Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
05.11.2010 13:03 - БЪЛГАРИЯ (част 7)
Автор: dalida Категория: Лични дневници   
Прочетен: 7334 Коментари: 12 Гласове:
15

Последна промяна: 09.04.2015 11:37

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
                  
   БЪЛГАРСКИЯТ  МАНЧЕСТЪР

 
Всеки  град в България,  е по своему уникален. Всеки град е малко или много по- различен от другите и по своите забележителности, и по своето и


 Габрово в началото на ХХ век.       



image



Има ли местности в България, които да си приличат или да са идентични?

Старото поколение все още пази тази идентичност и я предава по наследство на следващото поколение. Нашите баби и прабаби ни учат да обичаме родното си място, да пазим тази красота и любов към всичко родно, за да се гордеят след време бъдещите ни поколения и да не се срамуват пред света, че са българи.
              
В полите на Стара планина по времето на Втората българска държава, през ХІІ
          век, създава се селище от свободни и смели  хора, избрани да пазят границите български от нашествениците идващи отвън тези граници.      Хората охранявали Шипченският проход, наричали своето селище Габрува. С това име  и  докато населението непрекъснато се увеличавало, и чак през  Седемнадесети век се преименовало на Габрово.  Тогава градът станал център на занаятите и още повече привличал търговци и занаячии, които давали своя принос за разхубавяването и известността на града Габрово. Хората така си харесвали града, че му дали прозвището "Българският Манчестър. След освобождението от Османската власт, това име , това прозвище му  придал по - европейски облик.  

Влаевото кафене в Габрово   
image            

Оттогава и насетне габровлии се гордеели със своя град, град на занаятите.
Постепенно както се гордеели, така и се шегували със своите недостатъци и лоши навици. Този хумор, който бликал от  лицата и сърцата на габровлии, привлякъл още повече хора. Така градът освен търговски център на занаятите, става и "Дом на хумора и сатирата". Габровци обичат да се надсмиват над своите недъзи,  лоши навици и несполуки. Освен това габровци се славят и с голямата си икономичност. Тази черта поражда у другите българи желанието да ги осмиват в карикатури и създават много вицове за габровци. 
                  
Тук, в Габрово са родени доста видни личности, като например - Николай Палаузов и Васил Карагьозов, които със собствени средства построяват  първата текстилна фабрика и я оборудват с най - модерната за онова време, техника (1882)
                  
Смели били габровци и носили на хумор, защото били стари балканджии и опитни българи. На външен вид приличали на българите на Аспарух. Снажни, високи, със здрави фигури, с голи глави, но си имали бради и мустаци, които засуквали щом видят хубава мома да се задава от улицата. Тези гологлави мъже били най - безстрашната охрана на Шипченският проход и те са се гордеели с това, че именно те са избраните да пазят границите ни. 
                      
Друга забележителност била "Българският Рокфелер", тук в Габрово развил своя предприемачески  талант - името му било Пенчо Семов. 
  
                    
Национална гордост били също и участниците в  Съединението и обяваването на Независимостта на България. Същите тези хора са учавствали и във войната за освобождаването на Одринска Тракия, която по онова време е била българска територия и Македония, която също е влизала в границите на България.

                           
 Има много разкази и анекдоти, свързани с габровци, които все пак не са единствените чешити в България. Чешити - дал господ - имаме си ги навсякъде из България и си се славим с тях. И све пак, габровци си остават най - големите  тарикати на Балканите. 


Снимки от " Изгубената България"
 

 http://www.lostbulgaria.com/?p=388




Гласувай:
15



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - Жалко за хубавото Габрово.
05.11.2010 18:00
Капитализмът се оказа пагубен за тоя високоиндустриален град. Той просто не можа да се съвземе и да запази статута си на водещ град. Имам много точни наблюдения, защото във връзка с бизнеса ми често го посещавам. В.Търново само за няколко години го надмина по всички параметри-жетели, строителство, фирми, търговия, туризъм, инфраструктура, супермаркети, инвестиции и всичко друго. На мен лично ми е мъчно, защото много обичам тоя град и хората с които работя там.
цитирай
2. dalida - Габрово
05.11.2010 18:02
Къде е историята на нашите градове и села? В библиотеката намерих три книги за Габрово. От тези три книги, написах точно две страници с най-същественото, за онова време,от тези две страници тук написах този постинг. Сбито и ясно. Като си отговорих на въпроса, че две села еднакви няма и два града еднакви няма. Габрово се слави още от времето на Първата българска държава,та чак до новото време. Като избегнах всички подробности и разтягане на локуми, от цялата история събрах няколко съществени и важни моменти. Историята казват хората, че била изтъкана от факти. Е, не е всичко, но е все пак нещо.
Другото ще допълват тези, които знаят и имат желание да се похвалят.
цитирай
3. bven - Далида, много хубаво разказваш.
05.11.2010 20:31
Градът е и сега е голям, хубав и с интересни места . Лека вечер!:)))
цитирай
4. dalida - Габрово, градът е хубав и сега.
05.11.2010 22:35
bven написа:
Градът е и сега е голям, хубав и с интересни места . Лека вечер!:)))

-----------------------------------
Благодаря! Лека вечер и на теб!
цитирай
5. анонимен - Добро утро,българи!
06.11.2010 08:29
Ето ви нещо интересно - как говорят старите габровци и :
в Габрово може да чуете следните думи - въртлесто - нещо обло; дилаф - маша за огън; джокам - дъвча дъвка; бонелка - вилица; удурдеса - натъкми, нагласи, докара се; напет - снажен, хубав; изпружил се - опънал се, легнал и не мърда; лезгар - права лопата; а във Врачанско се срещат думите - жабам - взимам; доскоро по селата старите ни дедовци се храниха на едни ниски кръгли маси и сядаха на дебели възглавници или трикраки столчета - това е старобългарски обичай - морафет, който много селски хора използваха,в чест на уважението си към ХЛЯБЯ Господен, дето го ядат. Та тези маси им викахме - паралия; думата "сопвам" се е известна в почти цяла България; а също така и думата "дърля" - карам се, заяждам се.
цитирай
6. анонимен - Хубаво е, че сте писала за Габрово
09.11.2010 09:59
но информацията Ви не е вярна. Те не са си дали сами прозвището Българският Манчестър, а един французин нарича така града, впечатлен от много фабрики, които били построени там. Първа е фабриката на Иван Калпазанов за текстил, която дълги години е управлявал неговият първи зет Васил Карагьозов.
цитирай
7. анонимен - Първите в Габрово
09.11.2010 19:58
# първото светско новобългарско училище - 1835 г., основано от Васил Априлов и Николай Ст. Палаузов
# първата ученическа библиотека - 1840 г.
# първото приложение на звучната метода за произнасяне на буквите - 1868 г.
# първият учебен кабинет по физика - 1872 г.
# първата светнала електрическа крушка в България.
# първата фабрика за производство на патрони в Еловица.
# първо в страната гражданско пощенско отделение - м. януари 1878 г.(заедно с тези от Свищов и Търново).
# първият тенискорт и ледена пързалка -1922 г. в парка на Иван Хаджиберов, сега цех 1 на фирма Финтекс
# първата фабрика за доставка на платове за Княжеския двор - фабриката на Иван Колчев Калпазанов - 1882 г., построена от Иван Калпазанов, Петко Цокев и Васил Карагьозов.
цитирай
8. анонимен - И още:
09.11.2010 19:59
# първото изпълнение на сегашният химн „Мила Родино“ в Априловската гимназия.
# първата и всички 11 фабрики за производство на сапуни до 1936 г.
# първата фабрика за кокс и деривати.
# първата фабрика за калъпи за обувки - 1918 г.
# първото дружество на Червения кръст - основано на 1 ноември 1883 г.
# първата съвременна концертна зала - открита на 21 октомври 1962 г.
# първата опитна земеделска станция
# първата метеорологична станция - 1 януари 1887 г.
# Габрово е обявено за кредитор на България през 1942 г.
# В историческия музей – Габрово се съхраняват първата българска банкнота със сериен №000001 от 1881 г.
# Първият губернатор на София и първи министър-председател на България е габровецът Тодор Бурмов 1880 г. Той е родом от село Нова махала, сега кв. Нова махала.
цитирай
9. анонимен - И още -
09.11.2010 20:01
Първата текстилна фабрика в Новоосвободеното Княжество България оборудвана с модерни машини от Германия /Фабриката на Рихард Хартман - гр. Кемниц/ - фабриката на Иван Калпазанов, благодарение на Васил Карагьозов.

* първата придворна княжеска фабрика у нас от 1884 г. - фабриката на Иван Калпазанов,
* първата задвижена с водна тубрина от 35 к.с. /1885/ и с въглища /1901/ - фабриката на Иван Калпазанов,благодарение на Васил Карагьозов.
* първата фабрика в Габрово със собствена кантора в центъра на града - фабриката на Иван Калпазанов, благодарение на Васил Карагьозов.
* първата фабрика в Габрово със собствено знаме, ушито във Виена - фабриката на Иван Калпазанов, благодарение на Васил Карагьозов.
* първата фабрика, открила парна електроцентрала през 1911 - фабриката на Иван Калпазанов, благодарение на Васил Карагьозов.
* първата фабрика, доставила специален павилион от Виена за Първото българско изложение /1892/ - фабриката на Иван Калпазанов под ръководството на Васил Карагьозов.
* първата фабрика, отпуснала пенсии на работниците си по своя инициатива от 1922 г. - фабриката на Иван Калпазанов под ръководството на Васил Карагьозов.
* първата фабрика, открила работническа баня през 1939 г. - фабриката на Иван Калпазанов, ръководена от Кольо Карагьозов и Иван Калпазанов - младши.
* една от първите фабрики,чиито собственици са правели застраховки на своите работници, когато застрахвателният пазар в началото на ХХ век започва да се развива активно - фабриката на Иван Калпазанов под ръководството на Васил Карагьозов, по - късно ръководена от Кольо Карагьозов и Иван Калпазанов - младши.
цитирай
10. анонимен - И радиоозвучаването е първо
09.11.2010 20:06
# Най-индустриализираният град в България през 1905-1978 г. е бил Габрово и тогава е получил прозвището “Българския Манчестър”
# Най-високата сграда в област Габрово-20 етажната сграда "Космос"
# Зоопаркът
# първо в страната улично радиозвучаване - 1946 г.
цитирай
11. анонимен - дом на сатирата
09.11.2010 20:10
# Дом на хумора и сатирата — културен институт, център, музей и галерия за популяризиране на световното хумористично изкуство.
# Народна астрономическа обсерватория и планетариум
# Дом на културата "Емануил Манолов"
# Народно читалище "Габрово"
# Читалище "Зора" - кв. Нова махала
# Народно читалище "Априлов - Палаузов"
цитирай
12. dalida - Етъра, едно прекрасно място посещавано и днес
08.05.2011 01:19
Етнографски музей Етъра - Габрово назад

"Етъра" е единственият по рода си етнографски музей на открито в България. Музеят е разположен в северните склонове на Стара планина, на 8 км южно от град Габрово. Изграждането му започва през 1963 г. под ръководството и по проект на Лазар Донков, като официално е открит година по-късно. Представлява възстановка на българският бит, култура и занаятчийство, с цел да се съхрани това огромно национално богатство. Изграждането на музея се осъществява чрез три основни метода: реставрация на обекти, заварени на терена; пренасяне на оригинални съоръжения и пресъздаване на сгради по предварително направени заснемания (копия на оригинали).

цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: dalida
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 6156791
Постинги: 1101
Коментари: 4873
Гласове: 29446
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031