Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
25.11.2010 12:19 - АНТИЧНА МИТОЛОГИЯ
Автор: dalida Категория: Изкуство   
Прочетен: 17699 Коментари: 11 Гласове:
15

Последна промяна: 09.04.2015 11:28

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
                                               ЛЕГЕНДИ   И   МИТОВЕ

богът на удоволствията и виното
image


В древното минало за боговете, героите и полубоговете са се разказвали митове и легенди. авторите на тези антични разкази са наблюдавали живота на героите, описвали са природните явления и давали простор на своите фантазии.
Първи създатели на античната митология в образи са били елините при това създали богове по свое подобие - придали им своите радости и скърби, придали им също и своите положителни и отрицателни качества.  Елините, с тези измислени митологически образи и със символиката на митологическите персонажи мислили да пресъздадът живота на героите си.

Непосредствените извори на гръцката и римската митология са самите автори на древността. Всички антични творби са наситени с митове и легенди. Съществуват и антични митографски сборници които съдържат много от знанията на александрийските учени, на първо място - "Митологическата библиотека" на Аполодор.

Но истинският учител  по гръцка и римска митология си остава
ОВИДИЙ, чиято основна поема "Метаморфози"  съдържа 250 мита -поеми. Античната митология обхваща както литературата, класическата поезия, музиката и фолклора.

Всички големи музеи в Европа, от Ермитажа до Прадо в Мадрид съхраняват статуи, ваяни и рисувани по митологическите сюжети, картините и живопистта, големите майстори на длетото и четката са използвали тези измислени сюзети за тема на своите картини и гоблени. Затова скулпторите са толкова красиви, защото са дефакто образи на действителните автори на митологическите сюжети.

ГРЪЦКИ  ЛЕГЕНДИ И МИТОВЕ

image

АМАЗОНКИТЕ - митическо племе от красиви и войнствени жени ездачки, красиви, но без гърди / нямали бюст/, племето живяло извън границата  на познатия в древността свят, по бреговете на Меотида ( дн. Азовско море), в страната Скития, на р. Термодонт
в континента Мала Азия и на остров Лесбос, о. Самотраки и чак до Беотия Атина. Били предвождани от царица. Сближавали се с мъжете само тогава, когато зачевали, след това ги прогонвали, родените момчета давали на бащите им, а момичетата запазвали в племето. Давали на бебетата да сучат от лявата гърда, а дясната изрязвали и изхвърляли, за да не им пречи при мятането на копието. 
В изкуството били изобразявани въоръжени със сърповиден щит във вид на полумесец, лък и копие, двойна двуостра секира войнски пояс около хълбока и меч на златен колан - символ на сила. Царицата на амазонките се казвала Хиполита / Иполита.
Мъжете много били запленени от тези хубавици, но вътрешно искали да ги унижат.  Тезей нападнал амазонките в Атика, пленил предводителката им Хиполита, която се влюбила в победителя си и веднага застанала на негова страна при другите боеве. После станала майка на сина от Тезей - Иполит, кръстен на името на майка си.


Амазонките са любимите персонажи на художници и скулптори, ваятели и музиканти.

АТЛАНТ ( Атлас, от гръцки -" носител ") - титан  или морски великан с необикновена сила, син на титана Япет и на океанидата Климена, Атлант имал двама братя - Прометей и Епиметей.
В архитектурата името атланти означава  мъжки  скулпторни фигури, които като декоративни колони поддържали сводовете, балконите и др. покривни конструкции
.

image

АХИЛ -  тесалийски герой, най-силният, най-храбрият, най-бързият с прякора "Ахил - бързоноги" и най-красивият от всички гръцки войни пред Троя, син на цар Пелей и на морската богиня Тетида. Когато майка му научила, че в бой ще загине, преоблякла го като момиче и го скрила сред дъщерите на цар
Ликомед на остров Скирос.Там той се оженил за Деидамея - една от дъщерите на царя и му родила син,кръстила го Пир, но бил открит от хитрия Одисей и Диомеди придружил двамата до гръцката флота в Авлида. В битките показал чудна храброст даже победил царицата на амазонките и се влюбил в нея докато тя издъхвала.  Едва когато неговият близък приятел Патрокъл,облякъл неговите доспехи, Патрокъл бил убит от Хектор, у Ахил пламнало желанието за мъст. Той се намесил в борбата с новото си въоръжение изработено от Хефест и убил Хектор начаса. Посейдон и Аполон се врекли да убият Ахил, заради неговата смелост, подразнили се и Аполон предрешен като Парис го наранил смъртоносно по петата. Бил погребан и оплакан от всички в двора на съпругата си, докато едните плачели за него, други се биели за оръжието на Ахил. Това били Одисей и Аякс, между тях избухнала свада за доспехите и оръжието му.

ДЕМЕТРА - дъщеря на Кронос и Рея, отначало богиня на плодородната земя и земеделието и по-късно - покровителка на брака, приятелка на мира и богиня на реда и законите.Возила се в колесница с впрегнати два дракона. Първа научила хората на земеделие, като им показала как се прави това. Косите й били руси, като цвета на зрелите класове. Много обичала един дъб и когато тесалиецът Еризихтон го отсякъл, тя била разярена и го наказала с глад. Младежът ставал све по-слаб, макар че ядял за петима. Така Деметра си отмъстила за дъба и за нимфите си.
Деметра се влюбила в тесалиеца Ясион, когато започнал да остарява тя помолила Зевс да го подмлади, в това време Плутон отвлякъл дъщеря й Персефона, обезумяла от скръб Деметра се оттеглила от Олимп изоставила всичко. Тогава се случили много нещастия, слънцето пекло силно и след него поройни дъждове заливали нивите. Хората се обезверили, нямало кой да поднася жертвоприношения за да омилостиви боговете. Накрая тя се оплакала на Зевс и го помолила да помогне, за да не опустее земята и да не изчезне земеделието. Зевс върнал Персефона на майка й, но Посейдон бил отмъстителен и продължавал да ги тормози. Деметра превърнала скитския цар Линк заради коварството му в рис, а тя самата се превърнала в кобила, за да избяга по-бързо от Посейдон.
На празника Деметра, се пренася първият плод от жътвата  в Атика и о-в Сицилия. На празника учавствали само омъжени жени облечени в бяло, те носели в жетварски венци плодовете от първата беритба, като се въздържали от секс девет нощи.
Главното култово средище на Деметра е Елевсин, където се празнували нейните оргии и другото и средище било в Сицилия.

Изида и Озирис

image

След Пелопонеската война в Елада проникнали азиатските култове и мистерии на Изида и Озирис, на Атис и Кибела и на Афродита и Сабазий в Римо-гръцките мистерии се повтаряли и при азиатските. Властите се противопоставяли но въпреки това ритуалите взимали всичко от живота и го принасяли в жертва през нощите на оргиите и празненствата. Орфей пеел и танцувал на тези оргии, песните му били тъжни и описвали болките и мъките при раждането на децата, описвали сношенията между мъжа и жената. През императорската епоха най - разпостранени били мистериите на Кибела, Изида и Митра.

Познаването на античната митология спомага по-добре да бъдат разбирани произведенията не само на античните драматурзи, но и на поети и писатели, на античното изкуство от по-ново и най-ново време.



за любопитните:
http://www.referati.org/bogove-i-hora-v-starogryckata-mitologiq/10217/ref/p1



Гласувай:
15



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - ИСТОРИЯТА изградена изцяло от митове и легенди
08.01.2011 11:02
В стремежа си да разберат реалностите, древните гърци са придали чисто човешки черти на своите богове. Цялата вселена - земята, реките, моретата, небесата, подземният и подводен свят - са една огромна родова община, в която властват типично човешки закони и взаимоотношения. Част от тази общност са и хората, които се включват и като обекти на божественото влияние, и като субекти, които вземат активно участие във взаимоотношенията на боговете.
цитирай
2. анонимен - Аз съм учил за митовете
08.01.2011 11:04
Литературата е своеобразен феномен в човешката история, появил се под въздействието на бита, философията, психологията на обществото, отразяващ живота му, променящ го чрез пресъздадените идеи и надежди. Древногръцката литература е художествена среда за по-нататъшното развитие на митотворчеството, създадена чрез интерпретиране на класическите митове. Античната митология е израз на човешкия стремеж към идеалното и желанието да се пресътвори реалното, своеобразното естетическо смесване на действителност и мечти.
цитирай
3. анонимен - Идеализирането на образите издига в КУЛТ даден народ
08.01.2011 11:07
Това според мен е ОГРОМНА ГРЕШКА за тези които идеализират даден народ или определени герои. ЗАЩОТО хората си изграждат ГРЕШНА представа за нещо, което НИКОГА не е съществувало вДЕЙСТВИТЕЛНОСТ, В РЕАЛНИЯ ЖИВОТ такива идеали НЕСЪЩЕСТВУВАТ.
цитирай
4. анонимен - Я, виж кой го казва
08.01.2011 11:08
Господин никой, знаеш ли че - Митологията е начин на мислене и отношение към света, а мисленето, като процес, изисква обобщение и анализ. Свързано е с езика, а думите са също своеобразно обобщение. Например, казваме камък, но имаме предвид термина, а не конкретен камък. Омир говори за бог Скамандър, имайки предвид реката като цяло, а не конкретен детайл. Мит на старогръцки означава дума - т.е. митологията обобщава и обяснява явленията в света на човека, дава основа на определена философия. В нея все още липсва диференциацията, все още ролята на боговете е обединяваща и на нея се подчиняват частностите в определената област на реалността.
цитирай
5. анонимен - Немога да се съглася с митовете,защото
08.01.2011 11:12
мита е нещо нереално. Легендите - също. ТОВА НЕ Е ИСТОРИЯ, ТОВА Е ИЗМИСЛИЦА. ТОВА Е ЛЪЖА, ИЗМАМА, НО КАТО ЗНАМ всички народи обичат да са лъгани, сякаш това им е заложено в гена. ЦЯЛАТА ПОЛИТИКА НА ИСТОРИЯТА Е ЕДНА ИЛЮЗИЯ, представена ни като истина и всеки се стреми да ПОКАЖЕ НЕГОВАТА ГЛЕДНА ТОЧКА - КАТО ИСТИНАТА, КОЯТО ВСЪЩНОСТ Е ИЗМАМА.
цитирай
6. анонимен - Още от гръцката митология
08.01.2011 12:58
ПЕГАС - безсмъртният крилат кон който се родил заедно с Хризаор от кръвта на горгоната Медуза,когато Персей й отрязал главата.
ПЕЛЕЙ - най-старият син на егинският цар Еак и Ендеида,брат на Теламон,нещастник на който никак не му вървяло в любовта,завистник и много злобен и отмъстителен Пелей, се оженил за Темида. Баща на Ахил, той надживява сина си и умрял на старини в изгнание.
Интересно сведение в митологиите има за племето ПИГМЕИ, които били джуджета, лилипути не по-високи от 150 см., те били от кръвната група на траките-роби, близки роднини,които живеели в населените места както от гърците така и от траките. Никой не ги закачал,защото както Омир казвал за тях -
хората ги обичали. Техни изображения се виждат на керамичните тракийски вази, фрески и музайки. Техни образи има изрисувани и върху гръцката керамика и златни вази и купи, с които царете си служили.
Богинята Хера ( Юнона) била също джудже.
цитирай
7. анонимен - Звезди на корабоплаването - от митологията.
08.01.2011 13:05
Определение за тези звезди на корабоплаването гърците дали названието ПЛЕяДИ.
Всъщност ПЛЕЯДИТЕ били 7-те дъщери на гиганта АТЛАНТ и океанидата ПЛЕОНА.
Тези дъжери били дълго преследвани от Орион, за да ги спаси от това преследване ЗЕВС ги превърнал в гълъби и след това в СЪЗВЕЗДИЕ - 7-ем видими звезди близо до съзвездието ТЕЛЕЦ.
цитирай
8. анонимен - ПОЛИТ
08.01.2011 13:08
Той бил син на троянският цар Приам и на Хекуба,прочут бегач,убит от Неоптолем в
Троянската война при превземането на Троя. Полит бил един от спътниците на Одисей.
Митология.
цитирай
9. анонимен - Фантастичните същества ог гръцката митология са:
08.01.2011 13:20
ПОСЕЙДОН, ЗЕВС, АИД, лилипута-Хера, ДЕМЕТРА,ХЕСТИЯ, ОРИОН, ТРИТОН, ЕФИАЛТ, БУЗИРИС, ОТ,СКИРОН, ИДА, АТА-жрицата на смъртта.
ПОСЕЙДОН е автор на много метаморфози. Посейдон бил и жесток, щом ударил с тризъбеца си по морската повърхност, събирал облаците, издигал вълните и предизвиквал бурите. Свещено животно на бога бил коня. Неговите празници се характерезирали с конни състезания. Другите свещени животни на Посейдон били - делфинът и бикът.
Атрибутът на ПОСЕЙДОН Е ТРИЗЪБЕЦЪТ - риболовното копие с три остриета.
цитирай
10. demograph - Има асоциациа за разпространение на Елинизма по света
17.05.2011 23:06
В Лондон е и е спонсорирана от гръцкото правителство.
цитирай
11. liubitel - Митовете и легендите са хилядолетно творчество на траките
24.11.2017 23:52
Митовете и легендите са хилядолетно творчество на траките.През 17 век Европейските аристократи посредством археолозите и историците са приписали всичко що е значимо за гръцко.От тогава и до сега.
Митове, легенди, богове, азбука, Омир, победители в Троянската
война, Александър Македонски,демокрация, всичко започва от гърците(елините).Как да си обясним това? Да разсъждаваме малко. Археолозите и историците са приели прочели и защитили титлите си със горните постулати. Ако изкажат друго мнение, значи се изказват против преподавателите си, съответно против титлите си.Защо да вървят против себе си? По лесно е по наследство и по течението. Титлите им си остават, съответното заплащане също. Някои са корифеи в попрището си. Че било невярно, да му мислят следващите.Нали ги канят на антибългарски симпозиуми
Това важи особено за българските историци. Ако чете човек историята, която се преподава в училище, срам да го хване че е Българин а не се е случил наследник на гърците.
Такива писанки има за траките, за хуните, за Българите, които да накарат всяко дете да си мисли:Аз не съм техен наследник. Предаването по канал 1 в понеделник повтаря същото.
Почти всички „историци”в това предаване ни убеждават колко незначителни са били Бъгарите и колко вярно са писали чуждите историци. И друго, което ми прави впечатление. Там присъстват Български студенти по история, Не чух нито един въпрос към титолованите преподаватели, който да спомене за някоя друга „версия” освен утвърдените от гърците.
Не са по-различни и заключенията на Стефан Цанев в неговите уж Български книги.
Относно азбуките: по-долу поставям снимки(от интернет) на двама тракийски владетели(които още не са обявени за гръцки). Виждат ли се гръцки букви? Чете ли се на български?

цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: dalida
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 6156332
Постинги: 1101
Коментари: 4873
Гласове: 29446
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031