Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
26.05.2010 07:52 - БЕЛИТЕ КИТОВЕ
Автор: dalida Категория: Хоби   
Прочетен: 2453 Коментари: 2 Гласове:
3

Последна промяна: 25.03.2015 23:43


                                          БЕЛУГИ

      Китовете Белуги, са рядкаст.
Но, един случай в Китай, отново ни напомни за този вид прекрасни животни. Спасена гмуркачка участник в състезание по свободно гмуркане в североизточния китайски град Харбин, провинция Хейлунцзин, китът усетил, че нещо нередно става с гмуркачката и се спуска да и помогне. Захапва я лекичко за единият крак и я избутва нагоре към повърхността на морето, където студентката идва на себе си.
Белугите имат много малки зъбки, особенно тези, които се хранят с дребни рибки, дребни  ракообразни и мекотели. Немогат да наранят по никакъв начин хората. Освен това, те са дружелюбни, харесват хората и всеки удал им се случай да са около тях, използват да си поиграят свободно. Тези животни са много умни и игриви.
---------------------------------------------------------------------------------------------------

                                        ДЕЛФИНИТЕ

       Срещаме ги и в Черно море. Тези прекрасни, просто красиви животни, млекопитаещи, са атракцията в морета и океани. Особенно ергените - те скачат и подскачат, правят различни салта и какви ли не фигури, от сложни по-сложни във въздуха и със сила се гмуркат във водата, като пръскат всичко около себе си.
   Делфините са от царството на животните.
  Разред - китоподобни
  семейство - делфинови
  род - делфини
  Тялото на делфините достига да дължина 2,5 метра. Устата им е пълна с 40 и повече зъбки, а според муцунката - биват - късомуцунести и дългомуцунести. Името им идва от гръцката дума delfic - което означава " в утробата".
Пръкнали са се на този свят преди милиони години, живяли са по времето на Миоцена и са един от най- интелигентните  морски видове животни унас. Плуват с голяма скорост, особенно когато преследват рибите за храна, а когато плуват с корабите и лодките в страни от тях, могат   да са и като приятели на разходка. Кожата им се сменя на всеки два  часа, което има помага да развиват все по - висока скорост, без много усилия. Имат остро зрение и обоняние. Обработват до 700 звука в секунда, дори и в много шумна среда.  Когато се хранят нападат умело, групово, спазвайки винаги регламента - малките и младите животни се хранят първи, след това болните и най-накрая големите и майките.
 Могат да си говорят помежду си, като си разменят различни звуци с различна честота на тоново излъчване, така се предупреждават, когато са в опасност, когато наблизо има много храна, когато излизат на разходка и са с бебетата си. В тези разходки, майките не са самички, винаги с тях са и лелите, и батковците, които помагат в обучението на малките, обучават ги как да се хранят и как да се пазят от враговете си.
В нашето море, рибарите вечно се оплакват, че делфините им отмъкват рибата под носа им.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------

                                В   ЧУДНИЯТ СВЯТ НА РИБИТЕ
 Много са красиви  и  като ги гледа човек, сякаш им завижда, заради свободата в която живеят и начина по който живеят е сякаш много по-различен от всички други живи твари на нашата планета.






Тагове:   морски,   акули,   Делфини,   китове,   рибите,


Гласувай:
3


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - Морето е дом на .......
06.06.2010 00:11
Морето е дом на много морски видове. някои от тях са интересни да ги наблюдаваш, други са опасни да ги доближиш, а трети са направо отровни, не стават даже и за ядене.
цитирай
2. dalida - Да,морето е дом на рибите
01.10.2010 23:19
И е вярно че има и такива видове,които са отровни,но вижте какво правят японците. Те имат специялна технология по която приготват отровните риби така,че не се тровят. Готвачите им изкарват специялно обучение как да приготвят такива отровни видове риба. И,разбипа се всяко правило си има изключение - има и мъртви случаи на хора,но японците все пак са горди от това,че могат и да оживеят. Различни народи - различни нрави и вкусове!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: dalida
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 6157712
Постинги: 1101
Коментари: 4873
Гласове: 29446
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031