Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
19.03.2015 12:26 - ШЕДЬОВРИ НА ПРИРОДАТА
Автор: dalida Категория: Изкуство   
Прочетен: 1672 Коментари: 0 Гласове:
11

Последна промяна: 09.04.2015 09:02

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
                                              В СВЕТА НА НЕПОЗНАТОТО

                         съвършенство, на което е способна само природата.


image

Има гледки, пред които човек онемява, когато трябва да опише с думи красотата им. Има моменти, когато фотоапаратът се оказва неспособен да улови преживяването на възхита пред шедьовъра на най-великия архитект - природата. Пещерите често биват сравнявани с вълшебно царство заради неповторимия си естествен интериор, който създават карстовите формирования и дори с подземен рай. Пещерата "Лурей" във Вирджиния не прави изключение от общото правило.

image

Намира се на около 150 километра западно от Вашингтон. Очаква ви приятно пътуване - пътят до пещерния вход минава покрай долина  с пищна растителност, с множество брезови и кленови дървета покрай пътя. Това се оказва само прелюдия към завладяващата красота на пещерата. Множеството сталактити висят подобно на въжета от тавана, от който падат карстови завеси, достойни за театралната сцена на постановка по Шекспир - в червено, оранжево, жълто и кафяво, понякога окъпани в блясък от водата, която ги мие -те ви оставят безмълвен и бездиханен пред това неповторимо зрелище. Някои от тях достигат дължина до три метра и падат стремително с подострени надолу като копия върхове, а други приличат на малък плет в оранжеви и жълти нюанси, висящ от тавана.  Ако се вгледате по-продължително, въображението ви ще разпознае чудновати актьори на подземната сцена, на която са стъпили карстовите формирования. Ще се почувствате потопени в глъбините на океан  по-скоро в цветовете на оранжево и кехлибарено, отколкото от зеленото или синьото.

image
 
Пещерата ще ви изненада с множество различни по цвят и форма сталактити (висящо от тавана на пещерата калцитно образувание, разположено на място, където капе вода) и сталагмити (калцитно образувание върху пещерния под, разположено на мястото, където от тавана капе вода) -научните термини, които описват приказния свят на пещерите. За непосветените в тайните на спелеологията обаче, тези формирования изглеждат като плътни въжета, които с времето са се видоизменiли, придобивайки интересни и причудливи форми.

                                                                Езерото на мечтите

image
  Пещерата "Лурей" е открита през 1878 г.  от Бентън Стебинс, Били Кембъл и Андрю Кембъл и тогава това е оценено като откритието на века. Днес около половин милион души я посещават ежегодно и остават поразени от приказния карстов свят, който се спотайва във вътрешността й. Още на входа ги посреща фигурата на Джордж Вашингтон и това е първото формирование, което Стебинс и Кембъл откриват. Продължавайки нататък, покрай гостите на пещерата остават множество сталагмити, които са влажни, студени, гладки и хлъзгави на допир. Красотата на пещерата е абсолютно естествена и е резултат от минералното съдържание на течащата вода. Калциевият карбонат е бял на цвят, но когато почвеното и скалното съдържание, медта и желязото взаимодействат с калция, се създава разнообразието от багри, в които оживяват карстовите фигури.  Освен тях пещерата "Лурей" може да се похвали и с красиво подземно езеро, което е известно като Езерото на мечтите. Дълбочината му е около половин метър, но това в ни най- малка степен не намалява очарованието му. В спокойните му води се оглеждат карстовите формирования и танцуващите пламъци на свещите, които са поставени от управата на пещерата.

image

Веднага след Езерото на мечтите следва Кладенецът на желанията. От дъното през кристално чистите му води прозират огромно количество монети. Общо около 400 000 долара са били събрани за благотворителни цели в него, което го прави един от най-доходоносните кладенци в САЩ.
сн.17/  Друго чудо на пещерата  е Катедралата  с големия сталактитов орган. Лилънд Спринкъл, електронен инженер е успял да настрои 37-те сталактита, така че  с помощта на създаденото от него приспособление (литофон - музикален перкусионен инструмент от групата на пластинковите инструменти) из пещерата да се носи вълшебната мелодия.




Как да отидете дотам?
Адрес:
970 US Highway 211 W
Luray, Virginia 22835
САЩ
Телефон: 540-743-6551
Web: http://www.luraycaverns.com

Такса: $16 за човек

"Пътеписи"





Гласувай:
11


Вълнообразно


Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: dalida
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 6198095
Постинги: 1102
Коментари: 4873
Гласове: 29481
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930