Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
18.02.2010 10:35 - СТРАХ ИЛИ НЕЗНАНИЕ
Автор: dalida Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2105 Коментари: 5 Гласове:
2

Последна промяна: 21.07.2015 21:38


                       ДОМЪТ, МОЯТА КРЕПОСТ !

Старите домови книги - с ново име " Книга на собствениците ",
отново на дневен ред.

Най-после държавата намери начин да хване нередовните платци.
Много от гражданите няма да си дадът данните, защото импретациите са много. Злобата човешка излезе наяве.
В сградата, където живея, аз съм домоуправител и ето какво трябва да се вписва в тази книга.

1. Трите имена на собственика  и документ за собственост, срещу опис на документа се вписва само - нотариален акт.

2. Брой членове на семейството - посочват се имената им, включително и имената на децата до 6 годишна възраст.
3. Трите имена на обитателите или ползвателите на имота.
4. Датата на която се е нанесъл собственика или обитателите.
5. Тези собственици или обитатели, които използват жилището като офис или магазин, помещение за услуги или производство, също се записват в тази книга.
6. За всеки собственик или обитател се води отделна статистика на отделен лист, като се оставят още поне два свободни, за да се попълнят ако стане нужда.
7. За всеки етаж се прави опис, ако на етаж живеят повече от един собственик, за всеки собственик се отделя по един параграф, един лист, където се описва всичко необходимо за домакинството.
8. Ако в сградата се отглеждат домашни любимци, те също се описват в книгата - името по паспорт, платен данък, ваксинации, те се описват отделно, на отделен лист където са споменати - животни - притежавани или взети за отглеждане животни.
   Вписват се най -накрая на листа, където са данните на собственика на апартамента.
9. Много важно е за домоуправителя, да впише данните на собственика / без ЕГН/ за всеки собственик на отделен лист от  домовата книга - в графа - 1. ОБЕКТ


На общото събрание между собствениците се взимат решения:
- за начина и времето през което ще се събират
- за направените разходи, свързани с употреблението на общите части в сградата, определя се една сума, която всяко семейство да плаща на една дата, съгласувана на това събрание.
- за разходи, закупени за бъдещи ремонти, които ще се съгласуват на общото събрание.
- плащането на обща вода, според показанията на общият водомер, плащат се и общият ток, който се използва за осветление на стълбището и избите, според показанията на общият електромер.
- Плаща се също и за поддръжка на общите части, като - чистене, миене, изхвърляне на боклука, почистване на стълбището, мястото пред входната обща врата и коридорът по който преминават всички обитатели живеещи в сградата - тези разходи се разделят на членовете от семейството и така се определя общата сума, която семействата трябва да плащат на домоуправителя, който трябва да води тези пари в отделна книга - за разходи и отделна книга за приходи.
- Всички тези суми за ремонти, закупуването на консумативи и заприходяването на сумите, трябва да се водят отделно - всяко перо, в отделна книга, в която е описан - трите имена на домоуправителя или председателя на сградата, придружено с подпис.
  Достъп до книгата имат само:
- полицията / срещу показване на документи/
- регионалното министерство - да се легитемира
- общината - да се легитемира
- ветеринарна служба - да се легитемира
- контрольорите - да се легитемира
В книгата не се записват само - тези лица, които временно живеят в сградата - до 30 дни,  и лицата, които до 30 дни ще напуснат сградата завинаги. Не подлежат на описване и собственици, които повече от 3 месеца не живеят в тази сграда.
Така пише в закона.
Ако апартамента е даден под наем, описва се името на обитателите според договора за наем, времето за което е подписан, без да се описва нищо повече.
   За всяка проверка се води отчет, прикрепен към книгата на който се отразява : - имената на проверяващият, къде работи, каква е длъжността му, документа издаден от съответния орган заради,което се прави проверката, дата и час на проверката и най-накрая - подпис на проверяващият. Това е по закон.
Всички управители, председатели и домоуправители са длъжни да спазват закона.
Ако изтече даже и много малка информация, знаем че клюкарките нямат друга работа, освен да създават интриги, този, който разпострани такава информация на другиму, носи наказателна отговорност и паричната глоба е до 200 лв./това го решават собствениците на общото събрание. Тази глоба маже да се приеме на общото събрание и да се наложи на нарушителя. Глобите, които се налагат и събират - са един вид отделни приходи към общия бюджет на съсобствениците на сградата.
Ако, има нещо неясно - питайте тук.
В този закон в раздел II чл.6 ал.1 и ал. 2, определя задълженията на обитателите.





Гласувай:
2



1. streetsmart - Не разбрах
19.02.2010 12:21
Пишете "Не подлежат на описване и собственици, които повече от 3 месеца не живеят в тази сграда". По Вашата логика излиза, че за имоти, обитавани от наематели, не се посочва собственика, така ли? Няма логика. За Общото събрание на етажната собственост важен е собственикът, защото той има право на глас и отговорност към етажната собственост. А ако имота се дава под наем временно, а в един момент собственикът реши да живее в него? Нима го вписваме като собственик от тази дата?
цитирай
2. анонимен - да вярно е
19.02.2010 21:36
Разбира се, че се записва името на собственика, но собственика не плаща за ремонтите на общите части, а наемателя, който има договор за повече от 3 месеца.
цитирай
3. streetsmart - @ анонимен 2
22.02.2010 09:27
Това влиза в пряко противоречие със Закона за управление на етажната собственост, където Чл.16, ал.1, т.9 определя, че собствениците "заплащат разходите за основния, текущия или неотложния ремонт, за реконструкцията, преустройството и обновяването на общите части на сградата съразмерно с притежаваните идеални части в тях;", а ал.2 определя, че наемателите нямат задължения по т.9. Къде са направени специални уговорки за наематели с договор за повече от 3 месеца?
цитирай
4. анонимен - Как се извършва регистрация на д...
22.02.2010 11:55
Как се извършва регистрация на домовата книга?Има ли някакъв срок?
цитирай
5. анонимен - Вярно ли е, че домоуправителите ...
25.02.2010 08:03
Вярно ли е,че домоуправителите трябва да се регистрират в Комисията за защита на личните данни,заради това,че те водят домовата книга?
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: dalida
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 6199221
Постинги: 1102
Коментари: 4873
Гласове: 29482
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930