Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.01.2018 13:36 - Пулпудева
Автор: andorey Категория: История   
Прочетен: 4949 Коментари: 2 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
    Едно от старите тракийски названия за град, населено място, е думата "дева" или "дава". Тази дума се е запазила и до днес в името на град Пловдив (старо Пулпудева). Произходът на думата дева (дава) е многопластов. От една страна той е свързан с понятието за див-дев, оттам и думата дева и девойка. От друга страна е свързан с представата за дивен – чуден (а също и странен, див), както и глагол дивя се – нещо средно между учудвам се и възхищавам се.
    От трета страна е свързан с понятието за божествен – индо-арийската дума дева (deva) - божество както и латинското deus "божество" и divus "божествен". Тук трябва да прибавим и гръцкото Теос (Деос) - бог.
    Да не забравяме и прилагателното дивна – чудна, прекрасна, приказна. Вероятно първоначалното значение на дива-дева-дивна е било божествено красива, непорочна, чиста, а след това при някои народи това "дева" (дивна) започва да означава и божествена.


image

На снимката - антична монета от Филипопол, с изображение на градската богиня, с корона от кули и крепостни стени




    Затова не е чудно, че в древността хората са изобразявали градската богиня именно като жена, с корона, венец от крепостни стени. Имаме запазени такива изображения върху антични монети от различни български градове, като Пулпудева, Сердика, Пауталия и други.
    Останалите тракийски названия за град, населено място, са - брия, пара, диза и други.
     

image

Поглед към Небет тепе, Пловдив, с най-старите запазени крепостни стени, от 6 век преди новата ера.




Тагове:   град,   дава,   монета,   дева,   дива,   стени,   крепостни,


Гласувай:
5



1. shtaparov - Аз съм на мнение, че обявяването на ...
18.01.2018 14:31
Аз съм на мнение,че обявяването на наставката -ДЕВА за отделна дума е неправилно а свързването й като значение с нашата дума за ГРАД- илюзорно. Бидейки вид Български език,"Тракийският" не може да се различава коренно от стария Български което означава,че -ДЕВА като наставка трябва да съществува в множество днешни Български имена на села и градове. Едно по-внимателно вглеждане показва именно това: -ДЕВА (с нейните диалектни разновидности -ДЕВО,-ДОВО,-ТОВО,-ТЕВО и пр.) е наставка а не отделна дума и я има дори в съвременни имена на населени места,някои от които мога да изброя: Капатово, Злетово, Дедево ,Кладово, Садово, Голобрадово, Градево, Радево, Синитево, Гроздьово (=Гроздево),Ракитово, Кратово, Смядово, Дядово и пр.
цитирай
2. get - Останалите тракийски названия за ...
18.01.2018 19:17
andorey написа:
Останалите тракийски названия за град, населено място, са - брия, пара, диза и други.


- Киряков, потърсете етимология в назването за "Райска градина" в гръцките евангелия - звучащо: "пара-дизо" ... от там, ще ви стане ясно служебното значение и етимология - в двете тракийски глоси ... "пара" и "дизо/а" ?

- По отношение на "дева" ... не можем ли ползва аналогия с "келтското" дун-дуном, като окончание на/за населено място ... примерно новуо-дуном.
- По-старата форма е била "дон" - отгаваряла е на укрепено място - убежище при евентуална заплаха ... изкушанам се да го свържа с нашето - дяна/дява ... по-стари форми на същите ... дена/дева?

- Ако сте се наскърбили нещо с/от коментарите ми в поста, който дезактивира(хте)? - Прощавайте!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: andorey
Категория: История
Прочетен: 2148812
Постинги: 353
Коментари: 2326
Гласове: 5596
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031