Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
04.03.2007 12:52 - БУРГАСКИ ХРОНИКИ
Автор: dalida Категория: Изкуство   
Прочетен: 2899 Коментари: 3 Гласове:
1

Последна промяна: 09.04.2015 14:06

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
                       
ОБРАЗОВАНИЕТО    В    БУРГАС

Наскоро се запознах с новия бюджет на  Бургас, приет с 30 гласа  " ЗА " преди няколко дни. Най - голям процент  тази година ще бъде заделен за образованието - 33 млн. лв.,  или почти 33% от  общинския бюджет. Сигурна съм, че всички общини отделят  големи пари за образуванието, но къде отиват тези средства ? - един бог знае, защото  някои от училищата в Бургас са в окаяно състояние, на някои - мазилката се е срутила, на други  оградата  прилича на  швейцарско сирене, а на трети   класните стаи и чинове са в окаяно състояние - надраскани и издълбани  като археологически находки. И всяка година в началото учителите искат пари от родителите  за ремонт, с оправданието че общината  нямала пари за тези ремонти.

Би трябвало тези  заделени средства  да се харчат  освен за ремонтите  да има достатъчно останали средства и за закупуването на учебници  от  I  до  IV  клас, за да могат всички по-бедни семейства да пращат децата си на училище. Знаем, че  за да издържаме един ученик са ни необходими средно 150 лв., като начало само за старт, а  колко още допълнително средства са необходими, само родителите знаят. Това, което се изнася в пресата е наполовина  вярно.   Знаем ли колко училища са затворили врати до сега? Аз  съм сигурна, че никак не са малко, особенно в селата. 

Преди години / имам предвид 1960г / учението в България беше задължително до  VIII клас, но сега във времето на демокрацията  не е задължително. Защо тогава  здравното осигуряване е задължително? И всеки, гражданин който не се осигурява  се наказва с глоба?

Ромското население праща децата си на училище и след като се разпишат върву ведомостта, ромчетата изчезват от школото. Незнам защо се водят на отчет, но те са хитри, подпис с пръстче и след това - дим да ни няма. А майките им си получават детските и въпреки това пак ги пращат да просят пред църквите, пред магазините, пред гробището. Полицаите влизат в комбина с ромчетата,
взимат си " парсата" и изчезват. Така ромите си просят, крадът и взломират изоставени складове и магазини безнаказано.



Знаем, колко много е нарастнала престъпността  на малолетните, виждаме ги по улиците като просят, виждаме ги по магистралите да проституират, виждаме ги  по крастовищата и бензиностанциите  с парцал и четка  да чистят прозорците на колите за  някой лев, който  отива по-късно в джоба на господаря или родителите на тези деца. Кой има изгода  от неграматността на  някои  бъдещи граждани на страната ни? Какво ще прави,  това неграмотно население след години , къде ще работи и как ще се издържа? 


Ако, министерството на образованието  вземе решение - първо, да осигури   необходимите безплатни учебници  за  у-ците от  I-ви  до IV-ти  клас,  поне ще сме сигурни, че повечето родители ще изпращат децата си на училище с удоволствие.

Тогава, може би по-голямата част от тези  малчугани  ще се научат да пишат, смятат  и четат.  И  второ  -  ако направят така, че образованието  до  VIII клас да бъде задържително, тогава  престъпността  на малолетните драстично ще намалее  и  самите деца ще бъдат по- образовани  и  добре възпитани   бъдещи  български граждани и ще бъдат доволни от положените  от правителството  ни  грижи. 






Гласувай:
1



1. thomas - Извинявай...
04.03.2007 20:05
Ама кога е престанало да е задължително образованието!? Че откак се помня,си е поевче от задължително, и то май по принцип е задължително средното, но все пак някои (предимно цигани) успяваха да се измъкнар с основно.
цитирай
2. анонимен - Образованието . . .
05.03.2007 09:01
Някой трябва да обясни на циганското малцинство, че образованието в България е задължително и за техните деца, след като претендират че са българи, макар че на публечни места все още говорят на майчиния си език, без да се съобразяват с българските закони.
цитирай
3. hollerra - Само искам да поясня
07.03.2007 18:26
Образованието е задължително до навършване на 16 годишна възраст, когато се смята,разбира се, че е покрито поне до 8-ми клас. След това може да се мине на домашно обучение или да бъде прекъснато напълно. И естествено циганите също (щом много претендират) трябва да пращат децата си на училище поне до споменатата възраст и това е тяхно задължение щом живеят в България
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: dalida
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 6205282
Постинги: 1102
Коментари: 4873
Гласове: 29488
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930