Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
07.10.2010 12:54 - НАШИ ИСТОРИЦИ СПАСЯВАТ ЦЕННИ ОСМАНСКИ РЪКОПИСИ
Автор: dalida Категория: Лични дневници   
Прочетен: 6168 Коментари: 15 Гласове:
14

Последна промяна: 09.04.2015 11:52

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

 БЪЛГАРИТЕ ИСТОРИЦИ  И  ЦЕННАТА ОСМАНСКА ИСТОРИЯ
                   

(поместено от Албена на 07.10.2010 г.)

Всички революции искат да обърнат нещата с главата надолу и да започнат летоброенето от нулата. Когато в  южната ни съседка в началото на ХХ век
побеждава Младотурската революция, водачът й Кемал Ататюрк също иска радикално да скъса със султанското минало на страната си. В
Турция  възприемат латиницата, арабицата  е  забранена - младите офицери смъкнали падишаха, гледат с  широко отворени очи към Европа.
Стига се до глупавото решение да се унищожат и писмените паметници на Османската империя.  Властите искат да се отърват от огромните султански архиви, пазени в подземията на внушителната византийска базилика /ползвана като джамия/ "Света
София" в Истанбул. Кемалистите буквално изриват и изхвърлят в чували архивния фонд на хилядолетната империя.
От ситуацията се възползват практични хора. А султанските архиви са писани не на днешната малотрайна и чуплива хартия, а на материал, направен от памук, кажи-речи с вечен живот. За цариградските  "вторични суровини" чува тогавашният собственик на хартиената фабрика в Костенец, швейцарецът Шнеебергер и съвсем законно купува два вагона от султанските архиви. Ръкописите, събрани в чували, потеглят  с влака към Костенец, където щели да аи претопят и от тях да се добие нова хартия.  
По това време /1912-1914 г./ на работа в консулството ни в
Истанбул  е дипломатът Панчо Дорев, един от първите български  османисти. Консулът дълго години сам се рови из занданите на "Света София", преписва на ръка някои от арабските плетеници и ги изпраща в Комисията по исторически извори, която работи в БАН. Особено много дипломатът прави за и издирването на турски архиви, свързани в Българското възраждане. Панчо Дорев добре знае цената на султанските архиви, които  тръгнали към фабриката на Шнеебергер и решава да ги спаси за българската история. Обажда се на нашето правителство и подканя властите  в София да изкупят от швейцарския фабрикант османските ръкописи. От днешна гледна точка става почти чудо: правителството се бръкнало и изкупило от Шнеебергер безценните архиви. Сиромашка България дава няколко милиона суха пара, за да притежава реликви, свързани пряко с историята й. Тогавашните български историци са направо на седмото небе от радост. България се сдобива с най-големия в Европа староосмански архив такъв, какъвто няма и в старите европейски библиотеки. Особено голяма роля в това начинание изиграва бащата на известната наша ориенталистка и писателка  акад. Вера Мутафчиева, професор Петър Мутафчиев. Той подчертава нееднократано, че без османска документация не може добре да се осветли българската история.
Междувременно турската държава усеща, че глупаво е продала част от историческите си  архиви. По дипломатически път комшиите ни тръгват да търсят дивото след като са изпуснали питомното.
Турция официално иска да  й върнат ръкописните документи, пазени векове наред в "Света София". Макар, че България  вече е  съвсем законен собственик на султанските архиви, в София, за да не развалят отношенията с южната ни съседка, се съгласяват на преговори. В Анкара и Истанбул власатите се ядосват, че архивите им отиват на север не като  вторични суровини за претопяване, а като историески извори. В играта се включват тайните служби на двете страни. Детективи, дипломати и висши чиновници от двете съседни страни искат  да сложат ръка на безценните султански фермани.
Турското разузнаване вече знае, че архивът се съхранява в казармите на Школата за запасни офицери в Княжево. Нашите тайни служби усещат, че хора от посолството на  южната ни съседка се навъртат из района и усилват охраната на казармите.
Първоначално нашите власти се опитват да  убедят турците, че султанските фермани вече са претопени в Костенец, но шпионите на
Анкара донасят, че архивът не е докоснат. Междувременно натискът от юг към София расте - през границата хвърчат дипломатически ноти, депеши, шпионски донесения. Европа  е в навечерието  на Световната война, международното положение не е на наша страна. Турция заплашва и с намесата на Англия и Франция. Българските власти вземат мъдро решение - няколко специалисти по османска история на смени ден и нощ изчитат и подреждат безбройните ръкописи на арабица. Отделят десетина чувала с ненужни  от историческа гледна точка документи и ги връщат на турците. Казват им, че това е останало, другото е претопено във фабриката в Костенец.
Междувременно започва войната. Старите ръкописи потъват в хранилищата на ориенталския отдел на Народната библиотека, където десетилетия след това  са разчитани от специалистите по османска история.
След всичко казано дотук едно е важното, че  у нас се съхраняват много   важни и скъпи османски ръкописи за българския историк , които осветляват живота и делата на патриоти, възрожденци и хайдути - Индже войвода, Желю войвода, Раковски, Любен Каравелов, Левски, Хаджи Димитър, Караджата....

(

източник:http://www.teenproblem.net/school/s/15858.html)




Гласувай:
14



Следващ постинг
Предишен постинг

1. deteidiot - Това е доста интересно. И особено ...
07.10.2010 13:37
Това е доста интересно. И особено заключението " у нас се съхраняват много важни и скъпи османски ръкописи за българския историк , които осветляват живота и делата на патриоти, възрожденци и хайдути". Благодаря, че сподели :)
цитирай
2. hristo27 - Много ценна статия си избрала. Има ...
07.10.2010 14:32
Много ценна статия си избрала. Има неща от българската история, които винаги будят интерес.
Благодаря ти!
цитирай
3. dalida - Интересно и любопитно
08.10.2010 05:54
deteidiot написа:
Това е доста интересно. И особено заключението " у нас се съхраняват много важни и скъпи османски ръкописи за българския историк , които осветляват живота и делата на патриоти, възрожденци и хайдути". Благодаря, че сподели :)

-----------------------------------------
Излиза,че нашите историци разполагат с доста информация за миналото ни, но защо го криеха досега, не ми е ясно.
цитирай
4. dalida - Вярно,че е ценна информацията
08.10.2010 05:55
hristo27 написа:
Много ценна статия си избрала. Има неща от българската история, които винаги будят интерес.
Благодаря ти!

----------------------------------------
Благодаря за коментара.
цитирай
5. kapito - Поздравления за постинга! Много ...
08.10.2010 09:04
Поздравления за постинга!
Много интересно. Чак невероятна съобразителност. За чудене си е.
цитирай
6. dalida - Благодаря!
08.10.2010 09:07
kapito написа:
Поздравления за постинга!
Много интересно. Чак невероятна съобразителност. За чудене си е.

---------------------------------
Да, удивително нали?
цитирай
7. kapito - Да бе, два пъти го чвтох, да проверя ...
08.10.2010 09:32
Да бе, два пъти го чвтох, да проверя дали съм разбрала правилно :)))))))))
цитирай
8. dalida - Правилно си разбрала.
08.10.2010 11:05
Чудното идва от това, че турция никак не ни е обичала, пък и сега след ислямиския инцидент на ДАНС, още повече ще ни намрази. Пък ако разбере и че е измамена, незнам какво ни се пише. Но, се успокоявам с това, че те - турците имат зор да влязат в ЕС, та може да ни се размине скандала :):)
цитирай
9. zelas - Чудното идва от това, че турция н...
08.10.2010 15:11
dalida написа:
Чудното идва от това, че турция никак не ни е обичала, пък и сега след ислямиския инцидент на ДАНС, още повече ще ни намрази. Пък ако разбере и че е измамена, незнам какво ни се пише. Но, се успокоявам с това, че те - турците имат зор да влязат в ЕС, та може да ни се размине скандала :):)


Не съм съгласен, дори напротив. От балканските народи само турците ни приемат като приятели. Гърци, сърби, румънци донякъде не ни долюбват въобще.
Една разумна и гъвкава политика спрямо Турция би ни помогнала много.

Иначе, благодарим за информацията. Много е интересна.
цитирай
10. dalida - Дано си прав zelas,
08.10.2010 21:55
дано си прав и всичко е оптимистично.
За гърците, да те приличат на себе си.
Румънците и сърбите не са лоши, както казва една позната, "само да не са ти в къщата". Все ще намерят за какво да се сърдят.
Както и да е, радвам се че информацията ви харесва :):)
цитирай
11. oleandyr - Наистина много интересна инфор...
12.10.2010 09:58
Наистина много интересна информация.
Някои документи от архива публикувани ли са,
ще бъде добре да станат обществено достояние.
цитирай
12. dalida - Статията е копирана от интернет
12.10.2010 11:34
и адресът е ( източник:http://www.teenproblem.net/school/s/15858.html)
цитирай
13. santiment - Да, така е, това е известно, но бл...
12.10.2010 19:45
Да, така е, това е известно, но благодарности, че го припомняш.
цитирай
14. анонимен - Поне студентите по история
14.10.2010 10:01
Поне те редовно да преглеждат този блог ще им и от голяма полза.Намираш интересни теми и новини.Много е хубаво,че има хора с такива интереси, които правят нещо за българската памет.А тези архиви помагат и на краеведческата дейност.Бай Слави от моето родно градче,когато е писал книгата си за него се е ползвап от тях...Например.Поздави-Атил
цитирай
15. dalida - Благодаря ти Атил!
14.10.2010 12:05
Има достатъчно информация тук в този блог, но се иска желание да го прочетат.
Българската памет - дано се помни и от най - младите.
Все имам надежда затова, да се знае и да се помни.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: dalida
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 6158339
Постинги: 1101
Коментари: 4873
Гласове: 29446
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031