Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
25.07.2016 07:58 - СВАСТИКАТА - СОЛАРЕН СИМВОЛ
Автор: dalida Категория: История   
Прочетен: 4972 Коментари: 3 Гласове:
15


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
                                                     Кръговрата на живота


           image

        Свастиката е широко използвана и в римското изкуство. Тя символизира Слънчевия кръговрат, а четирите и лъча отговарят на четирите точки на еклиптиката: зимно и лятно слънцестоне, пролетно и есенно равноденствие, и се явява соларен символ.

Прабългарите също я използват, но в нейния „затворен вариант” при който тя придобива форма на четири гонещи се квадрата.


В ЕПОХАТА НА ЕОЛИТА
За нас е особено интересна свастиката от Сапарева баня, датирана към първата половина на V хилядолетие пр.Хр. (По онова време още не са чували за Адолф Хитлер, май!), тъй като тя е прекалено подобна със своите рамене, завършващи с по три пръста на свастиките, произлизащи от културата Самара (Месопотамия). Последните имат една характерна особеност: двуцветни са. Така, както е двуцветен и първообразът на свастиката - така наречената “Затворена Свастика”. Затворената Свастика е знак, който е бил използван само и единствено от Българите. Никой друг народ не е смеел да се докосне до него.

„Нека доброто пребъде”: свастиката - древен символ на милосърдието

Много преди светът от периода на Втората световна война да научи за свастиката, тя е била символ на мъдрост и милосърдие. Свастиката се появява в древна Индия и някои древни Западни култури, и има история от над 3 000 години.
Символът на свастиката изобразява непрекъснатото движение – като движението на вятърната мелница или воденицата. Свастиката се върти неспирно по часовниковата стрелка и обратно на часовниковата стрелка. Когато се върти по часовниковата стрелка, тя изобразява енергията, силата и разумът на Вселената; когато се върти обратно на часовниковата стрелка, свастиката изобразява милосърдието. Тя е също така символ на космическата хармония и на баланса на противоположностите.

                   image

Свастика е санскритска дума и означава „само-появяващ се знак”. С други думи, това е знак на само-реализацията, или знак на просветления човек, известен още като Буда. Затова в художествените творби Буда често бива рисуван с този знак на гръдния кош или на дланите.
За много древни култури, като гръцката, келтската и финската, свастиката е била също много важен символ. Тя се е използвала най-вече в изкуството, облеклата, архитектурата, грънчарството и скулптурата. В Западната култура свастиката се нарича „колело на светлината”. В китайската култура е известна като символа „уан” (wan), който е омофон за десет хиляди – число, използвано често като събирателно за всичко създадено в космоса.

Когато Хитлер си присвои свастиката, той си е въобразил, че ще се сдобие с мощността на космоса и ще завладее света. Но, в последствие на войната, освен че докара страната си до банкрут, друго не успя да постигне. Затова народите си имат традиционна приказка: " кражбата на чужди вещи не дава покой на крадеца!"

Баба Ванга: ...Нека знаят всички, че нищо не остава неизплатено на този свят. Хората вършат престъпления и мислят, че никой не ги е видял. Не е така! Всичко се вижда и идва време, когато провинилият се трябва да плати!...



Гласувай:
16


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. merlin68 - Свастиката е широко разпростра...
25.07.2016 19:17
Свастиката е широко разпространена при славяните, изобразявана е и като воден знак на старите царски рубли, на петлиците на първите униформи на Червената армия също е имало свастики. За съжаление Хитлер натовари този слънчев знак с огромна отрицателна енергия.
цитирай
2. pvdaskalov - * ! *
27.07.2016 07:27
Ето едно богато илюстровано допълнение към настоящия постинг:
Свастиката – Символ на щастието, слънцето, кръговрата или http://www.bulgarianassociation.co/bg/svastikata-simvol-slunce-stastie/
Темата е необятна и много интересна.
Пожелавам да се появи и постинг само за слънчевите символи.
Жива и здрава, Тони!
П и е р
цитирай
3. barin - Вярно, че свастиката е слънчев д...
11.08.2016 22:24
Вярно, че свастиката е слънчев древен символ, идващ от Тибет и Индия. Много хора си мислят, че Хитлер я е измислил и я свързват с фашизма. Хитлер не случайно с е интересувал от окултизъм.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: dalida
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 6197979
Постинги: 1102
Коментари: 4873
Гласове: 29481
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930