Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
06.08.2010 10:16 - СИМВОЛЪТ СВАСТИКА
Автор: dalida Категория: Изкуство   
Прочетен: 11872 Коментари: 14 Гласове:
22

Последна промяна: 09.04.2015 12:26

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg


            

Някои бележки относно историята на


                     
Символа Уан “Свастика”


image


      Английската и немската дума “Свастика” произлизат от санскритската дума: “Svastikah,” която означава “бидейки щастлив”. Първата част от думата, “SVASTI-”, може да се раздели на две части: “SU-” (добро; добре), и “-ASTI-“ (е), частта “-ASTIKAH” означава "бидейки". В Индия думата е асоциирана с благополучие – тъй като означава "благоприятен".

В Индия свастики в посока на часовниковата стрелка и обратно на часовниковата стрелка са използвани с различни значения.
Тъй като свастиката е прост символ, той е бил използван по всяка вероятност независимо от много човешки общества. Едни от най-старите известени свастики са били изобразени в палеолитична пещера преди повече от 10,000 години.

Преди около 2,000 години, когато будизмът бива внесен в Китай от Индия, китайците също заемат свастиката и нейното значение на “благополучие”. В Китай свастиката се счита за китайски йероглиф произнасян като "Уан" (на мандарин). Тя е считана също така за еквивалент на друг китайски йероглиф със същото произношение, който означава ""десет хиляди; безкрайно голямо число; всичко".

Символът на свастиката е бил използван в продължение на хиляди години практически от всички групи от хора на планетата. Тя е била позната на германските племена като "Кръста на Тор", и е интересно, че нацистите не са използвали този термин, който е в съгласие с немската история, но вместо това предпочитат да "откраднат" индийския термин "Свастика".

Символът бива донесен дори в Англия от скандинавските заселници в Линкъншир и Йоркшир като "Кръста на Тор" дълго преди Хитлер. Още по-интересно е, че знакът е бил намерен на еврейски храмове в Палестина отпреди 2000 години, така че Хитлер (по невнимание?) е "откраднал" еврейски а също и индийски символ.

В Америка свастиката е използвана от местните Американци в Севера, Централна, и Южна Америка. Според Joe Hofler, който също така се позовава на Dr. Kumbari от музея на Urumqi в Xinjiang - Китай, индо-арийците от Германския клон пристигат в Европа около 2,000-та година преди новата ера и донасят със себе си символа на свастика (слънчев диск) на тяхното религиозно изкуство по това време, открито в разкопки на гробовете Kurgan в степите на Русия и индо-арийските гробове в Xinjiang, Китай. 


  Албиони/2006

Справки с информация относно свастиката:
1. Thomas Wilson, Curator, Department of Prehistoric Anthropology, U.S. National Museum, Chapter "The Swastika, the earliest known symbol and its migrations; with observations on the migration of certain industries in prehistoric times, " from "Report of National Museum" (1894), pp. 757-1030. (On-line version of this Chapter can be obtained from the following site: http://abob.libs.uga.edu/bobk/sw/ )
2. Barbara G. Walker, "THE WOMAN"S ENCYCLOPEDIA OF MYTHS AND SECRETS" (1983), and "THE WOMAN"S DICTIONARY OF SYMBOLS & SACRED OBJECTS" (1988), both published by Harper & Row;
3. James A. Michener, "THE SOURCE";
4. Ernest Klein, "KLEIN"S COMPREHENSIVE ETYMOLOGICAL DICTIONARY OF THE ENGLISH LANGUAGE" (Elsevier, 1971);
5. Robert H. Mathews, "MATHEWS" CHINESE-ENGLISH DICTIONARY" (Harvard, 1966);
6. The book "In Search of the Cradle of Civilization" by George Feuerstein, Subhash Kak, and David Frawley (Quest 1995) describes the history of India from a perspective different from that of English colonialists


"Колелото на Закона от системата на Буда, Ин-Ян на системата на Тао и десет-посочният свят – всички те са отразени във Фалуна (Колелото на Закона)"

"Конфигурацията на Фалуна е миниатюра на Вселената и има своя собствена форма на съществуване и процес на еволюция във всяко от другите пространства. Затова аз го наричам Свят."





Гласувай:
22


Вълнообразно


1. dalida - В едно списание прочетох,
10.12.2010 21:55
че единствено българите използвали "Затворената свастика"
Според колобърските тълкувания Свастиката символизира "Преплитащите се космически епохи" и означава "огън", "въздух", "развитие" и "бъдеще" всичко
това събрано в ЕДНО наречено - ТАНГРА. Висшият символ на ТАНГРА е тризъбеца.
Подобна информация има и в кн. "Божественият свят на българите".
цитирай
2. dalida - Мнението на нашите учени е:
10.12.2010 21:58

Свастиката е известна от древността. Този символ се среща в културата Мохенджо-Даро, процъфтявала през VIII в. пр. Р. Хр. по бреговете на река Инд. Свастиката е открита и върху глинени съдове, изработени през V в.пр. Р. Хр. на територията на съвременен Ирак. В североизточна Африка археолозите, изучаващи царството на Мероз (II-III век пр. Р. Хр.), са намерили погребална стела, върху която е изобразена жена, влизаща в задгробния свят. Върху дрехата й има свастика.
цитирай
3. dalida - Доброто, светлината
10.12.2010 21:59
Свастиката се среща навсякъде като знак за светлина, слънце, живот, добро.
цитирай
4. dalida - Свастиката.
10.12.2010 22:00
Тя присъства върху всички амулети при славяни, германи, келти, етруски, скити, сармати, курши, удмурти, башкири, чуваши и много други народи.
цитирай
5. анонимен - инженерчето
27.12.2010 00:37
Цветовете на схвастиката са: синьо, жълто, зелено и червено.
цитирай
6. анонимен - Още сведения-
04.03.2011 16:57
Сред всички народи на Европа и Азия са известни множество традиционни орнаменти на основата на свастиката. Изтъкани върху килими, платна, тъкани, избродирани върху облеклото, свастиката е съпровождала човека всеки ден в неговия живот от древността. Археолозите са открили изображение на свастика върху съдове, медалиони, оръжие, върху стените на домове. Най-старите изображения датират 10-15 хилядолетие пр.Хр. Свастиката се среща навсякъде като знак за светлина, слънце, живот, добро. Тя присъства върху всички амулети при славяни, германи, келти, етруски, помори, скифи, сармати, курши, удмурти, башкири, чуваши и многи други народи.
/танев/
цитирай
7. анонимен - знаете ли че,
04.03.2011 16:58
Стените на резиденцията на Петър I били украсени със свастики. Таванът на тронната зала в Зимния дворец в Санкт Петербург и досега е покрит с този свещен символ. Свастика е присъствала и върху много парични купюри. Дори и след Октомврийската революция, до 1922 година на много от банкнотите в Русия е имало свастика.
/танев/
цитирай
8. анонимен - Една справка ми показа -
04.03.2011 16:59
Гностичните антични секти използвали разновидност на свастиката, съставена от свити в колената крака, като таен символ, сравняван с триосевия кръст. В масонската традиция чрез свастика се предпазвали от беда и зло. В окултизма реинкарнацията наричали "ротация" и я изобразявали във вид на свастика. В мистичния орден "Братя-инициати на Азия" по време на ритуални церемонии върху голяма шахматна дъска се подреждали 29 души, образувайки жива свастика, като централната клетка оставяли свободна. Този ритуал съществува и сега в някои мистични общности в Англия.
цитирай
9. анонимен - от танев
04.03.2011 17:01
В индуизма свастиката е въплъщение на вечния живот, на прераждането, "кръговрата на сансара", движенията от микрокосмоса към макрокосмоса. Нещо повече, лявата и дясната свастики съответно въплъщават богинята Кали-Майя (Луната) и бога Ганеши (Слънцето).
цитирай
10. shtaparov - Най-важното от всичко, което прави ...
17.03.2011 02:29
Най-важното от всичко,което прави впечатление и се набива в очи около Свастиката,е не толкова нейната форма /художествен стилизиран символ на Слънчевия диск и на Слънчевия бог/,а нейното име. "Анализът" сочи,че
думата Свастика означава Звяздика/Звяздица/ и Свящица/Священа,Свещена/.Най-старите познати до момента изображения на свастики са намерени не къде да е,а по нашите земи и в най-близките им околности,в обхвата на неолитната "Култура Винча",която е част от Варненската Черноморска цивилизация. Затова не бива да се учудваме,че в следващите епохи тя се озовава на много отдалечени от древна Тракия места,превърнали се в по-късни средища на цивилизации из най-различни точки на Земното кълбо. Това е могло да стане само чрез системните големи преселения,към които древните Трако-Български племена са прибягвали поради характерния за тях огромен демографски прираст.
цитирай
11. shtaparov - Още нещо
17.03.2011 02:41
И още нещо. Различните вярвания,които са били свързвани със свастиката,не се дължат на различия във възгледите за нея,а на множеството най-различни функции
и качества,които древните езически религии са вменявали на Слънчевия бог.
цитирай
12. dalida - Преселенията
17.03.2011 09:21
shtaparov написа:
Най-важното от всичко,което прави впечатление и се набива в очи около Свастиката,е не толкова нейната форма /художествен стилизиран символ на Слънчевия диск и на Слънчевия бог/,а нейното име. "Анализът" сочи,че
думата Свастика означава Звяздика/Звяздица/ и Свящица/Священа,Свещена/.Най-старите познати до момента изображения на свастики са намерени не къде да е,а по нашите земи и в най-близките им околности,в обхвата на неолитната "Култура Винча",която е част от Варненската Черноморска цивилизация. Затова не бива да се учудваме,че в следващите епохи тя се озовава на много отдалечени от древна Тракия места,превърнали се в по-късни средища на цивилизации из най-различни точки на Земното кълбо. Това е могло да стане само чрез системните големи преселения,към които древните Трако-Български племена са прибягвали поради характерния за тях огромен демографски прираст.

-----------------------------------
Днес, някои от читателите на исторически данни не признават тези преселения на народите. Особено спароток, в първите му статии беше категоричен че траките не са мърдали от Балканитеи никъде не са се преселвали.
В основата си историята ни показва, че преселвания са ставали не само заради лошите условия за живот.
цитирай
13. atilla - Sparotok твърди, че не са изчезнали ...
20.05.2012 00:01
Sparotok твърди, че не са изчезнали от нашите земи, а не, че не са мърдали!!!
цитирай
14. balkan1 - За свастиката -
04.07.2012 14:30
http://balkan1.blog.bg/politika/2010/08/13/svastikata.590601
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: dalida
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 6145890
Постинги: 1101
Коментари: 4873
Гласове: 29436
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031