Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
15.02.2016 00:14 - ТРИНАДЕСЕТ ВЪЗРОДИТЕЛНИ ПРОЦЕСА В БЪЛГАРИЯ
Автор: dalida Категория: История   
Прочетен: 3297 Коментари: 8 Гласове:
11


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 


                              Южна България - полигон за политически игри
през 1913 год. местното мюсюлманско население връща турско-арабските си имена.




Първият възродителен процес в Родопите е от 1896 год. И за да не си помисли някой, че е сбъркана годината, нека да го кажем в курсив и словом: Хиляда осемстотин деветдесет и шеста година. През 1913 год. има пореден възродителен процес. От 1913 година до 1970 год. тези „възродителни процеси" стават тринадесет.
Година след втория възродителен процес през 1913 год. местното мюсюлманско население връща турско-арабските си имена. Или тогава, когато поредното правителство сменя на сто и осемдесет градуса политиката си към местното население и решава дори да впише в графата „народност" в личните документи и новата припозната за етническа общност група, помак. Почти същото се повтаря и сега, което само доказва липсата на каквато и да е национална политика към това население.

                                         image

Население, забутано в един от най-изостаналите в културно, икономическо и социално отношение региони. Въпреки това почти всички българи-мюсюлмани са единни по отношение на своя български произход. Както в началото на века, така и сега, те са непоколебими по отношение на своя български произход. / Заради това е смехотворно твърдението на някакъв самозван свещеник Боян Саръев, който твърди, че „българизира" това население. Да българизираш българи е абсурдно, нали. /


След 1913 год. има още десетина възродителни процеси, както вече казахме. Някои от тях са епизодични и регионални.
От 1930 до 1935 год. местни първенци се опитват да върнат българските имена на мюсюлманите. Всичко това – уж доброволно. Без насилие. Но докато трае поредната възродителна експанзия, на помаците не им е давана работа, унизително са отстранявани от обществения, политическия и културен живот. С една дума – население, което не е могло да се ползва от конституционните си права по време на една от най-демократичните конституции по онова време в Европа – Търновската. Тези епизодични покръствания са били провеждани предимно от кметове – членове или близки до тогавашната организация „Родина". Това е почти същият феномен, който сега се забелязва в Родопите от кметове, близки до организацията на г-н Боян Саръев. Както и до възобновената от някой си Бранко Давидов организация „Родолюбие."

Интересно е сходството между процесите в средата на тридесетте години през миналия век, съпътстващи лидерите на „Родина" и сега около споменатите организации на Саръев и Давидов. Съответно „Св. Йоан Предтеча" и „Родолюбие". Както е известно водачите на тези организации също са помаци, по подобие на своите предшественици, оглавяващи възродителните процеси в Родопите преди. Приели доброволно и по своя инициатива християнски имена, те изведнъж се оказват изолирани от общността и неприети от тази, към която се стремят. Така се появява комплексът на вълка-единак, който не иска да е сам в пътя си и търси съмишленици, за да не се чувства изоставен.


Само че някои от тези „водачи" в немислимата за строителство 1990 год. успяха да построят къщи на по четири етажа с една държавна заплата по време на инфлационен хаос. Е, освен заплата имаха регистрирано и по едно движение с необходими доходи по Закона за лицата и семейството. Към движението и по една фондация си регистрираха. И се получи така, че в смътни времена най-конвертируемата валута е „любовта към България". За целта започва да се съчинява и нова история.


                                      Когато религията беше забранена...
През седемдесетте години Комсомолът заедно с дружество „Георги Кирков" засили атеистичното си възпитание. Идваха лекторите да обясняват, че религията е опиум за масите, че Бог няма. И Бог мълчаливо наблюдаваше всичко това отгоре, търпеше безучастен и апатичен към случващото се, което бе най-силният аргумент, че го няма. Същите тези лектори – един от които е ревностен водач в движението на Боян Саръев и сегашен бизнесмен, това пък би трябвало от само себе си да се разбере – сега стават по християни от християните, по набожни от папата. Това е другата причина за отчуждението на по-голяма част от мюсюлманите да се идентифицират като българи и заради това се определят като мюсюлмани при анкетиране. Без народност.



Помаци днес живеят в :
- Гоце Делчев, Доспат, Смолян, Девин, Якоруда, Златоград, Тетевен, Кирково


                     „Историята учи, че човечеството не се учи от историята..."
В цялата история на ислямизирането – и обратния процес сега – има много общи неща. Затворен кръг от повторения.
А по средата – помаците.
Така Родопите се превръщат в един опитен полигон, където се експериментира с верската търпимост, която понякога се опитват да я представят за етническа, понякога за религиозна – но търпимост, все пак.

И съвсем не е учудващ фактът, че при всяко преброяване през последните години те вече се определят не като турска или българска общност, а като помашка, ахрянска или мюсюлманска. Възрастни мюсюлмани още пазят паспортите си, в които е записано „помак" в графата, сочеща народността. Думата „помак" не е обидна от етимологична гледна точка. Коренът, според някои, идва от „помъчен". В диалектния родопски говор мъка се произнася мАка. „МАчно ми е", „помАчиха ме", „помАчен е", откъдето идва и помак.


Самите българи-мюсюлмани помежду си се наричат помаци и ахряни.

"Балкански цивилизации" Помакът - начин на употреба.



Гласувай:
12


Вълнообразно


1. zaw12929 - Поздравление за смелостта да ка...
15.02.2016 02:35
Поздравление за смелостта да кажете нелицеприятни истини! Ще добавя: През периода 1944- 1989 , въпреки декларираното равенство на гражданите в Република България не се осъществява приобщаване на турците от български произнод главно по вина на политиката на изолиране, недоверие към българските турци, за които не е разрешено, да заемат управленски места да служат в силовите министерства , да са офицери. За тях и неграмотните роми, за деца на „засегнати от мероприятия на народната власт“ ( национализация ) създават „Трудови войски“, където те не се обучават във военни задължения, а се използват, като безплатна работна ръка и са заслужили уважението ни с участието си в строителството на важни за икономиката национални обекти. Но това не омаловажава третирането им като ненадеждни граждани на държавата
Поздравление за смелостта да кажете не лицеприятни истини!
цитирай
2. zaw12929 - Този порок на всички български у...
15.02.2016 02:46
Този порок на всички български управници и либералната система за многопартииност се използва от чужди сили засега неуспешно- да се предизвика конфликт, който не само да предизвика Турция, но да се създаде зона, като Косово, която да раздели България и ако не се случва заслугата не е на българите, които не спират да сипят всякакви материали на унижения, а е на българските турци, на Ахмет Доган. Опасна игра на нерви, насаждана омраза срещу ДПС и нека Бог да ни пази с разума на угнетяваните български турци. Кога ще се осъзнаем, че режем главния клон на държавността- единството на народа.
цитирай
3. getmans1 - Това е достатъчно и няма какво друго ...
15.02.2016 03:16
Това е достатъчно и няма какво друго да се каже?
„"Балкански цивилизации" Помакът - начин на употреба.“

Напротив!

Има много какво да се каже, но не нужно само да се прочете, трябва и да се изживее.
До 1944г. каквото и да е било е с хиляди пъти по-премерено, даже и съгласувано с Турция, спрямо това малцинство е работено по най-удачния начин.

Проблема възниква с ..... НРБ, Вечната и ненарушима дружба и най-вече с „Варшавския договор“, тогава Турция става „враг №1“ като член на НАТО, а тия „възродителни“ процеси за които пишете са били с „правото на избор“ даже всичко това е било и междудържавно регламентирано.
По този въпрос съм писал и коментирал и друг път, тогава не е имало БКП/БСП и ДПС и естествено те е имало и проблеми.

Сега проблема е изкуствен и не е в това като какви се чувстват тези хора, даже не бива и да говорим по този въпрос, „Голямата екскурзия“ го доказва, всичко друго е спекулация!
цитирай
4. krumbelosvet - Горбачов беше против "възродителния процес".
15.02.2016 12:21
Затова демонстрациите на "възродените" скандираха името му. Това е "ролята на Варшавския договор", а не споменатата от Гетманс. Разузнаването на НРБ е имало данни за работата на турските служби сред мюсюлманите у нас. Това, заедно с по-високата раждаемост на турци и цигани, налага преименуването. НО НАЙ ГЛАВНОТО Е, че всичките ни съседи, особено Турция и Гърция, са провели почти ПЪЛНО ЕТНИЧЕСКО ПРОЧИСТВАНЕ от българи. Всички български опити за ответно прочистване, са далече, много далече от кървавата бруталност на съседите. За "забраната на религията" нямам думи. Тогава работеха два пъти повече черкви от сега. Беше забранена РЕЛИГИОЗНАТА ПРОПАГАНДА, но вътре в черквите това е немислимо. Аз и децата ми, още малки, сме влизали в черкви и манастири когато поискаме. Като бях дете, вкъщи имахме икони и кандило. Когато партийният секретар попитал баща ми по въпроса, той му отговорил, че жена му е вярваща и не може да й забрани. Така е приключила "страшната забрана" у дома.
цитирай
5. leonleonovpom2 - Здравей, Тони!
15.02.2016 14:11
Който не си научава урока по история и не си вади поука от него, после в часовете по история е използван като учебно помагало!

Хубав ден!
цитирай
6. schumpov - Тенденциозно и манипулативно. Не ...
16.02.2016 18:54
Тенденциозно и манипулативно. Не може да се слагат на една плоскост дейността на „Радина" и комунистическия „възродителен процес".
цитирай
7. atil - Точно така е !
17.02.2016 15:30
Точно така е !
цитирай
8. ok3223 - ПРОБЛЕМЪТ Е В ГЛУПОСТТА НА БЪЛГАРИТ
23.02.2016 20:09
Къде са днес българите от Тракия и Одринско? А от Беломориеото, Ксанти, Кавала, и от Солун ...След поражението на България в ПСВ?
Прогонени или избити от турци и гърци ..., а българите са били болшинство в градовете и селата тамошни.
От Одринско прогонени или избити безжалостно и масово от турците ...
ПО СЪЩИЯТ НАЧИН СА ПОСТЪПИЛИ И ГЪРЦИТЕ С БЪЛГАРИТЕ, КАТО СА ГИ ПРОГОНИЛИ МАСОВО ОТ РОДНИТЕ ИМ МЕСТА, СЕЛА И ГРАДОВЕ ПО БЕЛОМОРИЕТО, КАТО ПО-БУДНИТЕ И НЕСАГЛАСНИ ДА НАПУСНАТ БЕЗПОЩАДНО ИЗБИТИ ... Останали са малко, тези, които са се примирили с положението.
ИМА ЛИ ДНЕС БЪЛГАРСКИ ПАРТИИ В ОДРИНСКО И ЕЛОМОРИЕТО. Няма! Няма и да има, защото българите се прогонени насила и завинаги, И СА МАЛЦИНСТВО ДНЕС, АБСОЛЮТНО МАЛЦИНСТВО.
АКО БЯХМЕ ПОСТЪПИЛИ И НИЕ БЪЛГАРИТЕ, С ТУРЦИТЕ У НАС КАТО ТЯХ , ДА ГИ ИЗМЕТЕМ ТОТАЛНО, И НЕСЪГЛАСНИТЕ ПРАТИМ КЪДЕТО ТРЯБВА, ПОУЧЕНИ ОТ ТЯХНИЯТ пример и ОПИТ, ДНЕС НЯМАШЕ ДА ИМАМЕ ТУРСКАТА ПАРТИЯ ДПС И ПРОБЛЕМИТЕ СВЪРЗАНИ С ТОВА.
Добре Е, че с така наречения ВЪЗРОДИТЕЛЕН ПРОЦЕС ГИ НАМАЛИХМЕ ЧУВСТВИТЕЛНО, НО НЕДОСТАТЪЧНО, та и проблемите са по-малки.

БЪЛГАРИЯ Е БИЛА НАВОДНЕНА ОТ СТОТИЦИ ХИЛЯДИ БЕЖАНЦИ ОТ ТРАКИЯ, ОТ БЕЛОМОРИЕТО, ОТ ЗАПАДНИТЕ ПОКРАЙНИНИ. ПРЕСТАВЯТЕ ЛИ СИ МИЗЕРИЯТА НА ТЕЗИ СТОТИЦИ ХИЛЯДИ БЪЛГАРСКИ БЕЖАНЦИ, ДОШЛИ В ЕДНА РАЗОРЕНА ОТ ВОЙНАТА СТРАНА, КАКВАТО Е БИЛА ПОБЕДЕНАТА, И ОКУПИРАНА ОТ АНГЛИЧАНИ И ФРАНЦУЗИ, И ОБРАНА ... ОТ НЕМЦИТЕ БЪЛГАРИЯ?

ПРЕСТАВЯТЕ ЛИ СИ, ЗА МИГ ПОНЕ, АКО НЕ ГИ БЯХМЕ НАМАЛИЛИ, КАКВИ ПРОБЛЕМИ БИ НИ СЪЗДАЛА ЕДНА МОЩНА ТУРСКА ЕТНИЧЕСКА ПАРТИЯ?
Би могла да блокира работата на българското правителство и парламент. Можеше да поиска да се отцепи от БГ и присъедини към Турция, в области, където ще са в болшинство. И ние нищо нямаше да можем да направим.
Та, така нареченият от някои и анатемосван Възродителен процес, СПАСИ БЪЛГАРИЯ ОТ РАЗЦЕПЛЕНИЕ, и при днешните времена запази целостта на България.
МОЖЕ ДА СЕ СЪЖАЛЯВА САМО ЗА ЕДНО. ЧЕ БЕ МНОГО ЗАКЪСНЯЛ И НЕ БЕ ДОВЕДЕН, ПО ЛИПСА НА ВРЕМЕ ТОЗИ "ВЪЗРОДИТЕЛЕН ПРОЦЕС" ДО КРАЙ.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: dalida
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 6158021
Постинги: 1101
Коментари: 4873
Гласове: 29446
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031