Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
07.07.2010 14:50 - БЪЛГАРИТЕ (част 12)
Автор: dalida Категория: Изкуство   
Прочетен: 17728 Коментари: 17 Гласове:
24

Последна промяна: 09.04.2015 13:01

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
                       
         
  
НАЗВАНИЯ НА БЪЛГАРСКИТЕ ГРАДОВЕ И     

    МЕСТНОСТИ  ДАДЕНИ ОЩЕ ОТ  ДРЕВНИ ВРЕМЕНА. 
                         
                       От   I век    до    XII век.

Някога древните българи са назовавали селищата и планините с особени имена. Някогашната крепост  Дуросторум българите са наричали Дръстър.  А, старото име на Варна е било - Одесос.
Българите, където и да са живяли са наричали местностите и градовете със свои български имена.

Характерното за българските имена още от древни времена е, че са  давали окончания на повечето думи:  за мъжки род окончанието е било "А",  за женски род - "ВА".

На историческата карта на България са нанесени имената на най-старите селища. ( от "Кирило - Методиевската енциклопедия" БАН,1985г.)

image
Името на главното българско светилище Мадара, което на древнобългарски е означавало "свещено място" често се е използвало през VI, VII,VIII век.

Освен това име  в българския етимологичен речник. I-III. са и други думи използвани като говорими в различните краища на България.
Например в източна България хората са използвали имена, които и днес използваме:
Дръстър, Карвуна, Мадара, Тутракан, Шабла, Каспичан, Синдел, Чирпан, Абоба - старото име на Плиска.

Другата дума е  "боила", чийто превод на старобългарски означавала  болярин.
Думите:  рът, рид и урва се срещат и на изток от балканите. Имената на върхове и планински дялове са се запазили и днес: Руй, Руен, Бурел, Миджур, Бунай, бохот - предполага се че произлиза от "бох" - градина, другото наименование за градина е  "лахан" - зеленчук или градинар. Произлиза от думата "лаха"(леха) и се е използвала през IX - X век.

Думите - галата, верегава, колубря са имали по две форми - едната за мъж, другата за жена. Думите от мъжки род завършвали на "а", а за женски род с  "ва". В родопския край хората казвали на върхът - "врохот"  или  "връот". Днес старите родопчани си  използват същите думи.
През XI в., в източните Родопи се използва думата "лаханара" за определение на градинар.

Определителни окончания древните българи са използвали и през X - XII век: галата, турда, орша, бутра, мадара, чукара, мачката, гъвана, тънтава, плъскова, чубра, рабоша, обай - гора, байна - баша. Някои от думите и днес се използват като наречия и в различните райони на България, особено в родопския край и в югозападна България.

Неотдавна имах един случай в Сандански, едно малко дете беше паднало в една локва и старата жена, която беше наблизо казва:" то, малко се утепа, ама нищо му няма". Направо ми изкара акъла, защото утепа в моя край му викаме - утрепа, значи се е убил. Това - между другото.

 За българските окончания, май друг народ няма такива, като нашите - за мъжки и за женски род. На чужденците им е много трудно да кажат - "Пеева", казват "Пеев" -  и а-то отцъства.
    Съдбата на всеки голям народ сякаш е да остави на поколенията си нещо знаменито, нещо, което другите народи нямат. Типични български имена на планини, градове, местности, църкви и др.


източник:( "Български етимологичен речник")








Гласувай:
25



1. анонимен - Дискусии се водят свободно в интернет по тези речници.
07.07.2010 16:19
Етимологичният речник на българите всъщност е издаден в 8 тома, от които шест са вече на пазара останалите 7-ми се подготвя за издаване, а 8-ми все още се работи по него. Всеки, който желае да се запознае с българските думи, може да влезе в интернет - записва в гугъл "етимологичен речник" - съставен е от български учени. Всеки том съдържа определен брой думи на много страници, 700 -800 стр., обяснени и по значение и къде се използват, кога и какви са по произход. В тези броеве - томове са изброени хиляди български думи, не се взимат чуждици, които се използват от двуезичното българско население.
цитирай
2. анонимен - интересна карта, много големи сме ...
08.07.2010 10:19
интересна карта, много големи сме били бреей
предполагам, че е по времето на симеон, но ми се струва че има лека неточност
точно при неговото царуване губим всичко на север от дунав
цитирай
3. анонимен - koi se bie v gardite i za kakvo? na...
08.07.2010 13:26
анонимен написа:
koi se bie v gardite i za kakvo? nai-malko az. ne sam patriot, no za smetka na tova sam obektiven.
znachi v 21 vek vseki razbira ot vsichko, samo zashtoto shtrakaiki iz neta, prochita tova-onova? ili vazmojnostta vseki da registrira blog i da pishe, oznachava, che napisanoto si struva?
i za informacia "lahanika" na gracki znachi zelenchuk.

Всяка обективност на база незнание, не е обективност. Просто си е липса ва знания. Хайде, опитай се да пишеш с букви, които са разбираеми за местния етнос, наречен "българи". Много е трудно да се дискутира с незнаещи и малко знаещи. Трябва да ги замерваш с факти.
цитирай
4. panazea - Когато историците професионалисти продадоха българщината ,
12.07.2010 12:37
ние аматьорите се вдигнахме да я защитим!
Позор за тези историци , които унизиха нашия народ!
Криеха се факти, изопъчаваха се истини , за да угодим на другите!
Някой помисли ли за българския народ!
Поздрав за Далида!
цитирай
5. анонимен - Прабългарите
17.11.2010 13:46
Проф.Божидар Димитров ги плещи много на едро в стил Петър Добрев. Българите се фирмират като смес от ираноезични сармати и алани и алтаизирано европеидно население което идва от Сибир и Централна Азия - алтаизирани тохари, представители на таштъкската арх.култура. нещата не са толкова прости както в наивните книжки на Петър Добрев! Има беспорни езикови доказателства че част от прабългарите са говорили на език сроден с съвр.чувашки , монголски и тунгусо-манджурски. Това не означава че нашите предци са били жълти монголоиди. В античността има голяма европеидна маса в Синцзян и Сев.Китай, първоначално вероятно езикови тохари, по-късно са се алатизирали езиково, но не и расово. Монголоидните примеси при прабългарите са како при кушаните, тохарите, ефталитите и сарматите. С тюрките нямаме нищо общо, прабългарските думи са в най-далечна степен на родство с тюркските езици. Нещата се прекалено сложни за да се превръщат в ефтин водевил, за патриотарски настроени лаици!
С Памир прабългарите нямат нищо общо в древната си история. Единствено в 4-5 в. един народ носещ името булоцзи, боло (китайски източници), бушки, булкхари (арменски източници) и самонаричащ се балгхари (остатъците от тях днес са в Индия), вероятно остатък от древното българско обединение, напуща Синцзян и в оазиса Карш създава Ефаталитсакта държава! Едва ли са били идентични с вече установените от няколко века българи в Кавказ, напуснали Синцзян с голямата тохарска миграция от 3-2 в.пр.н.е., но са техни далечни роднини, потомци на тези окито се подчинявата на хуните и остават в Прародината. Езикът им по всяка вероятност е бил тохарски в процес на алтаизация!
Необходимо е сериозно проучване на цялостния български и старобългарски езиков фонд, за да се извадят думите със сигурен и вероятен прабългарски произход и тогава да се прецени - доколко е застъпено иранското начало и доколко алтайското, по мои груби наблюдения отношението е 50/50%.

Анонимен изследовател на прабългарската древност!
цитирай
6. анонимен - staroto ime na pliska
24.11.2010 18:09
pliska e qk grad
цитирай
7. анонимен - Плиска-блестяща
11.12.2010 13:49
Плиска е най-старото име, преди това там няма град, той е построен изцяло от българите, първо е дървен, по времето на Омуртаг, отчасти още при Крум се изгражда от камък. Като етим.решение на името предлагам тохарското "плискем" - светъл, блестящ. Топонимът Плиска се среща още в Епир и Чувашия. Няма нищо общо със славянското плосък, както мислят някои наши "плоски" мозъци с девалвирани титли пред името!

Анонимен изследовател на прабългарската древност!
цитирай
8. анонимен - ВМРО иска да знае...
20.02.2011 00:18
ВМРО вече е готова да пусне своя анкета сред потомците на български бежанци от Турция с въпроса дали биха желали връщане на българските имена на градове в днешните предели на турската държава. Например, дали Къркларели да не стане отново Лозенград, дали Едирне да не стане пак Одрин, дали Малгара да не стане Малиград, дали Демиркьой да не стане Малък Самоков. Защо ли Истанбул да не стане Цариград?

цитирай
9. анонимен - В Смолян ...турци????????
20.02.2011 00:19
Анкетата на въпросната организация щяла да бъде попълнена от 8 хиляди „турци” у нас. Сред градовете, в които ще се разпространява анкетата, попада обаче и Смолян. Интересно какви „турци” има в Смолян?
цитирай
10. анонимен - ВМРО - ЧИИ ИНТЕРЕСИ ЗАЩИТАВА ?
20.02.2011 00:21
Трябва ли да търпим такава организация която работи срещу българите ?
цитирай
11. анонимен - ВМРО - провокаторите - внимание!!!!
20.02.2011 00:23
http://www.vmro.bg/index.php?option=com_content&view=article&id=591:2010-07-06-08-26-57&catid=5:news&Itemid=24

цитирай
12. анонимен - Българските имена
20.02.2011 00:26
Хасково - Орфис
Кърджали - Родопис
Казанлък - Казанлък
Ямбол - Дъбино Болград
Пазарджик - Пазарище Речен Хеброс
Кюстендил - Велбъжд
Харманли - Харман Вършило
Бургас - Бургас Делтум
Обзор - Обзор Обзор Обзор
Монтана - Магнаура
........................
това са българските имена има и още...
цитирай
13. анонимен - златен каза:
20.02.2011 00:27
Турците в БГ се срамуваха дори и от окончанията в имената си -ов и -ски. Българите немат тоя комплекс. На никой Пехливанов, или Керимов не му е хрумвало да си сменя табелата.
Но турският фанатизъм си го изпроси. Пълна подкрепа за идеята. Както Чамкория е станал Боровец, така и други да си имат български имена.
цитирай
14. анонимен - Да се върне Козяк - то си е българско име
20.02.2011 00:29
Обзор - старата бълг. крепост Козяк, превзета от Амедей Савойски в 1367 г. и дарена по-късно от Търновград на "Добруджанското деспотство". В турско името е изкълчено на Гьозеге (от Козяк), побългарено на Гьозекен, погрешно взето за нещо свързано със зрението (гьоз - обзор), преименувано от 19-майци на Козякград, но веднага след това по искане на жителите му - на Обзор.
цитирай
15. анонимен - Реките в България
20.02.2011 00:31
Друг конфуз са имената на Камчиите. Голяма Камчия си е историческата Тича (сегашната малка р. Тича може да стане Горна Тича). Луда Камчия си е историческата Ичера.

Да се върнат Тича и Ичера.

цитирай
16. анонимен - Овеч.
20.02.2011 00:32
Самото българско име на гр. Провадия е, разбира се, Овеч, което значи същото. (Тур. Превади от гр. Провато.)

Да се върне Овеч.

цитирай
17. анонимен - Турците в БГ се срамуваха дори и от ...
23.02.2011 16:42
анонимен написа:
Турците в БГ се срамуваха дори и от окончанията в имената си -ов и -ски. Българите немат тоя комплекс. На никой Пехливанов, или Керимов не му е хрумвало да си сменя табелата.
Но турският фанатизъм си го изпроси. Пълна подкрепа за идеята. Както Чамкория е станал Боровец, така и други да си имат български имена.

---------------------------------------------------
Има нужда от нов "Възродителен процес" до докаран до край, да не остане ни един читак в България!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: dalida
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 6159192
Постинги: 1101
Коментари: 4873
Гласове: 29446
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031