Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
09.08.2010 13:24 - ИСТОРИЯ НА ЕЗИЦИТЕ
Автор: dalida Категория: Изкуство   
Прочетен: 8686 Коментари: 9 Гласове:
5

Последна промяна: 09.04.2015 12:22

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
                                                   

 
Азия,  алтайската подгрупа
                                    
и  

разпределението на езиците
 

 
image

      
В тази схема са показани алтайските езици.

 
Голямото семейство на езиците.
1. Индоевропейски езици
2. Синотибетски езици
3. Афроазиатски езици
4. Австронезийски езици
5. Дравидски езици
6. Алтайски езици
Повечето алтайски езици си  приличат по:
* фонетика
* морфология
* синтаксиса
Изключение правят само: чувашките езици, халаджските езици и якутските езици.

В  алтайските  езици съществуват и преходни диалекти.
1. По политически причини понякога се създават изкуствени граници между езиците.
2. По исторически причини, тези пречки са заради създаването на  смесените езици.

Разпостранение на алтайските и индоевропейските  езици:
1. В Източна, Централна и  Югоизточна Европа.
2. В Западна Азия - алтайските езици
3. В Източна, Средна са индоевропейските езици 
  и Европейска Русия.
    *  Киргизският  език се говори в Киргизия, Китай и Казахстан
    *  Башкирският  език се говори в  Европейска Русия от близо  2.5 милиона души.
    *  Кашкайският  език  се говори от 1,5 милиона в Иранските области Фарс и Хузестан.
    * Хазарският език , тюрко - аварски и прабългарски езици са мъртви езици. Вече не се употребяват. Но са се говорили и са използвали по време на хунския военен съюз на атила.

 /Прабългарският/ старобългарският  език засега се тълкува по различен начин, заради граматиката и фонетиката.

При алтайските  езици освен ареала, по който се разпределят има и шест клона по географски признаци.

1. Югозападни - огузки
* Западно огузска група: това са езиците - тюрксменски, хорасански,
* Южноогузска група - кашкайски, айналуски, авганистански, афшарски.
2. Северозападни - кипчарски.
3. Западнокипчарски езици - кумински, карачаево - балкарски, кримскотатарски и караимски.
4. Севернокипчарски езици - волго -уралски, казански, мишарски, башкирски.
                          
                                         
ДИАЛЕКТИ:

* Тура, бараба, томски, тюменски, ишимски, иртишки, тоболски и тара.
5. Южнокипчарски езици - казахски, каракалпакски, кипчарски и узбекски.
6. Източникипчарски езици - карлуркски

Диалекти - кашгарски, ярканд, хотан, керя, черчен, аксу, кума, турфански, уйгурски.
7. Североизточникипчарски езици - сибиро - тюркски.
                       
                                    
ПОДГРУПИ:

 * Саянска - тувински, карагас
 * Енисейски - хакаски, шорски, каца, ку, телеут и теленгит.
 * Алтайски  езици :  чувашки и прабългарски.
 * Хападжийски език.
Основната трудност при езиците се явява политиката на бившата Съветска Русия и политиката на Сталин. Те се стараеха да подтиснат тези и другите,  вече неизползвани езици, да поставят изкуствени граници и ограничения, които са съществени пречки за изучаването на тези езици и диалекти от хората по света.

Национализмът и новообразуваните средноазиатски републики и странните им схващания за етническите подразделения също ограничават хората при изучаването на всичките тези езици.


                           
КЛАСИФИКАЦИЯ НА ЕЗИЦИТЕ

Индоевропейска езикова общност:
Това е общността на родословното дърво на говоримите и писмени европейски езици. Те се разделят на групи, подгрупи, наречия и диалекти.
Към централната европейска подгрупа спадат:
  *  персийски,цигански, гръцки, албански, сръбски, босненски, хърватски, македонски, черногорски, словашки, белоруски, полски, чешки, руски, украински, литовски, славянски, български, исландски, датски, норвежки, германски, нидерландски, еврейски, шотландски, бретонски, румънски, молдавски, дакийски, илирийски, тракийски и хетски.

Алтайски езици
* долгански
* тувински
* якутски
* башкирски
* казакски
* татарски
* азърбайджански
* гагаузски
* османо - турски
* прабългарски
* аварски
* хунски
* хазарски
* чувашки

Великото преселение на народите. Дали го е имало?
Предполагам, защото иначе е невъзможно образуването на толкова много  езикови  системи, наречия   и диалекти.
Смесването на етнически групи хора довежда до: смесването  на езиците, приемането на нови необичайни имена и ритуали, промяната в модните тенденции на древните ни деди/ и при тях е имало мода, мода в обличането, мода в говора, мода в автоматиката/, нормално е да има промени, както при нас, вчера не е като днес, а утре ще е по - различно от днес и вчера. Така е било и при нашите деди.
В епахата на колонизациите, най - активна е била търговията, строенето на нови крепости, градове, пътища, обособявали са се автономии. Образували са се нови народности, просто - живота си е течал, течал, течал та чак до днес.
 / Когато седим тук пред компютрите и си чешим езиците/.

(източник:нет.бг)



Гласувай:
6



Следващ постинг
Предишен постинг

1. dalida - ЕЗИКЪТ НА БЪЛГАРИТЕ
15.09.2010 10:14
Не може едно малцинство да измени структурата на езика на едно мнозинство, а на Балканите българите са били мнозинство, както преди новата, така и след новата ера. Възможност за някаква промяна, според лингвистите ( езиковедите), може да има в лексиката, но структурата остава непроменена, основата си е същата.
Граматиката, както знаем всички се състои от три части:
1. МОРФОЛОГИЯ
2.СИНТАКСИС
3.ФОНЕТИКА
Това е истинската СЪЩност на даден език и съответно ни показва кои сме ние българите. Езикът какъвто и да е той - не може да бъде фалшифициран.
Именно тази структура на езика ни,неговата граматика, разби на ПУХ и ПРАХ, лъжата за СЛАВЯНСКИЯТ НИ ПРОИЗХОД И ДОКАЗА ПРАБЪЛГАРСКАТА НИ ОСНОВА.
(из Основата на прабългарския език)
цитирай
2. get - от вОДЕСос - Как да разбирам заглавието на ... ??!
02.10.2010 15:05

Как да разбирам заглавието на поста ти ! нещо в смисъл, като - Прабългарският, като прототюркски език, ли ?! Това като първо.
Второто - относно прабългарите, съм твърде скептичен !

С уважение !
цитирай
3. анонимен - За тюрките и булгарите
23.10.2010 22:26
Названието-Тюркски,е с по-късен произход и идва от южните племена.Те са почитали алпа Самар-Тюрк,и в негова чест и в памет на миналото си величие когато под неговия знак са владели Близкия изток и Балканите,започнали да се самонаричат-тюрки!За пряв път това название се среща в хетските източници/в края на 3-то хил.пр.Хр./ под формата Турруку.Персийските владетели изселили част от малоазийските булгари-тюрки в Средна Азия,от тях тамошните сродни племена взели обичая да си наричат тюрки.Северните булгарски племена ,към които принадлежат и нашите хони,ермийци и алани,никога не са се наричали тюрки.Защото са почитали алпа Кубар!В науката много по-късно е възприет общия термин-тюрки...Така са "потюрчени"всички които са говорели на горепосочените езици.А справката за езиците и сравнително вярна и достоверна.
Атил
цитирай
4. marley - За тюрските езици
24.10.2010 18:54
Знам, че обединяват повечето азиатски - средна,източна и южна Азия езиците на живеещите народи там. Не ми е ясно защо старобългарският език е включен в този раздел, след като Европейската част на Европа стига до планината КАВКАЗ. Така е по географската карта - на изток Европа граничи с Кавказ. На юг с Африка. Цялата средиземноморска част е Европейска. Затова Гърция е в Европа. По тази причина и Турция би трябвало да е в Европейската част, защото Мала Азия откъм посоката по права линия излиза на Индия, близо до Кавказ и обхваща европейската част на Европа. Арабските езици са с звучене на тюрските езици. На север - Скандинавието Норвежкият език съдържа много турски и унгарски думи. Шведският - също. Нидерландският фонетично има прилика с тюрския език. Така, че тюркските езици според мен са доста разпостранени. Миграцията между народите е спомогнала за смесването на езиците и в това няма нищо лошо,според мен. Какво е езика на един народ - култура и стопанско ниво на развитие. Като имам предвид колко народности живеят в една държава, езикът на който говори този народ е критерия за култура. Но в Индия има много народности, а основния език и задължителен е хинди. Хинди също е диалект на тюрския език.
цитирай
5. dalida - Езиците
27.10.2010 19:22
В "История на България" изд. НИИ.С.1983 г. за индоевропейските езици се разделят на групи и подгрупи, наречия и диалекти. В централната подгрупа спадат езиците:
* цигански,персийски, гръцки,албански, сръбски, черногорски, словашки, полски, чешки, украински, балтийски, белоруски, славянски, български, датски, исландски, германски, еврейски, латински,литовски,нидерландски, романски, ромънски, бретонски, тракийски, дасийски,илирийски и хетски.

Тюрските езици са в алтайската група.
Венетите/венедите/ са обозначени като народ на север от карпатите. Така е и на историкогеографската карта от ІІ век.
Това което е записано в "История на България" и това което учат днес учениците и студентите с леки промени, които се правят в момента и такива ще се правят до 2013 година, докато не се уточнят окончателно всички исторически учебници т.е. от А до Я.
А колкото до мен дали съм туркиня или албанка или сръбкиня или румънка или рускиня, това едва ли интересува някого. До колкото узнах за своето коляно - дърво - моите предци до трето коляно са си българи, родени тук в България и от двете ми страни. По- надалеч незнам и семейството ми незнае, не е ставало въпрос. А, като чета старите книжлета за теглото което нашите прадеди са изстрадали от този или онзи окупатор, през тези 500 години на окупация, не се знае кой от кой род е и с какво потекло. Освен турското тегло дето са го преживяли нашите деди, първата и втората св. войни - нашествието на германците и после на руснаците, имало е смесени бракове, раждали са се деца.
Не може да се каже че има чисти българи. Ако някой го каже значи е извънземен. През всичките тези борби и незгоди той е живял на Марс или Нептун цели 500 години.
цитирай
6. dalida - Езиците
27.10.2010 19:42
get написа:

Как да разбирам заглавието на поста ти ! нещо в смисъл, като - Прабългарският, като прототюркски език, ли ?! Това като първо.
Второто - относно прабългарите, съм твърде скептичен !

С уважение !

------------------------------------------------
Днес вече има изменение. Това "про" откъде дойде?
Прабългарският език вече не го наричат така, нито пък прототюрски, което не е едно и също. Или се казва старо българско наречие / прабългарски не се употребява и може би ще махна тази информация защото е доста стара/1992г/ и ще поместя новото. В по-долният ми коментар съм поместила част от новото подреждане на езиците. Старобългарският /прабългарският/ език влиза в подгрупата на Алтайските езици. Там са индийският, китайският, корейско наречие, арабски и още от азиятските народи. Книгите написани по времето на П.Хилендарски, В.Левси, Ботев, И.Вазов и другите поети и писатели, книгите от времето на средновековието всички те се водят написани на старобългарски език. А оня език на който са говорили Аспаруховите българи, само по руните оставени едвали ще се разбере какъв е бил езикът им.
и още нещо отбелязано и от Бешевлиев - Славянските, тюркските богове и древнобългарските СУБИГИТА и БАГАТУРИ произлизат от иранската дума БАГА - бог, господар.
----------------------------------------------------------------------------------------------
Има хора които се занимават специално със разводняване на мозъци. и го правят доста успешно като провокират отговорите в коментарите на участници, ученици, студенти по форумите. Това са провокаторите на новото време.
цитирай
7. анонимен - Щапаров Младши:
27.10.2010 23:50
Разбирам привързаността на Далида към общопризнатите конюнктурни правила,
предопределящи досегашните дълбоко погрешни разбирания на историците за древните Българи-това нейно качество я прави истинска Жена.За сметка на това,ние мъжете сме по-склонни да сме преди всичко революционери,готови да се усъмнят във всичко,което влиза в разрез с наблюдаваната от нас действителност.Какво е направил някога Галилей? Направил е преки наблюдения на Космоса,с които е разбил на пух и прах тезите на всички академици и професори в тогавашните университети.Ние сега правим същото-с преки наблюдения над днешните Българи и над древните извори за нашите предци разбиваме на пух и прах фалшификациите на туркокомунистите. Галилей несъмнено никога нямаше да направи откритията си,ако около него нямаше достатъчно добри и любезни жени,които да се грижат за него и да му помагат
да извърви своя път към Истината.Такава е ролята на Жените и те са незаменими
в нея-без тях никой истински мъж не може да се почувства достатъчно мъж,за да може да изпълнява пълноценно революционната си роля.Такава истинска Жена е и Далида-със своя блог тя помага и на нас,като с полезни въпроси и уместни забележки ни позволява да разясняваме Истината за Българите и да оборваме лъжите на конвенционалната историография. Към различните коментари може да се добави още много,стига да има време и място.Най-важното обаче е това,което ще споделя сега с Вас,а то е следното:
Новосъздадената в последните няколко години точна наука,наречена Езикова генетика или Езикова археология показа безапелационно,че общоприетите до момента класификации на световните езици са не просто объркани,ами направо са безнадеждно окашкавени. Задълбочените изследвания показаха,че има нужда от научни екипи,които да изработят нова класификация на езиците в Стария свят,която ще преобърне представите ни за миналото не само на Българите,
Славяните и тюрките,но и на много други европейски и неевропейски народи.
Но лимита свърши и-толкова засега.
цитирай
8. dalida - и още нещо, между другото за сведение на demograph
28.10.2010 00:17
специално към демограф.
Знаете ли че тюркините са страхотни мадами, нищо че някои от тях ходят забрадени като селянки. По култура и възпитание могат да сложат в джобчето си всеки наперен- излишно мъж. Изобщо азиатките са хубави жени и затова мъжете им не им позволяват да са с открити лица и бедра.
цитирай
9. barin - За последната част
19.09.2015 21:20
Не може да не е имало Велико преселение на народите, дори вчера пуснах моята нова тема. Иначе нямаше да са така разположени народите. За различните езици по света получих ценна информация, за което благодаря.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: dalida
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 6145890
Постинги: 1101
Коментари: 4873
Гласове: 29436
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031