Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.11.2016 13:06 - СПИСАНИЕ НАУКА И ТЕХНИКА ЗА МЛАДЕЖТА – 100 % ПЪЛЕН АРХИВ (1948-1988)
Автор: varg1 Категория: История   
Прочетен: 1536 Коментари: 1 Гласове:
6


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Е, драги приятели, ето че най-сетне дойде време и за поредния голям архив на легендарно българско научно-техническо списание. След предишните ни опити да вдъхваме втори живот на тази преса нямаше как да не стигнем и до Наука и техника за младежта!

Вярваме, че на нашите читатели – част от културната българска общественост – няма нужда да им представяме това легендарно периодично издание, но все пак: списание Наука и техника за младежта е наследник на известното на довоенното поколение българи научнопопулярно списание Природа. През 1948 г. неговото издаване спира и то бива заменено с по-широкото като обхват Наука и техника за младежта. Темите на новото списание са биология, география, химия, физика, астрономия, диететика, зоология, история на техниката, строителство, футурология, електротехника, радиотехника, история на природните науки, биографии на бележити учени, работили в тази сфера, исторически загадки, електронноизчислителната техника, интересни български изобретения и открития, ТНТМ, изкуствен интелект, археологията, математиката, изследването на Космоса, контакти с други цивилизациии, теми от психологита, криминалистиката, архитектурата и какво ли още не, строежи на жилищни и промишлени сгради, заводи и други подобни научнопопулярни лабиринти … Също така във всеки брой има поместен по един научнофантастичен разказ.  Нещо повече – много автори като Фредерик Пол, Клифърд Саймък, Лари Нивън и други класици на фантастиката се срещат с българските читатели за пръв път на страниците на Наука и техника за младежта.

view

Наука и техника за младежта Nauka i tehnika za mladezhta

Впрочем невъзможно е да изброим изчерпателно всички теми, които са засегнати на страниците на това списание – тях ще има да откривате дълго и дълго, както това списание е излизало и откривало хоризонтите на науката пред своите читатели в продължение на цели 40 години!

От всички български научно-технически и научнопопулярни списание то е най-близко до списание Космос, даже двете са слети през 1988 г. Със сигурност почитателите на Космос ще се зарадват и на новата среща с пълния архив на Наука и техника за младежта.

view

Списание Наука и техника за младежта архив Spisanie Nauka i tehnika za mladezhta arhiv


Списанието излиза от 1948 до 1988 г. с периодичност 12 броя годишно. Изключение правят първите 4 годишнини. От І до ІІІ следват традицията на списанията до 1947-8 г., които по правило започват годишнината си през  м. септември и завършват през м. юли. При Наука и техника за младежта това е така до 1951 г., след това има една непълна ІV годишнина (септември-декември 1951), а от 1952 г. се преминава на редовно излизащи 12 книжки годишно.

През 1960-те г. – логично – Априлският пленум вече е минал! –  списанието става по-широко ориентирано. Сътрудници на Наука и техника за младежта вече са едни от най-известните български учени. Заглавията от 1960-те г. са изключително забележителни като език и стил – те внушават тайнственост, а самите статии са на високо стилово ниво.

view

Списание Наука и техника за младежта архив Spisanie Nauka i tehnika za mladezhta arhiv

През 1970-те  и 1980-те г. списанието разширява още повече тематичния си обхват. Научнофантастичните разкази вече са два, а за 35-40 г. обемът е разширен близо 4 пъти – от 23 страници през първите годишнини до 84 през 1980-те г.

Сега малко повече за самата работа. Този архив, изработен от Направлението на информационното снабдяване и Направлението по автоматизация на дейността към Центъра по теория и практика на рационалната система, си е поставил за цел да събере абсолютно всички броеве на легендарното списание Наука и техника за младежтабез каквото и да е изключение. Той е започнат през пролетта на 2015 г. след първоначално намиране на голямо количество броеве на списанието. Сетне то беше изкупувано и скенирано неуморно, брой след брой, докато накрая не беше намерено и последното  липсващо звено. Трудностите около комплектуването на всички броеве на Наука и техника за младежта бяха изключително големи. Целият архив наброява близо 480 броя, което значи общо около 28 000 страници. Първо броевете бяха подредени по години по рафтовете на големи библиотечни секции тип ,,пловдивски“. После стотиците броеве бяха скенирани, а след това ковертирани в избрания формат. Сами си представете какъв труд и търпение е това! Работата беше гигантска – може би най-големият архив, който сме правили досега – но нито веднъж, през цялото време на работа, не ни напускаше мисълта колко хубаво ще бъде, когато най-сетне това списание (с което администраторът на сайта Антон Оруш е израстнал!) стане достояние на цялата ни читателска общественост. Гледайки окаяното състояние на тези броеве в различни обществени библиотеки, все повече се убеждавахме, че точно сега е моментът списанието да бъде скенирано, защото следващ път и следващо време може и да няма.

Архивът, както и всичко друго в този сайт, е събран и публикуван с идеална цел и от това не се търси изгода. Това е част от дългогодишната програма на Сандъците – Sandaciteда издирва, запазва и публикува всичко хубаво и стойностно от бездънната мина на българската техника, така, както тя се е развивала през годините.

view

Списание Наука и техника за младежта архив Spisanie Nauka i tehnika za mladezhta arhiv

Предоставеният тук архив на  Наука и техника за младежта е изпълнен във формат DjVu и възпроизвежда подредбата от оригинала. Някои броеве са оставени само в JPEG.

За удобство при тегленето архивът е разделен на 6 части, като всяка съдържа няколко годишнини, подредени в папки:

І – Списание Наука и техника за младежта архив I.rar

ІІ – Списание Наука и техника за младежта архив II.rar

ІІІ – Списание Наука и техника за младежта архив III.rar

ІV – Списание Наука и техника за младежта архив IV.rar

V – Списание Наука и техника за младежта архив V.rar

VІ – Списание Наука и техника за младежта архив VI.rar

🙂 Ще се радваме истински, ако посетите и страницата на Сандъците – Sandacite във Facebook ==> https://www.facebook.com/sandacite/?fref=ts

Програмата за четене на DjVu файлове можете да изтеглите оттук ==> windjview-2-1-setup


А сега приемете от нас и този поздрав, защото той най-добре изразява това, което ние мислехме по време на работата върху днешния архив:




Гласувай:
6



Спечели и ти от своя блог!
1. silviia - Имаше и едно руско -
01.11.2016 13:23
"Наука и жизнь".
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: varg1
Категория: Лични дневници
Прочетен: 20281779
Постинги: 18677
Коментари: 10030
Гласове: 71339
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930