - Бери германските компютри на Цузе са факт, нещо мповече - 2 от тях именно от американците не са му признати, а Атанасов е американец и чест5о е бил добра реклама на американската държава - роден е там, не е знаел български и е бил техен гражданин, иначе по произход разбира се, е българин.

Предполагам на теб 5 века турско робство ошще ти пари отзад и ти е излялзло през гъза?, на германците ако нещо им е излялзло през носа във всеки случай не е манафлък
---------------------------------------------------------------
Не си изкрен! Германеца е изобретил в екип просто сметачна машина през 1939 година, която не е била одобрена от тогавашната научна клика! Този т.н. "компютър" на германските учени НЕ Е БИЛ употребяван никога, защото не е бил одобрен!

И господинчо-германски фен, престани да се рекламираш чрез известните блогери!

Не съм забелязала особено харесване от страна на блогерите и четене на твоя блог!

Този хулигански тон ще го държиш само пред твоите хора. Тук е обществено място и културата на изразяване е ЗАДЪЛЖИТЕЛНА!!

А и правилата на Блог.БГ го задължават!

Прочети правилата на Блог.Бг и се дръж културно на обществено място!



цитирай
9. germantiger - ...
29.10.2015 22:33
Напротив - блога ми е четен пъти повече от твоя и на далида, нещо повече - десетки мои постинги без прекъсвнае получават двете "значки" в сайта които не са мни стремеж.

Колкото до мен госпожичке - имам издадена книжка в БГ, служба 11 години на 3 континента извън бг и покани в няколко бгтлевизии, които вярно отказах, бивш колега ме е споменавал и в Шоуто на Дългия чиито фен не съм.

Като влезеш в блога ми (аз в твоя влязох) веднага сравняваш четения, теми, изненада в инфото и темите - ясно личи къде е нивото.

МОЯ ТОН Е ОТГОВОР НА ПЪРВО СЪЩИЯ ТАКЪВ ОТ ДРУГА/ДРУГ ПОТРЕБИТЕЛ

АЗ ПЪРВО СЪМ МЪЖ И ПОСЛЕ ПОТРЕБИТЕЛ

Когато някой ми говори с германофобия и през носа на германците - аз винаги отговарям с лихвите моиче!

Не можеш да дефилираш из живота и да храчиш по хората, все някога попадаш на човек и го разбираш болезнено. Аз не позволявам някой първи да се гаври с моето германско, винаги отговарям с лихвите още по-радикално.

Колкото до мен - по майка съм германец, комунягите БЪЛГАРИ са съдили мои роднини в Народния съд, убили са един без съд, без гроб и са преименували имената на германската ми рода - за това аз не съм съдил държавата България, но имам пълното право и справедливо основание да я посоча като престъпна що иде реч до озни режим.

Казах моме:

НЕ КВАЛИФИЦИРАЙ ЛИЧНОСТТА МИ, А СПОРИ С АРГУМЕНТИТЕ МИ

ВЛИЗАШ ТУК И ВИЖДАШ КЪДЕ Е ГЕРМАНЕЦА, ПРЕД АМЕРИКАНЕЦА АТАНАСОФ Е:

http://germantiger/history/2014/01/11/konrad-cuze-pyrviia-kompiutyr.1227274

Не ми стана ясно предупреждението девойко - то влиза ли в етиката на блог.бг ?
цитирай
10. germantiger - ...
29.10.2015 22:44
С масата българи се "говори" така - по български - вербално агресивно, зщаото масата от вас така разбират!

Следващия път девицо, като рипаш много за българското ще влезеш в следващия линк и ще четепш ТОВА ОТ МЕН

КЪРВАВА И ГЕРОИЧНА - България

http://germantiger.blog/history/2014/12/30/kyrvava-i-geroichna-bylgariia.1326504

...

Твоето или нечие друго незнание е ирелевантно за истината и историята

С вас дискусия не може да има - вие не търпите истина - вашето си е ваше, а чуждото е общо - така я разбирате историята и дискуяиа не може да има - масата от вас не допускат истина и диспут.

Аз прелдожих линкове в първия ми коментар, получих предивикателство и обида - на същите отговорих с още повече обида.

СВЕТА НЕ ЗАПОЧВА И НЕ СВЪРШВА С КОНСКАТА ОПАШКА

Жива и здрава да си и всички покрай теб без ирония

Ще се научите да спорите с аргументи и да уважавате позицията на другия.

УВАЖАВАМ ТВОЕТО МНЕНИЕ НО НЕ ГО СПОДЕЛЯМ - ето това трябва да научите

Докато не го научите ще получавате от вашето по много - грубо, грозно и обидно - когато вие обиждате първи, няма да се правите на ощипани госпожици - всички сме в този блог и ще се търпим - ще трябва.

лека нощ момиче
цитирай
11. ard - Откритията са полезни, но...
30.10.2015 02:22
Повечето от откритията са направени извън България, направих си труда да погледна открития 1, 2, 3, а за Асен Йорданов знам със сигурност че тези открития са направени извън България, същото за Иван (Джон) Ночев.

Ако тези хора бяха останали да живеят в България нямаше да направят точно тези открития ( а може би други, но кой знае), но при подходящи условия и среда вижте само какво са направили, и можем само да поздравим тях лично за тези им постижения, не мисля че те дължат тези открития на България, а по стечение на обстоятелствата така се е случило.
цитирай
12. dalida - Естестнено,че повечето изобретения и открития са направени извън пределите на България
30.10.2015 05:50
Спорът се получи заради ПЪРВИЯТ откривател на компютъра, в енциклопедията е споменато името на Джон Атанасов - български произход, а не американски. откритието е през 1936 година, 3 години преди някой друг да се сети за тази сметачна машина. Важна е датата на изобретението и това да се признае от страната, която го е финансирала.
В България и да е имало изобретения тогава ако не са били финансирани от известни българи, няма как да се признаят от техническите екипи - научни екипи които издават лицензите за патенти.
Днес, патенти всеки може да защити, но за онова време, още повече и военно във време на война, тези изобретения не са виждали бял свят, ако не е имало заинтересованост от държавата където е изобретението. Освен всичко това, е било нужно и доста ходатайство,лансиране и реклама на подходящите среди, за да стане едно изобретение достояние до там, където е необходимо. А щом, влезе в световните класации, значи си заслужава.
За германеца и екипа с който е работил е записано в Уикипедия, че изобретената сметачна машина не е била одобрена и няма патент, затова немците не са така известни, както човека от български произход - Джон Атанасов. Проверих името в интернет и излязоха доста които казваха че именно той е първооткривателя на първия непрограмируем компютър (а, не сметачна машина) макар че и двете понятия се смятат за сметачни машини,според техниката на изобретение.

На всички взели участие и коментирали темата,желая приятен ден!
цитирай
13. germantiger - Поздрави и извинение от мен
30.10.2015 12:01
Аз се извинявам за много по-резкия ми тон и масата количество провокиращи мой думи, зиречения!

Разбира се, че компютъра на Атанасов - Бери (водещ във всяко отношение е българина) има своите предимства и е един от първопроходците. За критиката или недостатъчците на машините на Цузе също знам повече или по-малко.

Изтъкването на Атанасов е напълно залсужено, но все пак той не е първи, както не е първи "почти никой", зщаото що иде реч до "компютри" някой ще се върне дори до Египет и опита да се правят сметачни машини от кой ли не в различни периоди от историята!
цитирай
14. dalida - Още еди учен от български произход е в челните редици на откриватели и изобретатели
30.10.2015 23:07
Петър Димитров Петров (1919–2003) е български инженер, американски изобретател
Роден е в село Брестовица на 21 октомври 1919 г.Дипломира се в Дармщатския и Щутгартския университети с магистърска степен по електрическо, машинно и строително инженерство. Успоредно с това се занимава със своята страст - корабна архитектура, като помага в проектирането и строежа на над 60 съда през 1947 г.По-късно, взима участие в космическите проекти, финансирани от предшественика на „Харис Корпорейшън“ (Harris Corporation). Помага за разработката на първия метеорологичен „Нимбус“ (Nimbus) и първия комуникационен спътник „Телстар“ (Telstar), организира звено от компанията за работа с полупроводници.през 60-те години на миналия век, е извикан от Вернер фон Браун, за участие в проекта на нова ракета към Сатурн, за програмата „Аполо“ на НАСА, финансирана от „Боинг“ и „Нортроп“ (Northrop).

През 1968 г. основава „Кеър Електрикс“ (Care Electrics). Използва познанията си от технологичните проекти на НАСА за разработката на първия в света безжичен сърдечен монитор. Година по-късно изобретява и първия цифров ръчен часовник, наречен „Пулсар“ (Pulsar). Моделът се е продавал по онова време за сумата от 2100 щатски долара, а един от първите все още е на изложение в Смитсоновия институт.

През 1975 г. Петров заедно със сина си основава „Ей Ди Ес Инваярънментъл Сървисес“ (ADS Environmental Services), производител на компютъризирана апаратура за измерване на замърсявания. Проектът за такава апаратура е бил продиктуван от необходимостта от множество измервания на нивата на различни замърсители във водоемите на големите градове - процес, отнемал много дни и човешки ресурси.
Сред изобретенията му са:
- първият дигитален ръчен часовник,
- първата компютъризирана система за измерване на замърсявания,
- телеметрични устройства за метеорологични и комуникационни сателити,
- първият в света безжичен сърдечен монитор, както и множество други апарати и авторски методи.

Носител е на многобройни признания и награди. Морският нос Петров на остров Брабант в Антарктика е наименуван в чест на Петър Петров.
цитирай
15. atil - Дaлидa, имaше поне още двaмa, съ...
30.10.2015 23:11
Дaлидa, имaше поне още двaмa, съвсем световни. Единият д-р Вълков, стaнaл aмерикaнски грaждaнин, откривaтел нa брaуновия гaз. Другия му зaбрaвих името, но също е имaл големи проблеми с бългaрските влaсти. Мисля че беше избретaтел в облaсттa нa мaшиностроенето. Сменил си е името и сегa живее в Тaйвaн.
цитирай
16. atil - Конскaтa опaшкa е също покaзaтел зa ...
30.10.2015 23:26
Конскaтa опaшкa е също покaзaтел зa духовното ни превъзходство нaд второстепенните племенa нa гермaни, готи, кимери - нaши многовековни вaсaли и подвлaстни. Опaшкaтa може и дa не е опaшкa a свръзкa косми от жертвения кон. Привързвaлa се тaзи свръзкa( фaшио нa итaлиaнски, нa гермaнски нищо не ознaчaвa естественно...) към бончукa с тризъбец. Символ нa земнaтa и духовнa влaст нa Кaнa( цaря-пaтриaрх). Нaчaлото нa нaчaлaтa е бългaрскaтa " конскa опaшкa"... Хоругвaтa е едното от нейните превъплaщения в по- новите временa. Нaпример.
цитирай
17. djem - Българката Райна Княгиня - първата дипломирана акушерка
31.10.2015 09:07
Райна Княгиня, първата дипломирана акушерка,която ушива знамето на свободата.

На 22 април 1876 г., това е денят на освещаването на знамето, Райна Футекова му пришива приготвени през нощта пискюли....
цитирай
18. germantiger - От второстепенните
31.10.2015 11:15
atil написа:
Конскaтa опaшкa е също покaзaтел зa духовното ни превъзходство нaд второстепенните племенa нa гермaни, готи, кимери - нaши многовековни вaсaли и подвлaстни. Опaшкaтa може и дa не е опaшкa a свръзкa косми от жертвения кон. Привързвaлa се тaзи свръзкa( фaшио нa итaлиaнски, нa гермaнски нищо не ознaчaвa естественно...) към бончукa с тризъбец. Символ нa земнaтa и духовнa влaст нa Кaнa( цaря-пaтриaрх). Нaчaлото нa нaчaлaтa е бългaрскaтa " конскa опaшкa"... Хоругвaтa е едното от нейните превъплaщения в по- новите временa. Нaпример.


Вие превъзхождате маса народи с егото си на блогъри, а те с друго "вас"

примерно двореца Шьонбрун или замъка Нойшванщайн не са джамиите в Казан

Бах, Бееттовен, Вагнер не са маанета по Волга

Нитцше, кант, Хегел не са Джагфар Тарихи

и най-важното германския танк не е кон
цитирай
19. andri - БЪЛГАРИТЕ КОИТО ПРОМЕНИХА СВЕТА
31.10.2015 16:15
Много са българите, които промениха света!

Нека не забравяме спортните фаворити преди години Котков и Гунди. Кой не ги познаваше?

Певците прославили България в целия свят - Лили иванова, Емил Димитров, Паша Христова....

И съвремието ни има известни българи прославили страната си по света, днес играят в чужбина.

Български винари, прославили родината си в чужбина, спечелили високи награди.

С уважение към чуждоземците - блогери, господа, в темата на Далида става въпрос за именити български новатори, откриватели и изобретатели.

Нека всеки, който знае такива значими българи да напише тук тяхното име и посочи, кога и с какво са се отличили! Информацията ще бъде полезна за всеки, който се интересува по темата.

Благодаря, предварително!


цитирай
20. germantiger - ...
01.11.2015 02:28
19. andri
31.10 16:15
С уважение към чуждоземците - блогери, господа, в темата на Далида става въпрос за именити български новатори, откриватели и изобретатели.

...

Съгласен съм с Вас, втория път реагирах "второстепенно" на блогъра атил, който много уважавам (без ирония).

Към изброените имена бих добавил Борис Христов и Райна Кабаиванска, поне аз харесвам творчеството им, доколкото го познавам!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: dalida
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 6155881
Постинги: 1101
Коментари: 4873
Гласове: 29445
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031