Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
02.12.2009 10:05 - АРХИВИТЕ ГОВОРЯТ
Автор: dalida Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1877 Коментари: 1 Гласове:
1

Последна промяна: 09.04.2015 13:22


                  
" БЕЛИТЕ  БРАДАТИ  БОГОВЕ "

От преди много хилядолетия в хрониките са отразени цивилизации, които много приличат на днешните царства, царски дворци, градове и светилища с високи до небето храмове. Тези цивилизации са вярвали в общият на всички християни кръст и твореца на всички неща. Легендите за "Белите брадати богове, които заминали, но обещали, че отново ще се върнат.
Мистериите и загадките свързани с маите, ацтеките, инките, вече няколко века озадачават учените от цял свят.
Дали цивилизациите от новия свят не са създадени по образец на цивилизациите от древния изток?
Историята за Елдорадо / днешно Толедо - Испания/ потвърждава това становище.
Градът възниква преди 2000 години, преди новата ера и е бил свързан с потомството на Ной.
Най-известни разкази в тези стари хроники са за Христофор Колумб, който през 1492г открива "западен път" към Индия. Една година по-късно се завръща заедно с няколко индийци и много златни дарове за кралицата - Изабела Кастилска и краля на Испания.  В своите разкази Колумб разказвал за град, чийто жители носели на ръцете, краката, шията и ушите си накити от чисто злато. Металът те намирали от залежите край града.
Кралицата била много набожна и наредила - първото злато, което донесе Колумб да послужи за изработването на изящна дарохранителница, която да подари на Катедралата на Толедо.
Кралят и кралицата много били любопитни, къде се намира този град  и от къде имат това злато, но гостите от Индия знаели само един отговор - "От Боговете", казвали те.
Така Индия запазила тайната на "Златният град".
Колумб имал много пътешествия по-късно в Индия, от където доставил на Испания голямо количество от златото на индийския народ.
Следващите пътешествия на Колумб били към Америка - новите земи и по-точно р. Ориноко, която според светописанията " обикаляла цялата земя Хавилска - там дето има много злато".
Първите испанци, стъпили на бреговете на новата земя използвали местните индианци за роби, които да работят в златните мини.
През 1517г  испанците, стъпили на брега на полуостров Ютакан били доста разочаровани, когато не открили това за което са дошли, златните съкровища не били нищо друго освен - мед.
През 1519г Ернандо Кортес отплавал от Куба с 11 кораба, които носели ценни предмети, с които трябвало да търгува с жителите на Ютакан. В района, където живеели ацтеките Кортес бил приет с почести и подаръци.  Мястото където Кортес направил лагер за своите подчинени нарекъл Веракруз.
От даровете, които получил Кортес имало един голям диск - слънце, голям колкото колело на каруца, един шлем - пълен със златен пясък и много златни предмети с изображението на животни. Тези дарове, обяснили индианците, били пратени от техния владетел Монтесума.
Испанците в следващите си посещения на полуострова се заселили постоянно, а златото придобито от тези земи изпращали в Испания. От Ютакан те се насочили към земите на Америка, обхождали навсякъде, където се съмнявали че има залежи от злато.
През 1530г испанският военноначалник Писаро хитро примамил водача на ацтеките, пленил го и поискал откуп - една голяма стая да бъде напълнена до тавана с големи блокчета - кюлчета злато. Ако ацтеките  успеят да откупят своя водач, той ще бъде освободен. Но, офицерите и подчинените на Писаро се разбунтували и пожелали смъртта на индианеца по причини-изтребването на някои испанци, които първи посегнали на индианските находища от злато.  Така се събрал импровизиран съд, съставен от инспански началници и офицери, и  осъдили на смърт индианеца.
Следващите набези /в търсенето на злато/ на испанците били насочени към Перу.
За инките, както и за ацтеките златото било "дар от Боговете", а не разменно средство - стока или пари.
През това време тръгнали приказките за " неземното богатство на индианците" и така започва "златната треска" обиколила Европа. Тръгнали европейците да търсят злато и скъпоценни камъни из земите на Венецуела, Колумбия и Бразилия.
Най -романтичния златотърсач бил Уолтър Райли през 1595г да търси легендарния Маноа и да прибави златното му съкровище към короната на Елизабет. Уолтър виждал това злато и на сън. Първото място където го потърсил бил град Елдорадо / днешен Толедо/, но останал разочарован, защото жителите на града успели да запазят в тайна мястото на находището.
На въпроса - как са се научили да изработват златните накити и предмети, ацтеките отговаряли -"Учители ни бяха нашите предшественици - толтеките. Толтеките, които първи открили зелените камъни - тюркоазите, били мирен народ, който умеел да извайва красиви предмети от злато и сребро, изработвал гравюри от ценни камъни, които намирали в планините, там намирали и среброто и златото, калая и други метали.
Боговете им показали мястото и начина, по който да изработват и обработват металите и камъните, а тези богове дошли от една умираща планета, избрали Земята за свой дом, заселили се тук, предали своите знания на тукашните хора и си заминали, но обещали, че отново някога ще се завърнат.

/източник - кн."Изгубените царства"- от Зекария Сичин/






Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

1. marley - "Изгубените царства"
19.05.2010 22:35
е хубава книга, чела съм я и ми харесва много.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: dalida
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 6158381
Постинги: 1101
Коментари: 4873
Гласове: 29446
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031