Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
29.10.2016 22:51 - Българското знаме, планинският лъв и барса
Автор: dalida Категория: История   
Прочетен: 2735 Коментари: 2 Гласове:
12


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
                                               Знамето на българите



                         image

Впрочем, това знаме наистина съществува и това е истинското първо българско знаме, макар и в по-късен период - в средата на XIX век Това е знамето на българските доброволци по време на Кримската война (1853/56 г.). То е изработено от двоен копринен плат с червен цвят, изображенията са избродирани с коприна и сърма. В средата му е именно равнораменният православен кръст на Св. Георги, бял на цвят, има и коронован лъв. На гърба на знамето има друга картина - Св. Георги на кон, убиващ змея. На дървената дръжка е изписано "Първо Българско знаме".


ЛЪВОВЕ НА БАЛКАНИТЕ
За лъвове в южнобългарските земи свидетелства Херодот (484-425 г. пр. Хр.), описващ похода на Ксеркс към Гърция: “По пътя лъвове нападнали камилите му, които носели припаси. Те излизали нощем от леговищата си и не нападали нищо друго, нито добитъка, нито хората, а погубвали само камилите
По тези места има много лъвове и диви говеда, бикове, чиито преголеми рога се откриват и у гърците. Границата на лъвовете е реката Нестос (днешна Места), която тече през Абдера, и реката Ахелой, която тече през Акарнания, защото на изток от Нестос никъде не се среща лъв в цяла средна Европа, а също и в останалия материк на запад от Ахелой, лъвовете се въдят само между тия две реки.”
Един век по-късно Аристотел потвърждава границите с уточнението, че пантери се въдят само в Азия. Ксенофонт (440-355 г. пр. Хр.) също уверява, че лъвове живеят около и по планините над Македония, а Плутарх (46-120 г.) разказва как цар Котис “подарил лъв от своя страна на едного, който му подарил пантера”. Възседналата лъвица Бендида от Рогозенското съкровище и някои зооморфни изображения по Луковитското показват, че тракийските майстори са знаели как изглежда животното. Дали тогавашните траки още са ходели редовно на лов за лъвове? Няма находки от кости, които да изчистят колебанието.
Затова пък се знае, че през бронзовата епоха обитателите на днешните български земи са гонили по горите елени (включително едри лопатари), глигани и мечки.
Ето защо лъвът присъства в българските съкровища и документи. А, европейският лъв се бил запазил по планините на Кавказ и Балканите дори до IX-X век
Днешния планински лъв прилича на истинския африкански лъв само по цвета на козината и по това, че няма петна. Ама си го наричат планински лъв, въпреки че не е такъв. Вероятно лъвовете по нашите земи са имали някаква прилика с африканските и поради тази причина да са били наречени така, но да са били просто големи котки. Гривата на лъва служи за "съблазняване" на лъвиците, по време на лов му е безполезна. Обаче, му стои малко като корона, ако го гледаш отпред. Придава внушителен вид. Та явно заради това са го нарекли цар на животните.

Прабългарите още в Азия са почитали дивата котка Барс (снежен леопард, ирбис), която има и разнодвидност - гривест Барс..... от Барс идва и името на нашия княз Борис Михаил - Покръстител. Борис е автентично прабългарско име. Има намерена кръгла плоча с изображение на барс,което се свързва с Борис I и може да е било негов герб /символ. http://www.protobulgarians.com/Stara%20Zagora%20-%20istoriya/Kamenni%20relefi%20ot%20Stara%20Zagora%20-%20barsove.htm

БАРС
Това е животно по-малко от тигъра, с по-тънки и дълги крайници, врат и опашка подобно на пантера, леопард. По подобен начин барсът е изобразен и върху държавно-родовия герб на Асеневци, например златния Калоянов пръстен - печат. Барсът е изобразен и върху герба на руската република Татарстан. В древността барсът е тотемно животно на иранското племе берсили, считано от арабските хронисти за едно от трите български племена заедно с есегелите (язигите) и болгите....



Гласувай:
13


Вълнообразно


1. iliyanv - Още от Азия, а?
31.10.2016 08:22
Ми в Южна Америка са почитали пумата, та така - по инерция, като слезнали от звездолета в Азия, зели да аресват барса-стоичков.
Кхм, кхм. Още си нося азиатските грипни вируси в деенкато, затуй покашлювам, кога чета такива бисери.
цитирай
2. marley - Барс или лъв е изобразен на мадарския конник
31.10.2016 12:13
някои историци казват че е барс, а други, че е лъв.
Тези, които копаят земите ни за да търсят антики казват че, преди 4 хиляди години на балканите са живеели лъвове - пещерният лъв. има и легенди за него.

цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: dalida
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 6205557
Постинги: 1102
Коментари: 4873
Гласове: 29488
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930